Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Să nu se bucure nimeni de dezastrul din Ucraina

Pe mine unul evenimentele din Ucraina mă sperie şi nu îmi trezesc nici un fel de pofte de câştiguri teritoriale. Să nu-şi imagineze nimeni că dacă Ucraina va crăpa mâine, Bugeacul şi Bucovina de nord vor cădea între frontierele României. Dacă în Ucraina se va produce un scenariu precum cel din Siria, România (şi mai ales Republica Moldova!) vor avea probleme gigantice. Vor exista rezoluţii ONU, va exista o reacţie NATO şi una UE – iar România va trebui să facă faţă tuturor cererilor care îi vor fi adresate. Război civil în Ucraina, la graniţa României, înseamnă valuri de refugiaţi, arme scăpate de sub control – şi la tot acest amestec exploziv adăugaţi imprevizibila Transnistrie. Chiar nu este de glumit. Şi mai presus de toate, este foarte greu de înţeles ce se întâmplă în Ucraina.

Cazacii zaporojeni de Ilia Repin

Răspunsul cazacilor zaporojeni, de Ilia Repin. Sursa foto

Cazacul torturat

Toată lumea a văzut filmuleţul cu protestatarul dezbrăcat în zăpadă şi umilit de poliţiştii ucraineni. Brutalitatea poliţiei din spaţiul ex-sovietic întrece cu mult ceea ce s-a întâmplat şi se întâmplă în fostele ţări socialiste, ca să nu vorbim de Europa occidentală. Dar v-aţi uitat la privirea celui torturat? Aţi văzut cu câtă ură se holbează la poliţişti? Un om dezbrăcat în zăpadă, plin de vânătăi, fotografiat de cei care îl torturează ca un trofeu, ca un animal capturat – şi totuşi el este neînfrânt, abia aşteaptă să scape şi să le-o plătească miliţionerilor cu vârf şi îndesat. Credeţi că vreunul din hipsterii care băteau cu bidoane în asfaltul Bucureştiului astă toamnă ar fi fost în stare de aşa ceva? Eu unul nu cred. Detaliul important: torturatul de la Kiev este cazac, face parte dintr-unul din multele detaşamente paramilitare care împânzesc Ucraina.

Este foarte greu de înţeles pentru noi românii cine sunt aceşti cazaci, iar aici rezidă cheia întregului amalgam politic de la Kiev. Fascişti, extremă dreapta, anti-semiţi, stângă radicală, dementele de la Femen – un întreg curcubeu delirant se manifestă sub pretenţia aderării Ucrainei la Uniunea Europeană şi nu mai are nici o legătură cu această pretenţie. Orice nou regim ridicat pe ruinele maidanului ucrainean nu va avea nici un fel de legătură cu Uniunea Europeană.

Relatările despre Kiev din presa românească dovedesc că reporterii rămân reporteri. Organizaţia paramilitară care a preluat controlul asupra unui sector din centrul Kievului este foarte bine fotografiată în reportajul publicat de Casa Jurnalistului (relatarea lui Vlad Mixich este emotiv-insipidă). La Kiev a fost recreată o sece căzăcească în cea mai clasică formă. Mie îmi aminteşte de Taras Bulba şi de povestea jidovului rătăcitor din Ilf şi Petrov, de demenţa războiului civil din Ucraina de la începuturile Uniunii Sovietice, de anarhiştii lui Makhno şi delirul de generali albi ucraineni. Astă noapte am urmărit pe Twitter discursul atamanului Kliciko şi reacţia mulţimii de pe maidanul din Kiev. Liderul a fost huiduit când a vorbit de armistiţiu şi compromis, iar după ce a cârmit-o spre grevă generală şi extinderea maidanului a fost aplaudat. Cazacii vor să lupte cu orice preţ.

Linia frontului

Manifestaţia pro-europeană s-a transformat într-un nou tip de război urban. Nu mai este vorba de un protest politic clasic – în care oamenii ies în stradă pentru a-şi striga nemulţumirea, iar trupele poliţiei sunt prezente pentru a asigura ordinea şi pentru a preveni distrugerile de bunuri, private sau obşteşti. La Kiev s-a intrat într-o altă logică: poliţiştii sunt văzuţi ca inamici de către manifestanţi şi sunt atacaţi. Mai mult, cazacii de la Kiev au imitat tacticile şi tehnicile de luptă ale scutierilor ucraineni pe care îi înfruntă de la egal la egal. Într-un perimetru din centrul Kievului autorităţile legale ale statului ucrainean nu îşi mai pot exercita atribuţiunile – acolo există o republică căzăcească. Strategia acestei republici a fost anunţată de atamanul Kliciko: „zonele libere” trebuie replicate în cât mai multe oraşe din Ucraina, trebuie extinse şi trebuie declanşată greva generală. Solicitările cazacilor: demisia preşedintelui Ianukovici alături de cea a Parlamentului şi organizarea de alegeri anticipate. Iar această strategie este pusă în aplicare pas cu pas în mai toate oraşele din vestul Ucrainei.

Preşedintele Ianukovici are foarte puţine instrumente la îndemână. O primă soluţie ar fi să radă de pe faţa pământului republica căzăcească aflată în plină expansiune – folosind mijloace neletale. Însă dacă nu a reuşit asta până acum, de unde ar putea concentra noi forţe? Şi care ar fi rezultatul? Ar trebui să închidă (prin mecanisme juridice mai mult sau mai puţin democratice) multe mii de cazaci căliţi în lupte. Cuprind închisorile ucrainene mii de arestaţi? Sau se înfiinţează lagăre de concentrare?

Exterminarea republicii căzăceşti cu ajutorul armatei şi folosirea armelor de foc ar fi pur şi simplu dezastruoasă. În media occidentală există o mare simpatie pentru protestatarii Euro-maidanului de la Kiev, iar soluţia deschiderii focului ar transforma instantaneu Ucraina într-o nouă Sirie. Sunt sigur că se vor găsi arme pentru cazaci şi războiul civil va începe imediat. Cum se va sparge Ucraina din acel moment va fi un joc al hazardului.

Nici compromisul sau cedarea nu sunt soluţii pentru preşedintele Ianukovici. Regiunea Autonomă Crimeea (unde se găsesc bazele navale ruse!) a anunţat că se desprinde de Ucraina în cazul declanşării alegerilor anticipate. Şi nu cred că doar Crimeea va face acest pas, alte regiuni din est şi-ar putea proclama alipirea la Federaţia Rusă, orice este posibil. Ianukovici este în poziţia în care nu-şi poate păstra fotoliul de preşedinte, dar nici nu poate pleca. Care să fie intensitatea forţei pe care o va aplica şi în ce direcţie?

Să nu-l uităm pe Miron Costin

Cronicarul Miron Costin ne-a lăsat în Letopiseţul Ţării Moldovei un avertisment şi o profeţie în legătură cu cazacii:

Povestea lui Hmil, hatmanului căzăcescu, de la care vremi s-au început şi răul nostru, în care până astăzi ne aflăm cu acest pământ la cumplite vremi şi Dumnezău ştie de nu şi peste veacul nostru trăitoare. Izvorul a tuturor răutăţilor şi pustietăţii acestor părţi, începutul căderii şi împuţinării Crăiei Leşeşti, răsipa şi pustiitatea şi cazacilor, stîngerea şi ţării noastre.

Iară mainte de ce om începe a scrie rădicarea cazacilor cu Hmil hatmanul lor asupra leşilor, stăpînilor săi, a pomeni de cazaci, ce neam sîntu şi de când sîntu supt acest nume cozac, cu cale că va hi am socotitu, audzînd pre mulţi întrebându de acest nume a lor, de unde şi de cându ar hi.

Sînt cazacii de neamul său ruşi, rămăşiţele de oşteni a cnezilor ruseşti, pre carii cu îndelungate vremi, supuind craii leşeşti şi căzând şi Chiovul, scaunul Rusii, pre sama leşilor, ei pe Nipru în gios şi pe de ceia şi pe de iastă parte, trăiia supt ascultarea crailor leşeşti, slobozi de vecinătate, în chipul oştenilor.

Nici acum nu am scăpat de belele produse de cazaci. Dacă Ucraina devine un haos rămâne de văzut ce vor face secesioniştii din Transnistria. Câţi etnici şi cetăţeni ruşi trăiesc în Ucraina? Un război civil în această ţară ar oferi un prilej pentru o intervenţie militară a Federaţiei Ruse de la care Moscova nu se va da în lături. O explozie în Transnistria va implica automat România într-o formă sau alta – câţi cetăţeni români trăiesc la Chişinău? Să nu uităm de potenţialul dezastru umanitar. După Primul Război Mondial, România a trebuit să aibă grijă de peste 100.000 de refugiaţi din Ucraina în curs de sovietizare (detalii aici). Câţi refugiaţi se vor înghesui la graniţele româneşti? Va putea guvernul de la Bucureşti să îşi îndeplinească angajamentele asumate?

Şi apoi?

Orice regim rezultat în urma Euromaidanului de la Kiev va fi foarte greu de înghiţit pentru vecini, indiferent că este vorba de Rusia sau Uniunea Europeană. Ianukovici nu se va putea menţine la putere decât prin forţă – şi deja are mâinile pătate cu sânge. Greu de crezut că va mai găsi o uşă deschisă în Uniunea Europeană. Dacă republica căzăcească va avea câştig de cauză va fi la fel de greu de suportat de către Bruxelles, Iuşcenko şi-a pus surdină la antisemitism, însă băieţii cei noi nu au scrupule de acest fel, plus că o astfel de victorie va atrage furia Moscovei. Cât despre scenariul războiului civil este limpede pentru toată lumea că regiunea va fi dată peste cap pentru multă vreme de acum încolo.

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

54 de păreri la “Să nu se bucure nimeni de dezastrul din Ucraina

 1. altu

  Si totusi de ce frica? Este vorba de dezmembrarea unui colos creat artificial, este normal sa se intample asta.
  Poate din cauza ca ne-am culcat pe o ureche? Ca am uitat ca suntem si vom fi mereu la rascruce de drumuri si sorti?
  Daca ne ameninta ceva, este propria noastra neputinta si prostie/lene. O Romanie puternica putea face fata haosului ipotetic expus.

 2. Pingback: România va avea probleme GIGANTICE dacă începe un război civil în Ucraina. Jurnalist britanic: La Kiev acţionează oameni cu pregătire militară, organizaţi pentru război | ActiveNews

 3. Victor Roncea

  Stai linistit, am vorbit eu cu Putin si ii cazeaza la Soci, in locul homosexualilor. Partea proasta e ca in acest caz n-o sa mai poata taia panglica curcubitacee la budele duble!

 4. EMIL

  Nu ma bucur, dar ii condamn pentru faptul ca ocupa Nordul Bucovinei si Sudul Basarabiei.
  Condamn si UE pentru faptul ca nu ia o atitudine ferma pentru repararea greselilor facute de sovietici dupa al doilea Razboi Mondial

 5. Marian

  Deocamdata evenimentele din Ucraina sunt la nivelul de „oras stare asediu” si „panica domneste cetateni”, ca sa citam un clasic. Pâna la „pupat Piata Independentii” mai este mult si bine.

 6. 01st1

  Mai intii o miva precizare, poate nu toti cititorii stiu asta: Hmil este Bogdan Hmielnitki.
  Apoi un mic comentariu:
  „Credeţi că vreunul din hipsterii care băteau cu bidoane în asfaltul Bucureştiului astă toamnă ar fi fost în stare de aşa ceva?”
  Eu cred, domnule Damian, ca nu ar fi fost in stare, dar nu asta e important. Important este ca baiatii aia macar au iesit si au protestat (civilizat, din pacate, ceea ce s-a dovedit ca n-are efect cu rinocerii care s-au cococtat in fruntea bucatelor)
  Si, din pacate iar, si mai important e ca natiunea asta de mormoloci nu a fost in stare sa protesteze decit prin reprezentantii ei, ca sa parafrazez un banc din vremea comunistilor.

 7. Silviu

  Ucraina trebuie sa treaca printr-un proces de reconstructie politica si morala de anvergura.Am vizitat-o de mai multe ori, dupa 2000, si am gasit-o tot mai neprimitoare, cu o coruptia a militienilor rutieri de neimaginat, vecina cu asocierea de tip mafiot, cu o coruptie in frontiere prezenta la toate organele implicate.
  Mare pacat pentru oamenii de rand, care sunt primitori si creativi, exista o intelectualitate rafinata, dar exista si manifestari xenofobe si nationaliste chiar mai exagerate decat cele ale unor maghiari (foarte…) extremisti!
  Rapturile teritoriale impotriva Romaniei sunt de sorginte mai mult rusa, Ucraina doar este beneficiar.I-au furat pe moldoveni la stabilirea lungimii tarmului Dunarii , ca sa nu aiba prea multa …apa!
  Mai grava mi s-a parut teapa cu tratatul semnat de Emil Constantinescu, vezi Doamne pentru a nu avea conflicte cu vecinii din perspectiva accederii in NATO.Agentii Moscovei din „elita” de la Bucuresti si-au facut treaba, dar nu pentru Romania.

 8. RomeoS

  Cazacul tortura este din satul Hajdeu de Sus, Hotin. Dupa ce a fost eliberat s-a intors la manifestatie. A declarat ca nu va pleca de pana decat cand Maidanul va invinge. Se pare ca dupa aparitia imaginilor pe internet, consiliul raional Hotin, in sedinta de urgenta au votat pentru demisia guvernului si au tinut si un moment de reculegere pentru victime. Informatia o gasiti aici: http://mtrk.com.ua/news/24627-2014-01-24-14-40-26.html , in ucraineana.
  Interesant ca in articol individul este numit bucovinean, deoarece Hotinul face parte din regiunea Cernauti acum,dupa ce a fost luat este luat de la Basarabia.

 9. Pingback: UCRAINA! Despre DEZASTRUL ce „pregătește” UN BUTOI CU PULBERE. Sau de ce nu trebuie să bucure pe nimeni dezastrul din Ucraina! O analiză de George Damian | Romanian Breaking News

 10. Vasile Calmațui

  Astăzi jurnalistul George Damian a scris primul articol din presa românească care tratează cît de cît real situația actuală din Ucraina (legătura o pun mai jos), mai ales după moartea unor persoane în aceste evenimente. Pentru că restul ziariștilor se complac doar într-o susținere oarbă a auto-proclamaților „pro-europeni” care luptă în centrul Kievului.

  De fapt, jurnaliștii reflectă atitudinea „oficialilor europeni” (OE) care iarăși o dau în bară în privința Ucrainei. Asta după cerințele stupide privind Timoșenko înainte de Vilnius, cînd ziceam că nu credeam că politicienii europeni pot fi atît de naivi să pună pe același cîntar soarta unei țări și soarta unei tipe ca Timoșenko (printre altele, ați mai auzit OE vorbind de Timoșenko recent?).
  Acum sînt sigur că OE sînt naivi. Ei nu înțeleg nici mentalitatea ucrainenilor (din diferite tabere) și nici a Kremlinului.

  Eu înțeleg că protestatarii aveau așteptări mari legate de semnarea tratatului și credeau că prin mitinguri puteau determina puterea de la Kiev să-și schimbe decizia. Dar OE la ce se așteptau cînd acordau susținere protestatarilor? Că vor reuși ca Ianukovici să-și schimbe încă o dată deciziile?

  Chiar OE nu au cap, nu pot prevede care va fi reacția diferitelor segmente ale populației, ale guvernării, a Kremlinului? Chiar nu văd cine sînt persoanele care luptă în Kiev (astfel de protestatari în țări europene primesc termene de închisoare cu executare pentru fapte mult mai mici)?

  OE credeau că Putin va sta liniștit și va aplauda plecarea Ucrainei către UE? Chiar OE nu înțeleg că Kremlinul va prefera destrămarea Ucrainei și menținerea unui control ferm pe o bună parte din Ucraina?

  Dar OE au susținut protestele. În loc să explice clar cetățenilor ucraineni că trebuie să respecte legislația. OE puteau să spună manifestanților – Ianukovici și-a schimbat opțiunea, nu-i nimic, în 1-2 ani rezolvăm sau cu Ianukovici sau cînd vine altcineva la putere.

  Acum ce pot face OE?
  Sper că încă nu-i prea tîrziu, le pot spune celor care luptă pe baricade că atitudine europeană înseamnă și respectarea legilor, și respectarea liderilor aleși democratic, chiar dacă nu sînt pe plac.
  Dar în același timp OE nu trebuie să cadă în capcana unor negocieri UE-Ucraina-Rusia (un fel de 1+2, asta nu vă amintește nimic?).
  OE, treziți-vă! Nu lăsați haosul să domine toată Ucraina!

  Dar ce avem noi (RMoldova și România) de făcut în această situație?

  Trebuie să fim gata de cele mai grele scenarii. Trebuie să înțelegem că Rusia și-a pus în mișcare forțele și în stînga Nistrului și în Gagauz-Yeri (nu există coincidențe în astfel de cazuri). Trebuie să nu uităm că avem armată rusă de ocupație în Transnistria. Trebuie să nu uităm că avem peste jumătate de milion de români/moldoveni în Ucraina, care trebuie protejați în orice situație.

  Și în același timp trebuie să avem un răspuns clar la întrebarea – cine și cum nu va permite Rusiei să-și exercite influența pînă la gurile Dunării (un lucru inevitabil în cazul federalizării/destrămării Ucrainei)?

  Chiar mă miră multe persoane din RMoldova care sprijină cu entuziasm cei ce se declară „pro-europeni” din centrul Kievului. După ce a fost ocupat sediul administrației din Cernăuți, chiar erau unii naivi care se întrebau „oare ei nu vor cere revenirea la RMoldova sau România?”. Săracii oameni, nu-și dau seama cu cine au de a face… Chiar nu-și dau seama că ultranaționaliștii ucraineni vor cere ocuparea întregii RMoldova, nu vor veni cu oferte de pace și teritoriu…

  Unii politicieni din RMoldova ca Filat chiar au plecat „să susțină” protestatarii. De ce? Pentru a fi apoi acuzați de amestec în treburile interne într-un stat vecin (dacă puterea se menține)? Iar dacă la putere vin ultra-naționaliștii, nu înțeleg că nu avem nimic bun de așteptat de la ei?

 11. Pingback: Scenariul Ucraina | Zvoner.ro

 12. scorilo10

  …Excelent articolul…dar treuie facute cateva precizari.Cazacii nu sunt si n-au fost un neam, o etnie aparte…au fost o adunatura de oameni de diferite natii-in majoritate rusini,-( cum li se spunea rusior in sec16-17) dar si polonezi, moldoveni, ruteni, chiar si turci-care prestau serviciu de graniceri la granita republicii duale Polonia/Lituania si mai tarziu in serviciul Rusiei, pe Don, pe Volga…oriunde exista granita.Erau scutiti de taxe, aveau propia conducere aleasa prin vot democratic erau buni luptatori si mai ales deosebit de indrasnet…in numeroase randuri au pradat chiar Constantinopolul.traiau in orasele fortificate-siciuri-iar cei zaporojeni aveau siciul pe o insula pe cursul inferior al Niprului.In acelasi timp erau zurbagii, cruzi, ii pradau si pe tatari si pe crestini in acelasi timp fiind foarte temuti de populatia civila.Erau disciplinati doar in lupte cand isi ascultau atamanul pana la moarte.Bogdan Hmielinsky a fost primul ataman care a incercat si a reusit partial sa obtina independenta Ucrainei-( de fapt Ukraina vine de la U kraina-in slavona,, tara de la margine”Dupa lupte indelungate cu polonezii..vazand ca e pe cale sa piarda razboiul s-a aliat si a facut pact de vasalitate cu tarul Rusiei..si asa a ajuns rusia sa aiba sub vasalitate aceste pamanturi care nu ii apartinusera decat in mica parte-rusia kieveana.Ceea ce este curios e faptul ca acesti cazaci s-au aliat cu tatarii-ei fiind pusi la granita tocmai pentru ai oprii pe nohai in a afectua expeditii de prada.O suta de ani mai tarziu prin pacea de la Kuciuc -Kainargi-1776 cred-Turcia pierde Crimeea in favoarea Rusiei si Rusia ajunge in sfarsit la Marea Neagra.Si primul lucru pe care il face este sa elimine siciul cazacilor zaporojeni.Reuseste dupa cateva lupte si prin viclenie.O parte din cazaci sunt omorati…altii se retrag in delta Dunarii-de unde si populatia slava existenta in acest moment-dar ceimai multi sunt mutati pe Don unde vor infiinta pana la Revolutia Sovietica o republica cazaceasca evident sub controlul total al ST.Petesrbugului.In timp a existat o miscare de independenta a Ucrainei-condusa de Petliura si Mihai Nestorovici Mahno -( intre cei doi nu a fost nici o legatura…Mahno era anarhist si ataman..avea 40.000 de oameni in subordine…i-a tradat pe albi pentru sovietici…dupa care rosii i-au facut felul…in stil leninist)in anii 20 si Sergei Bandera, Andrei Melnick in al doilea razboi mondial cand-nota bene-in 1942 s-a infintat Armata Insurectionala Ucraineana care a fost singura formatiune armata care s-a batut cu nemtii, cu sovieticii, cu armata clandestina poloneza,cu partizanii ucrainieni si chiar cu romanii.Generalul Vatutin-unul din eroii principali ai episodului Kursk-( zic episod fiindca nici acum nu prea se stie cine a castigat lupta)-A fost omorat intr-o ambuscada a acestei armate.Au fost vanati pana in 1954-55.

 13. scorilo10

  …in anii 50 Hrusciov care era ukainean a cedat Transnistria Moldovei si a luat sudul Moldovei-Cahul, Bolgrad si Ismail-cedandu-l Ukrainei.La fel a facut si cu Crimeea pe care a alipit-o Ukrainei desi niciodata nu a facut parte din ea.Transistria nu a fost niciodata a Modovei-desi populatia e majoritar moldoveneasca, a fost mereu un teritoriu ce a apartinut Rusiei.In 1919 pe teritoriu transnistriei a fost formata republica socialista sovietica Moldova-copia in oglinda a Moldovei originale si o provocare la adresa statului Roman.In componenta Ukrainei sunt parti din Romania, Moldova,Polonia,Slovacia,Bielorusia si Rusia.Este o tara care a luat cate ceva de la celelalte tari.Nici in visele cele mai negre nu as dori un razboi civil in Ukraina…vedeti razboiul civil din anii 20 si cruzimea de care au dat dovada ambele tabere.Ukraineni sunt la origine tot rusi si au aceleasi caracteristci cu marele si generosul popor rus-beau de sting-( meltenii nostrii si Celentano, Firicel, Ardiles, sunt mici copii pe langa ei-de fapt fata de femeile lor…:))-sunt mereu pusi pe harta, sunt ultra nationalisti si mai ales antisemiti-( exodul evreilor in Moldova lui Cuza din 1856-59 din Ukraina subcarpatica s-a produs din cauza ,,sotniilor negre”…detasamente de soldati care ii masacrau si pe evrei si pe crestini…mergeau dupa prada).Sunt curajosi, indrasneti,uneori chiar inteligenti dar n-au pic de tact si de diplomatie.Nu apreciaza decat legea fortei si asta isi doresc in acest moment.In mod evident isi mai baga cineva coada acolo si pune paie pe foc…si cea mai interesata e Rusia.Noi avem nevoie de o Ukraina puternica si democrata care sa stea intre noi si Rusia.Si asta fiindca suntem printre singurele tari din lume care ne-am demolat si defiintat singuri armata…si toata infrastructura militare-uzine si fabrici de armament, poligoane,fabrici de avioane, institute de cercetare etc….stiti povestea.Daca se supara cineva pe noi ne ocupa imediat…cu cine o sa luptam…am ajuns in postura sa avem un general la 200 de soldati.Noua generatie-chiar de hipsteri si asa zisi Emmo-habar nu au ce sa faca cu o arma…nu au facut si nu or sa faca armata.Nici nu-i intereseaza…de ce sa-si apere ei pamantul?…exista Nato..sa se ocupe ei……parca am mai auzit povestea asta…ca vin americanii…

 14. Tiberiu Cazacioc

  Cazacii nu cred ca sunt o etnie, erau rusi cu obiceiuri aparte. Daca ne referim la trecut. Azi cazacii nu mai exista. Este ca si cum unii dintre noi s-ar imbracansi comporta ca niste daci, spunand ca sunt daci. In prezent exista oameni care au preluat atributele, adjectivele, obiceiurile, presupunerile, prejudecatile despre cazaci si joaca aceste personaje. Filmul pretinde ca arata o confruntare dintre un asa zis cazac si fortele de ordine. Este cazac? Pe ce ne bazam? In ce priveste haosul si extremismul, ca si in Egipt, Siria sau in alta parte, nu exista decat 2 cai. Discutia cu curentele marginale, democratia, alegeri anticipate sau tirania, crimele, inchisoarea. Ianukovici nu le face nici pe una, nici pe cealalta. Radicalizarea apare cand bagi pumnul in gura…

 15. Claus

  Ucraina este un stat artificial, creat după 1917 cu interes meschin pe teritoriul Rusiei sacre. Ultimele scrieri si filme , care mereu dispar din WEB, atestă asta. Dinpăcate sunt martorii unei istorii falsificate la fiecare 20 ani, odată cu distrugerea unui stat. Cuceritorii vin cu alte interpretări. Ucrainenii nu au nimic cu cazacii, care după cum afirma un ataman, puțin știu despre originea lor. Intuiția imi spune că ar fi urmații traco-geto-dacilor-sciților și sarmaaților. O regină a lor ar fi înmormîntată lîngă Volgogradla colina Mamai. La Rostov pe Don drapelul are trei culoari, ca cel romînesc. Trei culori are si uniforma militară a cazacilor. Actualii ucraineneni par a fi urmașii tuturor cucerilor care au trecut pe acolo începînd de la mongoli pănă l cei din sec 20. Sut cam nemiloși. Preferă drapelul piraților si aroganța. Jefuie la vamele lor ca nicăieri în altă parte. Este un anarhism și mafie de sus pînă jos. Vă amintiți de premierii corupți, de vameșul deputat și evadat de sub urmărire penală. Asta e realitatea. Din păcate, sunt puțini oameni cu spirit de dreapă credinșă in Rusia și Ucraina. Și aiic e cea mai mare problemă și pericol pentru umaniatate și vecini. Militarismul unora nu are margini. Ei sunt edcati doar in spirit sovin, miliratrism expansionast. Asta e istoria falsă care a devenit Talmudul lor în relațiile cu alte popoare. Ei sunt produsul cuceritorilor care le-au distrus si le mai DITRUG si acum identitatea națională. Primul film autentic rusesc ETERNA CHEMARE- Vechnyi zov, cu mare greutate a ajus la TV. Seprefera doar filme despre razboie, beții, fumat și autodistrugere, care din păcate și azi sunt pe ecrane. Rusia și Ucraina, precum si alte state pot RENASTE doar prin CULTURA de milenii, nu din cea de import de este noapte.

 16. Sebastian

  Preciazre la scorilo10

  „Sontiile Negre”, de fapt, „Sutele Negre” au existat numai in perioada 1907-1914. Au fost formate exclusiv din crestini ortodocsi ca reactie la „revolutia” anticrestina din 1905 pe banii Occidentului – cum e acum la Kiev. Sutele Negre nu au facut nici un pogrom, Sfintul Ioan de Kronstadt i-a psrijinit si i-a binecuvintat. Aceste sute se numeau „Miscarea Ortodoxa pentru Autocratie Sfintul Arhanghel Mihail”. Echivalentul lor perfect in Romania a fost Miscarea Legionara Sfintul Arhanghel Mihail”, inclusiv sub aspect religios, desi, spre deosebire de legionari, sutele negre chiar au fost ortodocsi. Ca si legionarii, dar in masura mult mai mare, au dat sfinti cuviosi si martiri.

  Iar evreimea invada Moldova ca urmare a unor cu totul alte procese, unele aspecte ale carora au fost descrise de N. Iorga in „Istoria evreilor din Tarile Romanesti”.

  Sint solidar cu opinia lui Tiberiu Cazacioc si sint revoltat la culme de intoxicatia anti-reporterului mirsav Vlad Mixich care numai adevarul nu l-a aratast si nu l-a spus despre cloaca, haznaua si zoaia care este maidanul cu maidanezii lui. Iar povcestea mincinoasa cu bataia aplicata unor m”intelectuali” – o mostra de cea mai josnica minciuna. Vedeti pe net o multime de video cum „patriotii”/”democratii” ucraineni, pe banii maericani si ai oligarhilor evrei din Ucraina ii snopesc in batai, cu lanturi, cu bite pe tinerii de 18-20 de ani inrolati in termen in trupele interne. Maidanezii tre sa stea la zdup, cel putin animatorii, finantatorii si organizatorii lor. Iar asa-numitii cazaci – niste scursuri abjecte cu chip de neom, platiti de europeni si americani sa distruga orice umbra de omenitate.

 17. Neantul Valah

  @Claus si Romania s-a format in 1918 si are cam aceleasi probleme cu doua regiuni istorice diferite ca religie si cultura ,romanii daca nu sunt anisemiti desi au si aici naravuri vizibile e pentru ca sunt ocupati cu tiganii.Revoltele in Ucraina au loc in partea pro vest locuita de catolici .

 18. Pingback: România va avea probleme GIGANTICE dacă începe un război civil în Ucraina. Jurnalist britanic: La Kiev acţionează oameni cu pregătire militară, organizaţi pentru război | Buciumul – Periodic de informaţie şi atitudine naţionalistă

 19. Neantul Valah

  Mai trist e ca daca nu desfiintau Consiliul Dirigent poate aveam o Romanie federala asa cum e normal

 20. Unchiu Sam

  Ucraina nu a fost niciodata un stat prieten Romaniei, din contra, nici macar neutru. Pornind de la problema granitelor si a minoritatilor pana la lucruri mai noi gen dispute privind granita maritima Ucraina a fost dintotdeauna un stat DUSMAN Romaniei.
  Asa ca m-as bucura de dezmembrarea Ucrainei.

 21. jijibau

  „vreunul din hipsterii care băteau cu bidoane în asfaltul Bucureştiului”

  Norocul cu dumneavoastra, George Damian, noroc ca ne aduceti pe calea cea dreapta din fotoliul cald. Probabil de asta o si ducem asa de bine acum, fiindca sunteti unul dintre luptatorii pentru bine si prosperitate, nu acceptati mizeriile politice si sunteti primul razvratit cand se umple paharul. Va multumim insutit, nici nu stim ce am face fara dumneavoastra.

 22. Marian

  Cu toate pacatele însirate mai sus, Ucraina este înca tinuta pe palme de Germania, si asta explica si toleranta UE fata de ea.

 23. Burzum

  Tu esti un pic idiot, nu? Acolo mor oameni, iar pe tine te freaca grija de anti-semiti? Chiar in halul asta de cretin?

 24. Vasile Zarnescu

  Chiar Vladimir Putin l-a avertizat pe Giogi Tufiş (Geroge W. Bush), la summit-ul de la Bucureşti, că Ucraina este un stat artidficial şi, dacă îl mai enervează mult cu încercarea de a incita Ucraina să intre în Uniunea Europeană,o va dezmembra – iar ţările limitrofe, de la care Ucraiana a acaparat teritorii, îşi vor relua teritoriile înapoi.
  Pe de altă parte, trebuie ştiut că aşa-zişii cazaci sunt, al origine, moldoveni -a recunoscut-o şi regele Sobieţki. De altfel, pînă la hatmanul Hmelniţki, toţi conducătorii (hatmanii) cazacilor au fost români! Ucraina înseamnă „U kraina” – adică „la margine”: la marginea regatelor şi imperiilor din „Evul Mediu, precum cel suedez, leton, polon, ţarist etc. La margine, unde autoritatea respectivelor regate era cea ami slabă sau inexistentă. Ulterior, în timpul ţarismului şi, îndeosebi, al imperiului sovietic, românii din Basarabia şi cazacii de dincolo de Nistru şi Nipru au fost evacuaţi în Siberia, Extremul Orient, chiar în Manciuria ocupată de sovietici. Cazacii sunt oameni hotărîţi să lupte, pentru că aşa şi-au menţinut independenţa, nu ca ardelenii, care îl suportă şi chiar îl aprobă pe un nemernic ca Sabin Gherman sau ca bozgorii care i-au încălecat din nou.
  Restul sunt văicăreli în genul celei care se temea de drobul de sare de pe sobă, la care privea speriată, în loc să-l dea jos de acolo.
  Aşa că, în esenţă, autorul greşeşte. Ucraina trebuie să rămînă doar în zona Kievului, cum era cunoscută sub expresia „Rusia kieveană”.
  Şi evident, după dezmembrarea ei, România, Polonia etc, îşi vor redobîndi teritoriile răpite de U.R.S.S., prin Pactul Ribenttrop-Molotov.

 25. Ana

  „Vorbe multe …si miezul problemei NU_L ATINGI george damian…”!=1= Daca ucrainienii vor intra in „ca ca u e” >VOR AJUNGE SARACI,FURATI,DEVALIZATi, CA NOI baietica…=2= Ucrainienii NU ne iubesc deloc !Am fost in Odessa si AM CONSTATAT>NU NE IUBESC DELOCREGRETABIL ESTE :CA NU STIU CE-AU PATIT ROMANII NOSTRI >>LA EI ATUNCI CU DEPORTAREA LUI antonescu+regele> ORIBIL CE S-A INTAMPLAT IN CATACOMBELE ODESSEI CU ROMAII NOSTRI !!! !3=ASA CA NU-I PERICOL DE A FII INVADATI DE OAMENI !NU TI-AR STRICA SA INVETI UN PICUT DE ISTORIE !!!!dar… mai vaaa…..

 26. Vasile Zarnescu

  Corecturi la afirmaţiile lui @scorilo
  Cazacii, cum am spus, nu „au fost preponderant ruşi“ (rusini, cum zice el), ci moldoveni (români). Ei erau foarte temuţi fiindcă aveau armament uşor şi erau cavalerişti de mare clasă, fiind neîntrecuţi în lupta cu arcul – aşa cum erau geto-dacii noştri, ca dovadă că erau străromânii – adică urmaşii geto-dacilor. Basarabia – sau Moldova lui Ştefan cel Mare se întindea pînă mult dincolo de Nistru, de Bug. De aceea Transnistira a făcut parte din Moldova medievală. Chiar faptul că U.R.S.S. a înfiinţat Republica Socialistă Sovietică Moldovenească în Transnistria atestă această apartenenţă. Mai mult, Sovieticii au avut grijă să industiralizeze numai Transnistria, nu şi Republica Moldova, fiindcă au privit în perspective istorică îndelungată, gîndindu-se că, în viitor, Basarabia s-ar putea să revină la România-Mamă, şi să-şi menţină puterea în Transnistria, prin Armata a XIV-ea şi prin ideologie, cum admite acum inclusiv George Damian, care afirmă, greşit, că Transnistria nu ar fi aparţinut Moldovei, ci Rusiei.
  Hruşciov nu a fost “ucrainean”, ci jidan, prim-secretar al P.C. ucrainean, ca şi Brejnev, acesta din urmă conducînd, după WW2, şi Republica Moldova, fiind supranumit “măcelarul Moldovei”, din cauza şi execuţiilor şi deportărilor de români.
  Chiar denumirea Parcului Central din Kiev, “Maidan”, este din limba română. După cum şi denumirea “Marea Baltică” este tot românească, fiind o “baltă” a geto-dacilor!
  Cît despre “anti-semitismul” ucrainenilor, pe care-l acuză în completă necunoaştere “scorilo”, este foarte justificat – mai ales că nu este vorba de “anti-semitism”, ci de anti-jidănism. Pentru că Jüden (adică jidanii) nu sunt semiţi, nu sunt nici măcar evrei, ci sunt urmaşii khazarilor, care şi-au apropriat cultul mozaic, acum fiind sionişti (vedeţi aici: http://monitorsri.blogspot.ro/2013/03/octavian-goga-132-de-ani-de-la-nastere.html şi aici: http://www.altermedia.info/romania/2012/09/21/radu-ioanid-sperjurul-persona-non-grata/). În plus, citiţi şi cartea lui jidanului Arthur Koestler, “Al 13-lea trib” şi, fireşte, cartea lui Nicolae Iorga, “Istoria evreilor în Ţerile Române”, care s-a retipărit recent, cu o prefaţă de prof. Ion Coja.

 27. savin alexandru

  Depre ce vorbește autorul cu atîta frică? Despre faptul că ucrainenii nu sunt niște molîi pe care toate rîsurile de la guvernare pot să-i calce în picioare? Atrocitățile au fost lansate de către forțele de ordine și nu de către demonstranți! Ce trebuiau să facă? Să se supună docili și cuminte, precum o oaie dusă de casap la trunchi? Halal poziție!!! În „Declarația de independență” a SUA, este declarat dreptul poporului de a răsturna puterea cu mîna armată, dacă aceasta îi încalcă drepturile-i suverane (ceea ce, în cazul nostru și a făcut Ianukovici și lepădăturile promoscovite de la guvernare). Biruința opoziției și aderarea Ucrainei la acordul de asociere cu UE este unica șansă a RM de a-și retroceda Transnistria și de a scăpa de ruși. La aceasta, nu va-ți gîndit, „analiștilor”? Un Maidan la guvernare, va fi rău pornit împotriva Moscovei. Biruința „regionalilor” ar însemna pentru noi perpetuarea ocupației rusești: O poziție anti-Maidan a Chșinăului, ar fi repetarea 1992, cînd naționalștii ucraineni au luptat alături de separatiști și unitățile armatei a XIV-a rusești. Maidanul este o șansă pentru noi și un exemplu de demnitate civică demn de urmat.

 28. Marian

  @Savin Alexandru:
  pozitia SUA e data de pozitia celui mai tare, iar principiile sunt la fel. Afla ce s-a întâmplat cu „Republica Texas” 🙂 si mai vezi ce înseamna declaratii si fapte …

 29. sin

  Presedintele Ucrainei tine cu dintii de putere. A lasat politia sa tortureze manifestanti, a folosit parlamentul sa dea legi prin care sa faca ilegale demonstratiile ca sa poata sa-si consolideze puterea si tot asa.

  Nu e cu nimic diferit de un criminal de rand care isi intimideaza si tortureaza adversarii pentru a le arata cine e seful.

 30. dstefan

  Cat de tembel sa fi sa compari protestele de la Universitate cu alea din Ucraina? 🙂
  Dobi much?

 31. Pingback: De ce la noi încă nu e Revoluţie ca-n Ucraina | Ciprian Pardău

 32. Pingback: Dezmembrarea Ucrainei un pericol pentru Romania?! | Romania MilitaryRomania Military

 33. Pingback: Disperarea sau cand sangele nu mai are timp sa-nghete | level completed

 34. Pingback: 29 ianuarie 2014 | paradigma.ro

 35. george

  Felicitări dle Damian. Multe spirite ai reusit sa aprinzi. Pacat sunt numai de nivel declarativ („comentatori de peluza”), deoarece ceea ce le-a lipsit romanilor dintotdeauna este capacitatea organizatorica si actionala. Ca sa nu uitam ca aceste doua capabilitati sunt cele care se bazează pe actul de decizie, inexistent in prezent si permanent subminat de tradarea marsava, determinata de interese de grup. Nu am fost o natie cu princii ci numai cu pretentii. Acum nici pe alea nu le mai avem si am trecut la o stare de pasivitate si asteptare inxplicabila: „…mueti’s posmagii?”

 36. Ovidiu

  No comprendo. Cazacii sunt forta motrice in EuroMaidan cerand declansarea alegerilor parlamentare si tot ei, prin reprezentantii Republicii Autonome Crimeea anunta ca se retrag din componenta Ucrainei in cazul alegerilor anticipate?

 37. alexandru

  Cred că numai un dement se poate bucura de dezastrul unui popor.Dar nimeni nu mă împiedică să gândesc, ca român, că destrămarea Ucrainei ar putea fi benefică pentru câteva comunităţi româneşti aflate încă sub ocupaţie (de data asta ucrainiană), căci astfel Tratatul din 1997 ar deveni caduc.În Storojineţ, Herţa, Hliboca şi Noua Suliţa mai trăiesc încă circa 150.000 de români care s-au simţit trădaţi în 1997.Mulţi dintre ei au şi cetăţenia română.Dacă pe un singur român l-am ajuta să scape de ocupaţie şi să se întoarcă la Patria mamă cu tot cu teren înseamnă că am făcut voia lui Dumnezeu.Dacă trăim în minciună şi umilinţă sau acceptăm ca fraţi de-ai noştrii să trăiască astfel, mai devreme sau mai târziu vom pieri ca popor.Dar problema nu ar constitui-o ucrainienii, (la Cernăuţi de exemplu Consiliul Poporului a reuşit să preia puterea destul de paşnic, s-a organizat şi prima secţie înfiinţată a fost cea anticorupţie) ci guvernanţii noştrii trădători, incompetenţi şi iresponsabili care nu vor şti(vrea) să negocieze într-o asemenea situaţie (cu NATO şi marile puteri).În adevăr, dacă nu reuşim să-i alungăm pe Ponta, Iliescu, Antonescu şi toţi mafioţii lor din teritoriu cred că le va fi indiferent românilor unde vor trăi: în România sau Ucraina (corupţia e la fel şi hoţii sunt la putere).Eu cred că Ucraina se va diviza.Singura problemă e Kievul.Se pregăteşte un asalt cu sprijin rusesc, dar nu mai devreme de o lună când se termină Olimpiada de la Soci.Doamne ajută-ne!

 38. Mugur

  Un castig totusi este schimbul de idei care denota preocupare. Gasesc o derutanta trimitere spre istoria cazacilor, adevaruri de care nu se impiedica Putin si Merkel. Variante ale identificarii pionilor de pe „maidan” pot fi o multime, dar conteaza numai strategia si…”strategii”. Trebuie avut in vedere ca UE vrea, cu orice pret, sa-si grabeasca recunoastere „de iure” intr-un teritoriu controlat, iar „zavera” din Ucraina ii poate sluji interesele.Mizez chiar pe prognozata „nesupunere” a Ucrainei, chestie facuta sa alimenteze razboiul „racoros”, sa multumeasca orgoliul zgandarit al Moscovei si, in cel mai inalt grad, sa sperie „boborul” european pentru aducere la votul din vara. Deschideti bine ochii si priviti rezultatul intensului efort,al strategilor despre care vorbeam, in distrugerea capacitatii de aparare a Romaniei.La pachet cu relatiile neprietenoase cu vecinii, problema de care s-a ocupat vasnicul nostru presedinte scandalagiu,”boborul” nu va identifica alt colac de salvare, fata de bau-bau, decat in bratele noului Imperiu.Urmam o cale croita de mult timp, singurul avantaj pe care-l mai avem fiind ca putem comenta!

 39. Pingback: România va avea probleme GIGANTICE dacă începe un război civil în Ucraina. Jurnalist britanic: La Kiev acţionează oameni cu pregătire militară, organizaţi pentru război - † APOLOGETICUM: Ortodoxie, neam şi ţarㆠAPOLOGETICUM: Ortodoxie,

 40. alexandru

  Orice s-ar întâmpla, tot e mai bine să intrăm într-o Federaţie Europeană civilizată, cu pierderea de suveranitate specifică regiunilor din statele federale, aşa cum vrea Germania (principalul contributor al UE), DECÂT ÎNTR-O UNIUNE ASIATICĂ BARBARĂ controlată de Rusia.Acesta este şi obiectivul de politică externă (declarat oficial, nu ascuns cum fac alţii) al preşedintelui Băsescu, susţinut de dreapta occidentală.Pe când Ponta, Antonescu,Voiculescu, etc., monştrii fătaţi de KGB-istul Iliescu în concubinaj cu infractorul Năstase, vor să ne scoată din UE şi NATO chiar cu preţul disoluţiei statului (lucrare începută de cuplul Iliescu-Năstase, obligaţi de situaţia geopolitică din 2001/2004 şi de dorinţa românilor, să accepte intrarea în UE şi NATO şi continuată de trădătorul Constantinescu care a cedat de bunăvoie, în genunchi, teritorii străvechi româneşti prin Tratatul semnat în 1997!), la ordinul şi cu sprijinul unei coaliţii monstruoase (demonstrată şi de Larry Watts în monumentala lucrare „Fereştemă, Doamne, de prieteni”) de stânga (SINISTRA) ruso-maghiară-stânga euro-americană (foarte puternică, care a încercat să-l demită de 2 ori pe Băsescu şi a pornit diversiunea diabolică de manipulare a acelei părţi ignorante a poporului român, prin agenţii SOV, Patriciu, Voiculescu care au pus mâna pe 2/3 din presa audio-vizuală, inclusiv pe CNA, din România.Iată cu cine trebuie să ne luptăm domnilor.Lupta e grea, dar Dumnezeu e cu noi căci îi ajută pe tot mai mulţi români să ajungă la ADEVĂR.În ce priveşte armata, adevărul este acesta (îl cunosc bine ca fost ofiţer): Pentru prima oară facem parte dintr-o organizaţie militară occidentală care apără civilizaţia pe Terra şi îşi respectă prin tradiţie angajamentele politico-militare cuprinse în tratatul de înfiinţare a NATO şi celelalte tratate internaţionale în vigoare (ceeace nu e cazul Rusiei care e obişnuită să încalca orice tratat sau înţelegere);armata românâ, cu toate piedicile regimului Iliescu, a fost prima care s-a reformat reuşind rapid să realizeze interoperatibilitatea cu comandamentul şi statele membre NATO şi să ajungă la un nivel de pregătire lăudat de americani şi invidiat de multe state; ne-au fost lăsaţi vânătorii de munte consideraţi acum în UE ca trupe de elită (sovieticii ni i-au desfiinţat imediat după ce au instalat regimul comunist în România); occidentalii nu ne-au cerut să încetăm procesul de pregătire a populaţiei şi al teritoriului pentru un eventual conflict armat.Stagiul militar l-am desfiinţat pentrucă era total ineficient (cei circa 70.000 de militari angajaţi profesionişti de azi fac mult mai bine faţă unui război decât cei circa 300.000 (majoritatea recruţi pregătiţi timp de un an) înregistraţi în anii 1990.În prezent cea mai mare servitute o reprezintă faptul că nu am înlocuit stagiul militar cu altă structură similară dar modernă (având ca scop pregătirea tineretului nostru pentru a se apăra la nevoie;pentru a păstra vigoarea, pregătirea fizică şi psihică a tinerelor generaţii şi a contribui la maturizarea lor rapidă, etc.) deşi există o Lege cu privire la pregătirea populaţiei pentru apărare (o lege proastă care nu se aplică).Astfel am ajuns în situaţia în care dacă se decretează mobilizarea populaţiei în caz de necesitate, românii cu vârste sub 35 de ani nu sunt apţi militar (pentrucă nu ştiu să tragă şi nu au un minim de pregătire fizică specifică).Remedierea acestei situaţii ţine exclusiv de politica pentru apărare precum şi de politica de asigurare a unei stări fizice şi de sănătate necesare creşterii populaţiei şi îndeplinirii corespunzătoare a sarcinilor de serviciu.Personal lucrez la un proiect de lege în acest sens.Cu cine să faci reformă în acest sens? cu miniştrii apărării şi ai sănătăţii sau ai învăţământului numiţi politic, de rea credinţă sau total lipsiţi de patriotism şi viziune?Dumnezeu să ne ajute!

 41. zagan vichente

  Situaţia din Ucraina este f.delicată.Nomenmtarile de mai sus sunt o oglindă fidela ace se întâmplă în aceast ţară mare cât Germania apărută după desmembrarea URSS-ului.
  România trebuie să fie f.atentă la felul cum evoluiază evenimentele acolo.Să se creeze la Ministerulde Externe o celulă care urmăreşte pas cu pas evenimentele de acolo.
  România trebuie să aibă o atitudine de neamestec în treburile Ucrainei.

 42. Marian

  Chiar acum e pe Phoenix (cei care au satelit si „vad” ASTRA) conferinta în direct. A vorbit si Basescu.

 43. Alex. Timoschenko

  O analiza obiectiva si competenta (din cite va stiu, stimate d-le Damian, ca unul din bunii cunoscatori ai problemelor de dincolo de Prut)si care indeamna cititorul la reflectie.
  Mai greu imi este insa sa inteleg referirile la chestiunea „cazaceasca“: dupa cite am aflat, Ianukovici vrea sa se foloseasca de niste grupuri de cazaci de la Don (cazaci rusi), poate si din Caucaz (?) dar nu stiu cu ce succes. De cazaci care ar fi de partea cealalta a baricadei n-am auzit inca; cazacii de pe Nipru (cei ucraineni) nu prea mai exista, daca mai sunt pe ici pe colo doar niste formatii de opereta. Asa ca nu prea inteleg comparatia cu mentalitatea cazaceasca. E adevarat ca cruzimea lor e legendara; unul din unchii mei, care luptase un an de zile in armata lui Denikin, imi povestea de strigatul de lupta al cazacilor călări – spre rusinea mea nu mai stiu cum suna exact in original (aveam vreo 6-7 ani pe atunci), dar sensul era „dati-i drumul la căsăpit (sau la taiat)!“
  Nu neg insa ca daca mi s-ar fi intimplat mie asa ceva n-as fi avut si eu privirea plina de ura ca Bulatov. In fond de ce ar trebui sa-mi fie milă de călăi?
  Si sa nu uitam: o mare parte – daca nu chiar majoritatea – cetatenilor Ucrainei nici nu inteleg ce vor demonstrantii, avind grijile de fiecare zi si „linistea“ (nu vi se pare cunoscut?) le e mai scumpa decit o libertate care nu se stie deocamdata cu ce se va solda; si toate pe fondul unei bine orchestrate propagande (iarasi – nu vi se pare cunoscut?) din partea pro-ruseasca.
  Eu i-am vazut pe cei din regiunea Odessa: daca in orasul Odessa se vor gasi destui simpatizanti cu „Euromaidanul“ (si mi se pare foarte plauzibil), cei din oraselele si satele din zona nu cred ca ar avea intelegere pentru astfel de idealuri.

 44. Pingback: Lumea vazută de la București | Universitatea Emaus

 45. vitale

  tot pleaca de la putin , daca ubama al spanzura pe putin sa vedeti ca se termina cu razboailele si cu amenintarile din partea rusi eu 1 sincer mam saturat sa aud numai de rusia care amenita alte state care nu-si apartine , transnistria care face parte de moldova dar rusia a vazut ca moldova e slaba an armament si nu are cu ce sa iasa la lupta , eu nustiu ce-a facut romania cand rusia facea razboi pe nistru cumoldova de ce nu sa dus romania sa-i omoare pe rusiiiiiiii ? eu sincer chiar acuma mas duce la rusia in lupta sa ma lupt cu eiiiii ,ucraina nu se lasa niciodata batuta de rusia ai sa vedeti ucraina are armata tare males vine si americani nato sar putea sa luam o parte din rusia daca rusia nu sta la locu ei , nu le mai merge la rusi cu americaniiii ling curu americanilor rusi , le zice sa nu intervina cind rusia face razboi ,crimea este ucraina nu rusia cred ca acest mesaj putin al va citi si se va linisti la locu lui si se pune sa bea o votka si gata sa terminat razboiu . transmiteti un sms lu putin daca rusia va dori sa fie tot globu pamant rusesc si toata bautura din tot mondo luputin so bea sa sature naiba o data de pamanturi si de bautura . presedintele ucraini merita soarta lu ciausescu vb serios dupa cate a facut el an ucraina a murit 100 de oameni din cauza lui si familele lor plang de durere si el zice ca nu este vinovat rusine criminalu sa fie rusine iaconovici .de ce vroia sa dea mita la frontiera sa treaca ilegal daca se crede om corect ,al linge pe putin an cur , si putin al anvata ce trebuie sa vorbeasca an fata lumi .putin este un crimial e bine sa facem un film cu tutin cum bea sange din oameni .sa aiva grija sa nu cumva sa bea alti din el .ok le doresc le doresc la ucraina sa intre cat mai repede in familia europeana sa fie si ei oameni liberi nu legati de ochi si de maini cum a fost piana acuma ,sa nu va lasati batuti de rusia nici morti daca aveti nevoie de ajutor chemati nato europa amerika ca noiva ajutam .

 46. Stefan Denes

  afirmaţiile lui @scorilo
  Ai spus ca Ucraina nu a apartinut Rusiei inainte de 1650 si ceva decat pentru o scurta perioada de timp, pe vrenea Cnezatului de Kiev. Gresit. Teritoriile din Rusia apartineau pe vremea acea Cnezatului de Kiev (primul stat al slavilor de est din care vor aparea ulterior ucrainienii, belarusii si rusii). Cnezatul de Kiev a fost infintat de Oleg (Helgi),urmasul lui Rurik, conducatorul unui trib vareg (viking) care se numea RUS, originar din zona Suediei, care find chemat de triburi slave si finice sa le fie conducator, formeaza in zona lacului Lagoda cnezatul de Novgorod in anul 862. In 866 la ordinul lui Rurik, doi comandanti de ai lui, Askold si Dir, cuceresc Kievul, aflat sub stapanirea Kanatului Kazar. In 879 Rurik moare, numind urmas pe Oleg (Helgi) (879-912) dand-ui in grija si pe fiul sau minor, Igor (Ingvar), care va domni dupa Oleg, intre 912-945. (Igor este bunicul Vladimir cel Sfant care va crestina Rusia Kieviana). In 882 Oleg intra in conflict cu Askold si Dir care se pare ca nu-i recunosteau autoritatea, ii ataca in Kiev, ii invinge, dupa care se muta de la Novgorod la Kiev. Urmasii lui Rurik vor forma Dinastia Rurik, care vor conduce in toate principatele (cnezatele) rusesti. In cnezatul Moscovei ultimul reprezentant al acestei dinastii va fi Feodor l (1598), fiul tarului Ivan cel Groaznic. Chiar si primul tar din dinastia Romanov (1613-1917), Mihail Romanov a fost casatorit cu o reprezentanta a dinastiei Rurik. Deci idea e ca la inceputuri Moscova depindea de Kiev, nu invers

 47. Stefan Denes

  afirmaţiile lui @scorilo
  ai dreptate insa despre cazaci. ei nu sunt o natie ci un amalgam de natii, avand scopul de a apara o zona de granita. ei nu se gasesc doar in Ucraina, unde sant cazacii zaporojeni. mai sun si cazacii de pe Don si cazacii de pe Volga. Ei se aseamana cumva cu mamelucii din Egipt, care erau si ei un amalgam de soldati de diferite natiuni (putem spune mercenari). diferenta e ca mamelucii, din mercenari, cucereind puterea devin conducatori in Egipt si in Horezm (distrusa de Ginghis Khan). Un alt grup, relativ asemanator doar prin faptul ca era format din felurite natii, erau ienicerii din Imperiul Otoman

 48. Pingback: Un raport al serviciilor româneşti de informaţii despre Ucraina | Blogosfera

 49. Pingback: George Damian – Un raport al serviciilor româneşti de informaţii despre Ucraina

 50. Pingback: Un raport al serviciilor româneşti de informaţii despre Ucraina

 51. ionut

  Avem si noi urmasi ai Cazacilor de pe Don care traiesc in Romania…Cateva sotnii se vor ridica la lupta fara dor si poate si asta iti spune un Roman nationalist,absovent al Facultatii de Istorie si admirator al Istoriei cazacilor zaporojeni de pe Don,respectiv al sarbilor lui Karagheorghe si Obrenovic…

 52. Pingback: Un raport al serviciilor româneşti de informaţii despre Ucraina (1939) - Foaie Națională

Comentariile nu sunt permise.