Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

O aşteptam de mult, a venit: taxa pe Internet!

Bineînţeles, mediul online nu putea scăpa multă vreme de Ponta Taxatorul. Aşa că Ministerul pentru Societatea Informaţională anunţă că va mări taxele pentru domeniile .ro (via Mediafax). Pentru că administratorul domeniilor româneşti şi-a făcut treaba foarte bine şi în urmă cu un an a fost hăckuit de un algerian (?!?! detalii aici) cineva s-a gândit să-i premieze cu nişte bani deoarece:

Ca urmare a analizei tendinţelor şi practicilor pe pieţele internaţionale şi luand in considerare cheltuielile cu mentenanţa, costurile pentru asigurarea securităţii datelor, investiţiile necesare pentru echipamente dedicate şi teste de penetrare, cheltuielile de întreţinere cu baza de date pusă în serviciul public în vederea interogării datelor (Whois), s-a concluzionat că în acest moment este necesară schimbarea politicii în domeniul înregistrării numelor de domenii în România prin introducerea taxei pe perioada determinata (taxa anuală)

Zoso spune că publicarea acestei hotărâri de Guvern va plasa rapid în conturile Palatului Victoria suma de 12 milioane euro. Totuşi sunt câteva probleme. Ministerul zice aşa:

(4) Pentru numele de domenii existente înregistratorii au obligaţia reînnoirii acestora în termen de maxim 3 luni de la data publicării în Monitorul Oficial a ordinului prevăzut la alin.(1).

Da, dar dacă eu mi-am cumpărat domeniul în urmă cu mai mulţi ani (şi atunci mi s-a zis că e valabil vreme de 10 ani, deşi toate site-urile care intermediază achiziţionarea de domenii spun că e pe „termen nelimitat”) – mai pot fi taxat retroactiv? Un comentator al lui Zoso spune că da, contractul general cu rotld.ro prevede că ei pot modifica condiţiile în orice moment:

5. MODIFICARI ALE INTELEGERII (CONTRACTULUI). Sunteti de acord ca in perioada acestui (Intelegere) Contract noi putem:

(1) revizui termenii si conditiile acestui (Intelegere) Contract; si

(2) schimba serviciile furnizate in cadrul acestui (Intelegere) Contract.

Sunt foarte curios dacă ăsta nu cumva este un caz clasic de contract abuziv. Aici ar fi cazul să intervină Avocatul Poporului, dar din câte îmi amintesc în România nu mai există Avocatul Poporului, instituţia a fost desfiinţată, parcă.

În sfârşit, ideea cu măgăria asta e că banii vin sigur şi repede. Pac, ordin de ministru, în trei luni de zile din cele 500.000 700.000 de domenii deja înregistrate în România 400.000 foarte mulţi se vor grăbi să achite taxa, teşchereaua se umflă. Nu mai apar complicaţii ca la acciza pe combustibil cu Parlament, preşedinte etc. Partea nasoală e că Internetul românesc bârfeşte. Şi nu face bine la imagine să îi jupoi pe ăia care pot să zbiere.

P.S. Hotnews spune că s-a avansat suma de 10 euro pe an.

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

11 păreri la “O aşteptam de mult, a venit: taxa pe Internet!

 1. dinu

  RoTLD.ro zice:
  „Plăţi:
  Costul pentru un domeniu .ro este 51,26 USD + TVA (24%).
  Nu exista taxa de mentenanta anuala in prezent. Plata se face la inregistrare.
  Daca se va introduce taxa de mentenanta anuala veti fi anuntati din timp. „

 2. Clement

  Avocatul Poporului inca exista fizic…din pacate si aceasta institutie este inregimentata politic.

 3. Marian S

  Hey! vă vorbeşte Gică-contra.

  O fi, n-o fi pentru bani, dar chestia asta se cam face la cererea publicului. Foarte multă vreme au făcut unii spume la gură ca să se introducă metoda închirierii, cum e în toată lumea. Să vă spun cinstit, mie chiar mi-a plăcut că eram originali şi în acest domeniu, România fiind SINGURA ţară din lume care „vindea„ domeniile pentru totdeauna. Mă rog, sub rezerva că o să se schimbe schimbarea, cândva.
  E drept că unii au rezervat domenii cu nume frumoase, atunci când chestia asta reprezenta ceva pentru Google. E drept că şi alţii salivau la ele. Astăzi nu prea mai este aşa, poţi să-ţi numeşti site-ul fvrwed65yt dot com şi să fii primul la căutări pentru covrigi, dacă de asta te ocupi.

  Măcar să lase un timp mai mare pentru reînregistrare, cam un an. Aşa vor dovedi că NU o fac pentru bani. Mă rog, dacă era vreo discuţie pe site le-o spuneam acolo, deşi de multe ori scrii degeaba. Dar dacă e ordin…

  Cei care au ţipat până acum că vor taxă anuală să nu mai comenteze, îi rog eu frumos. E chestia aia cu „ai grijă ce-ţi doreşti„.

 4. Resboiu

  Asteptam cu drag taxa pe „like”, „share”, „afisari”… mai adaugati va rog metode rapide si sigure la indemana speciei Taxatorus-Taxatorus.

 5. Marian

  Orice produs este practic închiriat.
  Cumperi o masina, zici ca ai cumparat-o. Dupa 5-10-15 ani o dai la programul rabla, si cu asta si investitia. Ai platit deci 20000€ pentru 10 ani, adica o taxa lunara de 167€ – un fel de leasing mai altfel.
  Frigiderul, televizorul, aspiratorul, toate au o durata de viata determinata (uneori chiar de producator 🙂 ).
  Pâna si pe banii de la banca se plateste un fel de chirie lunara.
  Serviciile de hosting si adresare (name-servere si toate celelalte), toate aloca aceste resurse pe perioada limitata, sunt închiriate deci.
  Si nu e taxa pe internet, la fel cum nici impozitele nu sunt taxa pe prostie, ca numai prostii le platesc.

 6. Marian

  Indienii zic ca pâna si sufletul îl avem închiriat, îl luam de la cineva anetrior, si-l dam înapoi la urmatoarea reîncarnare.

 7. Cuatu Catalin

  Excelent..astept taxa pe cautari de informatie si mai ales pe fisier descarcat.Daca punem 1 ban pe 512 k fisier descarcat la -pentru BF4 as plati cam 10 lei.Sau taxa pe postari pe Facebook, …pe vizionare de clipuri pe YouTube,….pe faptul ca nu intrii o zi pe calculator…sau intrii mai mult de o ora pe zi..avem o gramada de posibilitati.Mai bine taiaem porcul, bem o tuica…o punem de mamaliga..aruncam tehnica de calcul la gunoi..si spunem povesti la gura sobei.

 8. Maris

  O sa cumparam de la staini ca doar la ei poti cumpara cu cativa dolari… ca doar emigram , de ce sa nu emigram si activitatea online?
  Insa probabil ca firmele vor cumpara neavand incotro, totusi am vazut si domenii la 200 de euro pe an…

Comentariile nu sunt permise.