Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Nu ne vindem ţara! Staţi liniştiţi, e vândută de multişor

Am găsit câteva documente care arată cum umbla regele Carol al II-lea în 1938 să vândă România la bucată şi nimeni nu voia să o cumpere. Pentru că era încă de pe atunci vândută cu totul.

Modernizarea României din secolul al XIX-lea este studiată mai ales din punctul de vedere al reformelor juridice, partea economică este lăsată puţin deoparte, mai ales mecanismul care a stat la baza modernizării. Pâna la începerea exploatării petrolului, finanţele României era asigurate prin exportul de cereale, produse pe suprafeţe mari, cu mână de lucru ieftină. Modernizarea s-a făcut pe spinările ţăranilor care n-au mai rezistat şi s-au răsculat în 1907. Reforma agrară de după Primul Război Mondial a scumpit cerealele româneşti pentru că au dispărut suprafeţele agricole mari în favoarea micilor proprietăţi exploatate individual, în plus nu s-a făcut mecanizarea agriculturii. La asta adăugaţi invazia cerealelor americane şi sovietice, produse mecanizat pe suprafeţe gigantice.

Petrolul românesc a fost o ploaie de aur: s-a scurs în buzunarele altora. Toate profiturile obţinute din exploatarea petrolului ar fi trebuit investite în industrializarea economiei româneşti, însă banii s-au dus către armament şi au susţinut un sistem politic corupt. În perioada interbelică România a contractat mai multe împrumuturi de la bănci din Franţa, Belgia şi Marea Britanie, iar după crahul financiar din 1929 nu a mai putut să-şi achite ratele la timp. Banii care trebuiau investiţi în dezvoltare au fost furaţi (nimic nou, nu-i aşa? am scris aici povestea şoselei Bucureşti-Oradea din perioada interbelică, nici pe atunci nu eram în stare să ne construim drumuri).

În toamna anului 1938 Cehoslovacia era ciopârţită prin Acordul de la Munchen şi la Bucureşti toată lumea se întreba dacă nu urmează cumva România. Aşa că regele Carol al II-lea a plecat într-un turneu european: Londra, Paris şi Berlin. A cerut peste tot credite pentru armament, garanţii politice pentru frontiere – n-a reuşit să obţină nimic.

În arhiva lordului Frederick Leith-Ross am găsit un document inedit (a cărui poveste o veţi putea citi în numărul din luna februarie al revistei Magazin istoric). Este o propunere făcută de Mitiţă Constantinescu (guvernator al Băncii Naţionale şi Ministru al Economiei în 1938) prin care li se cerea britanicilor să investească masiv într-un program ce viza modernizarea economiei româneşti. Puteţi citi propunerile lui Mitiţă Constantinescu mai jos, în esenţă li se punea britanicilor la dispoziţie întreaga economiei românească.

Cel mai frumos este că britanicii au refuzat! Mai jos puteţi citi motivele englezilor pentru acest refuz: în esenţă considerau că toate propunerile lui Mitiţă Constantinescu, unele realizabile, altele mai puţin – nu prea puteau genera profituri în valute convertibile de natură să acopere ratele unui nou împrumut. (Unele pasaje sunt chiar amuzante: Mitiţă Constantinescu le ceruse englezilor să ajute România să-şi construiască o flotă comercială, ceea ce i-a înveselit teribil pe englezi.)

Germania nazistă şi-a făcut alte calcule şi după negocieri dure a încheiat aşa numitul Tratat Wohlthat (textul tratatului din 23 martie 1939 îl puteţi citi aici). Ce n-au vrut să ia britanicii au luat nemţii. Bine, textul Tratatului Wohlthat pare nevinovat, în realitate firmele germane au intrat extrem de agresiv în România, doar desfăşurarea celui de-Al Doilea Război Mondial a împiedicat o încălecare totală a economiei româneşti. Frumos a fost că activele firmelor germane din România au fost preluate după război de sovietici, care le-au transformat în cotele lor de participare la vestitele Sovromuri, pe scurt: sovieticii ne-au încălecat cu banii nemţilor, dar asta este o altă poveste.

Dacă aţi avut răbdare să citiţi planul de dezvoltare propus de Mitiţă Constantinescu britanicilor în 1938 veţi fi de acord cu mine că a fost dus la îndeplinire de comunişti, mai ales în perioada de după desfiinţarea Sovromurilor.

În altă ordine de idei mi-am amintit de un dialog din Cronica de familie a lui Petru Dumitriu, dialog purtat între doi conspiratori care luptau împotriva stabilirii regimului comunist în România. Primul – Jean-Pierre Haralamb (mic arivist schilod din Ministerul de Externe), al doilea – Dimitrie Cozianu (boier dintr-un neam vechi):

– Pha! E uşor! Facem un contract cu Ford: să ne dea maşini, uzine, să ne facă autostrăzi… iar noi să-i dăm o parte din portul Constanţa şi monopolul automobilelor… Alt contract cu Vickers-Armstrong: le dăm jumătate din uzinele Reşiţa şi fabricăm maşini grele şi tunuri pentru tot sud-estul Europei! Alt contract cu Schneider-Creusot: le dăm concesiunea Căilor Ferate pe douăzeci de ani, iar ei refac utilajul şi parcul de vagoane şi locomotive! Alt contract cu…

– Stai coane! mârâi Cozianu. Ce, vrei să ne bagi la stăpân? Vindem ţara la mezat? E a noastră, dă-o dracului… moşia noastră, din bătrâni!

După 1989 a funcţionat perfect planul lui Jean-Pierre Haralamb şi ne putem bucura în voie de rezultatele sale.

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

18 păreri la “Nu ne vindem ţara! Staţi liniştiţi, e vândută de multişor

 1. Mirciulescu

  Bine ca n-am vandut Portul Constanta englezilor. Ce mai imparteau acum Mazare, Constantinescu si cuplul Ponta-Dragnea?
  Pe de alta parte se vad azi locurile pe unde au trecut englezii, cu bunele si cu relele lor : Hong-Kong, Shanghai, India(partial), Africa de Sud. Poate am fi ajuns si noi la un standard similar si nu la nivelul Rusiei medievale.

 2. Marcel

  O lume romaneasca cu bune si cu rele. Cu patrioti dar si cu multa coruptie. O lume pe care,parintii nostrii au fost invatati sa o considere o perioada neagra a Romaniei – prin propaganda si minciuna.Dar si o lume pe care noi, cei mai tineri, am idealizat-o tocmai negand propaganda.Adevarul e pe unde pe la mijloc – ca de atatea ori.De aceea vorbim despre o lume care trebuie redescoperita. Incerc si eu sa gasesc pentru voi imagini din cotidianul acelei vremi.Atat cat ma pricep:
  http://deieri-deazi.blogspot.ro/
  Poate va place si voua ce fac!

 3. Cartofor Columb

  Se pare ca cea mai mare pacoste pt tara asta a fost indraznetul ala, de-a descoperit America… Din cauza lui am ajuns mamaligi si mamaligari!

 4. Radu Erevan

  planul lui Jean-Pierre Haralamb a functionat intr-adevar perfect, numai ca fara autostrazi, fara sa facem tunuri si fara refacerea utilajului si parcului de vagoane si locomotive…

 5. Mugur Stefan

  Sa fim seriosi si sa nu exageram domnilor.Majoritatea boierilor romani nu erau pentru vinderea tarii. Dar au fost ruinati de arendarea&camatarie in secolul XIX.Adaugati inapoierea tarii + patura superpusa + slabele acumulari de capital din care a iesit Regatul Roman + alte nenorociri si tradari inainte si dupa razboaie si pana al urma iti dai seama ca e firesc ceaea ce se intampla. Dar va rog, nu generalizati caci Jean-Pierre Haralamb, nu este reprezentativ pentru toata boierimea!

 6. MMP

  @Mirciulescu

  Trecand peste prostiile indrugate, care pot fi usor demontate, cu „bunastarea” din India si Africa de Sud, te-as intreba: daca ai avea de ales intre a fi liber si sarac, si a fi sclav cu acte, dar mai instarit ce ai alege?

  Chiar gandesti totul numai prin burta?

  Pana si Ponta sau Basescu mai simt, chiar daca foarte putin, pentru tara asta. Fata de unul aflat la mii de km, pentru care reprezinti un simplu numar. Chiar nu gandesti?!

 7. Pingback: Nu ne vindem ţara! Staţi liniştiţi, e vândută de multişor

 8. stefanos

  Intotdeauna trebuie avut in vedere psalmul: Al Domnul e pamantul si plinirea lui! Deci, NU pune nimeni mana pamantul nimanui fara ingaduinta de sus. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa fim harnici cu pamantul nostru. Oricum, cine vinde, isi va lua adevarata plata sau pedeapsa in cer, in functie de motivul vinderii.

 9. Marian

  @Mugur Stefan:
  Nimeni nu i-a rugat sa se împrumute si/sau sa-si arendeze pamântul. Însa lenea e boala grea, iar naravurile „cosmopolite” (jocul de carti) se dobândesc extrem de usor.

 10. Pingback: Nu ne vindem ţara! Staţi liniştiţi, e vândută de multişor | .::: CALIN ADRIAN :::.

 11. dongabone

  Am citit undeva ca pana in 6 ianuarie se vandusera 800.000 de hectare din Romania, deci treaba e in continuare pe rol…

 12. Judex

  http://marianhociung.wordpress.com/
  Chiar dacă Roller ar fi spus în principiu ce se afirmă în acest articol al d-lui George Damian, ideii în sine nu-i scade nimic din valoare şi actualitate.
  Vă mai îndoiţi o clipă că România a început să devină o ţară colonială aflată pe o cale de pierdere completă a suveranităţii? Aceasta nu e vina generaţiilor trecute care au dus România cu sacrificii enorme pe calea modernizării, independenţei de stat, desăvîrşirii statului naţional unitar şi industrializării economiei.
  Vă împotriviţi şi dvs. necesităţii industrializării ca sursă a ridicării nivelului de trai al întregului popor?
  Arătaţi-mi şi mie măcar o ţară, o singură ţară modernă, a cărei nivel de trai pentru propria-i populaţie să fie bazat numai pe agricultură, care să corespundă exigenţelor unei lumi civilizate şi mă arunc de pe Muntele Everest în prăpastia cea mai adîncă.
  Vă asigur că nu-mi veţi prezenta nici un exemplu, pentru că nu e posibil aşa ceva.
  Toată tevatura potrivit căreia industrializarea a fost de vină pentru scăderea nivelului de trai în România anilor ’80 a fost o mare minciună, o maşinaţie bine organizată de ţările care ne doreau economia pusă pe butuci pentru ca România să devină o piaţă de desfacere pentru produsele lor. Din păcate, la această campanie au contribuit şi cozile de topor din ţară, care, conştient sau din ignoranţă au contribuit din plin la răspîndirea acestei monstruase minciuni.

 13. Lucian Petrescu

  Ca intotdeauna,nimeni nu are dreptate intotdeauna,dar fara a idealiza perioada interbelica,trebuie sa constatm ca aceea a fost,adevarata epoca de aur a Romaniei,care a luat sfarsit,ca urmare a pactului germano-sovietic,Hitler-Stalin,prin aplicarea caruia s-a impartit Europa,in doua perti,Est si Vest.Finalul celui de al doilea razboi mondial,ne-a lasat la cheremul URSS,care ne-a impus sistemul lor totalitar,asa zisa Dictatura a proletariatului.Faptul ca razboiul rece s-a terminat cu destramarea URSS,si a pactului de la Varsovia,ne-a scapat de comunism,dar dupa ce petrolul,gazele naturale si uraniul nostru au fost jefuite!Dupa blocul sovietic,am intrat in UE,unde ne asteapta alti stapani,care nu ne permit sa ne revenim,ci ne ajuta sa falimentam,in favoare tarilor europene cu economii dezvoltate,Deci am ajuns din lac in put!

 14. nic

  @judex

  Aveți perfectă dreptate. Nici o țară în epoca modernă nu s-a dezvoltat altfel decât prin industrializare. Exemplele care-mi vin în minte sunt Japonia, Coreea de sud și Malaezia.

  Problema industrializării în vremea comunistă a fost aceea că era dictată ideologic și propagandistic, și nu pe baza eficienței economice.

  Pe atunci aveam mania statisticilor și cifrelor colosale: ”s-au produs atâtea mii de tone de oțel…” și ce făceam cu ele? Bună parte din ele zăceau ruginind în depozite, de-a lungul căilor ferate. Eu unul mi-aduc aminte foarte bine.

  În general investițiile erau făcute în zona ”low-tech”, în defavoarea celor de înaltă tehnicitate. Excepțiile erau puține: IAR 93, Rombac(cu nimic mai prejos de originalele britanice).

  Produceam munți de aluminium, dar existau prea puține – dacă nu deloc – instalații de extrudare, pentru realizarea unor profile de înaltă calitate, ceea ce ar fi adus venituri mult mai mari la export.

  Vă mă amintiți – eu unul o fac, și cu nostalgie – de discurile vinil, Eterna, Supraphon, Melodia, cu muzică clasică? Le ascultam la ”pick-up-uri” Tesla sau Supraphon, căcă noi nu produceam așa ceva…

  Un ultim exemplu…marile combinate industriale… nu-l iau decât pe cel de la Călărași… care lucra cu materii prime aduse tocmai din Australia… când lucra la capacitate – hai să zic maximă, deși poate sporită ar fi mai potrivit – se stingea lumina în jumătate din oraș…

  Asta a fost marea problemă… investiții nerentabile, fără nici o perspectivă… cu alte cuvinte, într-un mare hău… dacă ar fi fost eficiente, n-am fi ajuns să avem în magazine, la sfârșitul anilor 80, doar conserve de stavrizi și borcane cu mazăre…

 15. Dorin C.

  @Mirciulescu
  „Pe de alta parte se vad azi locurile pe unde au trecut englezii, cu bunele si cu relele lor : Hong-Kong, Shanghai, India(partial), Africa de Sud. Poate am fi ajuns si noi la un standard similar si nu la nivelul Rusiei medievale.”

  Chiar ti-as dori sa fi unul dintre bastinasii majoritari din …sa zicem Africa de Sud (neamul lui Mandela). Asa ca sa simti si tu pe propria-ti piele ce a insemnat trecerea englezilor si olandezilor pe-acolo. Oare cite diamante sau aur ar fi poposit prin buzunarele tale zdrentuite? Dar oare ce viata „indestulata” ai fi avut pe acele meleaguri intr-adevar dezvoltate si cu un foarte inalt standard de viata pentru un continent ca Africa? Dar cu siguranta toate chestiile astea n-ar fi fost accesibile pentru tine. Ce parere ai? Oare cind te uiti in oglinda din tara ta, nu vezi similitudini izbitoare cu bastinasii din Africa de Sud?

 16. cristina

  Intrebari. Stiau acest aspect al calatoriei lui Carol istoricii romani in momentul in care Comisia Holocaustului s-a pronuntat si a acuzat Romania ca a doua vinovata pentru Holocaust pentru ca a furnizat masinariei de razboi hitleriste materia prima care a ajutat-o? daca da de ce nu a intervenit nimeni? Daca nu cine se va ridica acum si va trimite un memoriu catre acesta institutie care va salva onoarea tarii? Bine nu cred ca vor dori domniile lor sa isi schimbe opinia cel mai probabil, dar este un gest care trebuie facut. Ce spuneti dv. d-le Damian? Multumire petnru raspuns.

 17. Pingback: Nu ne vindem ţara! Staţi liniştiţi, e vândută de multişor | Lupul Dacic

Comentariile nu sunt permise.