Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Prima confruntare pe bune Ponta – Băsescu. Cine reprezintă România?

Adică prima confruntare cu o miză reală care îl afectează direct pe Băsescu. Ponta vrea să clarifice o chestiune sensibilă: cine reprezintă România la nivelul Uniunii Europene – preşedintele sau premierul? Legislaţia românească este destul de ambiguă, suntem republică semiprezidenţială şi la Consiliile UE poate merge la fel de bine preşedintele sau premierul. De multe ori s-au dus amândoi.

Pentru Băsescu politica externă a cam rămas singura ieşire, aşa că pentru Ponta este foarte important să îl reducă din ce în ce mai mult pe actualul preşedinte la un rol cât mai decorativ. Îm plus Ponta are de rezolvat şi o problemă practică: trebuie să le dea pensionarilor şi bugetarilor ce le-a promis, şi asta cât mai repede. Hai, pentru şase luni până la alegeri se mai găsesc bani, dar după aceea? După aceea Ponta are nevoie ca de aer de posibilitatea de a mări deficitul bugetar – adică să plătească pensiile şi salariile bugetarilor din împrumuturi (nu e o idee bună, dar e singura).

Şi cum poate mări Ponta deficitul bugetar câtă vreme Băsescu a semnat Pactul fiscal al Uniunii Europene de inspiraţie germană (cu deficit de 3%)?!? Soluţia e în Franţa, unde socialistul Hollande proaspăt preşedinte vrea să negocieze cu Merkel o modificare a Pactului fiscal UE. Şi Ponta vrea să intre şi el în hora asta a modificării Pactului fiscal, numai că are nevoie să vorbească doar el la Bruxelles, nu să-l aibă în ceafă pe Băsescu care să spună pe invers (sau mai rău, să meargă la Bruxelles doar Băsescu şi să le facă pe toate pe dos).

Şi cum legislaţia în România este ambiguă şi nu scrie nicăieri clar cine vorbeşte în numele nostru la Consiliul European vom avea primă bătălie Băsescu-Ponta cu miză pe bune. Prima rundă este anunţată printr-o consultare directă între preşedinte şi premier pe probleme de politică externă care va avea loc zilele acestea. Aşteptăm declaraţiile în direct de la orele 19:00.

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

O părere la “Prima confruntare pe bune Ponta – Băsescu. Cine reprezintă România?

  1. Copacul creste in Gradina. ,mea

    Pe …BUNE d-le Damian ! Expresie de cartier , in nici un caz de la cineva care este si ISTORIC si Ziarist . Pardon si adept declarat pe fata a Domnului Presedinte Traian Basescu . S-au inselat in asteptari si somitati, nu ar fi chiar un caz izolat , daca intradevar nu s-ar forta Nota ! Asteptarile pe partea asta a Prutului sant poate diferite de partea cealalta !

Comentariile nu sunt permise.