Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Să terminăm cu ipocrizia. Putin şi-a atins scopul

vladimir-putin-2013

Multă vorbă pentru nimic. Crimeea şi-a declarat independenţa şi nimeni nu mai are ce să facă. Mai urmează un referendum de faţadă cu rezultat cunoscut şi dup-aia gata, s-a terminat. Nenumăratele analize publicate prin presa românească, discuţiile interminabile de la televizor – toate sunt producţii ale unor experţi care sunt fie naivi, fie ipocriţi.

Cine se ia de gât cu Rusia?

Infanteria rusă a ocupat poziţiile cheie din peninsula Crimeea şi există o singură modalitate să fie înlăturată, orice om cu bun simţ ştie asta. Problema este că nimeni nu va îndrăzni să întreprindă o astfel de acţiune. Actualul guvern de la Kiev a spus deja că nu va lua măsuri militare împotriva trupelor care ocupă Crimeea. Şi chiar dacă i-ar cuprinde nebunia să facă aşa ceva s-ar confrunta cu un dezastru care ar face ţăndări ce a mai rămas din Ucraina. Statele Unite nici nu se gândesc la o debarcare. Au trimis o navă să se plimbe prin Marea Neagră şi aici se vor opri. Şi când zic Statele Unite mă gândesc şi la NATO. Uitaţi-vă la Franţa: tocmai ce trimite în Rusia nava militară Mistral.
Sancţiunile împotriva Rusiei? O glumă. Germania nu va susţine niciodată aşa ceva, Marea Britanie a scurs în presă un document în care spune că afacerile sunt afaceri, iar restul europenilor aproape că nu contează. Sigur, toţi vor da voiniceşte din fălci şi vor mesteca la nesfârşit pelteaua dreptului internaţional. Însă soldaţii ruşi din Crimeea nu prea vorbesc limbi străine, aşa că nu vor fi convinşi să plece.

Cine plăteşte facturile Ucrainei?

Actualul guvern de la Kiev ar face bine să se trezească repede din ameţeală dacă mai vrea să aibă o ţară pe care s-o conducă. Au nevoie de 35 de miliarde de dolari – SUA a anunţat că dă 1 miliard, UE se gândeşte dacă dă şi ea unul. La FMI se poate discuta de încă 15 miliarde – însă la pachet cu nişte condiţii. Cine dă restul banilor? Că Putin nu mai aşteaptă, prezintă fiecare factură la termen şi vrea banii jos.
Mecanismul economic ucrainean este foarte simplu. După dizolvarea URSS firmele ucrainene au beneficiat de resurse energetice ieftine din Rusia – ceea ce le-a făcut cât de cât competitive, mai ales că piaţa lor de export a fost şi rămâne tot Rusia. Orice modificare de orientare geopolitică la Kiev tulbură mecanismul economic: resursele energetice şi materiile prime se scumpesc, dispare principala piaţă de desfacere. Şomaj, scumpirea produselor de bază, scăderea nivelului de trai. Cine te mai votează?
Ca să nu mai spun că mesajul ucrainenilor este emis pe o frecvenţă pe care foarte puţină lume o recepţionează în UE: „Am luptat pentru libertate şi democraţie, acum daţi-ne bani!” Sigur, libertate; sigur, democraţie – dar ne pare rău, nu avem bani. Ca să nu mai spun că noii lideri ucraineni au auzit cu siguranţă prin cancelariile prin care se tot învârt „Ce vreţi?!?! Să ne batem cu ruşii?!?!?”

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

13 păreri la “Să terminăm cu ipocrizia. Putin şi-a atins scopul

 1. Cristina P.

  Pai strategia globalizarii e foarte convenabila ursului : ii face dependenti economic la materii prime ca dupa-aceea sa nu mai aiba curajul sa zica pis. Pe americani ii cunoaste ca pe buzunarele lui: pina ca nu ii ataca direct acolo toate sunt apa de ploaie. Numai cand o sa ii arda pe ei atunci vor sari. In rest cum ati spus parada de falci cranacanate curat-murdare, coane Fanica! Ma scuzati, d-le Damian ! 🙂

 2. florin

  bine scris.poate stiti ca exista unele ”taste” si ”voci” care spun ca ar trebui sa ne ”realiniem” rusiei,pentru ca sunt ortodocsi,se opun occidentului,propagandei homosexualilor si sa scapam de ue si sua care ne-au facut rau(aici cam asa e).parerea mea este panortodoxismul este o alta manipulare rusa care le vine manusa,si ca rusia nu inseamna automat bunastare.dumneavoastra ce spuneti?

 3. MMP

  @ Florin

  Ortodoxia nu a insemnat nici cand bunastare. Argumentul celor care doresc o apropiere de Rusia nu este bunastarea adusa de valorile ortodoxe, ci faptul ca am pastra aceste valori.

 4. MMP

  @Florin

  A nu se intelege ca ortodoxia inseamna automat saracie. Inseamna cumpatare, smerenie.

 5. florin

  n-am vrut sa leg partea cu bunastarea de ortodoxie.am vrut sa spun ca acele voci considera rusia ca o varianta mai buna pt. industria noastra .ca daca am iesi din ue ar fi protejata si ar avea sanse mai mari in comertul cu rusia si asia.cu unii sau cu ceilalti,tot aia…..tot ar fi/ar fi fost distrusa.parerea mea.

 6. Cristina P.

  Cum am pastra acele valori crestine comune cu mai multi mucenici romani pusi in inchisori din nou?!? Romania pina la urma e iar cam singura…

 7. Pingback: Sa terminam cu ipocrizia. Putin si-a atins scopul | FrontPress

 8. Marian

  Numai un naiv poate crede ca „Avem libertate si democratie, acum dati-ne bani” înseamna ceva. Banii vin la pachet, de exemplu cu conditionari economice sau politice destinate recuperarii acelor bani (înmultiti, desigur) de catre creditori.

  Problema energetica e mai complicata. Ucraina nu depinde esential de Rusia. Vestul Ucrainei (chiar deasupra noastra) apartine lui Chevron (care vrea sa se întinda si la noi), estul lui Shell. De altfel Chevron si Exxon au fost doua dintre cele 4 nume de pe panoul din spatele madamei Nuland, cea cu „Fuck the EU”, când a vizitat Kievul. Ucraina se mai poate juca cu robinetul conductei care trece prin ea catre Europa, dar asta nu afecteaza Germania, care are conducta separata, personalizata, prin Marea Baltica si un fost cancelar în boardul firmei de transport.
  Rusia se poate întinde un pic în Marea Neagra, pentru a înghesui Ucraina, dar atât.

  Cu doi actori de prim plan care declama standard clauses (democratie, bla bla, vointa poporului, bla, legitimitate etc) dar nu întreprind nimic (Germania oricum nu poate întreprinde nimic militar fara aprobarea SUA), ceilalti se vor multumi doar sa constate rezultatele à la Vishinski de la referendum, si eventual sa nu recunoasca oficial separatia si apoi unirea. De parca asta a împiedicat Ciprul de Nord sa existe sau chiar Israelul.

  Si o ultima remarca: Rusia depinde de export. Asta o stie orice analist economic sau geopolitic respectabil. Fara o piata de desfacere gazul rusesc n-are nici o valoare.

 9. Georgeta Naum

  Bogatia a aparut in tarile catolice si protestante,cele in care incepe o revolutie tehno-industriala,inca din sec.XIII-XIV(Italia,Germania,Franta,Anglia si in sec.XVIII,Rusia) si se bazeaza pe harnicie,cinste,austeritate si alte calitati colaterale…Ortodoxia are alte paradigme…

 10. Campeanu

  cred ca ati uitat sa scrieti un NU in titlul (pe care l-au prezis si unii sfinti ortodocsi de-a lungul timpului , dar si la DANIEL in V.T.)

Comentariile nu sunt permise.