Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Moise Guran, un dezinformator de modă veche

Să vă spun o poveste care merită băgată în cursul scurt de propagandă gri. Ştiţi despre ce este vorba, amestecul nediferenţiat de adevăr şi minciună care serveşte unui scop ascuns. Pentru ca reţeta să funcţioneze avem nevoie de un laborator de creaţie unde se prepară amestecul toxic, apoi un lansator cu credibilitate, un gornist pe care îl ascultă lumea. Şi nu în ultimul rând avem nevoie de răspândaci de bună credinţă, de relee care să preia mesajul gornistului şi să-l ducă mai departe, ca nişte apostoli pe invers. Dar să începem cu începutul:

Laboratorul toxic

În ziua dezbaterii bugetului, pe 5 februarie, 23 de ONG-uri au făcut public un comunicat în care anunţau că anual statul dă cultelor religioase 540 milioane de euro, reprezentând 0,4% din PIB şi cereau ca asta să nu se mai repete. 23 de ONG-uri cu nume răsunătoare (lista aici) în realitate dacă îi aliniezi pe toţi, scoţi dracii din ei cu două molitve, nu sunt aşa mulţi. În sfârşit, aceeaşi veche gaşcă de rătăciţi, veşnica echipă de zgomote. Bineînţeles, a bubuit rapid pe net şi la televiziuni: peste „jumătate de miliard de euro pentru Biserica Ortodoxă Română”, lamentări şi plânsete de grija profesorilor şi a medicilor.

Gornistul Moise Guran

Trâmbiţa Judecăţii de Apoi pe rit bezbojnic a sunat-o marele analist financiar de la TVR1 Moise Guran, la o oră de maximă audienţă. Îl ştiţi pe Moise Guran, un băiat serios care prezintă nişte cartoane frumoase cu cifre şi face interpretări, trage concluzii etc. Omul era şi pentru mine până acum dincolo de orice îndoială, chiar îmi plăceau emisiunile lui. Şi în aceeaşi zi cu publicarea scrisorii celor 23 de ONG-uri Moise Guran şi-a deschis emisiunea cu „jumătatea de miliard pentru Biserica Ortodoxă”. Ia priviţi ce carton frumos are!

Moise Guran la ora de business

Moise Guran la ora de business

Uşor inexplicabil cum „540 milioane euro pentru cultele religioase” din apelul iniţial s-au transformat în „540 milioane euro pentru Biserica Ortodoxă”. Probabil a zis să nu se supere musulmanii pe el. Nici eu nu mă supăr, ortodocşii sunt majoritari, hai să zicem 540 milioane euro la ortodocşi. Dar comparaţia e frumoasă rău!
Deci Moise Guran, ca un analist feroce, compară aşa: „salarii medici” şi „salarii profesori” cu „Biserica Ortodoxă”, în loc să compare „salarii medici” cu „salarii preoţi”, cum ar fi fost corect. În discurs şi pe blogul său Moise Guran face nişte piruete retorice, că în cele 540 milioane euro sunt incluse şi salariile preoţilor, bla-bla. Da, dar Moise Guran, ca un vechi om de televiziune ştie că „verba volant”, iar imaginea se lipeşte de retină. Ceea ce s-a şi întâmplat: nici unul din răspândaci nu a ţinut seama de piruetele lui Moise Guran, au înghiţit-o direct şi s-au apucat şi ei de făcut calcule (precum Robintel): 4.444 euro pentru fiecare medic faţă de 9.642 euro pentru fiecare preot! Oribil! Nimeni nu a mai ţinut seama de diferenţa „540 milioane euro includ şi salariile preoţilor” şi să caute care este suma salariilor, să facă o comparaţie onestă.

… şi adevărul?

Adevărul umblă cu capul spart în ţara românească. În aceeaşi zi în care furia bezbojnică invada televiziunile şi internetul, România Liberă punea lucrurile la punct. „Jumătatea de miliard de euro” din comunicatul celor 23 de ONG-uri nervoase s-a dovedit în proiectul de buget a fi de doar 70 milioane euro. Iar salariile personalului clerical pentru anul 2013 (toate cultele, nu doar ortodocşii) vor fi de 260 milioane lei, adică 60 milioane euro. Şi acum să modificăm cartonul lui Moise Guran: salarii medici – 200 milioane euro, salarii profesori – 1,2 miliarde euro, salarii preoţi – 60 milioane euro. Parcă e altceva, nu?
Unele din cele 23 de ONG-uri şi-au recunoscut greşeala printre dinţi, cifra lor era luată chipurile dintr-un comunicat al Bisericii Ortodoxe Române care spunea că biserica primeşte 0,4% din PIB, au făcut ei calculul şi le-a ieşit 540 milioane euro. Printre ONG-urile astea minunate se numără şi Active Watch, asociaţia aia care îi învaţă pe jurnalişti verificarea informaţiei din trei surse şi responsabilitatea informaţiilor aruncate în spaţiul public.
Dar a făcut Moise Guran o nouă emisiune în care să spună că a dat-o grav de perete şi să îşi ceară scuze? Blogerii care au preluat calomnia asta s-au apucat să scrie vreo erată? Cele 23 de ONG-uri au anunţat că îşi retrag scrisoarea? Facebook-ul duduie de indignare împotriva preoţilor care iau salarii de 540 milioane euro. Apar şi reacţii de genul acesteia. Sau interpretări exclusiv în baza cartonului mincinos prezentat de Moise Guran (aici). Iniţial vroiam să fac o listă cu toţi rătăciţii care au preluat ştirea mincinoasă a lui Moise Guran, însă sunt mulţi şi ar însemna să-mi pierd timpul degeaba. Efectul acestei minciuni a fost devastator pentru imaginea Bisericii Ortodoxe Române, toate site-urile de ştiri au lansat dezbateri împotriva bisericii.
Pentru mine Moise Guran şi-a pierdut statutul de standard jurnalistic. Nu poţi să arunci pe TVR1 cifre scoase din burtă, neverificate şi să calomniezi cea mai mare parte din oamenii acestei ţări (care până la urmă îţi plătesc salariul prin taxa radio-TV!). Toată lumea îl înjură pe Mihai Gâdea care îşi lucrează dovezile televizate în Photoshop. Ei bine, Moise Guran a reuşit să coboare mai jos.

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

95 de păreri la “Moise Guran, un dezinformator de modă veche

 1. Claudia

  Pana la urma nici macar nu e vorba daca acele cifre sunt corecte sau nu. Corect e ca Biserica sa se autosustina pentru ca are toate resursele. Ca sunt 540 de milioane sau ca sunt 60, sunt bani aruncati spre ceruri.
  Raspunsul Bisericii este usor amuzant http://www.realitatea.net/raspunsul-bisericii-ortodoxe-pentru-ong-urile-care-cer-ca-statul-sa-nu-mai-finan-eze-cultele_1107112.html
  pentru ca se invoca faptul ca au nevoie de bani de la buget inca de pe vremea lui Cuza si ca din 14000 de popi, va rugam sa luati aminte! 2500 sunt platiti intergal de Biserica. Oau! Voi face o erata, cu siguranta!

  Cand se va publica bugetul si vad exact cati bani s-au dus, o sa fac erata. Pana atunci, din punctul meu de vedere, Biserica Ortodoxa nu ar trebui sa aiba pretentii la bugetul de stat. Daca esti la buget, functionezi ca o institutie: tai chitante, audit, restrangeri de personal etc etc. De ce am senzatia f apasatoare ca aceasta Catedrala a Neamului nu s-a construit pe banii credinciosilor si nici pe 60 de milioane de euro?

  Acum, fie vorba intre noi… sa il compari pe Moise Guran cu Gidea… e cale lunga de tot.

  1. George Damian Autor articol

   Răspunsul Bisericii este foarte corect. La secularizare, Cuza a despropietărit biserica şi s-a ajuns la un acord să fie sprijinită din bugetul statului. OK, nu mai vreţi să primească preoţii salariile de la buget, foarte bine, doar că trebuie înapoiate averile luate de Cuza şi intrate în patrimoniul statului. Unde este lipsa de logică? Detaliile privind banii pentru biserică de la bugetul de stat sunt în articolul din România Liberă. Cât despre Catedrala Mântuirii Neamului a mai fost un fonfleu de presă anul trecut, o altă minciună uşor de demontat. Iar prin ceea ce a făcut Moise Guran este sub Mihai Gâdea, să explic de ce: Gâdea este antamat la un partid, deja nu mai prea are pretenţii de independenţă. Însă Guran se dă lebădă în lighean, face pe independentul, dar practică acelaşi jurnalism jegos.

  2. MMP

   ” Corect e ca Biserica sa se autosustina pentru ca are toate resursele” – ok. Dar ce facem cu statul care vrea sa-i ia manastirii Putna terenul pe care l-a primit CU DOCUMENTE de la Stefan cel Mare? Cautati istoria procesului pe net… Ce facem cu terenurile, padurile si cladirile Bisericii neretrocedate, nici pana azi, de statul roman „democratic”?

   Asta cu Biserica si statul e cam la fel ca statul si pensionarii militari: statul si-a luat un angajament in momentul in care a luat ceva, averea bisericii, viata militarilor, dupa care veniti dvs si ziceti: pai nu vreau ca statul sa-si mai respecte angajamentul, ca sunt bani aruncati. Asta e temelia pe care construim noua Romanie? O temelie a lipsei de raspundere, a fugirii de angajamentul asumat?

  3. cristina

   atata timp cat ms regele a venit in tara si si-a revendicat mosiile care erau de drept ale tarii si nu ale unui fost monarh si acela de alta natie,de ce nu ar avea dreptul Biserica stramoseasca sa isi revendice pamanturi si paduri, lasate ei de Stefan cel Mare,Mihai Viteazul,Mircea cel Batran..si altii. E mai mare in istorie fostul rege decat acei alesi domnitori si voievozi care au luptat fara odihna ca noi sa avem acum o tara libera?Unde va e mintea si onoarea romanilor? pe ce criterii judecati voi pe acei care au recunoscut Biserica ca Mama a acestei Patriisi Natii?

  4. Marius

   Greu cu scoala,nu? Greu la istorie! De aceea se spune ca „tacerea este de aur”.

  5. Radu

   Claudia, nu am timp sa ma intind, dar iti spun succint:
   Contributia de la stat pentru preot este de circa 800 lei net.
   Preotul are incadrare de circa 1500 lei net si 2000 lei brut(preot cu putina experienta)
   Preotul trebuie sa-si completeze venitul de la 800 lei la 1500 INCLUSIV CONTRIBUTIILE AFERENTE DIN PAROHIE, DACA ARE DE UNDE… (sunt preoti cu 50 de familii care abia au ce pune pe masa-da, sunt si preoti cu sute si mii de familii, dar putini).
   Rezulta: STATUL PLATESTE 800 LEI
   INCASEAZA PRIN CONTRIBUTII CIRCA: 500 LEI, diferenta de la 1500 lei net la 2000 lei brut(contributia angajatorului) + INCA VREO 500 LEI CAT INSEAMNA CONTRIBUTIA ANGAJATORULUI, ADICA ARHIEPISCOPIA. TE ANUNT CA MULTI PREOTI, mai in varsta si cu incadrari mai mari, DUC PE LANGA CEI 800 LEI INCA VREO 2-3 SUTE SA PLATEASCA TOATE CONTRIBUTIILE LA STAT…
   DECI…
   Statul da cam 800 LEI si incaseaza PESTE 1000 LEI PE FIECARE PREOT!!!!
   Da, de asta finanteaza statul BOR, ca ii convine in definitv… nu iese rau deloc…
   Deci, cine a spus NU ITI BATE CAPUL DE BANII BISERICII, probabil a spus sa nu-si bata capul CEI CARE NU AU NIMIC DE-A FACE CU INSTITUTIA BISERICII…
   DA, Biserica trebuie sa intre si sa spuna lucrurilor pe nume, sa vina si sa fie transparenta, sa explice lucrurile astea…. DAR e bine ca tuturor sa ne fie putin frica de Dumnezeu si sa ne vedem macar fiecare de pacatele si neputintele noastre…
   spor.

  6. RADU AUREL

   Cludia are dreoptate si raspunsul lui George e eronat. Cuza a secularizat averile manastirilor INCHINATE. Erau acele manastiri conduse in general de greci care aveau averi impresionate in acele vremuri, averi care luau calea strainatatii. Cuza a facut un bine pentru modernizarea statului!

 2. eftimie

  Biserica e o ţintă facilă care face trafic. Pe de altă parte, uite cam cum se vede situaţia în mama Rusie: „Sa strangi bani si sa restaurezi cladiri este doar partea usoara. Pelerinii? Cei mai multi sunt „turisti religiosi“, vin sa adune totemuri. Biserica inca nu are o existenta comunitara reala, spiritul ei nu a inviat cu adevarat. „Regimul sovietic era produsul necredintei, dar macar li se permitea adevaratilor credinciosi sa traiasca flacara religiei – spune el. in ziua de azi, ne preocupam mai mult de combaterea sectelor si a «dusmanilor credintei» decat de cainta.“

  1. Alexandra

   pai nici dvs. nu sunteti consecvent. ziceti asa: „Jumătatea de miliard de euro” din comunicatul celor 23 de ONG-uri nervoase s-a dovedit în proiectul de buget a fi de doar 56 milioane euro. Iar salariile personalului clerical pentru anul 2013 (toate cultele, nu doar ortodocşii) vor fi de 260 milioane lei, adică 60 milioane euro. ” Adica salariile sunt mai mari (60>56) decit tot bugetul cultelor??

 3. ion

  Am stat eu si am cugetat, si nu imi dau seama ce vreti sa ziceti. Banii pentru biserica ortodoxa sint aia sute de milioane ( salarii preoti, constructia de biserici, salarii profesori de religie ). Deci toti banii aia merg la biserica ortodoxa.
  Suma aia poate fi comparata si cu cat costa un kil de faina, care e problema? Atata timp cat scrie clar ce reprezinta fiecare suma?

  Daca nu sinteti de acord cu suma, va rog sa imi spuneti cat cheltuie statul in total pentru biserica.

  1. ion

   Sa inteleg ca atunci cand nu aveti argumente atacati persoana?

   V-am intrebat concret cat cheltuieste statul cu biserica. Banuiesc ca daca stiti ca suma prezentata de ONG-uri / Guran este gresita, aveti si suma corecta.

  2. Gerula

   Daca unitatea de masura este „cât cheltuiește statul cu…”, atunci ar trebui utilizată pentru toate elementele comparației: biserică, medicină, învățământ, etc. George spune un lucru de bun simț, care șine de logica elementară: nu compari o fracție din ceva (salariile medicilor) cu un tot (tot ce se dă pentru culte). ori comparăm salariile, ori comparăm bugetele Sănătății, Învățământului, etc.

   Chiar și așa, simpla comparație nu spune mare lucru. Doar un segment redus din populație beneficiază direct de învățământ (copii). Doar un segment din populație beneficiază la un moment dat de serviciile de sănătate (cei bolnavi). Pe când de serviciile religioase beneficiază în mod constant mult mai multă lume, de la copii, până la vârstinici, sănătoși sau bolnavi, săraci sau bogați.

 4. sandi

  Bre cucoane Georgica,
  Dai cu obuziera in Guran dar matali ce faci cand bagi soparle de genul ” Gidea e antamat la un partid ” ?!? Hai , daca ai fi zis ca e antibasist mai mergea, dar matali folosesti metoda lui Guran , asa mai subtil, pe o alta linie !

  1. George Damian Autor articol

   Erată: Gîdea este un jurnalist independent, care nu dă socoteală nimănui de ce face la el în studio. E bine aşa?

 5. rochiri

  BOR 99% este mafie.
  Cuza a luat pentru ca stia de la cine ia! Cum au ajuns biserica sa aiba atata avere?
  Nu sunt de acord cu nicio suventia a bisierici(toate) de la stat.. oricum jupoaie oamenii BOR !

  1. Ioan Pelasgul

   Si masonerie ce e? Cuza era mason. Gandeste de 2 ori inainte sa scrii.

 6. Donkeypapuas

  Hai să lăsăm Mânăstirea Putna să devină o ruină că aşa vor cimpanzeii ateişti. Hai să desfiinţăm şcolile teologice pentru voia aceloraşi maimuţoi. Această a doua măsură ar fi chiar binevenită pentru mediul musulman care ar deveni foarte liber în receptarea diverselor aberaţii fundamentalist-alawite; hai să închidem şi mai nou apărutele instituţii sociale din grija bisericii: pe copii îi punem la muncă, pe bătrâni îi scoatem afară iar bolnavii să-şi vadă de sănătate în instituţiile statului.

  1. Teodor

   A rezistat manastirea Putna si pe vremea lui Ceasca,stai tu linistit ca ar fi trait bine mersi si fara „retrocedari”

  2. Pestaloțiu

   Nu există transparență în afacerile BOR. Dacă îi întrebi ce fac cu banii, ți-o dau pe aia cu dogma și cu morala. Exagerezi cu musulmanii și cu mănăstirea Putna. Cât despre ”cimpanzeii ateiști”, dai dovadă de altceva trist și specific.

  3. Marcel Andrei

   Nu stiu cat de „sub Gadea” e Moise Guran dar sigur,asta vad din ce postati D-stra aici,sunteti sub toti,si fara nume.Vi s-au cerut cifre ,sa argumentati „din 3 surse” ce afirmati,….faceti doar pas.Nasol.Aveti vreo diploma acordata de scoala de media a grupului Intact?
   Eu nu sunt de acord ca din taxele mele sa fie platite cultele,de orice fel.E bine asa?Intelegeti?
   Pot fi si sfinti,nu e treaba mea sa contribui la indobitocire prin necunoastere.

  4. bugsy

   „cimpazeul ateu” si/sau „maimutoiul” sunt oricand si in orice situatie mai frecventabili decat o vita care trage in genunchi si cu capul in pamant la carul religios.

 7. Andrei Pandele

  Esti un crestin penibil cu mintea scurta :)) asa sa va ajute dumnezeu :))

 8. Petru

  Hop si eu cu o intrebare, care sigur va deranja pe multi: de ce are nevoie Biserica de „avere”? Tot citesc pe aici ca i s-au luat terenuri si proprietati inca de pe vremea lui Cuza… Sa actioneze Statul in instanta, asa cum au fost si victimele comunismului, pentru a i se retroceda tot ce a fost confiscat. Totodata, sa functioneze, asa cum a spus si Claudia Tocila, ca o persoana juridica: audit, chitante, taxe etc.

  De cand are nevoie slujitorul Domnului, pastorul oilor Societatii moderne, de averi, masini de zeci de mii de euro si catedrale de sute de milioane? Cu ce ajuta toate acestea dpdv spiritual?

 9. Radu

  Domnu’ Damian,
  Daca bugetul aferent anului 2013 este 209.285 mil lei si BOR primeste 0,4% (din declaratiile reprezentantilor BOR) calculati cat primeste biserica. Va dau si un indiciu: mai mult de 70 mil euro (nu de alta dar vorbiti despre dezinformare in articol).

 10. Sorin

  Dragă domnule George Damian,
  Cred că doar vă faceți că nu înțelegeți problema semnalată în emisiunea lui Moise Guran. Comparația între sumele care merg la culte (sunt convins că partea leului o ia BOR) și salariile medicilor este foarte relevantă. Una din problemele actuale ale sistemului de sănătate este migrația medicilor în occident, evident a celor de calitate, pentru că în vest nu te angajează nimeni pe ochi frumoși. Sunt sigur că știți aceste lucruri. România rămâne fără medici, închide spitale și policlinici, dar ne permitem o jumătate de miliard de euro pentru biserică (nu are importanță pe ce se dau banii la culte, salarii sau investiții). Poate ar fi mai nimerit – măcar pentru o vreme – să lăsăm BOR să se administreze din multiplele taxe pe care le ia pentru serviciile sale (botez, cununie, înmormântare), care nu-s deloc modice, precum și din frumoasele proprietăți retrocedate prin legea 2/91. Iar dacă asta înseamnă să o lase mai moale cu automobilele de lux și cu fastul ceremoniilor, cred că n-o să le cadă cădelnița. În fond se sacrifică pentru binele iubiților săi enoriași, nu?

  1. ganditorul

   „Jumătatea de miliard de euro” din comunicatul celor 23 de ONG-uri nervoase s-a dovedit în proiectul de buget a fi de doar 70 milioane euro. – Cred ca a fost destul de clar ca a fost o eroare cu cifra fantastica care s-a perindat destul de clar pe ecrane si pe care d-l Moise nu a mai revenit sa o rectifice.
   Daca dumneavoastra sunteti un ateu d-le Sorin sau un nepracticant si va asteptati ca daca dispare tagma preotilor din bugetul de stat se va rezolva automat problema medicilor, sunt convins ca va inselati (depinde si de cei care distribuie banii)…
   Iar cat priveste taxele existente pentru diferite servicii ale bisericii, cum credeti ca se platesc taxele unei unstitutii (caldura, curent electric, consumabile, salariile personalului auxiliar etc)? Din salariul preotului? Cred ca faceti la fel cum s-a semnalat mai sus: amestecati adevarul cu minciuna…

  2. Liviu

   Perfect in acord cu Sorin! Ce mie mi se pare deja subiect de studiu sociologic este memoria teribila pe care o au romanii pentru ce s-a intamplat cu secole in urma si incapacitatea de a vedea ce se intampla cu ceva luni sau cativa ani in urma. In speta de fata, tratam BOR ca fiind o persoana juridica asemeni celorlalte care cu greu mai ajung sa plateasca taxe si sa supravietuiasca in acelasi timp si, pe de alta parte, platim miliarde (adunate in ultimii 22 de ani) care depasesc valoric efectiv bunurile secularizate de unul din fauritorii Romaniei actuale. Ce as mai aduga aici este faptul ca mare parte din colosalele averi ale BOR au fost facute de-a lungul secolelor prin munca silnica de catre iobagi (sclavi dupa limbajul modern) platiti doar cu umilinta si o mancare calda. Si atunci despre ce vorbim? Mai adaug aici si profesorii de religie ORTODOXA de pe statul de plata al Ministerului Educatiei care din start produce un viciu al libertatii de alegere a credintei pentru ca prin lipsa celorlalte culte la aceleasi drepturi, se plateste de catre Stat o foarte puternica indoctrinare intr-un singur sens…..Eliade ce ar spune oare? Se pare ca romanii ii apreciaza cel mai putin munca pentru diversitatea credintei. P.S. O lume intreaga se roaga in monumentele bisericesti ce au devenit capodopere de-a lungul secolelor, iar noi vedem zi de zi biserici noi noute sau cu extensii uriase. In lume nu se mai construiesc biserici, ci se apreciaza mult cele existente.

  3. bizares

   @ Sorin
   Păi dacă medicii pleacă peste hotare asta înseamnă că popii au mai mult de lucru, deci trebuie să fie mai bine plătiți, nu?cum să se descurce bieții popi, care din cauza posturilor lungi și dese bat cam mult peste 100 de kile pe cântar, în mașini ca Loganul când trebuie să fugă de la nuntă la înmormântare și pe urmă la botez? crezi că Loganul rezistă la așa activitate intensă și la oameni cu greutate?

 11. ANDREI

  Dle Damian, am o multime de argumente dar nu imi voi pierde timpul incercand sa va conving ca BOR, nu toate cultele, reprezinta un stat in stat. Un singur argument…v-ati dus inapoi la Cuza…dar inainte vreme, cum au ajuns bisericile si manastirile sa aiba averi imense. Poate de la Mantuitor primite testamentar ? Stiti? sigur stiti dar nu vreti sa spuneti, averile provin din biruri imense ridicate cu japca de la iobagi si rumani, nenorociti pe care i-au bagat in pamant si le-au luat obcinele primite de la domnii tarii pentru sangele varsat in batalii. Nu ma veti convinge niciodata ca biserica care are afaceri: moteluri, hoteluri, ferme, fabrici, centre comerciale, trust media, cabinete medicale, firma de turism, etc..etc nu trebuie sa plateasca impozite. Biserica ortodoxa este o afacere, langa fiecare nou lacas apare si o vila pentru duhovnic, se traficheaza cu moaste false si credinta si constiinta vulgului, capii bisericii traiesc in opulenta iar amarasteanul isi da ultimii leuti pt ca sfintia sa sa-si umple burdihanul nesimtit. Aveti decenta si terminati cu cultul desantat al unei institutii fara de lege si fara de morala.

 12. ganditorul

  Revin cu o remarca luata de pe http://www.basilica.ro/stiri/rspunsul-patriarhiei-romne-la-dezinformrile-asur_3609.html :
  „De remarcat faptul că sumele plătite de unităţile bisericeşti pentru plata impozitelor şi asigurărilor sociale aferente salariilor personalului deservent sunt aproximativ egale sau depăşesc valoarea contribuţiilor la salarii primite de la bugetul de Stat. De exemplu, în fiecare lună valoarea totală a contribuţiilor la salariile personalului din Administraţia patriarhală este de 557.472 lei, iar suma plătită de Patriarhia Română la bugetul de Stat pentru impozitele pe salariile integrale, asigurări de sănătate şi contribuţii sociale este de 575.087 lei. Oricine poate constata faptul că ceea ce se primeşte de la bugetul de Stat sub forma sprijinului salarial se întoarce la bugetul public prin plata impozitelor şi a contribuţiilor sociale aferente.”
  Poate in felul asta s-au linistit ateii ca nu din cauza preotilor le pleaca medicii, ci doar datorita stategiei aplicate de clasa politica…

  1. Liviu

   Cineva dezinformeaza si luati informatiile ca atare fara sa le treceti prin filtrul gandirii. Nu exista impozit mai mare decat salariul. Presupun ca cei 575087 sunt toate impozitele pe care le plateste biserica din activitatile comerciale (singurele zice-se impozitate) si 557472 sunt banii pe impozite salariale pentru angajatii cu carte de munca. Nu cred ca a fost nici o patriarh atat de idiot incat sa plateasca impozit peste 100% din salariile angajatilor. Am observat ca in media se tot amesteca merele cu perele si pe urma ne intrebam de ce nu se pupa cifrele. Si apropo…..nici un popa nu-ti ingroapa mortul sau iti face cununie fara multi bani. Ia vedeti cat costa o cununie la Biserica Elefterie din Bucuresti si inmultiti cu toate zilele de cununii (cand sunt si 3-4 cununii intr-o zi) si mai adaugati si plimbarea preotilor la boboteaza sau cand mai calca prin case (fie de practicanti, fie de oameni care nu au curajul sa spuna ca nu mai cred de mult intr-o fiinta atotputernica) si platesc intre 20 si 100 de lei la preot „pentru deranj-ul” de 30 de secunde. Biserica trebuie sa fie un bun psiholog al societatii cel mult si trebuie sa existe numai din donatii. Asta inseamna Stat laic cum uneori ne laudam ca suntem odata cu ceilalti europeni.

  2. cris

   Nu am avut timp sa citesc tot dar ma simt dator fata de Liviu pentru a-l scoate din dilema. Nu poate fi impozitul mai mare decat salariul si cu toate acestea in cei priveste pe preoti la ei se intampla, si anume……. tot ce primesc de la Stat se intoarce la Stat, diferenta pentru a-si face salariul o ia din venituri proprii.
   P.S. Nu ti-as dori sa fii un preot cu o parohie de o suta si ceva de case…..asa se explica faptul de ce unii preoti din prohiile sarace muncesc pe unde pot. Poate aia de pe la orase mai invart cate ceva.

 13. Eugen

  Sa nu mai mearga Sfintiile Sale in Mercedes-uri negre si sa nu mai cumpere ultima colectie toamna-vara de haine bisericesti de la Moscova?
  Decat sa comentam aiurea de „modicele” salarii bisericesti de 60 de milioane de euro mai bine intrebam daca au dat macar 50.000 euro la o cantina a saracilor…ca ar avea bani sa faca cate una la fiecare colt de strada, cu toate taxele „crestinesti” de la botez/cununie/inmormantare, care sunt 200 ron „pe fata” si inca 500 ron in amvon, de la nas.

 14. Vasile Rembrand

  Absolut toți susținătorii bisericilor și preoților, fie ei doar semi-îndoctrinați sau de-a dreptul habotnici, nu vor să înțeleagă și să accepte evidența: într-o lume normală, statul nu ar putea lua cu forța o parte (oricât de mare sau de mică ar fi ea) din banii publici pentru a-i oferi unui domeniu de care nu beneficiază și mai ales NU DORESC să beneficieze toți cetățenii lui. În orice țară civilizată (iar acum să nu îmi spuneți mie că nu aveți ca model un stat vestic atunci când vă gândiți la cum ați dori să arate România), cei care își doresc sufletele salvate prin intermediul preoților și bisericilor își dau o parte din bani către aceștia/acestea. Fie că acest lucru se întâmplă prin redirecționarea unei părți din impozit sau prin simpla donație, cred că așa ar fi corect să se procedeze. Noi, ceilalți, am dori ca banii aceia de la stat să meargă în segmente de care beneficiază TOȚI locuitorii unei țări, nu doar o parte din ea, chiar și dacă aceea depășește (în declarații) 90 de procente. Adică în sănătate, în educație, în protecția cetățenilor, în cultură (a nu se citi culte!) etc.
  Citeam pe undeva o părere că biserica a fost mereu agresată de necredincioși de-a lungul istoriei. Eu aș spune că, dimpotrivă, biserica s-a aflat mai mereu ca un zid înalt, construit din mase și finanțat cu bani grei, în fața avansului științei. De când pretențiile ultraconservatoare ale prelaților au fost, încet și cu sacrificii (chiar cu prețul vieții) desființate, nivelul vostru de trai, al ultracredincioșilor, a crescut cât imaginația unui biet țăran asuprit din Evul Mediu n-ar fi putut cuprinde, iar oamenii au ajuns la stele.
  Cât despre mănăstirea Putna, prietene comentator de mai sus, sunt convins că știi că este pe lista monumentelor istorice, la fel ca și N alte biserici, existând astfel posibilitatea oferirii de sprijin pentru reparații, fapt cu care de altfel este de acord, te asigur, cel puțin marea majoritate a „cimpanzeilor ateiști”, cum frumos ne-ai caracterizat. Și aș mai dori, în încheiere, pe lângă scuza pe care v-o ofer pentru a mea poate prea lungă intervenție, deși pe tema generală a discuției s-au scris și se mai pot scrie încă nenumărate cărți, să vă mai împărtășesc (sic!) un lucru: puteți să credeți în ce vreți voi, în I(a se mai adăuga un i, în funcție de confesiune)sus, în Buddha, în Sergiu Nicolaescu, în broaște geometrice sau în lemnul de scoruș, nimeni nu va avea nimic împotrivă atât timp cât nu interveniți împotriva avansului în bine al omenirii, care se pare, până în prezent, că este corelat tocmai cu desprinderea de bisericile înțepenite în ideologii antice.

  1. Liviu

   Desi e lunga interventia, totusi cred ca nu ai putut da toate argumentele pe care le vroiai. Ateu sunt si eu, dar cu toate astea, n-as avea nimic impotriva conservarii culturii, fie ea si combinata cu Biserica (vezi cazul Putna). Am fost intrebat daca ma voi cununa in biserica, rapsunsul meu fiind prompt: „Respect traditia”, ceea ce ma face in continuare un „client” fara sa trebuiasca sa fiu considerat un satanist sau anarhist.

 15. 8200

  Mi-e greu sa inteleg de unde vine atata inversunare pentru a apara BOR. treaba e simpla, nu toti contribuabilii sunt religiosi, iar grosul crestinilor este format din populatie cu educatie minima. Cine e credincios, nu are decat sa doneze dupa bunul plac si posibilitati.

  Te nasti, platesti. Te caiesti, platesti. Te insori, platesti. Mori, platesti.

  Esti ipocrit si rau intentionat, stimate autor, un adevarat manipulator in slujba BOR.

 16. 8200

  Credinciosilor inversunati si revoltati, le adresez o intrebare: daca vi s-ar intampla un accident, pe cine ati vrea sa vedeti, un medic, sau un preot? Ati facut harcea parcea ordinea prioritatilor in viata. Ce doriti pentru copii vostri, profesori competenti capabili sa ofere o educatie rezonabila, sau preoti care i-ar invata supunerea?

  P.S. nu pot sa nu remarc ura si inversunarea din unele comentarii ale asa zisilor crestini…

 17. Mihai Frincu

  Bre pacatosi, da’ cine v-a zis voua ca mantuirea ar fi optionala sau gratuita ? Sa va iasa din cap prostiile astea, ca va trimitem la reeducare la Tanacu. O mantuire de calitate, facuta asa cum trebuie, costa. Vorba aia, „dai un ban, da’ stai in rai”. Gratis e doar iadul, ca v-ati obisnuit sa primiti totul moca de la stat, saracilor!

  1. Liviu

   Esti pe langa idee, domnule! Discutia s-a ridicat peste capacitatea ta de intelegere! Ca idee….ce s-a intamplat cu „banu-i ochiul dracului”?

  2. Mihai Frincu

   Liviu, data viitoare o sa pun ghilimele, ca sa intelegi si tu ca eram ironic :))

  3. Liviu

   Atunci in cer scuze, Mihai! Poti sa-mi intelegi greseala, pentru ca discutia pe marginea acestui gen de subiect poate atrage si specimene la care ma astept sa gandeasca astfel. 😀

 18. Habarnam

  „Suspiciunea este boala minţilor vinovate” – W. Shakespeare

  Autorul George Damian pleacă de la ipoteza că telespectatorii lui Moise Guran sunt nişte analfabeţi care nu ştiu să facă deosebirea între bugetul BOR şi salariile preoţilor. Greşit, stimabile: scrie negru pe alb „BISERICA ORTODOXĂ”, comparaţie cu „salariile” altor bugetari.

  Ce rezultă din tabelul lui Moise Guran: dacă dai 0 lei bisericii (ZERO LEI = STAT LAIC) atunci din banii ăştia adunaţi obţii 740 mil euro pentru salariile medicilor sau 1,7 miliarde euro pentru salariile profesorilor.

  Adică ai două posibilităţi:

  BOR zero lei => un coeficient de 370% salarii medici (TRIPLAREA SALARIILOR)

  SAU

  BOR zero lei => un coeficient de 145% salarii profesori (practic mărirea cu 50%)

  Asta rezultă din tabel. De ce? De-aia:

  Pentru că ROMÂNIA ESTE STAT LAIC CONFORM CONSTITUŢIEI

 19. Habarnam

  Lăsaţi dezinformarea cu averile confiscate de Cuza. Da, a confiscat păduri, fâneţuri, clădiri, terenuri agricole, etc.

  De unde proveneau aceste averi? Din daniile domneşti ale voievozilor şi boierilor de viţă nobilă (în mare parte basarabeni şi cantacuzini) şi cui erau date ele? Erau date OBŞTII SĂTEŞTI (comunităţii), spre folosinţă comună. De ce actul de danie se afla la biserică? Pentru că preoţii erau singurii care ştiau carte şi puteau să se apere juridic de eventualele abuzuri ale boierilor din vecinătate.

  După ce Cuza a înfiinţat sistemul de învăţământ public a considerat de cuviinţă că ţăranii ştiutori de carte vor şti să-şi apere singuri proprietăţile şi nu mai au nevoie de preoţi care să le administreze pădurile, păşunile şi loturile agricole.

  Vrea BOR să i se retrocedeze averile? Nu mai bine să i se retrocedeze ţigănimea, robii pământeni care le deserveau acareturile? Asta de ce nu vrea să i se retrocedeze? Ce, au impresia că-i fură ţiganii? Sunt mici copiii faţă de înaltele feţe bisericeşti…

  1. Tr.P.

   Nu mai bine ne apucăm de citit decât să băgăm comantarii pe net? Dacoromanica este o resursă extraordinară.

   Pentru a înţelege de ce deranjează atacurile împotriva BOR, care are păcatele şi greşelile ei, ar trebui să citim tot ce s-a scris despre prigonirea bisericii şi a credincioşilor. Există pe scribd, pentru cei cu mai puţini bani disponibili pentru cărţi, cel puţin 100 de cărţi despre aceste suferinţe. Citiţi-le şi apoi plasaţi-vă sub steagul revoluţionar al ateismului comunist sau al aceluia materialist de modă nouă adus de occident.

   O foarte bună lectură este cuvântarea lui Soljeniţin de la Harvard, se găseşte pe net tradusă. Google ” soljeniţin cuvantare harvard „.

   Dacă tot mergem pe logica asta, de ce nu o folosim până la capăt, eu de ce să subvenţionez din banii luaţi de la mine pentru avorturile pe care şi le fac ateii şi necunoscătorii?

   Deci, eu zic să citim mai mult că nu strică.

   Uite, aici cum stă treaba cu statul laic:
   http://adevarul.ro/news/societate/statullaic-nu-stat-ateu-1_51126fdf4b62ed5875e08fa0/index.html

   Şi aici un punct de vedere interesant:
   http://adevarul.ro/cultura/spiritualitate/ofensiva-anti-bor-superficialitateapoliticianista-contestatarilor-serviciu-autosuficienta-aroganta-comunicatoriloradministratiei-bisericesti-1_5112b0614b62ed5875e1a920/index.html

 20. bugsy

  Restituirea proprietăţilor greco-catolice confiscate de guvernul din perioada comunistă, în 1948, şi transferate la Biserica Ortodoxă Română (BOR)!!!!!!!!

 21. Mihai Frincu

  Pana la urma sunt doar 60 de milioane de euro, nu juma de miliard cum zicea Guran pacatosul (arde-i-ar sufletul in iad, langa masonul de Cuza care ne-a despuiat pe noi de cele trebuincioase averi). Ieftina, dom’le, mantuirea asta ! Sper ca nu-i chinezeasca sau de-aia facuta pe vapor.
  La urma urmelor, nu-i ticalos cine cere, e prost cine da. Iar prostul e statul.
  N-a trecut multa vreme de cand ne indignam pe-aici ca statul nu gaseste 800.000 pentru bolnavii de cancer. Acum stim de ce: investeste in rugaciuni. Sunt mai scumpe, dar e o investitie in viitor. Nu construim scoli, caci fericiti sunt cei saraci cu duhul; nu ne trebuie spitale, caci fericiti sunt cei ce sufera. Nici drumuri nu ne trebuie: ne construieste biserica o autostrada spre rai.

 22. Pingback: Moise Guran…un mincinos « Revista Codrul – Sus inima, români!

 23. CRIPLA

  zicea aici ca dl cuza a luat proprietatile bisericilor.oare?episcopia catolica din sm are jumatate din centrul orasului…si ce influent e puspokul…alte parohii au terenuri agricole cu zecile de hectare…sunt 2 probleme care ar trebui transate ref la popi:
  1 finantarea, ori de la oameni, ori de la stat…nu 18 surse care nimeni nu stie ce e cu ele
  2 egalitatea intre popi..indif ca esti din oras sau de la tara, iei aceiasi bani…altfel, mirosul de spaga(smirna) si ciubucuri(tamaie), nu va disparea din gandurile obstii.
  in rest, DOAMNE AJUTA! si repede la rugaciune ca am pacatuit…:)

 24. mihai

  eu mi mentin opinia ca ce face biserica in ziua de azi e sfidare a bunului simt si atata timp cat tratezi oamenii cu lipsa de respect o sa existe si altii care sa profite de ura mocnita impotriva bisericii.
  Eu l+am ascultat pe guran azi pe europa fm si aavea dreptate omul…. intr-o comuna cu 5 sate ai 5 biserici , o scoala si un dispensar cu 1 medic.
  Nu ti se pare nimic in neregula aici? biserica profita de prostia omului si de sufletul omului pentru a face lucrurile in „numele domnului” aka biserici, bani , televiziuni, santaje si altele

 25. Christian

  Tu esti distrus de gafa lui Moise sau ca-s foarte mici salariile pochilor? Mai ai fi preocupat de evazionistii in sutana. Sa te intrebi de exemplu de ce nu are biserica tarife clare pentru toate serviciile si pentru fiecare sa fie obligatorie emiterea facturii si bonului fiscal?

 26. Sektor

  daca au mintit in legatura cu suma si au exagerat intentionat nu mai are importanta ideea lor originala deoarece e nascuta din ura si dezinformare, deci nula!

 27. Sergiu Bistriteanu

  Domnilor,
  Daca mergem in logica lui GURAN si a celor care improasca cu noroi in Biserica Ortodoxa si unii dintre noi, care suntem crestini, putem pretinde in calitate de cetateni laici ai acestei tari ca din banii statului sa nu fie finantata TELEVIZIUNEA NATIONALA care ofera din bani publici salarii de mii de euro multor angajati. Cei care vor TVR sa cotizeze pentru Moise Guran din bani proprii. Spre exemplu jurnalista Ioana Lupea primea vreo 100 de milioane de lei vechi, Rodica Culcer si mai mult etc. De ce pentru unii din cetatenii acestei tari statul poate da sute de milioane de euro sa faca stadioane etc. Cei care merg la stadion sa-si faca din banii lor stadion. Si exemplele ar putea continua. Pentru intretinerea unei biserici se cheltuiesc bani pentru curent, apa, caldura, bani adunati de catre preoti la botezuri, nunti , inmormantari, etc. A pretinde ca cei care cred in Dumnezeu sunt prosti dovedeste PROSTIA celor care afirma asa ceva. Sa citeasca ultima carte a lui Andrei Plesu…

  1. cris

   Sunt de acord cu tine. Stiu foarte mult preoti care se straduiesc din greu sa restaureze biserici si care sunt monumente istorice. Ne place sa ne mandrim in lume cu bisericile si manastirile noastre dar noi …cu ce ajutam. Sa nu uitam ca nici patriarhul nu ia catedrala pe care vrea sa o faca cu el…Mergem prin Europa si ramanem cu gura cascata de ce vedem,de ce sa nu fie si la noi ceva frumos care sa ne reprezinte. Saracie a fost mereu la noi,daca gandea si Stefan si ceilalti mari ctitori ca unii dintre cei ce comenteaza pe aici, ce-ar fi fost istoria noastra?

 28. Mario

  Biserica ortodoxa romana este un stat in stat,a supravietuit cu brio comunismului facandu-se frate cu dracul si acum este la apogeul puterii profitand de credulitatea oamenilor dezinformati,priviti diferenta dintre omul de rand si orice preot ortodox..La Putna pe timpul Impuscatului se faceau mari chiolhanuri,binenteles tovarasii conducatori chefuiau, nu omul de rand..mi-ar placea sa puneti asa ravna in apararea vietii si demnitatii umane in general,nu in apararea cresterii beneficiilor bisericii,care trebuie sa fie saraca nu bogata…Hristos nu avea nimic si era fiu de Dumnezeu,ei insa traiesc in splendori nemaipomenite..binenteles ca ve-ti spune ori ca sunt ateu ori ca sunt sectar,domnilor cu ochi albastri..

  1. Sergiu Bistriteanu

   Stimabile,
   Un procent de 25% din preotii ortodocsi au trecut prin temnitele comuniste. Vreu sa stiu care categorie sociala a trecut prin puscariile comuniste in proportie de 25% ? Ziaristii Cornel Nistorescu, Ion Cristoiu, CTP si compania? Nu vedeti ca GURAN face jocul unor interese de grup? Sunteti niste ignoranti si pe deasupra nici nu va intereseaza adevarul. Cine a falimentat Romania? Biserica Ortodoxa? Daca s-ar opri economia subterana si evaziunea fiscala a marilor mahari din tara ati trai mai bine si alta ar fi soarta Romaniei. Numai cei dezinformati si rautaciosi considera Biserica vinovata.

  2. ion

   Si cati preoti au fost informatori ai securitatii?
   Care sint interesele de grup pentru care face jocul Guran et comp?

   Daca esti platit de BOR, de ce nu vezi adevarul simplu ca statul imi ia mie, fortat, bani pentru a te plati pe tine? Cum imi ia degeaba si pentru sanatate, dar acum vorbim de biserica.

 29. cris

  Nu am avut timp sa citesc tot dar ma simt dator fata de Liviu pentru a-l scoate din dilema. Nu poate fi impozitul mai mare decat salariul si cu toate acestea in ce-i priveste pe preoti la ei se intampla, si anume……. tot ce primesc de la Stat se intoarce la Stat, diferenta pentru a-si face salariul o ia din venituri proprii.
  P.S. Nu ti-as dori sa fii un preot cu o parohie de o suta si ceva de case…..asa se explica faptul de ce unii preoti din prohiile sarace muncesc pe unde pot. Poate aia de pe la orase mai invart cate ceva.

 30. finch

  Religia, opiumul popoarelor. Space, the final frontier. Inca avem nevoie de droguri pentru a ne trata frica de necunoscut. La viteza cu care evoluam, sunt optimist ca in vreo suta de ani religia va fi uitata. M-ar distra la maxim ce ar putea spune „maimutoii” credinciosi atunci cand prima civilizatie extraterestra ne va contacta sa ne spuna: baieti, nu credeam ca veti lua in serios basmele alea de vi le-am citit acu 5 mii de ani.

 31. Pingback: Moise Guran, un dezinformator de modă veche | MihailAndrei's Blog

 32. xgaby

  Domnule Damian.. aveti tot respectul meu pentru modul in care puneti problema. Din pacate argumentele logice nu rezista urii ateiste si complexului de superioritate dezvoltat de „maimutele evoluate”..

  1. christian

   Ai dovedit prin postarea ta ca esti un adevarat credincios, iubitor de oameni….Ca si multi care au postat comentarii aici de fapt. Ce nu inteleg „maimutele evoluate” este ca nu vreti sa va platiti si sa va sustineti idolii pe banii vostri! Vreti sa plateasca si „maimutele evoluate” musai. „Maimutele evoluate” nu vor sa pupe uscaturi „sfinte”, nici sa faca ture in genunchi in jurul mamastirilor, nici sa se incaiere ca la Calugareni pentru un pet de apa „sfintita”. Vreti sa va sustineti biserica „mama” cum scria, complet in afara realitatii istorice, o distinsa comentatoare mai sus, n-aveti decat, dar lasati „maimutele evoluate” in pace. Nu ne mai obligati copii sa invete tampenii la scoala si nu mai cersiti banii nostri. Incaierati-va la moaste, spovediti-va, impartasiti-va, si apoi luati-o de la capat cu injuraturile, cu viciile cu apucaturile specifice acestui popor, care nu poate gandi liber.

  2. Tr.P.

   @admin, îmi cer scuze pentru off topic, promit că va fi ultimul, acest post riscă să se transforme în cu totul altceva. Vă rog, mai am un mesaj care s-a dus la spam sau nu a trecut de moderare. Mulţumesc.

   @christian, greşiţi, pur şi simplu xgaby a jignit prin această postare dar şi dumneavoastră greşţiţi atunci când afirmaţi că aşa sunt adevăraţii creştini.
   Dumneavostră vă înscrieţi perfect pe linia propagandei anti creştine şi ceea ce ne propuneţi este new age-ul.

   Prostiile sunt acestea?
   – Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta.
   – Să nu ucizi.
   – Să nu fi desfrânat.
   – Să nu furi.
   – Să nu mărturiseşti strâmb în faţa aproapelui tău.
   – Să nu doreşti nimic din câte are aproapele tău.

 33. X si Y

  Dar cine a fost Stefan cel Mare sa dea bisericii terenuri? La munca popilor!

 34. christian

  As completa spunand ca multe dintre „maimutele evoluate”(cel putin una dintre ele) cred si respecta constiinta universala a lui Dumnezeu, ca fiind legea care guverneaza universul, dar nu cred si nu respecta bigotismul si dogmele bisericesti, indiferent de care fel o fi ea. Ca sa crezi in Dumnezeu n-ai nevoie de o sleahta de farisei care sa-ti faca „intrarea”, contra cost. Sa-l cautam pe Dumnezeu in noi si in tot ce ne inconjoara, sa facem bine, sa iubim si nu va fi nevoie sa ne prefacem prin biserici.

 35. christian

  ….nu cred si nu respecta bigotismul si dogmele bisericesti, indiferent de care fel OR FI ELE. Scuze.

 36. Octav

  Ca sa sustii, cum face domnul Damian, ca raspunsul BOR e corect deoarece prin secularizarea lui Cuza i s-au confiscat averile, trebuie sa ai o mentalitate feudala si o intelegere deformata a realitatii… Feudalismul s-a incheiat pana si in Romania, nimeni nu are azi tupeul sa ceara feudele inapoi sau satele cu robi. Treziti-va din somn, oameni buni. Suntem in secolul 21, omul a ajuns pe luna… e normal ca contribuabilii sa ceara socoteala statului pentru cum cheltuie bugetul public! Nu vrem catedrale, vrem scoli, spitale… Eu, domnul Patrascu sau alti semnatari ai petitiei, contribuim fiecare intr-o luna la bugetul de stat mai mult decat domnul Damian intr-un an si ca atare avem dreptul sa cerem ca daca domnul Damian doreste, sa faca contributii benevole catre BOR sau alta entitate privata. Scoateti mana BOR din buzunarul public! Faceti donatii individuale, luati-va la intrecere cu Becali daca doriti, dar lasati banii din bugetul public sa mearga acolo unde e nevoie de ei, nu pe mofturi si catedrale.

  1. jojo

   Modelul functional al democratiei – in linii mari bineinteles – presupune alegerea libera a unor guvernanti ce au un program de guvernare apropiat de nazuintele noastre. Este corect nu?
   Daca acesti guvernanti nu-si mai respecta programul din campania electorala atunci nu or sa mai fie realesi.
   Remarca: adicaaaaa, ii vom suporta pana expira mandatul CACI ATUNCI LE CEREM SOCOTEALA.
   C-am aiurea nu-i asa?
   Asadar, stimate domn, poti achita impozite taxe si contribuatii cat jumatate + 1 din bugetul romaniei si tot nu prea ai dreptul de a cere ca banii sa nu se mai duca in cutare loc pentru ca nu esti in pozitia de a dispune de a dirija acei bani, deoarece tu ai ales pacalicii care te conduc.
   Singurul tau drept recunoscut chiar de constitutie, este de a da jos pe acesti pacalici odata la patru ani si sa-i inlocuiesti astfel cu altii de aceiasi sorginte.
   Inca ma mai gandesc ca pacalicii sunt de fapt cei care achita impozite, taxe si contributii asta in primul rand, iar in al doilea rand sunt pacalici pentru ca isi voteaza odata la patru ani alti pacalitori ca nu se mai satura de pacaleli.
   Ha ha ha

 37. George Damian Autor articol

  Am lăsat dracii să ţopăie aici 24 de ore. De ajuns, au reuşit să-mi demonstreze ce era de demonstrat: deşi bezbojnicii se închină raţiunii, în realitate aceasta nu este chiar punctul lor forte. Au câteva litanii primite de-a gata pe care le îngână la nesfârşit. Logica nu face parte din arsenalul bezbojnicilor şi când sunt puşi în faţa unui raţionament limpede repetă la nesfârşit aceleaşi non-argumente, ocolesc problema pusă şi pornesc căi secundare de discuţie. Aşa că închid comentariile aici.

 38. Pingback: Moise Guran, un dezinformator de modă veche « România nimănui

 39. Pingback: Câteva concluzii după scandalul banilor dați cultelor de la stat. De ce apăr Biserica « Revista Codrul – Sus inima, români!

 40. Pingback: Biserica Ortodoxă Română sub asediu. O campanie bazată pe minciuni şi dezinformări

 41. Pingback: Biserica Ortodoxă Română sub asediu. O campanie bazată pe minciuni şi dezinformări | MihailAndrei's Blog

 42. Pingback: Biserica Ortodoxă Română sub asediu. O campanie bazată pe minciuni şi dezinformări - Rost Online

 43. Pingback: Biserica Ortodoxă Română sub asediu. O campanie bazată pe minciuni și dezinformări | Romanian Breaking News

 44. Pingback: Dialectica atee pute a drac | Epectatic

 45. Pingback: Ce trebuie ştiut înainte de ridicarea la ceruri a lui Moise Guran

 46. Pingback: O campanie bazată pe minciuni şi dezinformări |

 47. Parintele Stefan

  In Europa Occidentala cultele religioase nu sunt finantate de Stat. Sunt cetatenii care in delcaratia lor de venituri destineaza a anumita parte a venitului lor unui cult religios. Statul este numai un intermediar care duce la indeplinire decizia cetatenilor. Iata de ce ar trebui sa adopte acest model toate cultele religioase din Romania si atunci discutiile nu ar mai avea rost indiferent de suma care ar fi destinata unui anumit cult. La noi insa, nici cultele si nici statul nu vor acest lucru pentru ca statul se foloseste mai ales de cultele majoritare pentru manipularea populatiei iar cultele, contra „serviciului facut” primesc generoase subventii de la clientii lor politici.

 48. Bia

  Care dintre cele categorii socio-profesionale sunt mai importante pentru dezvoltarea unei societati? Cat de important este, comparativ, un medic, un profesor si un preot?

  1. Marius

   Daca statul ar lupta pt constructia unui spital cu lupta un preot pt constructia unei biserici am sta foarte bine la acest capitol.
   Starea religioasa a unui popor e mai importanta chiar si decat nivelul de cultura al acestuia.

 49. Pingback: Gurane, să te pup pe suflet! | Miorița Știe!

 50. Billy

  Atâta timp cât vezi ce jeg există în spitalele și școliile din țara asta, nu ar trebui nici măcar un leu dat la nici o cultă religioasă. Ar putea fi interzise prin lege, cel mai bine, da.
  Articolul tău ar trebui să sune ceva de genul: Moise Guran a greșit puțin calculele, și să fie mai mult ca o observație.
  Îmi pare rău că ai atât de mult trafic pe lemnele de le vorbești aici

 51. alex

  Biserica nu produce nimic in afara de iluzia unei vieti de apoi in rai. Nu are niciun beneficiu in societate, trebuie sa dispara. Popii sunt niste lichele cu totii. Si le mai si plangem de mila dupa cati bani neimpozitati fac. Penibil articol.

 52. Pingback: Biserica Ortodoxă Română sub asediu. O campanie bazată pe minciuni şi dezinformări - CreştiniOrtodocşi.Ro

Comentariile nu sunt permise.