Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

România blochează Serbia şi cere garanţii pentru românii din Valea Timocului

România a blocat azi decizia Uniunii Europene de a acorda Serbiei statutul de candidat la aderare în încercarea de a obţine mai multe garanţii pentru drepturile minorităţii româneşti din Valea Timocului, transmite Reuters.

Ministrul olandez de externe le-a spus reporterilor că România vrea ca acest subiect să fie dezbătut la summitul UE din 1-2 martie. “România vrea să amâne discuţiile până la summit, dar alţii nu sunt de acord şi vor încerca să rezolve problema astăzi”, le-a declarat reporterilor ministrul olandez de externe, Uri Rosenthal.

Sârbii insistă cu vlahii şi limba vlahă

Reuters spune că Belgradul a părut să fie luat pe nepregătite de mişcarea României şi nu a avut o reacţie imediată. Canalul de televiziune Bor, care emite în estul Serbiei, unde trăieşte majoritatea comunităţii vlahe, a anunţat că va începe să îşi subtitreze programele într-o limbă vlahă aprobată oficial (aceasta este formularea reporterilor Reuters care nu cunosc istoria minorităţii româneşti dinSerbia, devenită minoritate vlahă de puţină vreme).

Reuters citează chiar pe Radisa Dragojevic, preşedintele Consiliului naţional al vlahilor (Reuters nu spune că Radisa Dragojevic este membru al Partidului Socialist sârb şi că alegerile pentru acest Consiliu naţional au fost fraudate masiv în 2010). Ce spune Radisa Dragojevic pentru Reuters: “Nu există probleme cu statutul minorităţii vlahe înSerbia. Autorităţile române vor să vadă Belgradul numindu-ne români, dar comunitatea noastră se opune. Noi considerăm Serbiapatria noastră şi, în afară de unele rădăcini comune, nu avem legături cu România”.

UPDATE: România şi-a menţinut poziţia faţă de Serbia, în ciuda presiunilor pentru a renunţa la acest blocaj. Ministrul de Externe Cristian Diaconescu a cerut Serbiei să semneze un protocol prin care să se stabilească un mecanism bilateral de monitorizare a drepturilor minorităţii româneşti din Serbia. Preşedintele Serbiei Boris Tadic o ţine langa cu „vlahii”.

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

2 păreri la “România blochează Serbia şi cere garanţii pentru românii din Valea Timocului

  1. Pingback: România blochează Serbia şi cere garanţii pentru românii din Valea Timocului | Info Prut

  2. dan

    cat ma deranjeaza anumite lucruri..cum este nationalismul sarb „par exampal”astia nu se potolesc deloc,nu le-a ajuns ce s-a intamplat dupa ’90 si mai recent cu kosovo..stau si ma intreb daca nu cumva au pierdut kosovo taman datorita unor practici de felul asta…macar trebuie sa fim multumiti de un lucru a renascut poporul valah, care in opinia unui istoric german a disparut in sec XVI-XVII.popor valah care, tot in opinia distinsului istoric, nu are nici o legatura cu romanii de azi..in alta ordine de idei cu valahi sau cu romani serbia tot o sa intre in ue..problema e…cum se vor intelege cu croatii?ca noi romanii o sa uitam si incidentul asta, asa cum le-am uitat pe multe altele dintre cele legate de serbia.

Comentariile nu sunt permise.