Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Moldoveniştii lovesc vîrtos cu copita

M-am întors de la Chişinău cu un rucsac plin de cărţi. Piese rare: Descîntec de farmecul minciunii şi A cui limbă vorbesc moldovenii? de Gherasim Ghidirim; Limba ţării mele de Vasile Stati; Problema basarabeană în istoriografie de Sergiu Nazaria şi Victor Stepaniuc; De la apologetica comunismului, prin analfabetism şi plagiat, spre românismul xenofob coordonată de Sergiu Nazaria.

Mi-am petrecut mult timp încercând să le descâlcesc. Cu greu am trecut de valul de ură anti-românească din aceste cărţi, un venin vâscos de aproape că fumegă paginile. Chestiunile îmbucurătoare: autorii folosesc un număr limitat de surse istorice (care dacă vor fi verificate cred că se vor dovedi false), au mari probleme de logică şi probitate ştiinţifică, multe din citate sunt trunchiate sau distorsionate astfel încât să le fie de folos. Încep cântând laude democraţiei occidentale şi pe la jumătatea cărţilor nu mai rabdă şi încep incantaţia „Slavă Uniunii Sovietice”.

Trist este că răspândesc o vulgată a moldovenismului care poate avea succes dacă nu va fi combătută. Voi face câte o recenzie asupra acestor volume în zilele ce urmează pe pagina Blog pentru Basarabia.

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

O părere la “Moldoveniştii lovesc vîrtos cu copita

Comentariile nu sunt permise.