Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Plan pentru dezmembrarea României

Un băiet de la Tiraspol propune dezmembrarea României după un plan simplu: refacerea Moldovei medievale, Transilvania trece la Ungaria, Dobrogea la Bulgaria. Rămâne independentă Ţara Românească, cu promisiunea să nu încerce să refacă România. Autorul propunerii este Andrei Safonov, analist politic din Transnistria şi articolul a fost publicat de portalul rus Novîi Reghion. L-a preluat pe scurt şi ziarul Adevărul, reiau mai jos ce a rămas pe dinafară.

De ce trebuie să dispară România

Andrei Safonov prezintă România drept o ameninţare permanentă la adresa securităţii regionale. Principala vină a României este constituită de atenţia faţă de românii din fostele regiuni sovietice: Republica Moldova, Basarabia de sud, Bucovina de nord. Safonov vede chiar şi un plan secret românesc conform căruia România neagă oficial orice fel de intenţii de acaparare de teritorii, însă promovează identitatea românească în aceste regiuni pentru ca la momentul potrivit să le anexeze. Conform lui Safonov dezmembrarea României ar fi un fel de lovitură preventivă, ca şi cum ai ucide un hoţ care încearcă să te jefuiască. România trebuie să dispară pentru că este „puiul urât al tratatului de la Paris din 1947”.

Nimic nou

Nu este nimic nou în acest plan, este o strategie veche de aproape 100 de ani, de pe vremea lui Lenin şi Troţki. Pe atunci România era definită drept „ultimul imperiu din Europa” care trebuia dezmembrat. Comuniştii români erau obligaţi să susţină şi să propage această teză, de aici şi simpatia minimă faţă de ideologia comunistă în perioada interbelică (înainte de 1944 existau cam 1000 de comunişti în România, dintre care jumătate erau agenţi ai Moscovei şi cealaltă jumătate erau agenţi ai serviciilor secrete româneşti). Este fascinant cum acest plan este readus periodic în actualitate. Să nu uităm de susţinerea artificială a limbii moldoveneşti în Ucraina şi a limbii vlahe în Serbia şi Bulgaria.

Este România un pericol?

Acuzaţia „pericol pentru stabilitatea regională” este una dintre cele mai dure pentru o ţară. Îi obligă pe vecini să se coalizeze pentru a-l potoli pe zurbagiu. În vara anului 1989 de la Budapesta curgeau valuri acuzaţiile împotriva României: că se înarmează pentru atacarea Ungariei, că Ceauşescu deţine sau se pregăteşte să fabrice o bombă nucleară, că minorităţile naţionale sunt supuse unui genocid etc. Toate aceste acuzaţii sunt codificate în Carta ONU la capitolul „motive întemeiate pentru declanşarea unui atac”. Nu spun că Andrei Safonov şi Novîi Reghion au puterea să convingă Consiliul de Securitate al ONU, însă acuzaţiile lui nu vin din întâmplare.

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

10 păreri la “Plan pentru dezmembrarea României

 1. Dolphi

  Cred ca si 1000 este exagerat pentru membrii partidului comunist atunci.
  Dl. Mircea Dogaru povesteste ca l-a cunoscut pe posesorul carnetului cu nr 241 (daca nu ma insel) carnetul fiind din octombrie 1944…
  Deci probabil ca in Partidul Comunist DIN Romania initial au fost doar o mana de agenti sovietici.
  In privinta „proiectului Stuttgart” eu sunt linistit: Dl. Petre Roman ne-a spus intr-o emisiune tv ca „nu se mai lucreaza asa” 🙂

 2. Vasile

  Parerea mea e ca articolul e lansat ca o provocare. Firul logic al articolului e practic inexistent si argumentele prezentate sunt niste aberatii.

  De ce a fost lansat acum? Ori e cineva in spatele autorului ori a vrut autorul insasi sa creasca in popularitate in mediul nationalistilor rusi sau a altor grupari de tampiti.

 3. Donkeypapuas

  De ce nu o duce celovekul planul până la capăt: şi anume conducătorul Maldavei să redevină şi HATMAN al Ucrainei iar situaţia etnică să revină la tabloul cu care se înfăţişa cu 250 de ani în urmă. Şi Polonia să-şi reia şi ea teritoriile din est. Iar limba muscălească dincoace de Volga: NIET.

 4. gigel

  Vorbele respectivului care probabil in Romania ar avea un mare succes doar in click, can can, libertatea… imi aduce aminte de o intamplare ce la prima vedere nu are nici o legatura cu spusele acestui „analist”, dar totusi cred ca exprima perfect starea de fapt.

  Prin 97-99 nu mai sunt sigur de an imi aduc aminte ca a fost un articol in ziare cu un scandal la primaria sectorului 4 ce implica o cetateanca de etnie roma (sa fim politically corect) care se saturase sa stea la icral si vroia ca primaria sa ii transfere in proprietate o locuinta… trecem peste amanuntele neinteresante si ajungem la partea amuzanta…
  In fiecare zi venea si ameninta ca isi da foc daca nu ii rezolva primarul problema… o zi, doua, trei… pana cand intr-o zi a dat nas in nas cu primarul (poate memoria ma inseala dar cred Marian Lutu era pe atunci)… respectivul a avut o replica tampita dar foarte relevanta la scandalul facut de respectiva… „credeam ca te gasesc in flacari pana acuma, la cat ne-ai amenintat”

  Ca asa si cu respectivul si respectivii de genul lui sofanov… ne tot ameninta ca ne distrug… ma asteptam pana acuma sa ne distruga definitiv la cat ne-au promis.

  Imi cer scuze fata de cititorii mai seriosi dar nu pot lua in serios toti papagalii de tip becali din transnistria. Pace voua.

 5. Pingback: Plan pentru dezmembrarea Romaniei

 6. enzo

  @gigel – peace on you too! :))

  Nu stiu daca s-a observat dar in ultima vreme apar „agaricii” pe forumuri cu tot felul de comentarii si explicatii/argumentari/propuneri de iesire din mUE si alianta cu ‘fratele’ de la rasarit. Romanii au pe buna dreptate un „dinte” impotriva Rusiei, foarte justificat deci asemenea scenarii cel mai probabil vor ramane la nivelul de scenarii si foc de paie.
  Comunismul in Romania a fost adus de evreii rusi. Pentru cei interesati :
  http://istoriaincomoda.wordpress.com/2012/11/05/ei-au-adus-comunismul-in-romania-1/

 7. Dorin C.

  Ce grija au ei intotdeauna de altii. Oare nu s-ar gasi nimeni care sa vrea dezmembrarea Rusiei? Oare de ce aceasta Rusie trebuie sa existe ca imperiu si sa isi atace in permanenta vecinii? Cite natii si popoare au subjugat ei cu fostul U.R.S.S si chiar acum doar cu Rusia? Despre ei insisi nu pun problema dezmembrarii.

Comentariile nu sunt permise.