Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Românii ar trebui să muncească pe PFA şi apoi să aibă drept de vot

Eu aş limita dreptul de vot în România. Nu în funcţie de nivelul de studii sau al impozitelor plătite – deşi acest criteriu mi s-ar părea foarte bun, mai ales dacă la vot s-ar cere şi fişa fiscală pe lângă buletin.

Aş merge puţin mai departe pentru ca să-i scutur puţin pe români din amorţirea comunistă. Pentru că românii nu ştiu ce înseamnă diferenţa dintre salariul brut şi salariul net – şi mai ales nu-i interesează ce se întâmplă cu această diferenţă. Pe români îi interesează doar salariul net, câţi bani primesc ei în mână. Ce se întâmplă cu restul banilor munciţi de ei care ajung la bunul plac al politicienilor din Guvern şi Parlament – asta nu-i mai interesează pe români. Ceea ce este foarte prost, pentru că de aici începe politica.

În momentul de faţă românii se mulţumesc să-şi primească salariul net, să se descurce cum pot şi să voteze maimuţa care să scălămbăie cel mai aprig la televizor. Nu există politică în România, politicienii nu dau socoteală de cum cheltuiesc banii contribuabililor.

O reformă adevărată ar fi ca toţi românii să fie obligaţi să muncească prin PFA, să-şi ţină contabilitatea singuri în partidă simplă şi să ştie că din 10.000 de lei venit anual vor trebui să vireze în contul guvernului 5.176 de lei, mai mult de jumătate. Apoi să devină conştienţi că plătesc rovignete, accize şi TVA – alţi bani administraţi de politicieni. Însă taxele nu sunt conştientizate îndeajuns, alta e când vezi că ţi-au intrat în cont nişte bani şi că nu poţi să te bucuri de toţi, că o parte din ei îi dai pe mâna lui Ponta, Şova, Blaga, Voiculescu şi cine o mai fi prin Guvern şi Parlament. Altfel te ustură şi altfel te duci la vot.

Dar m-aş mulţumi şi cu restrângerea dreptului la vot doar pentru oamenii care au plătit impozite.

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

13 păreri la “Românii ar trebui să muncească pe PFA şi apoi să aibă drept de vot

 1. Anonim

  Mai mult, fiecare cetatean platitor de impozite ar trebui sa aiba la dispozitie un numar de voturi pe care sa le poata da cui vrea in functie de marimea impozitelor platite statului. Cineva care sustine din greu bugetul trebuie sa aiba o putere de decizie mai mare decat cineva care-l sustine mai putin.

 2. alin

  Asa este. Trebuie sa ne intereseze si sa invatam o matematica elementara. Termenul de salariul brut poate fi neclar, mai clar e fondul de salarii. Cat cheltuie un angajator cu tine. Intra-devar mai sunt si alte taxe cu rol de furt pe fata, cum e acest TVA, o taxa pe munca; o nesimtire.

 3. Canadian

  Imi pare rau ca trebuie sa va dezamagesc – solutia nu este sa-ti faci singur socotelile pentru impozit; este ceea ce se face in Canada; aceasta operatie este foarte complicata si nu aduce nici un fel de informatie despre cum cheltuie banii guvernul canadian; este doar aplicarea a tot felul de politici proprii cetateanului respectiv astfel incat sa plateasca un impozit cat mai mic; de aceea multi cetateni renunta si incredinteaza operatia de calcul a impozitului personal unor firme contabile (conta cost, bineinteles).
  Solutia ar fi ca diversele ministere sa faca publice cheltuielile si investitiile lor, combinat cu prognoza veniturilor aduse de aceste investiti; ceea ce este foarte complicat: sa zicem ca Transporturile publica costurile unei autostrazi: este posibil calculul beneficiilor acesteia? Am putea spune ca o importanta fabrica de automobile (sa zicem) isi va mari productia ca urmare a constructiei autostrazii; ei si? cat din cresterea respectiva intra la bugetul statului, sau, mai la obiect, avand in vedere tehnicile perfectionate ale firmelor straine de a-si deghiza profitul, putem avea incredere in declaratiile fiscale ale firmelor straine (pentru ca ele sunt majoritare acum in Romania)? Este deci necesara educarea cetatenilor inca din scoala cu privire la macro-economie si publicarea la zi a stadiilor de realizare a proiectelor publice, comparativ cu ceea ce au prognozat politicienii si expertii economici. Cat de fezabil e asa ceva si in cat timp mai ales, las la aprecierea Dvs.

 4. ion

  Foarte frumos ar fi. Un prim pas ar trebui sa fie trecerea pe fluturas si a impozitelor platite de „patron” pentru angajat, care nu sint mici deloc, si reprezinta, evident, tot munca angajatului care se duce la stat.

  Si referitor la ce zicea canadianul: beneficiile constintizarii de catre masa a muncii pe care o presteaza pentru stat depasesc clar neplacerile contabile.

  In alte tari este mediatizata ziua in care incepi sa muncesti pentru tine intr-un an ( undeva pe la jumatatea anului ), ar trebui facut asta si pe la noi.

 5. Marian S

  Ehei, domnule Damian, cum sunteţi un pic pe lângă subiect acum…
  Din 1983 până în 2004 am lucrat într-o „întreprindere„ care a fost pe rând: socialistă, regie autonomă, societate pe acţiuni cu capital de stat, privatizată.
  Dom`le, vă puteţi închipui ce grozăvii făceau ăştia? Încă de pe vremea odioasei dictaturi eliberau nişte fluturaşi de salariu în care scriau brutul, netul, impozitele, contribuţiile şi reţinerile. Până în zilele noastre, domnule!!!
  Din 2005 am intrat în lumea patronilor care negociază netul şi care, în ziua de salariu, vin cu punga de bani. Majoritatea.
  Văd şi pe aici, un pic mai sus, nişte tovarăşi patroni care se plâng de taxele adiacente. Vreţi să faceţi educaţie economică salariaţilor??? Vreţi să ştie oamenii câţi bani se duc pe impozite? Păi aveţi o soluţie simplă, tovarăşi: SĂ LE SCRIEŢI PE FLUTURAŞUL DE SALARIU!!! Care, bineînţeles, trebuie să corespundă cu realitatea, cu declaraţiile fiscale, etc.
  Ei, drăcia dracului, nu-i aşa că nu prea vă vine cheful, ai? Nu trebuie să ştie mocofanul de salariat decât ce i se dă. În mână i se dă.

  1. PFA

   N-am inteles, aveți hazlia impresie ca un angajat nu are idee câți bani i se iau de către stat?

 6. Marian S

  A, încă ceva. Pescarii ştiu cum stă treaba cu momeala. Nu sunt amator de pescuit, doar mă uit cum fac amicii şi mă ocup de grătare.
  Am observat o chestie asemănătoare în zilele noastre:
  1. Era odată o ţară în care NU era bine să fii salariat. Impozite cât cuprinde, tratament discriminatoriu, etc. S-au uitat unii prin Codul Fiscal şi au zis: băi, ne facem PFA, să vedeţi afacerea naibii!!! Aia nu se plăteşte, aia nu se plăteşte…
  2. S-au trezit niscaiva unii de la guvern şi i-au băgat şi pe PFA în aceeaşi oală cu restul.
  3. PFA, în cor, au trecut la înjurături, bocete şi vaiete. Nu mai e bine.
  O expresie din mahalaua în care am crescut: băieţi, ciocu` mic şi joc de glezne.

  PS, ca să contracarez o posibilă obiecţie: păi angajatorii ne-au obligat să ne facem PFA. Hai că a cam fost viol cu acordul părţilor, ce naiba.

 7. Pingback: Românii ar trebui să muncească pe PFA şi apoi să aibă drept de vot | Blogosfera

 8. un cristian

  Pe de o parte vrei sa limitezi dreptul de vot, pe de alta parte vrei sa-i incorporezi pe toti. Putina consecventa, maestre.

 9. FDS

  Eu zic ca ar fi util sa avem varianta votului de blam (ca optiune clara in buletinul de vot), mai degraba decat votul conditionat pe un criteriu oarecare (nu ca anumite criterii n’ar fi absolut oportune!). Asa, s’ar reduce in mod semnificativ absenteismul electoral si s’ar vedea cat de interesati sau neinteresati sunt electorii (dincolo de orice convingere politica sau de lehamitea cauzata de esecurile administratiei). Si n’ar mai fi nimeni acuzat de „durere’n cot”. Zic si eu…

 10. Adria

  Sunt de acord….ar fi cea mai buna solutie pentru educarea unora……dar ce te faci ca sunt multi ce lucreaza pe Drept de autor (PFA) …cum ar fi jurnalistiii…si sunt majoritatea niste servili……asta este ca o crima pentru societate…sa faci rau cu buna stiinta…..barem ,,saracii cu duhul”nu au capacitate si discernamant…….dar jurnalistii ????? sunt criminalii democratiei cu adevarat……prin servilism si manipulare penibila si cu buna stiinta……Foarte multi isi platesc impozitele si nu vor sa participe la vot…..iar cei pe care vreti sa-i opriti de la vot….vor dezvolta ura si frustrari si se va gasi vreo forma extremista care sa-i foloseasca si sa -i revolte pentru a destabiliza sau pune mana pe un alt stil de putere gen comunism sau cine stie ce…pentru ca cei fara discernamant prea mult sunt foarte usor de manipulat…..in rau….asa ca formele extreme …gen interzicere la vot..nu rezolva problemele si nu desteapta populatia…cei ce nu paltesc impozitele pentru ca nu muncesc sau nu vor sa li se fure banii de catre stat…… nu pot fi opriti….si mai sunt si romanii din diaspora….care platesc la statele unde muncewsc…….dar sa nu uitati ca cresterea economica pe care o elogiaza toate guvernele ….a fost sustinuta de romanii ce trimit bani in tara….consumul in tara la ora actuala este tot din ,,vina” romanilor ce trimit bani acasa…….ca altfel….tara era si mai varza…….

Comentariile nu sunt permise.