Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Să înţelegem Rusia (1): Putin se luptă cu sfârşitul istoriei

vladimir-putin

Am citit cartea lui Aleksandr Dughin „A patra teorie politică”, apărută la Chişinău în traducerea lui Iurie Roşca anul acesta, publicată la Moscova în urmă cu 5 ani, în 2009. Pe vremuri, diplomaţii aveau obiceiul să fie la curent cu lumea ideilor din ţările în care erau acreditaţi, nu ştiu care mai este situaţia în ziua de azi. Spun asta pentru că în această carte Aleksandr Dughin defineşte destul de precis traseul urmat de Rusia în ultimii ani şi ar fi constituit un semnal destul de limpede pentru atitudinea Rusiei faţă de ce se petrece în Ucraina.

Mai trebuie să spun că îi sunt recunoscător lui Iurie Roşca pentru traducerea oferită, însă din păcate volumul nu a beneficiat de o corectură profesionistă şi nici de un redactor de carte care să netezească asperităţile unei traduceri dificile, ca orice traducere. Apar tot felul de întreruperi ale cursivităţii lecturii, fie sub forma unor greşeli gramaticale, formulări neinspirate sau concepte traduse greşit. Cartea ar fi meritat mai multă atenţie.

Voi mai reveni la această carte, deocamdată o primă concluzie: conflictul din Ucraina nu îşi va găsi o rezolvare foarte curând. Şi asta din cauza faptului că Rusia lui Putin (aşa cum este prezentată de Aleksandr Dughin) se plasează pe o poziţie ireconciliabilă faţă de Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii. Pur şi simplu nu sunt posibile discuţii, Rusia lui Dughin a intrat într-o luptă pe viaţă şi pe moarte cu Occidentul.

Pe scurt: Aleksandr Dughin susţine că în Statele Unite şi Uniunea Europeană s-a ajuns la „sfârşitul istoriei” (Francis Fukuyama) şi că nu mai există o altă dezvoltare posibilă a omenirii dacă nu se opune nimeni răspândirii modelului occidental. Mai mult, procesele „sfârşitului istoriei” par să fie scăpate de sub control şi Leviathanul puterilor maritime a căpătat o viaţă proprie. (Raţionamentul acesta îmi aminteşte de inevitabilitatea evoluţiei istorice pe calea materialismului dialectic şi condamnarea la dispariţie a capitalismului fără drept de apel; Dughin schimbă termenii şi conceptele, însă linia lui de gândire este identică cu cea a marxiştilor sovietici: putredul Occident este condamnat la dispariţie.)

Aleksandr Dughin ne anunţă şi vestea bună: „sfârşitul istoriei” poate fi înfrânt de Rusia, Behemothul eurasiatic se poate ridica şi poate lupta (mai mult, are datoria să facă asta!). În cazul în care conflictul din Ucraina este perceput de guvernarea Rusiei în această formulă a unei lupte pe viaţă şi pe moarte, o luptă în care Vladimir Putin conduce cruciada împotriva „sfârşitului istoriei” – ei bine, în acest caz lupta pentru pace din Ucraina se va duce până nu va mai rămâne piatră peste piatră.

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

6 păreri la “Să înţelegem Rusia (1): Putin se luptă cu sfârşitul istoriei

 1. Petru

  Interesant. Dughin mai dezvolta insa o idee – cea a unei Rusii Ortodoxe, o Rusie Mesianica menita a aduce sub „protectoratul” toate popoarele ortodoxe. Aici se apropie de teoria lui Huntington de „ciocnire a civilizatiilor”
  Mai mult, sustine ca este de datoria Rusiei sa se opuna globalismului si liberalismului. Ideea a prins radacini puternice in Rusia si incepe sa fie aprobata de din ce in ce mai multi rusi.
  astept cu interes continuarea articolului.

  1. gabi

   „Ortodoxia” Rusiei e tot o fata calpa, o facatura, la fel ca si „lupta contra sfarsitului istoriei”. Un ortodox nu ucide si nu fura si nu minte – mai ales de la alt ortodox, asa cum sunt ucrainenii, asa cum suntem si noi, romanii. Dupa mintea lor de un neuron-gramada, ar trebui sa ne varam instant sub aripa lor „ortodoxa”? Sa fim seriosi, ce roman ii crede? Romanul s-a fript doua secole pe tema panortodoxiei, i-a ajuns!

 2. MMP

  @Gabi

  Nu putem judeca ortodoxia Rusiei dupa ce vedem la televizor. De cine ati auzit mai des: de Rasputin sau de Sf.Serafim de Sarov?

  1. Veronica Popovici

   @MMP bine-nteles ca , de Sf. Serafim de Sarov …! Ehe ! Dac-ati sti d-voastra pe langa cine trceti zilnic …!?! Sun ffmulti ”agenti de informatii ” din partea Patriarhiei Rusiei la noi aci ,si au familii ,si vorbesc bine romaneste si….asta e !

  2. gabi

   Am fost in Basarabia si am vazut rase cenusii si preoti rusi cat sa-mi ajunga o viata! Panortodoxia ruseasca e tot o masca a imperialismului rus, cu sau fara sfintii si martirii rusi. M-am lecuit de admirarea marilor ‘telectuali rusi cand l-am prins pe Soljenitin plangand-o pe maica-sa Rusie ca a pierdut Crimeea, pentru care vitejii soldati rusi si-au varsat sangele, etc, etc. Gretos! A se scuti!

 3. Florea

  Viitorul Rusiei ( ca si al Romaniei ) va fi decis de demografie . Interesante articolele dlui Dorian Furtuna din Adevarul….

Comentariile nu sunt permise.