Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

România prin mahalaua Imperiului (guest-post)

Un articol de la Mircea Platon care ne demonstrează cât de slabă este presa din România şi cum devine Germania un nou Reich.

1. Summitul de la Bruxelles în presa internaţională

Cancelarul german Angela Merkel le-a spus parlamentarilor germani înainte de summit-ul de joi de la Bruxelles că nici o ţară din eurozonă nu va fi abandonată, dar că acest lucru va duce la o mai mare integrare politică şi economică a ţărilor din UE. (Irish Times şi Financial Times)

2. Summitul de la Bruxelles în presa din România

Adevărul„Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat miercuri că nici o ţară europeană nu va fi abandonată de către partenerii săi şi că euro a demonstrat că este „rezistent la crize”.”Este de necontestat că unele ţări europene se confruntă cu provocări dificile, dar este tot atât de necontestat că euro a dovedit că este rezistent la crize”, a afirmat dna Merkel, citată de Agerpres, referindu-se la criza datoriei care a zguduit recent Republica Irlanda, după Grecia în primavară, şi care afectează, de asemenea, Portugalia şi Spania. Şefii de stat şi de guvern din UE vor să decidă joi şi vineri în legatură cu un mecanism pentru a face faţă unor astfel de crize după 2013, precum şi în legătură cu schimbările din tratate necesare pentru introducerea unui astfel de mecanism. Acesta va include „toate elementele pentru care suntem angajaţi şi pe care le consider indispensabile”, a mai spus Angela Merkel.”

Evenimentul Zilei„Liderii UE se reunesc în această după-amiază, la Bruxelles, pentru un summit de două zile, al şaptelea din acest an, dedicat crizei economice şi financiare care a lovit puternic statele din zona euro, relateaza AFP. Principalul obiectiv al reuniunii care va debuta în jurul orei locale 17.00 (18.00, ora României) este convenirea modului concret de schimbare limitată a Tratatului de la Lisabona, în vederea creării unui mecanism permanent de susţinere financiară a zonei euro. Un proiect de modificare limitată a documentului va fi prezentat, la Bruxelles, de preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy. Amendarea Tratatului a fost convenită la Consiliul European din luna octombrie, când liderii statelor UE au decis înfiinţarea unui astfel de mecanism permanent de susţinere. Mecanismul va obliga băncile care au contribuit la creşterea datoriei publice să contribuie financiar la planul de salvare a unei ţări din zona euro aflată în dificultate. Preşedintele Traian Băsescu a ajuns deja la Bruxelles. Din delegaţia care îl însoţeşte pe şeful statului la Bruxelles fac parte şi Bogdan Manoiu, şeful Departamentului pentru Afaceri Europene al Guvernului şi consilierul prezidential pentru afaceri europene, Leonard Orban. Traian Băsescu urmează să participe astăzi la lucrările Summit-ului Partidului Popular European, la reuniunea Consiliului European cu preşedintele Parlamentului European, precum şi la prima sesiune de lucru a Consiliului, potrivit Agerpres. „

Hotnews„Şefii de stat si de guvern din Uniunea Europeană se reunesc, joi şi vineri, la Bruxelles, la ultimul summit din acest an. Pe agenda discuţiilor figurează probleme economice, urmând ca  „cei 27” sa aprobe o serie de modificări aduse Tratatului Uniunii, pentru a fi pus la punct un mecanism permanent de ajutorare a ţărilor care s-ar afla in criză la un moment dat. La aceste discuţii participă şi preşedintele Traian Băsescu.

După cum transmite Radio România Actualităţi, liderii europeni speră că vor ajunge la un acord pe un text pregătit deja de preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, căruia i-a fost incredinţată această sarcină la summitul de la sfârşitul lunii octombrie. De asemenea, participanţii la discuţii sunt conştienţi că orice semn de slăbiciune şi de lipsă de unitate poate fi speculat de pieţele financiare, care, după Grecia şi Irlanda, îşi îndreaptă acum atenţia spre Spania şi Portugalia şi, mai nou, spre Belgia.

Potrivit preşedintelui Herman van Rompuy, modificările aduse Tratatului să intre în vigoare la 1 ianuarie 2013, fapt ce ar face ca mecanismul permanent pentru gestionarea crizelor să intre în funcţiune în iunie 2013. Mecanismul permanent va fi creat pe modelul celui temporar aprobat în luna mai pentru Grecia şi îl va inlocui pe acesta, care va expira la jumătatea anului 2013. După cum se arată într-un comunicat dat publicităţii de Administraţia Prezidenţială, în cadrul dezbaterilor, vor avea loc un schimb de opinii între şefii de state şi de guvern şi înaltul reprezentant al Uniunii pentru Politică Externă şi Securitate privind obiectivele UE în relaţiile cu o serie de parteneri strategici, precum Statele Unite, China si Rusia. Vineri, vor fi discutate parteneriatele strategice ale Uniunii şi va fi dată undă verde Muntenegrului pentru statutul de candidat la aderarea la UE. „

3. Aşadar, o ştire care are de a face, coform presei internaţionale, cu realismul politic/cinismul Angelei Merkel, care avertizează că „ajutorul” financiar german vine doar cu preţul „integrării” UEuropene sporite, devine în România o ştire menită a-i reasigura pe români, în stil ceauşist, că Preşedintele Băsescu a ajuns la Bruxelles unde va purcede negreşit la un „schimb de opinii” şi că marele frate de la Vest e gata oricând să se jertfească pentru idealul european fără a cere nimic în schimb. Dacă în presa internaţională editorialiştii deplâng dispariţia suveranităţii naţionale sub presiunea Reichului UEuropean 1, în principalele ziare din România continuă să se tacă în privinţa avantajelor aduse Germaniei de eurozonă, precum şi asupra faptului că Germania e hotărâtă să „ajute” cu forţa şi deci să controleze statele de la „periferia” eurozonei. Chiar şi cei care, asemenea proverbialei bătrânici, nici nu se gândesc să traverseze strada vor fi înşfăcaţi de viguroasa Big Sister teutonă şi îmbrânciţi pe trotuarul euro 2. Unde vor face trotuarul euro, adică se vor se vor prostitua politic, cultural şi economic pentru a-şi asigura subzistenţa de buruieni la umbra marelui Reich.

4. Aşa se explică şi de ce un reportaj BBC care menţiona hotărârea Angelei Merkel de a susţine eurozona chiar împotriva dorinţei cetăţenilor germani e prelucrat în România astfel încât să facă să pară că Angela Merkel, datorită presiunii populare, pare a înclina către abandonarea euro şi revenirea la marcă. Vezi ştirea BBC aici. Vezi versiunea românească, prelucrată optimist pro-Merkel, aici.

5. Probabil din cauză că nu citeşte presa din România, de unde ar afla că Germania se pregăteşte să renunţe la euro, ministrul german de finanţe Wolfgang Schauble a declarat recent într-un lung interviu acordat ziarului Wall Street Journal că „Germania jură să apere euro”. Schauble a declarat că e în interesul Germaniei să apere euro şi că în scopul apărării monedei euro se va proceda la o integrare economică sporită a ţărilor UE: „Germany’s finance minister said his country is prepared to pursue bold action to preserve Europe’s common currency, including deeper economic integration with its neighbors, and issued a warning to markets not to underestimate Berlin’s resolve to protect the euro […] ‘All European countries are determined to keep this European currency stable, and we have the means to do it,’ Mr. Schäuble said. ‘Sometimes it takes crises so that Europe moves forward. In this crisis, Europe will find steps toward further unification.'”

6. Nu mă miră că Germania îşi apără interesele şi că aceste interese presupun expansiunea economică imperială. Ceea ce mă miră e faptul că marile trusturi de presă din România îşi induc în eroare cititorii prin minciună sau omisiune. Din mercenariat sau din incompetenţă? Nu ştiu. Dar ceea ce ştiu e că, în aceste condiţii, nu poate fi vorba de democraţie. Iar integrarea UEuropeană devine o simplă integrare în minciună. Care, ca atare, trebuie combătută de orice om lucid şi onest.

7. Orice imperiu îşi fabrică propria lui „realitate”, adică rescrie din mers istoria imediată, distorsionează faptele şi actele istorice în acord cu propriile interese şi apoi proiectează amplificat, drept „ştiri” şi manuale şcolare, această versiune hipnotică a „realităţii”. După cum scria Orwell, în romanul 1984, „cine controlează trecutul, controlează şi viitorul. Cine controlează prezentul, controlează trecutul”. Dar acest enunţ, care ne spune cum poţi stăpâni viitorul (prin intermediul stăpânirii trecutului) şi trecutul (prin intermediul stăpânirii prezentului), nu ne spune cum putem stăpâni prezentul. Aici ne vine în ajutor Platon. În mitul peşterii, bătrânul filosof ne arată că prezentul poate fi stăpânit reducând realitatea la nimic, la umbra proiecată pe un perete, la filme, la simulacre, la coji. Stăpânirea istoriei trecute, prezente şi viitoare depinde deci, în ultimă instanţă, de capacitatea de a reduce totul la nimic: la vorbe care nu angajează la nimic, la emoţii fără consecinţă, la monezi fără acoperire, la uriaşe ecuaţii sociale, politice şi economice a căror sumă, aflată hăt-departe, în afara razei vederii şi vieţilor noastre, e zero.

De aceea, stăpânirea prezentului e o operaţiune mult mai compleză decât cea a trecutului. Dacă de rescrierea trecutului se poate ocupa fie şi doar o comisie sau un institut populat cu fantoşe mediocre, de stâpânirea prezentului, de reducerea realităţii la un nimic amplificat la scară globală trebuie să se ocupe armate întregi de morari preocupaţi cu măcinarea realităţii în fărâme de vorbe, jumătăţi de oameni şi făină de oase (din care se face cleiul folosit la înjghebarea realităţii de carton). Esenţial e, după cum spunea Soljeniţin, ca această minciună să nu fie ciobită în nici un fel. Fiind, prin natura ei, precară, ca orice iluzie, ca orice balon de săpun, realitatea mincinoasă a imperiului nu suportă nici o atingere, nici un scrutin. Realitatea pe care o crează imperiul e minciuna, un consumism al minciunii, o bulimie a minciunii, a golului care creşte autodevorându-se. Pe măsură ce minte mai mult, imperiul trebuie să tragă cât mai mulţi oameni – ca păcălitori, ca păcăliţi, sau ca păcălitori autopăcăliţi – în interiorul minciunii.

8. Ca sfat practic, cu rază de acţiune limitată la actuala conjunctură şi de actuala „cestiune”: citiţi presa anglo-americană dacă vreţi să păşiţi în afara minciunii UE. Şi învăţaţi să puneţi întrebări analiştilor din România.

16 decembrie 2010

1 „In Portuguese newspaper Expresso, columnist Ricardo Costa argues “For months now, the principal [Portuguese] political decisions have passed via Brussels first…The true debate about Portuguese politics did not take place yesterday morning in São Bento [the Portuguese parliament]. The true debate about our future will take place in Brussels in the next two days. In these two days, the EU is finally going to take decisions about the eurozone…That’s to say, it’s going to decide about us”. He concludes, “2010 has been the year in which Portuguese politics disappeared.” (http://www.openeurope.org.uk/media-centre/summary.aspx?id=1259)

2 Confirmat şi de Die Welt, care notează că Angela Merkel îi acuză de „trădare” pe toţi cei care refuză să susţină necondiţionat eurozona: „In Die Welt, columnist Dorothea Siems argues, “The German bargaining position is weak Because both Merkel and Schäuble categorically reject every alternative to the unconditional defence of the common currency and even brand those thinking about it as traitors of the European idea…” (http://www.openeurope.org.uk/media-centre/summary.aspx?id=1259)

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

O părere la “România prin mahalaua Imperiului (guest-post)

  1. Pingback: România prin mahalaua Imperiului (guest-post) - Ziarul toateBlogurile.ro

Comentariile nu sunt permise.