Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Remus Cernea. Asaltul minciunii asupra Catedralei Mântuirii Neamului

După cum bănuiam, Remus Cernea se află în spatele minciunilor propagate de Deutsche Welle despre Catedrala Mântuirii Neamului. Unul din comentatorii blogului meu, căţelul alpha mi-a bătut obrazul că nu m-am documentat mai bine şi m-a trimis să Gugăl sărci: Les Nouvelles de Roumanie APADOR. Ceea ce am făcut şi spre mica mea surpriză, din pălărie a ieşit iepuraşul Remus Cernea. În principiu eu am reproşat reportajului Deutsche Welle 2 afirmaţii lipsite de surse documentate:

1. “Biserica Ortodoxă Română şi Guvernul vor plăti împreună cele 600 de milioane de euro necesare construirii catedralei”

2. “În ultimii 20 de ani peste 4.000 de biserici au fost construite în România, mulţumită sprijinului guvernamental. Statistic, asta înseamnă că la fiecare două zile a fost încheiată construcţia unei noi biserici. Între timp, în fiecare zi sunt închise câte trei şcoli  şi din ce în ce mai multe spitale.”

Dar să vedem mai departe…

Îmbârligarea minciunii

Am juns pe pagina aceasta, un blog în franceză care repetă minciuna „2 biserici pe zi construite, 3 şcoli pe zi închise”.  De aici am ajuns pe Le Grand Soir (6 ianuarie 2011, Journal Militant d’Information Alternative cu stea roşie), aceeaşi minciună, citează ca sursă a minciunii Asociaţia pentru Libertate de Conştiinţă (Remus Cernea).  Comuniştii francezi trimit la blogul unui comunistoid spaniol stabilit în România Jose Luis Forneo care trimite într-un articol din 3 ianuarie 2011 la un articol din România Liberă din 18 ianuarie 2010. Aceleaşi minciuni „2 biserici pe zi construite, 3 şcoli pe zi închise”, citează un studiu realizat de Asociaţia pentru Libertate de Conştiinţă şi APADOR Elveţia. Sursa: Le Courrier des Balkans, care îmi cere 14 euro ca să văd articolul original. Renunţ şi merg pe pagina Asociaţiei pentru Libertate de Conştiinţă aici. Unde găsesc…

Sursa minciunii lui Remus Cernea

Care este un raport făcut pe banii Ambasadei Olandei la Bucureşti de către Liviu Andreescu, Emil Moise şi Judit-Andrea Kacsó pe 28 martie 2005. Raportul a fost reluat în 2010, remestecat şi prezentat de proaspăt. Da, aţi citit bine, sursa minciunilor propagate de Deutsche Welle în august 2011 este un raport publicat în martie 2005, refăcut în 2010. Pe pagina nouă a Asociaţiei Umaniste a lui Remus Cernea nu am reuşit să găsesc raportul din 2010 pentru a-l putea compara cu cel din 2005.  Problema nu stă doar în vechimea raportului regurgitat ori de câte ori Remus Cernea a simţit nevoia să sară la beregăţile creştinilor ortodocşi. Prima problemă o reprezintă faptul că raportul a fost pus pe pagina Asociaţiei pentru Libertate de Conştiinţă în format .doc, care poate fi modificat în orice moment. Nu pot şti dacă şi de câte ori a fost modificat din 2005 încoace, aşa că mi-am permis să îmi fac o copie pdf pe care o puteţi vedea aici: Raport_solidaritatea_ro

A doua problemă o reprezintă textul raportului. M-aş fi aşteptat ca pentru astfel de acuzaţii grave, autorii raportului să fie blindaţi de statistici şi informaţii verificate şi paraverificate. Ei bine, nu este cazul, pentru că propagandiştii lui Remus Cernea propagă…

Minciuni nefondate

Raportul intitulat „Construcţia de lăcaşuri de cult în România după 1989 şi impactul său asupra libertăţii de conştiinţă şi secularităţii statului” are 92 de pagini şi o notă metodologică absolut delirantă la pagina 89:

Pentru realizarea Raportului s-au desfăşurat cercetări în cinci municipii reşedinţă de judeţ de pe teritoriul României; acolo unde a fost posibil, am încercat să obţinem date şi de la alte primării din judeţele respective. Cele cinci municipii au fost Bucureşti, Buzău, Constanţa, Suceava şi Târgu Mureş. În judeţul Buzău am efectuat o investigaţie vastă, acoperind practic fiecare oraş şi comună din această unitate administrativă.

Păi dacă au făcut cercetări în doar 5 municipii de ce raportul are titlul „Construcţia de lăcaşuri de cult în România după 1989” şi nu „Construcţia de lăcaşuri de cult în cinci municipii din România după 1989”?!?!?! Adică au cercetat cinci municipii şi şi-au zis „Aaa! Păi dacă aşa este în cinci municipii, atunci aşa este în toată România!”. Tare. Deontologic. Ştiinţific. Un studiu pe care te poţi baza. Tare mi-e teamă că olandezii şi-au aruncat banii pe fereastră…

Dar staţi, că mai este ceva frumos la pagina 14:

În clipa de faţă, doar Biserica Ortodoxă Română pune în pericol libertatea de conştiinţă şi graniţa firească dintre religios şi secular. Din motivele enumerate anterior, Raportul de faţă se va referi cu precumpănire la BOR.

Deci: cu toate tunurile pe ortodocşi! Tare. Deontologic. Ştiinţific. Dar să revenim la ce ne interesează: minciuna „2 biserici pe zi construite, 3 şcoli închise în ultimii 20 de ani”.  O găsim la pagina 7, unde după ce sunt amestecate mai multe statistici se afirmă cu seninătate:

Astfel, între 1990 şi 2004 Biserica Ortodoxă a ridicat aproximativ 2.000 de biserici şi capele, în timp ce alte circa 1.000 se află în construcţie. În medie, aceasta înseamnă în jur de 200 de aşezăminte de cult iniţiate anual, număr care concordă cu cifrele statistice prezentate mai sus pentru anii 2002 şi 2003.

După ce a cercetat cinci municipii şi a comparat câteva statistici, cercetătorii lui Remus Cernea au ajuns la concluzia precisă, marcată de expresiile „aproximativ” şi „circa”. Tare. Deontologic. Ştiinţific.

De la cele circa-aproximativ 3.000 de biserici din 2005, în 2010 natural că s-a ajuns la circa-aproximativ 4.000 de biserici. Împărâim la zilele anului şi ne ies 2 biserici pe zi în ultimii 20 de ani. Circa-aproximativ. Aceeaşi precizie şi documentare asiduă o manifestă Remus Cernea şi când vine vorba de…

Preţul pentru Catedrala Mântuirii Neamului

Pe 10 februarie 2010 Remus Cernea afirma sigur de sine „pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului fondurile, estimate la peste 400 milioane Euro vor fi asigurate de Patriarhia BOR precum şi, în completare de la bugetul statului”. Pe 7 august 2011 Remus Cernea revenea la precizia caracteristică „scandaloasă alocarea unor bani publici pentru o catedrală de dimensiuni uriaşe şi care va costa foarte mult, sute de milioane, poate peste un miliard de euro”. „Circa-aproximativ poate peste un miliard de euro” s-au dovedit 2,5 milioane euro (10 milioane lei) în anul 2011 acordaţi de la Guvern pentru Catedrala Mântuirii Neamului (vezi aici).

Între 400 milioane euro şi poate peste un miliard după cum zice Remus Cernea, Deutsche Welle a ales calea de mijloc: 600 milioane euro. Deontologie. Secretariatul de Stat pentru Culte spune că prin Bugetul pentru 2011 a primit 28.386.00 lei. Circa-aproximativ poate peste un miliard de euro.

De ce se agită Remus Cernea?

Toate ameţelile acestea au un singur scop: propulsarea lui Remus Cernea în politică. În 2009 a încercat la mişto să intre în cursa pentru prezidenţiale. A obţinut o oarecare expunere mediatică. A trecut razant printr-un partid ecologist de unde a fost dat afară pdin cauza obsesiei lui monomane împotriva Bisericii Ortodoxe Române. Acum se chinuie să pună pe picioare un nou partid ecologist cu speranţa să intre în Parlament la alegerile de anul viitor. De aici toată această morişcă a minciunilor. Scăderea profesionalismului jurnaliştilor din România îi permite lui Remus Cernea să îşi lanseze fumigenele toxice şi să obţină iar expunerea mediatică pe care şi-o doreşte.

P.S. Am scris destul de mult despre Remus Cernea zilele astea, dar nu am putut să mă abţin, prea reîncepuse campania împotriva ortodocşilor. Omul chiar nu merită foarte multă atenţie.

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

35 de păreri la “Remus Cernea. Asaltul minciunii asupra Catedralei Mântuirii Neamului

 1. cățelul alpha

  Nu mă îndoiesc că adevărul e undeva la mijloc. Și văd că ești destul de pornit împotriva lui Remus Cernea, ceea ce tulbură destul de mult mesajul.

  Realitatea rece, fără nuanțe, spune că în fiecare an apar noi biserici – apropo, cine a văzut-o pe aia trîntită pe marginea DN1, încă în construcție, undeva între Comarnic și Ploiești, fix în mijlocul unei comunități de iarbă sălbatică? Oare o să-și facă și drive-in? – și în același timp școli și spitale se comasează, eficientizează, desființează, alte -ează. Oare cît de bine ne fac treburile astea? Putem să lucrăm cu nuanțe, să colorăm discursul, dar chiar nu trebuie să vină Cernea să ne spună că sîntem o țară în curs de refeudalizare. Și nu cred că-l ajută campania asta „împotriva ortodocșilor” la ceva, că-l dezavantajează rău într-o eventuală cursă electorală. Să nu uităm cine votează în România.

  Dar pînă la urmă de ce e obligatoriu să fie construită catedrala asta?

  1. george damian Autor articol

   Nu este obligatoriu să fie construită catedrala. Este doar un proiect. Şi eu te pot întreba: de ce era obligatoriu să fie construită Arena Naţională?

   Nu există ceva calcule serioase, dar voi încerca să le fac. Bănuiala mea este că bisericile sunt construite cu foarte puţini bani de la bugetul de stat. Iar dacă nu sunt construite cu bani de la buget, atunci nu are sens punerea în balanţă cu şcolile şi spitalele. Mă voi documenta. În orice caz, banii daţi de la buget pentru biserici sunt cu mult mai puţini decât banii daţi pentru şcoli şi spitale. Poate greşesc, dar voi verifica legile bugetului de stat şi voi reveni asupra subiectului.

 2. căţelul alpha

  Putem trăi foarte bine mersi fără prea multe biserici. În schimb, fără spitale și școli, nu prea. Și așa situația școlilor din rural e rea. Banii investiți în școală și spital sînt extrem de puțini. Se văd și rezultatele.

  Nu am nici o problemă cu construcția de noi biserici, mănăstiri și catedrale, doar să se facă din fonduri private, donații, sponsorizări. Și așa BOR nu prea e o prezență activă în societate. Activă acolo unde ar conta, că în jocuri politice, delațiuni și colaborări cu regimuri nedemocratice are experiență de aproape un secol, de pe vremea îndrăgitului miron cristea.

 3. morcovu razbunator

  @catelul alpha

  Ce autoritate morala sunteti Dumneavoastra pentru a decide in numele a milioane de romani cu ce putem trai si cu ce nu?

  Daca o comunitate decide ca vrea 100 de biserici, care este problema Dumneavoastra? Iar daca mii de comunitati locale decid ca vor biserici, atunci statul, adica administratorul suprem a sumei comunitatilor locale, ce sa faca?

  Daca oamenii ar trai crestineste cu-adevarat, iar acest stat s-ar guverna dupa legile crestine, n-ar fi atata nevoie de spitale. Un stat unde e nevoie de multe spitale e bolnav structural si sufleteste.

 4. Pingback: Câţi bani se dau de la buget pentru preoţi şi biserici? George Damian face un calcul: In stadionul National Arena au intrat toate bisericile construite in Romania in ultimii 10 ani. Oare in Muzeul “National” al Comunismului cat o sa se bag

 5. Pingback: Remus Cernea. Asaltul minciunii asupra Catedralei Mântuirii Neamului | MihailAndrei's Blog

 6. Mihai

  @morcovul razbunator

  deci sa uitam de spitale si se ne intoarcem la rugaciune nu?

  Sa uitam de scoli, si sa lasam pe sfintia sa preotul sa ne scrie vorbele, nu?

  Nu ti se pare exact o intoarcere la feudalism? Si stiu ca v-ar placea foarte mult sa se inimple asta, sa fiti iarasi in virful piramidei, fimi-ar scirba de cacaciosi ce sunteti.

  Sufera oameni de foame, se bat batrinii la cozi pt. pachete gratuite de mincare, in timp ce voi vreti tot mai multi bani pt rahaturile voastre de biserici. Si nici nu va pasa de unde vin banii, tot ce conteaza este sa vina, cit mai multi. Pe cine o sa mai mintuiti voi cu catedrala voastra cu tot, daca tot poporul roman pleaca in strainatati, sau trece la ateism sau alte culte?
  Statul roman va da bani, bani strinsi din taxe, si vedeti ca tot imprumutam de afara, vedeti ca nu stim pe ce sa mai punem taxe, deaja punem taxe pe apa de ploaie, in curind ne reintoarcem la taxa pe fumul de pe cos.

  SI va doare drept in fund, tineti rahatul alöa de carte „sfinta” inainte, si da-ti bataie inainte, ca tot ce conteaza e sa mai turnati o biserica, si sa aveti un motiv sa mai scurgeti niste bani de la stat, ca de noua biserica va avea proprul preot, deci alt salariu, alta mincare furata de la gura romanului.

  inca un lucru, DUMNEZEU NU EXISTA, am afirmat asta de la virsta de 14 ani, in fata parintilor, si oamenilor din jur. AM strigat cu voce tare la cer, in fata unor „credinciosi” acelasi lucru. Au trecut 18 ani de atunci, si nu, nu m-a traznit fulgerul, n-am avut nici o boala, n-am dat in betie, n-am omorit pe nimeni, nu am innebunit.

  Sa ma cac in biserica voastra, si in rahatul ala care cica se numeste Dumnezeu, aka cel mai batrin superman, basme de prostit miliarde de oameni

  1. george damian Autor articol

   Nu îi înţeleg pe aceşti oameni care sunt foarte siguri de faptul că Dumnezeu nu există. Nu pot pricepe de ce se preocupă atât de mult de chestiunile religioase şi adună dovezi peste dovezi să demonstreze că Dumnezeu nu există. Foarte bine, Dumnezeu nu există, de ce trebuie să te lauzi cu asta?!?!?

  2. Bazalan

   Cuvintul dumnezeu,n-a fost scris nici macar o singura data in biblia originala.Zeul D-zeu dainuia cu peste 700 de ani inaintea lui isus,in religia geto-daca.Dar,in 1688
   timpitul ala de Serban Cantacuzino,a traducind biblia in limba romana,a substituit
   cuvintul dumnzeu deja existent pe meleagurile noastre, in religia geto-daca,si a
   inlocuit cu el pe toti zeii criminali si abominabili din biblie:iehova,elohim(zei),adonai
   savaot,iahve,eli la care se milogea si vaicarea isus cind era calare pe cruce.
   Prin acest plagiat Cantacuzino,ne-a dezmostenit,ne-a dezradcinat ca neam,noi nu
   mai sintem urmasii strabunilor nostri geto-daci,sintem urmasii evreilor,poate chiar ai
   criminalului Cain din biblie.Si acum te intreb dle care spui ca nu intelegi oamenii care spun ca nu exista dumnezeu,dta,ce esti roman sau evreu?Eu sint roman,dar
   citind biblia si alte lucrari ,am ajuns la concluzia ca sint trei dumnezei:unul din religia geto-daca,altul in vechiul testament si isus d-zeu din noul test.Acum te intreb pe dta ,cu cine votezi?Si sa stii ca nu ma laud cu un mizerabil si criminal de dumnezeu iudeo-crestin.Nu te mai duce la popa si mai bine citeste biblia,dar ai mare grila sa nu te ingrozesti.

  3. mihai

   Cum era de asteptat, persoane ca tine, care nu prea au treaba cu istoria crestinismului, comenteaza. Crezi tu ca pana la Serban Cantacuzino, nu a existat canonul biblic, sau ca biblia nu a fost tradusa pana atunci. Te anunt ca Dumnezeu este mentionat chiar inainte de cei 700 de ani de care zici tu, istoric vorbind putem afirma ca este vorba de cel putin 4000 de ani inainte de Hr. Noi nu mai apartinem lui Zamolxe de mult tare, daca ma gandesc mai bine cel putin 2000 de ani, avand in vedere ca existe multe marturii si toponimme cu privire la increstinarea poporului dac. Apoi noi suntem cam singurii care au primit crestinismul fara forta. Mai citeste tu si ai sa vezi ca mai multe grozavii sunt relatate in istoria geto-dacilor decat in istoria iudeilor. In Biblie, nu este mentionat nici o jerfa umana, pe cand la geto-daci, sunt amintite aceste lucruri, care de altfel erau obligatorii. Sincer daca ai fi trait pe timpul geto-dacilor, nu ai fi vrut sa-ri vina tie randul ca sa fii aruncat in tepe ascutite de lemn!

  4. BBB

   cred ca ai nevoie de putina spitalizare tu,apoi de cateva electrosocuri.pe bune,ma inspaimanti frustratule.si apoi vezi ca habar nu ai despre ce vorbesti acolo.si ce stii tu de feudalism???ce treaba a avut Biserica Ortodoca cu feudalismul???esti incult amice….mai si „strigi” in gura mare

 7. Alexandra1st

  ”Nu îi înţeleg pe aceşti oameni care sunt foarte siguri de faptul că Dumnezeu nu există. Nu pot pricepe de ce se preocupă atât de mult de chestiunile religioase şi adună dovezi peste dovezi să demonstreze că Dumnezeu nu există. Foarte bine, Dumnezeu nu există, de ce trebuie să te lauzi cu asta?!?!?”

  … Nu ințelegi și nu pricepi cam multe, domnule Damian, însă se pare că te pricepi la jigniri tipic naționaliste, ești un indoctrinat, care se dă mare blogger jurnalist. Să spunem că suntem de-acord cu ofensele pe care i le aduci lui Remus, deși cu siguranță nu l-ai cunoscut, însă cum iți permiti sa critici onestitatea adevăratilor jurnaliști de la Deutsche Welle, argumentând cu un ”sărci pe gugăl”? … Noroc ca ți l-au sugerat aplaudacii tăi mai răsăriți, că altfel nici de-atât nu erai in stare! Baftă la arătat cu degetul!

 8. Morcovu razbunator

  @Mihai

  In primul rand ca n-am scris nicaieri ca trebuie sa se renunte la spitale si scoli. In al doilea rand, daca tot esti asa sigur ca nu exista Dumnezeu, te-as ruga sa te duci la Biserica si sa ceri preotului sa fii excomunicat. Daca tot esti asa sigur si curajos.

  Nu stiu care popor roman trece la ateism sau pleaca in strainatate. Mai du-te pe la Biserica duminica…in general sunt pline. Sau poate aceia care se duc acolo nu sunt romani.

  Daca tot ce intelegi din credinta e ca Dumnezeu e un batran barbos care te trazneste daca faci prostii, inseamna ca nu s-a schimbat nimic in mintea ta de la vremea cand aveai 4, nu 14 ani.

  Banuiesc ca te urasti destul de mult, avand in vedere ca numele tau este cel al Arhanghelului Mihail, personaj care conduce Armata Dumnezeului care zici ca nu exista.

  @George Damian

  Oamenii care sunt foarte siguri ca Dumnezeu nu exista sunt in esenta niste oameni care cred ca li se cuvine mult mai mult decat au. Si vinovat pentru asta este „Dumnezeu”. In consecinta, daca ei nu au cat cred ei ca au, e clar ca Dumnezeu nu exista. Ca daca ar exista, ar avea.

  Cei care cauta dovezi peste dovezi ca sa arate ca Dumnezeu nu exista incearca sa se convinga singuri de asta, pentru ca din cand in cand, isi dau seama ce goi sunt. Si urla-n gura mare ca sa arate semenilor ce deosebiti sunt ei.

 9. neo geo

  pana la urma eu sunt de acord cu cernea , Romania nu avea nevoie de o catedrala si Bucurestiul are nevoie de spatii verzi si de copaci nu de megalomanii din astea!In Romania in mod oficial numarul de preoti este mai mare decat cel de medici ( incepand de anul acesta).Nu de preoti avem nevoie!

 10. Liv St Omer

  Dle George Damian,
  recunosc sincer ca nu stiu despre Ţscolile si spitalele daramateŢ in Romania mai mult decat dvs, adica decat ceea ce spun ziarele-televiziunile.
  Despre construirea de biserici, insa, va pot povesti urmatoareleŞ
  in 2009, intrasem in contact cu dl ing Ioan Rus, un nene care se ocupa cu constructiile in com. Peris, se cunostea bine cu primarul comunei. Ei, si nenea asta, cand l am cunoscut eu, tocmai termina de ridicat o mareata biserica, in comuna Peris )a doua biserica, pt ca nu imi imaginey ca a stat comuna aceea atata amar de vreme fara biserica). Si astepta cu nerabdare sa se deblocheze fondurile ca sa mai inalte una bucata biserica, in aceeasi comuna. Prin urmare, cand mai cititi despre miile de biserici construite in Romania in ultimii ani, puteti sa credeti, nu sunt minciuni.
  Cu respect,
  Liv STOmer

 11. Pingback: Catedrala Mântuirii Neamului. Morişca dezinformării merge mai departe

 12. Radu T.

  E greu, e TRAGIC pentru oamenii cititi si cu discernamant, ramasi in tara. Biserica romaneasca e unealta ideala prin care mafiotii incearca sa sedeze masele. Enoriasii sunt sfatuiti in biserica sa se multumeasca cu un trai modest, sunt hipnotizati cu tembelisme ca „fericiti cei saraci cu duhul, caci a lor va fi imparatia cerurilor!” sau „crede si nu cerceta!”. Parerea mea, un roman de 35 de ani plecat de 5 ani din Romania, e ca nu avem sanse, cel putin in urmatoarele decenii. Romania e (din pacate) tara care sfarama visele de mai bine ale tinerilor. E tara in care balanta e mult prea inclinata si asigura un trai indestulat celor care se pricep doar sa manipuleze (avocati, popi, parlamentari, brokeri, bancheri etc) si care-i darama psihic si fizic pe cei care ar putea CONCRET sa ridice o societate: medici, profesori, ingineri, cercetatori, fizicieni, chimisti, constructori, etc etc). Ne mor bunicii si parintii sperand pentru noi o viata mai buna, asa vor muri majoritatea romanilor, cu gandul la copiii lor, si oameni buni, ganditi-va atent daca merita!! O singura viata aveti! Uitati-va ce oameni reusesc sa candideze la presedintie, uitati-va la ce oameni ajung in acel cuib infect, Casa Poporului, uitati-va ca raman din ce in ce mai putini oameni de calitate in Romania! Nu vreau sa comentez nici despre lipsa de reactie si a spiritului civic a celor ramasi in tara, care e o parte din problema, insa nu-mi sta in fire sa arunc cu cenusa in tara in care am copilarit, am iubit si-am cunoscut fericirea adevarata alaturi de familie si prieteni.

 13. Mircea

  George Damian, mi-ar placea daca ar fi mai multi oamenii ca tine care sa spune lucrurilor pe nume, Remus Cernea nu merita atentie lasat-l sa vorbeasca pana isi da seama ca de fapt greseste.
  Eu cred ca mai devreme sau mai tarziu o sa creda si el in Dumnezeu, la fel ca Ion Iliescu, care era liber cugetator si acum se inchina.
  Si inca ceva mentorul lui Christopher Hitchens http://en.wikipedia.org/wiki/Christopher_Hitchens este bolnav de cancer in faza terminala el find unu din cei care a infintat miscarea „Noii Atei” eu cred ca asta nu este altceva decat un semn.

 14. Pingback: George DamianŢiganii din Cluj şi apărătorii lor împotriva Bisericii Ortodoxe Române. Un proiect plătit de Administraţia Fondului Cultural Naţional

 15. mdumitrescu

  Dupa cum se observa unul din reporteri postului german are nume neaos unguresc.Asta ne explica totul din start. Face parte din razboiul dezinformarii permanente si ponegririi neamului romanesc declarat de Budapesta. Ei care au intrat in mostenirea stramosilor nostrii. Toate neamurile din jur asezate in arealul tracic au cu o mie de ani de crestinism mai putin ca noi. Crestinismul nostru este de sorginte apostolica(am fost crestinati de Sf.Apostol Andrei).Ei au fost crestinati cu aproape o mie de ani mai tarziu la ordinul conducatorilor lor,care au fost,ulterior declarati,pentru aceasta,sfinti. Codex Rohonczy (denumit dupa numele unui donator) a fost descifrat de o specialista romana.Ce aflam din el? Ca pe la anul 1060 aproximativ,se duceau lupte cu migratorii maghiari pentru Ineu si Arad.Venind in campia Panonica,migratorii au intalnit o zona cu populatie densa,de limba latina.Convietuirea in mijlocul unei populatii mai numeroasa ca navalitorii,au dus la metisarea ,volens-nolens,a caracteristicilor fizice,estompand amprenta mongoloida:ochii oblici,pometii proieminenti,tenul galben,par negru lucios.Analizele si cercetarile ADN o dovedesc cu prisosinta.
  Cine a inchis spitalele,oare cum il cheama pe ministrul acela,parca are un nume maghiar?
  Recensamantul facut la sfarsitul sec.XVIII,in vremea Mariei Thereza si a lui Iosif al II-lea,arata peste 200 de localitati,peste Tisa,dincolo de malul vestic curat romanesti. Unde sunt astazi acestea? Au fost asimilati de mult,intarind aspectul european al metisilor. Pesta,pana la formarea conglomeratului actual denumit Budapesta,era un oras locuit de populatie de etnie germana.Azi nu se mai regasesc. In 1920,dupa primul razboi,in Ungaria erau foarte multe minoritati etnice,(care mergeau dupa unele surse,pana la 40 %).La asa zisul Liceu „romanesc”,unde se mai recuonaste o urma de romani,se preda limba romana ca limba straina,adica ,cateva ore pe saptamana,iar elevii,la restul orelor,trebuie sa vorbeasca,ati ghicit,nu romaneste ci maghiara.Cat despre asa zisa „autoguvernare” ce sa mai vorbim.Niste vorbe goale.E graitor cata simpatie au pentru romani,ce sa mai vorbim.Sa nu ne mire astfel de atitudini.Ne despart o mie de ani de crestinism.Istoriografia noastra ar trebui sa consulte temeinic arhivele bizantine.Se pot afla lucruri care azi sunt obturate cu buna stiinta de cei interesati sa nu ne cunoastem trecutul.Cand o s-o facem oare?

 16. iadul ortodox

  in ideea: „Religia, o fraza de dansii inventata ca cu a ei putere sa va aplece-n jug” (Eminescu), traducerea acestui pps ar putea fi completat astfel:

  Renunta la a-i mai judeca pe altii (fie ei si politicieni si guvernanti, fie ei si talharii care tocmai te tortureaza)

  Renunta la a mai spune cuvinte care ranesc (nu te plange, nu reprosa, nu revendica, nu-i agresa nici macar verbal pe ce cei care atenteaza la sanatatea, demnitatea si insasi viata ta si a celor dragi; accepta cuminte, cui umilinta, tot raul care ti se face)

  Renunta la a mai fi nemultumit: (renunta la adevarul tau interior, minte-te ca esti fericit, accepta-ti tortura cu bucurie mazochista si fii vesel ca criza mondiala te afunda pana te vei ineca, in timp ce hotii care te fura si te batjocoresc isi sporesc averile, ajutati tocmai de apele tulburi ale crizei pe care, special pt asta au provocat-o cei mai mari excroci ai lumii)
  umple-te de recunostinta ! (pt ca deocamdata dusmanii neamului ti-au mai lasat viata chinuita pe care tiau facut-o; cand ti-o vor lua de tot sa fii recunoscator ca astfel te scapa de chinuri)

  Tine post de nervi: (nu urla in strada si…nu cumva sa iesi sa ataci autoritatile si pe oricine vrea sa te inrobeasca si sa te praduiasca, fii calm, nu naravas, lasa-i sa te calareasca cum vor pe cei ce vor sa o faca)

  Tine post de pesimism (nu privi realitatea ca sa nu te sperii si sa nu-ti vina sa reactionezi ci stai cu ochii inchisi si viseaza cai verzi pe pereti in timp ce hotii iti cotrobaie casa si viata; traieste mereu rau si minte-te ca poate maine va pica para malaiata, orice numai nu deschide ochii sa vezi cum esti furat si nu lupta sa scapi de hoti)

  umple-te de incredere in Domnul (asteapta sa-ti bage el si in traista si in gura gata mestecat, nu te lupta tu sa scapi, sa supravietuiesti; tu asteapta cuminte sa-ti vina randul in timp ce „baietii destepti” ti-o iau mereu inainte)

  Renunta la a-i mai stresa pe altii: (lasa hotii sa te lucreze in liniste, nu le da palpitatii ca te scoli impotriva lor, in fond nimeni nu poate „lucra” bine daca e stresat si nu e lasat sa se bucure in tihna de prada)

  Renunta la a te mai plange: (nu striga dupa ajutor, poate le mai dai idei si altora sa se rascoale, iar impreuna, deveniti periculosi pt interesele asupritorilor)

  Renunta la a mai fi acru (cui ii pasa ca pe tine te doare? surade dulce catre tortionarii tai ca sa-si poata face „job-ul” intr-o atmosfera agreabila; da acest exemplu personal si celorlalti torturati, ca sa faca si ei la fel; fii cat mai mazochist, sau macar prefa-te ca-ti place sa suferi, ca sa aduci satisfactie maxima sadicilor care stau calare pe umerii tai si pe toata viata ta)

  Renunta la a-ti da importanta: (nu te mai gandi la ceea crezi ca meriti, ca ai avea dreptul sa primesti, nu considera ca ai vre-o valoare pe lumea asta, nu mai emite pretentii)
  umple-te de compasiune pentru ceilalti (fie-ti mila de toti, inclusiv de cei ce te chinuie, numai de tine nu avea mila si nu incerca sa te aperi; plangi doar de mila altora ca duerea altuia te doare mai putin si nu te face sa sari la lupta, tu fii compasiv, nu te uita ca tortionarii tai nu au compasiune)

  Renunta la teama pentru lucrurile tale:
  > > – umple-i pe ceilalti de darul tau ! (fii generos cu hotii, da-le direct munca ta neplatita si tot ce ai, ce sa se mai oboseasca ei sa te cotrobaie cu stresul ca pot fi prinsi si pedepsiti de tine si cei ca tine)

  Renunta la a mai fi descurajat:
  > > – umple-te de entuziasmul credintei ! (nu te agita, asteapta calm si senin bunavointa hotilor de a inceta sa te fure si a-ti auce lucrurile inapoi, ba poate iti vor aduce si ce-i mai bun din propriile lor lucruri; nu intreprinde nimic, asteapta cu rabdare si incredere clipa cand va zbura porcul)

  Tine post de tot ceea ce te separa de Iisus (iar ceea ce te separa in mod esential este ca inca n-ai murit pe cruce lasand hotilor, care te crucifica, mostenire tot ce ai, pana si viata ta, deci tine post de binele tau, de viata ta, da’ mori odata!)

  „Numai cu inima poti vedea, esentialul este invizibil pentru ochi.”
  > > Antoine de
  > > Saint-Exupery (e drept ca inima spune de multe ori adevarul -esential- pe care il ai in interior dar ochii vad realitatea exterioara de care trebuie sa tii cont ca sa te poti adapta; corect e sa tii mereu balanta intre nevoile tale si ofertele realitatii exterioare; dar acest indemn plasat in acest context e tot o manipulare venita sa intareasc toate indemnurile anterioare, astfel ca, tinand cont de context, se poate traduce si prin: tine ochii inchisi si lasa-i pe altii sa te manipuleze in numele adevarului tau interior, pe care insa tu nu-l asculta defapt ci, asa cum ti-am zis deja, „Renunta la a mai fi nemultumit”, „Renunta la teama pentru lucrurile tale”, „Renunta la a mai fi descurajat”, tu neaga-ti cu obstinatie toate adevarurile interioare si crezi doar ceea ce-ti zic altii despre tine, despre ceea ce simti, despre ceea ce-ti trebuie, chiar daca aceea nu vor decat sa profite de tine

  Cine a conceput astfel de indemnuri si de ce le tot vantura pe net?
  Iisus???
  sau poate unul scolit in arta manipularii cu vorbe mari si apel la emotii si la naivitatea napastuitilor ? (scolit poate chiar in scoala masonica ce a creeat deja Guvernul mondial si nu se mai sfieste sa vorbeasca in mass media despre asta, chiar in Parlamentul european)

 17. Stelian Gombos

  Câteva gânduri, impresii şi idei despre Catedrala Mântuirii Neamului Românesc – acum, la începutul noului an – 2012…

  Catedrala Mântuirii Neamului Românesc reprezintă sinteza ethosului creştin-ortodox al poporului român, zidirea ei implicând variate semnificaţii de la cele duhovniceşti – liturgice-teologice până la cele naţionale-arhitecturale-sociale. În acest sens zidirea ei se constituie într-un simbol al permanenţei sintezei dintre Biserică şi Neam, precum şi într-o afirmare dinamică a valorilor spirituale şi culturale ale poporului român. În imaginea ei se vor regăsi tradiţia şi modernitatea, universalul şi particularul, amprenta inconfundabilă a devenirii istoric-religioase şi culturale a poporului român şi amprenta năzuinţelor spirituale ale acestui popor pentru veacurile ce vor veni.
  Este nevoie de un asemenea efort spiritual şi material pentru a da viaţa sacră unui spaţiu care va folosi nemijlocit nu numai unui popor aflat în rugăciune, ci şi unui popor chemat să-şi afirme mereu identitatea, verticalitatea şi măiestria, precum şi fidelitatea faţă de năzuinţele înaintaşilor care doreau cu ardoare zidirea unui asemenea locaş. Comuniune a oamenilor cu Iisus Hristos şi întreolaltă, legătură între generaţii, punte între eclesial, cultural şi social, deschidere responsabilă spre istoria şi spiritualitatea poporului, afirmare a identităţii şi a permanenţei creştinismului ortodox pe aceste meleaguri, simbol al unităţii spirituale a poporului român, spaţiu viu al afirmării valorilor Evangheliei lui Iisus Hristos într-o lume secularizată şi globalizată, Catedrala Mântuirii Neamului Românesc rămâne un ideal care trebuie asumat continuu de către fiecare creştin. De ce? Pentru că are menirea cuprinzătoare de a ne aduce aminte, mereu şi mereu, într-o lume care renunţă cu atâta uşurinţă la propriile-i rădăcini transcendente, cine suntem. Numai în măsura în care vom conştientiza necesitatea acestei mişcări lăuntrice de asumare dinamică a identităţii noastre vom reuşi să descoperim sensul ultim al acestei zidiri impresionante pe pământ românesc care nu este altul decât cel legat de aspiraţia spre propăşire şi mărturisire a credinţei neamului. Ori neamul – chiar într-o lume globalizată – ca de altfel fiecare persoană – chiar într-o lume hiper-individualizată – este chemată să conştientizeze că nu-şi poate afla sensul profund şi ultim al existenţei în afara lui Iisus Hristos. Catedrala ne arată că menirea ultimă a lumii este dincolo de lume, ea ne indică că locul omului este Biserica şi Iisus Hristos este locul omului: în acest adevăr stă „pragul speranţei” pentru noi…
  Credinţa ca manifestare a persoanei în comuniune se poate întrupa într-o viziune teologică asupra orânduirii spaţiului sacru care teologhiseşte şi exprimă această credinţă într-o intimă corespondenţă cu Evanghelia, dogma şi experienţa Bisericii. Arhitectonica Catedralei ne introduce în experienţa eclesială a credinţei care converge în multiplele ei manifestări spre dimensiunea sacramentală, care, în Euharistie oferă omului unirea maximă cu Iisus Hristos şi totodată pregustarea plină de har şi de adevăr a Împărăţiei ca neînserată zi a opta. Configuraţia ansamblului arhitectural pune această dimensiune sacramental-liturgică în centru prin simbolistica POTIRULUI, după cum în interiorul acestui centru se ridică maiestuos Catedrala a cărei simbolistică gravitează în jurul Pantocratorului Iisus Hristos şi a Treimii care cuprinde întreg universul creat, începutul, mijlocul şi sfârşitul creaţiei. Statornicia Tradiţiei Bisericii se împleteşte constructiv cu dinamica acesteia într-o aspiraţie spre a cuprinde universalul şi particularul într-o sinteză a coborârii iubitoare şi mântuitoare a lui Dumnezeu la om şi o urcare iubitoare şi mântuitoare a omului la Dumnezeu prin Iisus Hristos în Duhul Sfânt. Desigur nu lipseşte din ansamblul arhitectural nici dimensiunea eshatologică a creaţiei reprezentată de cele opt turle ca simbol al zilei a opta. În interiorul Catedralei ca spaţiu sacru, oamenii nu numai vor privi estetica plină de semnificaţii teologice, duhovniceşti şi culturale, ci se vor ruga, se vor angaja într-un itinerar spre sfinţenie, pregustând taina zilei a opta în Tainele Bisericii şi făcând experienţa acestei Taine ca şi sens profund şi esenţial al existenţei personal-comunitare descoperite deplin în Iisus Hristos.
  Asumarea unui asemenea proiect deşi se realizează în istorie, depăşeşte pentru fiecare creştin, imediatul cotidian, asemuindu-se cu itinerarul „darului” transformat după cuvintele lui Iisus Hristos în „comoara din ceruri”. De aceea, darul fiecăruia pentru aici, în vederea unei asemenea construcţii, va fi „un dar pentru eternitate”. Pentru împlinirea acestui deziderat spiritual care se întinde ca un arc peste generaţii este nevoie să-i acordăm acestuia un loc în sufletului nostru, loc care va deveni treptat semn al Împărăţiei şi al vieţii veşnice, legându-ne totodată de aspiraţiile înaintaşilor ca la rândul nostru să lăsăm o moştenire cu valoare de simbol naţional şi universal urmaşilor. Totodată, pentru împlinirea acestui deziderat spiritual, care deşi se săvârşeşte pe pământ, are rânduiala cetelor îngereşti, pentru ca oamenii împreună cu îngerii, creaţia întreagă să doxologească Creatorului ei, este nevoie de o credinţă vie şi dinamică şi de o iubire neîndoielnică faţă de Biserică şi Neam.
  Biserica este un dar, de aceea să fim fericiţi că suntem chemaţi să fim Biserica lui Dumnezeu, să avem bucuria că aparţinem Bisericii Lui. Ea este un dar frumos, în interiorul căreia noi trăim deodată, cu Iisus Hristos, frumuseţea negrăită a tainei istoriei neamului nostru şi a veşniciei lui. Prin urmare, să fim recunoscători pentru darul Domnului, pentru că „împreună cu Hristos” noi exprimăm experienţa de a fi cu toţi uniţi în numele Lui, experienţa de a fi Biserică, manifestată de poporul lui Dumnezeu în jurul Sfintei Treimi…

  Stelian Gomboş.

 18. Pingback: O campanie bazată pe minciuni şi dezinformări |

 19. Pingback: Biserica Ortodoxă Română sub asediu. O campanie bazată pe minciuni şi dezinformări | .::: CALIN ADRIAN :::.

 20. Pingback: Biserica Ortodoxă Română sub asediu. O campanie bazată pe minciuni și dezinformări | Romanian Breaking News

 21. Pingback: Catedrala Mântuirii Neamului. Morişca dezinformării merge mai departe… ONG-istul lui Soros Remus Cernea. Asaltul minciunii asupra Catedralei Mântuirii Neamului |

 22. Pingback: George Damian – Biserica Ortodoxă Română sub asediu. O campanie bazată pe minciuni şi dezinformări

 23. Marian

  Daca s-ar fi acordat banii aceia la sanatate sau învatamântului parca ar fi fost ceva mai bine …
  Dar biserica tot uita de 24 de ani sa ne spuna cum a administrat Fondul Libertatea care în 1990 avea deja 1.5 miliarde lei ….

 24. Pingback: Campania masonica impotriva Bisericii. Biserica Ortodoxă Română sub asediu. | Stiri Extreme

 25. Pingback: Remus Cernea, gurulețul marxism-ecologismului, animatorul asaltului minciunii asupra Bisericii … | Parlamentari Romani

 26. Liz

  Se pare ca liberalii prigonesc religia ortodoxa mai ceva decat comunistii. De ce ati confiscat averile Bisericii pe vremea lui Cuza si pe vremea comunismului?

 27. Pingback: Biserica Ortodoxă Română sub asediu. O campanie bazată pe minciuni şi dezinformări - CreştiniOrtodocşi.Ro

 28. Pingback: Biserica Ortodoxă Română sub asediu. O campanie bazată pe minciuni şi dezinformări - Rost Online

Comentariile nu sunt permise.