Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Pe scurt: Estonia îi canonizează pe SS-işti, Grecia cheltuieşte miliarde pe înarmare, viitorul aparţine cetăţeniei multiple

„Estonia îi canonizează pe SS-işti” titrează cotidianul german de stânga Die Tageszeitung. Ministerul estonian al Apărării vrea ca în martie să fie adoptată o lege care să îi onoreze cu titlul de „luptători pentru libertate” pe toţi cei care au luptat împotriva Uniunii Sovietice. Acest titlu va fi extins şi asupra voluntarilor estonieni din diviziile SS. Încercări asemănătoare au eşuat în anii 2006 şi 2010, actuala configuraţie a Parlamentului ar face posibilă adoptarea legii. Ruşii au descris această lege drept „o blasfemie”.

Oare cum ar arăta o astfel de lege în România? Şi ce dezbateri ar urma? „Luptători pentru libertate” ar urma să fie legionarii care au luptat pe frontul de est, mareşalul Ion Antonescu (care ar fi paradoxal luptător pentru libertate şi criminal de război în acelaşi timp). Dar ia să încercăm să ne imaginăm ce s-ar întâmpla la Chişinău dacă „fasşîştii” ar fi desemnaţi prin lege drept „luptători pentru libertate”… (Încă nu există o lucrare care să lămurească legăturile dintre serviciile secrete americane şi legionarii români în exil, or fi fost aceştia „luptători pentru libertate” sau nu?

                                                                                  

Die Zeit face o analiză a cheltuielilor pentru înarmare ale Greciei din ultimii ani, de când a început criza. În cadrul NATO, Grecia vine pe locul doi după Statele Unite ca nivel de cheltuieli pentru armament. Grecii sunt în continuare obsedaţi de pericolul unui atac din partea Turciei. Bine, oficial se spune că banii sunt cheltuiţi pentru „securizarea frontierelor Uniunii Europene”. Securizare cu artilerie grea, avioane de vânătoare şi submarine. Bugetul pentru apărare al Greciei în 2010 a fost de 7 miliarde euro. Planurile de viitor ale militarilor greci: 60 de avioane Eurofighter de 3,9 miliarde euro, ceva fregate franceze de 4 miliarde euro, vase de patrulare de 400 milioane. Da, şi ar mai vrea grecii şi submarine germane de 2 miliarde euro. Die Zeit spune că cele mai mari vânzări ale firmelor germane de armament au fost către Grecia.

                                                                                 

The Economist scrie că viitorul aparţine celor cu cetăţenii multiple. Doar ţări bogate ca Germania sau Olanda încearcă să limiteze acest fenomen pe cale de generalizare în Europa.

 

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

3 păreri la “Pe scurt: Estonia îi canonizează pe SS-işti, Grecia cheltuieşte miliarde pe înarmare, viitorul aparţine cetăţeniei multiple

  1. Mihai K.

    Tarile baltice au stiut pentru ce si impotriva cui lupta !
    Romania …….

  2. Marin

    După cum arată Jukka Rislakki (The Case for Latvia. Disinformation campaigns against a small nation, Amsterdam – New York: Rodopi Editions, 2008; pag. 129.), unitatile estone si letone incadrate in SS nu au avut acelaşi statut cu SS-ul german şi nu au fost considerate nici la Nűrnberg, nici ulterior, responsabile de crime de război sau crime contra umanităţii. Militarii nu aveau aceiaşi instrucţie, privilegii, ierarhie de comandă şi echipament. Nu s-a respectat obligaţia de a avea sânge germanic, nu li s-a verificat ascendenţa ariană la şase generaţii în urmă, nu erau instruiţi ideologic, puteau să practice religia şi aveau capelani, textul jurământului era altul, raţia de alimente şi de multe ori calitatea echipamentului erau inferioare. La sfârşitul războiului, exagerarea numărului de voluntari a fost avantajoasă şi pentru Germania, şi pentru URSS, pentru că Germania voia să se uite că, împotriva reglementărilor internaţionale, făcuse recrutări în rândul populaţiei ocupate şi Rusia era interesată să îşi sublinieze victoria si sa justifice ocupatia.

    http://books.google.be/books?id=f6bDXmbPRAEC&printsec=frontcover&hl=ro&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false

Comentariile nu sunt permise.