Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

România nu acceptă limba moldovenească. Aşa, şi mai departe?

Ministrul de Externe Andrei Marga a spus azi pe un ton hotărât că România nu acceptă limba moldovenească. Aşa, nu o acceptă – şi ce are de gând să facă în această direcţie? Altfel spus: ce poate să facă România de pe poziţia de neacceptare a limbii moldoveneşti?

În această discuţie despre limba moldovenească se încurcă două planuri. Primul plan este cel ştiinţific – nici un lingvist întreg la minte nu va susţine că există o limbă moldovenească separată de limba română. Se găsesc tot felul de excentrici care încearcă să schimonosească lingvistica şi să ajungă la concluzia că există limba moldovenească. Al doilea plan este cel politic: în Constituţia Republicii Moldova scrie negru pe alb că există limba moldovenească. În Republica Moldova există destui oameni care spun că ei vorbesc moldoveneşte (majoritatea acestora recunosc că limba lor moldovenească este identică cu limba română, însă ei tot moldoveneşte vorbesc şi nu româneşte).

De foarte multe ori se fac confuzii între cele două planuri, sunt amestecate şi suprapuse. Din punct de vedere ştiinţific ministrul de Externe Andrei Marga poate să nu accepte limba moldovenească. Însă din punct de vedere politic nu are scăpare şi cam trebuie să o accepte. Limba moldovenească există din punct de vedere politic câtă vreme este înscrisă în Constituţia Republicii Moldova. La boala asta există un singur leac: modificarea articolului 13 din Constituţia Republicii Moldova.

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

7 păreri la “România nu acceptă limba moldovenească. Aşa, şi mai departe?

 1. dan

  las’ ca se modifica….io zic sa le oferim gaze mai ieftine decat ale rusilor si se rezolva treaba:) cand se incepe exploatarea gazelor de sist?=))

  1. Dorin C.

   Dane, aici nu cred ca e o chestie de a rezolva ceva oferind in schimb altceva. Tu crezi ca cine i-a confiscat pe moldoveni cu pamint cu tot, i-a lasat in pace? Nici in ziua de azi nu sint liberi si independenti asa cum se sustine oficial. Tot rusii ii lucreaza si nu-i lasa in pace.

 2. Liviu

  RM (teoretic) vrea in UE. Romania va putea pune o conditie RM, sa modifice articolul respectiv din Constitutie.

 3. Donkeypapuas

  E psobil ca în viitor să vedem expuse pe blogul dumneavoastră şi ideile stimabilului Costache Canacheu. Alea cu privire la existenţa unei minorităţi armâne în România.
  Să vă reamintesc domnule Damian că Grecia NU ACCEPTĂ şi a obligat întreaga UE să nu recunoască existenţa Macedoniei.
  Iar despre „aspectul ştiinţific”, e suficient să scoată Moscova 10.000 de „specialişti” şi deodată totul are încărcătură politică.
  România NU TREBUIE SĂ ACCEPTE şi nici nu va accepta inventarea de „popoare” ori „limbi” aşa cum impunea calapodul Kominternist ori neokominternist.
  PS: şi asta să-i fie învăţătură de minte şi fostului comisar european pe probleme de multilingvism. Nu există limbă moldovenească ori ardelenească sau oltenească. Aşa cum nu există limbă valonă ori romandă. Doar dialecte. Iar ce au scris tovarăşii rusofili de la Chişinău, asta-i priveşte pe ei, nu pe noi. Pot să bage acolo şi că Luna şi cu Soarele sunt creaţie a poporului MALDAVENESC – îi priveşte.

 4. Dorin C.

  Treaba e limpede precum apa din izvorul muntelui. Odata ce rusii au confiscat teritoriul respectiv, fac tot posibilul sa rupa orice radacina care ar mai lega teritoriul respectiv de Romania si de romani. E si normal sa existe inca in Constitutia Moldovei aceste intentii. Doar Moscova a patronat totul acolo de prin 1812 cind au comis furtul, si cu doar citeva intreruperi pe parcurs. Si acum exista inca destui rusi si rusofoni la nivel foarte inalt care fac aceeasi chestie in ciuda asa-zisei independente a Moldovei. Banuiesc ca si in momentul de fata tot Moscova trage sforile la Chisinau. Nu stiu, zau, cum o sa scape ei de rusi.

 5. Ana

  In R.Moldova se pot face schimbari, doar, cu o unica conditie, daca Bucurestiul s-ar interesa cu adevarat de soarta ei.

Comentariile nu sunt permise.