Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Protestul anti-ACTA bazat pe minciuni

Chemarea la proteste împotriva ACTA din România este plină de minciuni de la un cap la celălalt. Minciunile de genul acesta mă scot din sărite, mai ales când sunt folosite pentru a genera mişcări de stradă. Cei care cheamă lumea la protest împotriva ACTA au pus pe Facebook o motivaţie care merită demontată rând cu rând. Probabil manipulatorii se bazează pe faptul că nimeni nu a citit proiectul ACTA, care poate fi accesat aici. Dar să vedem minciunile manipulatorilor anti-ACTA din textul de pe Facebook:

Minciuna 1. Articolele ACTA au fost stabilite în secret, acordul a fost negociat în secret, nu a existat o dezbatere publică.

Acordul ACTA a fost facut public în UE încă din noiembrie 2010. Traducerea în limba română a acordului ACTA este la dispoziţia oricui aici, din august 2011. Comisia Europeană a organizat patru dezbateri publice asupra textului ACTA (cu participarea ONG-urilor, presei, publicului etc) 23 iunie 2008, 21 aprilie 2009, 22 martie 2010, 25 ianuarie 2011. Comisarul european de Gucht (responsabil cu negocierea ACTA) a participat la trei dezbateri plenare ale Parlamentului European asupra ACTA, a răspuns la două rezoluţii şi o declaraţie a PE. Toate documentele acestor dezbateri pot fi găsite pe pagina Parlamentului European. Dacă vreţi să vedeţi lista întrebărilor adresate de parlamentarii europeni asupra ACTA şi răspunsurile primite de la Comisia Europeană o puteţi face aici.

Minciuna 2. Se crează o justiţie paralelă: providerii de internet vor furniza companiilor deţinătoare de drepturi de autor datele celor care fură de pe Internet, providerii îi vor putea pedepsi pe utilizatorii care încalcă legea.

Articolul 11 al ACTA prevede clar că furnizarea de informaţii asupra încălcărilor drepturilor de proprietate întelectuală se va face în cadrul procedurilor judiciare din ţările semnatare. Nici vorbă de justiţie paralelă.

Minciuna 3. Activiştii anti-ACTA spun că nu e corect ca păgubiţii să ceară piraţilor să plătească toate exemplarele piratate. Adică dacă am furat patru maşini să fiu judecat doar pentru două? (Chestiunea daunelor este tratată în articolul 9 al ACTA)

Minciuna 4. Chipurile “se induce ideea că şi intermediarii sunt vinovaţi de încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală”. Adică siteurile care găzduiesc doar linkuri către pagini unde există marfa piratată. Mie unuia mi se par la fel de vinovaţi ca şi piraţii. La orice infracţiune se pedepseşte complicitatea, nu-i aşa?

Şi am obosit. Întreaga “chemare la luptă” este o minciună. Dar este mai simplu să crezi minciunile debitate de nişte anonimi decât să citeşti proiectul acordului ACTA (aici) şi dezbaterile din Parlamentul European (aici).

 

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

7 păreri la “Protestul anti-ACTA bazat pe minciuni

 1. Radu

  Cred ca we’re missing the obvious. Intro lume in care devine din ce in ce mai scump sa evadezi din cotidian, avem pretentia sa ne permitem sa platim pentru acest tip de western-entertainment. Ma indoiesc ca lumea o sa puna mana pe o carte, in absenta acestuia. Nu ajunge armonizarea pretului de la pompa?

  Vreau sa pot urmarii de la zeci de mile distanta seriale cu umor liberal care depasesc considerabil nivelul „ratacitilor in nato” sau alte emisiuni autohtone ale caror nume imi scapa pe buna dreptate.

  Sa nu vorbim despre carti…Vrei un neam intreg limitat la invataturile pre-decemvriste? Serios…Suntem si asa cu eons in urma lor.

  Long story short, nu ma intereseaza cum este impachetat protestul, we still want free shit!

  Keep up the good work!

 2. Vlad

  Pe mine cel mai mult ma sperie ca daca ACTA va fi ratificata o sa vedem cu timpul cum toate tehnologiile noi si inovatiile vor apartine unor corporatii.
  Undeva mai tarziu in viitor o sa fim inconjurati doar de tehnologii patentate. Atunci orice inovatie va costa in primul rand drepturile de autor pentru tehnologiile pe care se bazeaza – asta daca nu cumva o sa fie ceva cu totul revolutionar care sa se bazeze pe altceva. Sau va trebui sa se astepte cate 20-30 de ani pana cand informatia devine libera.
  In plus ACTA deschide poarta guvernelor catre controlul internetului si o sa fim urmariti ca in China. Sper sa fie doar niste teorii paranoice si sa nu am dreptate.

 3. PINDU

  dle eu imi aduc aminte de dumneata cand denigrai familia de machedoni, zicand ca unul dintre noi ar fi fost mason (in veci vecilor nu este posibil asa ceva). Un crestin adevarat niciodata nu va fi mason. Asa ca vedeti-va dv de treaba dv. sa nu intrati in colimator. MARE GRIJA!

 4. Pingback: Protest anti-ACTA şi la Braşov | etc, Info

 5. gigixy

  urmeaza pedepsirea simpatiilor. unui „like” catre catre o persoana imorala, catre o organizatie de dreapta extrema, catre un sistem de filesharing sau catre cineva care cine stie ce condamnare.

  tipul asta de protest ar fi interesant: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=203123033118662&set=a.203123029785329.41372.193763917387907&type=1 , evident la 100+ participanti reali per oras ar fi cu mai putina importanta practica.

  pirateria are rolul ei in cultura. ACTA devine un pesticid – concret o norma pt.

Comentariile nu sunt permise.