Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Românii chiar sunt un popor tolerant

De 23 de ani românii sunt înjuraţi la grămadă, de chiar elitele din România, că româneşti nu le pot zice. Am întâlnit mai mulţi străini – francezi, germani, englezi, spanioli, italieni şi chiar unguri – cu toţii miraţi de această răbdare colosală. Vorbesc de oameni care au apucat să cunoască mulţi români, nu de spălaţi pe creieri sau frustraţi cu viziuni de civilizatori ajunşi printre băştinaşi. Toţi erau uimiţi de agresiva campanie anti-românească dusă chiar în România.

În Grecia antică oricare cetăţean putea spune orice despre alt cetăţean. Însă nu puteau fi înjuraţi la grămadă toţi cetăţenii, făptaşul era pedepsit de îndată. În ziua de azi în România este invers: poţi să spui orice despre români, poţi să le aduci orice fel de acuzaţii. Dar să te ferească Dumnezeu să spui ceva – şi mai ales ceva adevărat! – despre cineva identificat cu nume şi prenume, mai ales dacă face parte din „elită”. Cei din „elită” pot înjura românii la grămadă.

Şi mai este de mirare faptul că foarte mulţi români cu şcoală acceptă înjurăturile la adresa românilor în general. Adică înjurăturile la adresa lor. Românii sunt hoţi, românii sunt leneşi, românii sunt nespălaţi, românii sunt tâmpiţi, românii au substanţa tarată, românii nu au coloană vertebrală… Însă aici apare un fenomen paralel: cum nici un om întreg la cap nu prea poate accepta epitetele de mai sus, unii încep să nu mai vrea să fie români. Până la urmă şi propaganda asta neagră îşi are efectele ei.

P.S. Ştiu, şi textul acesta este scris ca o generalizare.

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

16 păreri la “Românii chiar sunt un popor tolerant

 1. George

  Nu cred c-am fi rezistat ca popor în lipsa răbdării atâtea veacuri. Ne opunem chiar și trecerii timpului.

  1. MMP

   Corect. Mircea Vulcanescu explica asta foarte bine. Noi suntem un popor ce STIE sa traiasca in eternitate.

 2. Ina_adevarata

  Îhî. Ai dreptate, George- e deja un fenomen, scuipatul pe propria nație. Nasol.

 3. Xanax

  rezonez perfect cu articolul asta. in plus am zis ca-l lovesc in frunte pe primul care se mai prezinta cu sintagma „i’m from Romania, but don’t hold it against me” 😐

  nu pot explica coerent cam ce draci ma apuca…

 4. Mihai Frincu

  Bine-ar fi sa fie atat de simplu, sa poti aseza totul in binomul elite-mase (cu ori fara ghilimele). Numai ca eu am intalnit o multime de oameni „din popor”, care nu apartineau si nici nu aveau pretentia ca ar apartine unei elite, care injurau cu spor poporul roman. Daca e toleranta, e o forma foarte perversa a ei. Oamenii accepta, si chiar propaga aceste enunturi jignitoare avand ferma convingere ca nu este vorba despre ei ca indivizi. „Romanul e hot/ lenes/ nespalat/ invidios… Dar, evident, eu nu sunt asa”. Care cum are o frustrare, o proiecteaza imediat la nivel national.

 5. Sorin

  Probabil că există o doză de adevăr în ce spui, George Damian. Într-adevăr, generalizările nu sunt bune, dar concluziile nu se pot trage decât din ele, nu din exemple individuale. Dacă am fi trecut printr-o etapă de acceptare a propriilor defecte, la nivel de națiune, aș fi fost complet de acord cu tine. N-am făcut-o, ne tot ferim să ne recunoaștem erorile și lipsa de educație istorică și ne așteptăm ca România să progreseze. Nu se va întâmpla până nu ne vom uita în oglindă și ne vom accepta minusurile.

  Ceea ce cred că fac elitele este să „forțeze” acest proces, exagerând adesea pentru a stârni o minimă reacție, până acum fără succes. Românul e mulțumit de sine, iar jignirile naționale nu-l ating pentru că nu-l vizează. Iar ăsta mi se pare că e cel mai grav lucru. Românii nu sunt un popor. Asta e explicația lipsei lor de reacție. Te provoc să demonstrezi contrariul, cu fapte istorice care să demonstreze o atitudine solidară la nivel național, o idee sau un principiu care a rezistat timpului datorită susținerii populare. Eu unul nu cunosc nici un exemplu notabil în sensul ăsta.

  1. Fratele Andryusha

   Păcat că n-a reuşit să forţeze Patapievici un răspuns la mizeria despre inima românilor. Era interesant de văzut cum i se asortau nişte ochelari de soare tip farfurie la papionul ăla de băiet de pension. Mare păcat…

  2. ilie

   Asta, cu „fortarea” educationala din partea „elitelor”, e o mare gogomanie. O vede oricine are o minima experitenta educationala si cinste interioara. Putem face experimentul cu copiii nostri. Sa le zicem, pe nedrept, doar porcarii despre ei…
   Despre toleranta romanilor, da, si eu cred la fel, ca romanii sunt toleranti. De ce au si multele defecte pe care le au, si lipsa lor de reactie? Unele le au din fire, dar sunt amplificate si adaugate alte defecte din non si proasta educatie. Se poate verifica de oricine ce greu si lent e sa schimbi ceva in bine si ce usor e sa strici. In esenta, nu e mare filozofie.

 6. liliana

  dimineaţa, când mă urc într-o maşină a transportului în comun, ce deserveşte o anumită zonă a capitalei, aşa vine un damf de „săpun” dovadă mirositoare a consumului în exces. când văd oameni cu licenţe luate ce scriu „ve-ţi” nu pot să nu mă întreb dacă n-au făcut şcoala la handicapaţi(asta e un exemplu minor că mai sunt şi altele). când discuţiile dintre liceeni (chiar şi oameni în toată firea) încep cu „frateee …” sau „fatăăăă….” sau eternul „păiii…” imi zic că doamna cultură se simte ca la ea acasă. când mă chinui să mă descurc de pe o zi pe altă că nu ştiu să mint şi să fur imi zic că nu … românul nu e hoţ dar Doamne, ce-aş mai fura şi eu dacă aş avea siguranţa că nu suport rigorile legii dar nu, românul e cinstit din firea lui. românul e doar răbdător şi tolerant fiindcă e descurcăreţ şi atât timp cât se descurcă el societatea poate să se ducă … acum eu nu zic că suntem nici mai buni nici mai răi ca alte naţii, suntem oameni ca toţi oamenii, nici neamţul n-ar fi neamţ dacă nu i s-ar fi implantat în gene frică de lege, lege care se aplică tuturor de la vlădică la opincă. asta e tot. un neamţ care va sta mai mult în România va căpăta în câteva luni deprinderi locale, gen aruncat ambalaje pe stradă, claxonat fără noimă şi altele, că ştie că nu păţeşte nimic. lucru văzut.

 7. CID

  @ Liliana
  Stii cat era amenda in Germania-atunci se numea Prusia-daca aruncai o hartie pe strada acum cateva sute de ani ? Ba,mai faceai si inchisoare.Iar si mai inainte de asta,germanii erau considerati cei mai trandavi,murdari si prosti cetateni din Europa.
  Ia citeste Jerome K.Jerome, „Calatorie in Germania” si tine cont ca deja se ridicasera nitel din mocirla in care traiau.Iar in perioada interbelica,poate nu stiai,dar germanii veneau sa lucreze in Romania,ca mecanici,soferi,iar nemtoaicele veneau ca spalatorese,bucatarese si cateva guvernante.

  1. liliana

   am o părere a mea la care ţin, nu sunt mândru că sunt român, deloc dar deloc, dar aş fi tare mândră dacă aş fi neamţ. spune-mi un singur domeniu din artă, ştiinţă ce vrei tu în care nemţii să nu aibă vârfuri? am o mare admiraţie pentru ei, pe vremea când era Prusia cred că şi celalalte popoare ale Europei nu erau un model de civilizaţie. acum, in perioada interbelică n-au venit numai nemţii în România ca mecanici şi bucătărese hai să ne gândim la simpaticii greci, la italieni, la polonezi chiar la francezi. parcă jucătorul de fotbal Bicfalvi are bunic suedez. oare de ce au venit? că o duceam rău şi eram un popor dur? nu cred. era bine, era o societate bine structurată unde fiecare îşi cunoştea lungul nasului şi da, eram un popor tolerant. pe urmă au venit comuniştii şi n-a mai rămas decât toleranţa.

 8. Dorin C.

  Tolerant pina la ce punct? Exista totusi o limita. As vrea sa propun un articol despre originile diferitelor nume „stiintifice” date tiganilor. Sigur nu si le-au dat ei singuri. De unde provin, cine le-a inventat si cine le sustine pe plan politic in toata Europa si chiar in lume? De ce sint atit de sinonime cu nume legate de tara noastra si de Italia (ma refer la capitala lor)? Prezenta lor fizica e o certitudine in multe tari ale Europei. Cum se face ca din partea celor care administreaza Romania e o tacere absoluta pe linga organismele U.E. si chiar mai mult, in tara se folosesc aceste denumiri „stiintifice” cu un elan desavirsit in toata mass-media. Nici chiar Italia n-am auzit sa intreprinda vreo actiune pentru a elimina aceste denumiri care le murdaresc si lor istoria. Si italienii ar avea un cuvint de spus cu mult mai greu decit noi pe la usile Bruxelles-ului. Dar nimic.

 9. bugsy

  a nu se confunda toleranta cu „durerea in …” sau „mi se rupe”!

Comentariile nu sunt permise.