Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Puţină intoleranţă maghiară, de început de an

Vestitul jurnalist maghiar Zsolt Bayer i-a tratat de curând pe ţigani drept animale într-un articol din ziarul Magyar Hirlap. „O mare parte dintre ţigani nu este potrivită pentru coexistenţă. Nu este pregătită să trăiască printre fiinţele umane. Aceştia sunt animale şi se comportă ca animalele. Precum o căţea în călduri care se împerechează oriunde cu oricine. Dacă întâmpină rezistenţă atunci ucide. Îşi doreşte tot ce vede. Dacă nu primeşte ce vrea, atunci ia şi ucide. Din aceste căpăţâni de animale nu ies decât sunete nearticulate şi nu înţeleg decât forţa brută. Nu ar mai trebui să existe astfel de animale. Gata. Problema trebuie rezolvată imediat şi în orice mod”. (traducere după limba engleză, din citatul publicat aici).

Articolul a apărut pe 5 ianuarie şi a provocat un scandal imens în Ungaria şi Europa. Zsolt Bayer şi-a motivat limbajul violent printr-un eveniment aparent minor: o bătaie în WC-ul unei cârciumi în seara de Revelion. Doi băieţi (dintre care un ţigan) i-au bătut destul de rău pe alţi doi. Toţi cei implicaţi în scandal sunt membri ai unor cluburi de box şi lupte, iar unul dintre cei bătuţi a fost rănit destul de grav. Acesta nu era un îngeraş: vara trecută a fost anchetat de poliţie pentru că a bătut şi jefuit un bărbat într-un WC al unui club de noapte. Pentru orice om întreg la cap şi care ştie că prin mediile boxerilor se învârt destui interlopi tabloul este destul de limpede. Însă Zsolt Bayer s-a folosit (alături de mare parte din media maghiară) de acest incident („normal” să-i zicem) pentru a descrie o imagine a unei Ungarii terorizate de minoritatea ţigănească, minoritate care trebuie să dispară.

Zsolt Bayer, bun prieten cu Viktor Orban

Zsolt Bayer, bun prieten cu Viktor Orban

Un ziarist dement am putea zice, nimic mai mult. Doar că Zsolt Bayer este mândrul purtător al carnetului de partid FIDESZ cu numărul 5 (şi în partidul nazist aveau importanţă carnetele de partid cu număr mic). În plus, este unul din apropiaţii premierului Viktor Orban – ceea ce este de natură să stârnească îngrijorare: dacă premierul împărtăşeşte viziunile prietenului său? Iar Zsolt Bayer nu este un ziarist oarecare: primeşte ordine directe despre ce şi cum să scrie de la înalţi membri FIDESZ, după cum a mărturisit de curând un ziarist care din întâmplare i-a moştenit numărul de mobil de servici.

Şi nu în ultimul rând câteva cuvinte despre internet ca sursă de informare. Îmi amintesc că prin anul 2003 sau 2004 Zsolt Bayer a fost declarat persona non grata în România (vă imaginaţi ce păreri are omul despre români şi Transilvania). Din păcate Google nu m-a ajutat foarte tare să găsesc vreo referinţă la acest eveniment (e drept că nici nu am săpat foarte tare).

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

5 păreri la “Puţină intoleranţă maghiară, de început de an

 1. Mihai Frincu

  Stiu si eu… Omul greseste clar pentru ca exagereaza si nu propune solutia cea mai corecta. La fel, isi alege prost exemplul, boxul fiind un mediu al violentei.
  Insa, in esenta, ceea ce spune el nu mi se pare fals. Si la ei, si la noi, tiganii sunt o problema reala, pe care nu o rezolvi ascunzandu-te in spatele corectitudinii politice. Nu toti (poate nici macar majoritatea lor), dar conteaza impresia generala. De la asa-zisele „mafii tiganesti” din Timisoara, care pun gheara pe cartiere intregi, pana la pirandele care tabara in haita pe cate un nefericit si-l jefuiesc, sau la astia de-aici de la mine, care navalesc, agresivi, galagiosi si intra peste rand la cabinetele medicilor de familie, modul de manifestare e cam acelasi: ostilitate fata de orice norme de convietuire, agresivitate, dispret, insulte. Bonus: galagie si mizerie.
  Poate ca omul ala a folosit termeni prea plastici pentru a-i descrie. Poate ca nici solutia nu e cea mai fericita… Dar problema asta exista de ani de zile, si nu prea da semne de ameliorare.

 2. enzo

  Eu curcul mult pe la unguri si va pot confirma ca tiganii sunt o mare problema sociala. Poate ca nu se manifesta la fel de galagios ca si la noi dar cu siguranta comit cele mai multe infractiuni gen furturi, batai, jafuri armate etc. Partea interesanta este ca la ei „folclor” inseamna haine din alea vechi, mustata rasucita si muzica tiganeasca :D. In rest ungurii… ca de obicei, lichele.
  Parerea mea persoana este ca tiganii fac probleme pentru ca li se permite. Daca am avea o politie ca in Germania lucrurile ar sta cu totul altfel. Tiganii in general sunt usor de calmat cu masuri dure si intransigente, in orice conflict cu ei fie verbal sau fizic nu trebuie aratat nici un moment de slabiciune pentru ca ei profita de orice.

 3. Adi

  Nicolae Steinhardt despre tigani (din Jurnalul fericirii):
  Printre ţigani. Rasismul este o demenţă, dar – cum să spun? – nerasismul, contestarea unor rase deosebite, fiecare cu însuşirile ei, este o nerozie. Sunt mai degrabă certăreţi, rostul vieţii lor e gâlceava, harţa; fără de larmă şi tărăboi se asfixiază şi pier; pângăritori, au un dar neîntrecut de a terfeli totul; mincinoşi, minţim cu toţii, dar idealizăm realul, la ei e altfel, ca la antimaterie. Şi găsesc de cuviinţă să-şi întărească minciunile cu jurăminte grele: să-mi sară ochii, să-mi moară mama, să fiu nebun. (…) Şi nu le poţi intra în voie. Oricât de frumos le vorbeşti, orice umilinţă, orice făţărnicie: deopotrivă de inutile. Leneşi, urăsc pe cine le cere un efort, o lene îndărătnică, violentă, ca instinctul de conservare. Şi nu pot bea în cârciumi, numai afară, pe stradă, cu sticlele înşirate alături şi puradeii roată; o maidanofilie, un exhibiţionism, o nostalgie a bâlciului; şi un jind al ocării, ţipetelor, poalelor date peste cap. Spurcăciunea. Dracul sordid, dracul poltron, dracul ţopăitor. Cărora Coşbuc le-a găsit nume atât de potrivite şi care îşi fac din cur o goarnă“.

Comentariile nu sunt permise.