Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Rasism: politicienii români sunt condiţionaţi genetic să fure şi să mintă

arhondologie

Nu am nici o altă explicaţie raţională pentru modul în care se comportă guvernanţii României. Nu există nici o evoluţie din epoca fanariotă până în ziua de azi. Să mă explic.

În 1849 a fost arsă în Bucureşti Arhondologia rangurilor boiereşti – documentul în care erau trecuţi cei ce beneficiau de diverse privilegii în relaţia cu statul. Adică toţi cetăţenii deveneau (oarecum) egali în faţa legii. Pentru că începând din epoca fanariotă existau tot felul de categorii fiscale: mazili, sudiţi, scutelnici – adică nişte oameni care nu plăteau impozite. Şi toţi încercau să ajungă în astfel de categorii, pentru că nimeni nu e prost să vrea să dea bani statului.

Actualul sistem fiscal românesc este unul pur fanariot, funcţionează pe bază de scutiri. Nici nu a apărut bine acciza pe combustibil că a apărut şi ordonanţa de urgenţă care îi scuteşte pe nişte şmecheri să plătească noua taxă. Iar Monitorul Oficial e plin de scutiri şi excepţii. Îţi trebuie doar un avocet bun şi o contabilă dibace şi devii om de afaceri de succes. Scutelnicii de la 1700 trăiesc foarte bine în România şi în 2014.

Acum să verificăm puţin capacitatea guvernanţilor români de a spune adevărul referitor la noua acciză pe carburanţi:

 • Ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu: acciza se va duce la plata pensiilor şi salariilor bugetarilor. (aici, premierul Victor Ponta ne-a explicat că ziariştii nu au înţeles bine).
 • Ministrul Transporturilor, Dan Şova: acciza se va duce la plata autostrăzilor (aici, tot Şova aruncă în aer Constituţia României spunând că Parlamentul va decide anual cum vor fi cheltuiţi banii din acciză).
 • Vicepremierul Liviu Dragnea: acciza se va duce către construirea de autostrăzi, deşi normele europene interzic strângerea de taxe cu scopuri declarate (aici).
 • Guvernul României, varianta anonimă, în scrisoarea către FMI: scăderea TVA la pâine a generat o lipsă de bani ce va fi acoperită din acciza la combustibil (aici).
 • Preşedintele Traian Băsescu: acciza reprezintă nişte bani albi pentru Campania electorală neagră care urmează (aici, bineînţeles, Băsescu minte).

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

8 păreri la “Rasism: politicienii români sunt condiţionaţi genetic să fure şi să mintă

 1. Irina T.

  Din păcate, cred că îți trebuie mai mult decât niște contabili destoinici și un avocat bun. Cred că trebuie să ai tupeu maxim, afaceri de anvergură , iar suma corespunzătoare dărilor pe o perioadă delta T să le redirecționezi către buzunarele potrivite, urmând ca apoi să beneficiezi de o lungă perioadă de grație fiscală. Îți trebuie multă voință să rămâi om cinstit și contribuabil corect în țara asta. Mă uit în jurul meu și observ că oamenii cu firmulițe mici (sau medii) pică pe capete, fie în păcat fiscal, fie în năravul mitei, fie sub secera ANAF. Care ANAF vântură iataganul și cu motive întemeiate (nu știu, dar sper), dar și pe principiul că trebuie să îi știm de frică indiferent dacă suntem cuminți sau nu. Ca ăla care își bate nevasta socotind că orice femeie e curvă și chiar dacă n-a făcut nimic rău, măcar a gândit sau va gândi. ANAF emite somații fioroase de insolvență pe 26 ale lunii, știind bine că termenul de plată e 25, deci știind că în răstimp de mai puțin de 24 de ore n-aveau cum să vizualizeze plățile în cont. Am auzit azi, la bancă, despre multe companii cărora le-au blocat conturile încă de pe 27. Asta în condițiile în care – cum bine subliniați, domnule Damian – marii mahări au marile scutiri, sau cel puțin îndelungatele eșalonări la plată, fără penalități. Micii de noi nu primim nici măcar mici reduceri. Iar despre păsuire, tocmai v-am zis.

 2. Marian

  Daca toata lumea se uita la Grecia, ca inventator al scutirilor de taxe (la sfârsitul fiecarui an calendaristic, care nu coincide cu cel fiscal, dupa cum prea bine stiti, parlamentul elen se apuca sa dea ordonante de urgente sau ma rog, ce dau ei acolo, cu privire la scutirea de taxe a câtorva mari datornici – pentru ca oricum nu mai reusesc sa recupereze banii si nu e bine sa-i supere, ca poate la anul platesc si ei -=- cu alte cuvinte reteta e sa reusesti sa nu platesti nimic pâna în decembrie), ar fi bine de stiut ca si în tari, campioane ale democratiei si universal recunoscute ca „cinstite”, se aplica aceeasi regula.

  De exemplu, mai anul trecut, ca era vorba de privatizarea hidrocentralelor, iesise la iveala un micut scandal de monopol – si anume industria (semi-falimentara) primea energie ieftina si aia subventionata de la hidrocentrale, iar prostimea energie scumpa de termocentrale. Energia atomica se ducea la moldoveni în parte. Bun. Sa ne întoarcem la „cinstiti”, unele firme germane sunt scutite de prevederile legii energiei verzi/regenerabile (care obliga pe distribuitori si consumatori sa utilizeze un anumit procent, parca 60%, de energie verde, care din pacate costa de rupe, pentru ca în urma dezastrului de le Fukushima Germania a decis sa închida treptat centralele nucleare), în timp ce populatia si alti fraieri nu, ba chiar au fost eliminate si subventiile acordate pentru panouri solare.

  De aceea s-a dezvoltat în Grecia un sport cu caracter de masa numit „care-si plateste primul impozitele pierde” si tot de aceea acest sport dar si consecintele lui sunt vazute ca patriotism (cu radacini în vremea când impozitele mergeau la turci). Foarte multi Robin Hoozi n-am auzit sa fi fost prin Grecia, anyway.

  Si în sfârsit, doua mici adaugiri:
  1. sudetii erau supusi straini (austrieci) si prin urmare erau scutiti de impozit din acest motiv, asa cum sunt si astazi cetatenii nerezidenti (înainte de EU erau în vigoare acordurile bilaterale de evitare a impozitarii duble).
  2. mai erau doua categorii neimpozitate: boierii si robii. Boierii, deh, pentru ca erau boieri, iar robii, pentru ca nu aveau personalitate juridica (ca si azi, nu dai în judecata câinele care te-a muscat ci pe proprietar).

 3. Toto

  E ca într-o familie. Când nu avem bani, de unde să tăiem? Tatăl nu poate renunţa la ţigări şi alcool că el conduce.Femeia mai taie un pic la mâncare, dar tot îi trebuie farduri şi haine. Atunci tăiem de la copil, fără lapte şi pamperşi, etc..
  Tatăl – guvernul şi aparatul
  Femeia. – acoliţii guvernului
  Copilul – viitorul ţării

 4. Marcel

  De multe ori, citind articole din periodice interbelice am impresia ca ar fi scrise astazi. Nimic nu s-a schimbat in esenta noastra. Un exemplu – o parodie publicata in anul 1927:

  La noi azi codrii verzi de fag
  Sunt arşi din rădăcină;
  La noi atâţia porci trăesc
  Şi tot n’avem slănină.
  Motoare, aur, lux, desfrâu,
  Alegeri partiale,
  În ţara noastră-s mii de hoţi
  Şi mii de puşlamale…

  Continuarea o gasiti pe:
  http://deieri-deazi.blogspot.ro/2014/03/ce-s-schimbat-in-romania-in-ultima-suta.html

  Marcel

 5. Cristina P.

  Pai ne spune Parintele Arsenie bine de tot: pacatele se mostenesc pina intra saptea generatie daca nu sunt spalate cu spovedanie si post si rugaciune si o viata cinstita. Cum vreti sa se vindece daca marii telectuali ai tarii sunt ne-crestini, anticrestini sau chiar se feresc sa spuna desi pe la slujbe in zile de sarbatoare e maaaaaaaaaaaaaaare inghesuiala in Bisericile neamului? Dar asa e „iti sta mintea in loc” la cite timpenii vezi si la ce lipsa de buna orinduiala s-a ajuns.

 6. Rodeo

  @Marian:
  „Si în sfârsit, doua mici adaugiri:
  1. sudetii erau supusi straini (austrieci) si prin urmare erau scutiti de impozit din acest motiv, asa cum sunt si astazi cetatenii nerezidenti (înainte de EU erau în vigoare acordurile bilaterale de evitare a impozitarii duble).”

  Sudeții or fi fiind ei etnici germani de pe teritoriul Cehoslovaciei interbelice dar nu au legatura cu articolul de mai sus. Domnul Damian se referea la sudiți, o categorie sociala scutita de principalele impozite (indirecte si taxe exceptionale plateau si ei). Alte categorii cu acelasi gen de scutiri erau poslușnicii, scutelnicii (denumirea este graitoare) si mazilii. Folositi cu incredere manualele de Istoria Românilor pentru liceu. Nu cele de acum, nu stiu cata informatie a ramas, cele din 1994-1995 sunt bune.

 7. gabi

  Scutelnicii medievali erau o categorie cu privilegii izvorate din obligatii. Mai pe romaneste, asa-zisii scutelnici erau obligati sa presteze anumite servicii pe care statul nu le mai asigura cetatenilor. Un exemplu celebru este cel al plaiesilor munteni, sate intregi de munte care isi trimiteau barbatii in putere pe potecile montane si pe creste pentru a stavili contrabanda; oamenii erau inarmati si erau scutiti de unele taxe – sau de aproape toate taxele – in schimbul acestei munci de graniceri. Asadar scutirea era acordata contra unui serviciu prestat, nu degeaba. Acum nici macar fanariotism nu e, ci mafie pur si simplu!

 8. Marian

  Ia uite ce zice DEXul online
  boier scos din slujbă și supus la dări; clasă de contribuabili cari se trăgeau din boierii aflați în neactivitate de serviciu (formând boierimea dela țară): au pus la bir ca pe un mazil
  Deci contribuabil, si nu oricare, ba chiar unul ce platea mai mult decât altii, bir îndoit dupa cum spune o alta sursa.

Comentariile nu sunt permise.