Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Paul Goma, scriitor român de Nobel

Aş fi în al noulea cer dacă Paul Goma ar primi premiul Nobel pentru literatură, după ce a fost propus de Uniunea Scriitorilor de la Chişinău. În primul rând pentru că-l merită. Şi în al doilea rând pentru că tot ce înseamnă critică literară din ţara românească va trebui să dispară. Pur şi simplu nu văd cum ar mai putea să îndrăznească vreun critic literar din România să mai scrie după ce toată breasla asta de lipsiţi de organ literar l-a înjurat sau ignorat zeci de ani. Dar nu voi avea eu parte de bucuria asta: dacă Paul Goma va lua premiul Nobel pentru literatură toţi se vor înghesui să-i ridice osanale, în frunte cu Nicolae Manolescu.

Paul Goma este unul din puţinele simboluri ale demnităţii româneşti. Pe când Paul Goma chiar se lupta cu regimul comunist, Mircea Cărtărescu „rezista prin cultură” refugiindu-se în lumi imaginare. Pe baza raţionamentului ăsta spitalele psihiatrice din România comunistă erau adevărate organizaţii de partizani. Liiceanu şi cu Pleşu rezistau împotriva comunismului la bursă în Germania Federală, Mircea Dinescu stătea în poziţia ghiocel şi nota indicaţiile lui Ceauşescu şi tot aşa.

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

8 păreri la “Paul Goma, scriitor român de Nobel

 1. liliana

  mă bucur că nu sunt singura care gândeşte aşa. ce mi-aş dori, ce lovitură ar fi pentru toţi „scriitoraşii” şi pentru toţi „criticii” de la Călinescu încoace. unde-i domne literatura aia de sertar care ne-ar propulsa pe orbita literaturii universale? adevărul este că vorbim de o castă închisă, dacă nu ridici osanale cuiva sau nu îi duci geanta, indiferent care-ţi este valoarea, nu ai nici o şansă, dacă ai o altă părere, chiar daca este super pertinentă dar nu face front comun, eşti marginalizat. şi de-ar fi singurul domeniu… oricum, îi ţin pumnii dlui Goma, nu din răutate ci cu speranţa că poate vom învăţa ceva, cât de puţin.

 2. florin

  Cred ca daca ar incerca sa-l perieze cineva din cei enumerati de dvs. ar primi in schimb cel mai dispretuitor scuipat .

 3. tudor

  Daca e pentru literatura, e discutabil…Daca e pentru atitudinile lui in vremurile trecute, asta da….Dar si Nobel a devenit loterie politica…si economica, vezi China

 4. Mihai Frincu

  Ei, amu sa fim un picut seriosi. Paul Goma chiar nu are valoare literara de Nobel (bine, nu sustin ca ar avea Cartarescu valoare). O fi avand dignitate, o fi fost anticomunist autentic, dar ce treaba au astea cu literatura autentica ?

 5. Lucian

  Da,Paul Goma este cel mai bun scriitor roman din Epoca de aur..Dar pana la Premiul Nobel,puternic manipulat,de ce nu va ganditi la reabilitarea noastra,prin chemarea lui in Tara,recunoasterea drepturilor si punerea cenusii pe cap..Desigur noi ,,rumanii”,nu cei de sus,care se aleg intre ei..Ce razbunare:Paul Goma in Uniunea Scriitorilor..Credeti ca se mai duc lichelele sa-l intalneasca ? Si noi mult mai fericiti decat cu Premiul Nobel…L.

 6. Pingback: Paul Goma sau propunea pentru Nobel neacceptată de țară « bazar

Comentariile nu sunt permise.