Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Eşecul operaţiunii „Nobel pentru Cărtărescu”

podium

Băsescu a propus nişte oameni de cultură pentru decorare, Ponta l-a refuzat şi a spus că respectivii sunt fascişti bătrâni. O confruntare politică în care actualele stele ale culturii române când sunt, când nu sunt actori, depinde de cum le pică bine. Esenţa scandalului este în realitate alta.

De mai bine de jumătate de secol lumea culturală românească are o obsesie: Nobelul pentru literatură. La fizică, chimie, economie şi ce alte domenii mai primesc premii Nobel este mai greu, este nevoie de laboratoare scumpe, de universităţi în care chiar să se facă cercetare, este nevoie de mulţi bani. Teoretic cel puţin, Nobelul pentru literatură este mai uşor de obţinut: un om cu imaginaţie care scrie nişte cărţi ce impresionează pe toată lumea. Şi pare şi mai ieftin.

De aici o întreagă obsesie şi un circ permanent. Din 2004 până în 2012 un grup de băieţi deştepţi în frunte cu Horia Roman Patapievici şi Mircea Mihăieş au primit de la preşedintele Băsescu Institutul Cultural Român şi nişte fonduri. Băieţii l-au ales pe Mircea Cărtărescu drept port-stindardul literaturii române şi l-au promovat în toată lumea. Pe banii ICR (respectiv banii contribuabililor români) au fost traduse şi publicate cărţile lui Cărtărescu în foarte multe limbi străine, i s-au organizat lecturi publice în lumea largă, cronici literare de răsunte în reviste şi revistuţe etc. Şi după opt ani de zile Cărtărescu nu a luat Nobelul pentru literatură, deşi în fiecare an era dat drept favorit în mass-media românească (dar doar în mass-media românească).

Acum asta este, am încercat, n-am reuşit – sănătate! Poate altădată, cu altul să avem mai mult noroc. Când s-a făcut totalul şi s-a ajuns la concluzia că operaţiunea „Nobel pentru Cărtărescu” a fost puţin cam scumpă, Cărtărescu s-a supărat ca văcarul pe sat: că românii nu-l merită, că el nu mai scrie la Evenimentul Zilei editoriale, că se retrage din viaţa publică. Mno, ce să zic? până acum cred că ne-am descurcat destul de bine şi fără Cărtărescu, adică eu unul nu m-am simţit foarte diferit.

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

15 păreri la “Eşecul operaţiunii „Nobel pentru Cărtărescu”

  1. Veronica Popovici

   Dar nu numai pe un”i”….ci pe mai multi..”i”

 1. Marian

  Pai nu l-am primit în 2009, cu Herta Müller?
  Pentru ca si Cartarescu sa primeasca premiul Nobel solutia cea mai simpla si dupa cum se vede si cea mai eficace ar fi sa emigreze si sa renunte la cetatenia româna.

  1. Lansing

   Iar furati personalitati de etnie straina doar pe motivul ca sunt faimoase si s-au nascut in Romania? Herta Müller e nemtoaica si ca origine etnica si ca cetatenie (actuala). E ca si cum ar zice ungurii ca George Cosbuc a fost maghiar fiindca s-a nascut in partea ungureasca a Austro-Ungariei. Cartarescu fara cetatenie romana tot etnic roman se cheama ca este. Si cine stie cati unguri faimosi in Ungaria, unii poate in intreaga lume, nu s-au nascut in Romania si inca nu au aflat ca sunt romani?

  2. @Lansing

   ….fiecare fura ce considera demn de furat. Altii au furat identitatea etnica a milioane de oameni, doar-doar o iesi de-un stat national unitar cu 30 de milioane de unguri, dar ghinion, n-a vrut sa iasa neam.

 2. Pingback: Eşecul operaţiunii „Nobel pentru Cărtărescu”

 3. B.Mihai

  Ma indoiesc ca avem noi bafta sa scapam de alde Mircea.Nu de alta,da’ nu pleaca el asa cu una cu doua fiindca nu mai exista pe pamantul asta o alta subcolonie…pardon!,stat care sa bage atatia bani in poponetul unui singur pamfletar care mai e si plagiator.Cat tre’ sa fii de prost incat sa te apuci sa plagiezi si nici macar sa nu fii in stare sa copiezi dupa ceva de calitate?

 4. liliana

  problema e că nu avem nici un scriitor cu adevărat valoros pe care să-l putem promova afară. părerea mea. scriitori români sunt ancoraţi prea mult în subiecte pur româneşti greu de priceput de un occidental. şi mai sunt şi o castă închisă, pentru un no-name e imposibil, chiar dacă are valoare, să intre în lumea lor. aşa că nu vom avea prea curând un candidat serios la premiul Nobel. nu avem cu ce şi nici cu cine.

 5. Toto

  Am avut şi noi destui meseriaşi, chiar şi în domeniul ştiinţific (V. Babeş, E. Racoviţă, G. Antipa, N. C. Paulescu, G.E. Palade, ş.a., ş.a.). La literatură, poate doar Nichita ar fi fost de Nobel , dar domnul Cărtărescu, nici n’a scos multe cărţi (în ciuda numelui), nici n’are prea mare priză în România, decât la câţiva sclifosiţi ca el – pun pariu că peste 50% din românii care totuşi îl citesc o fac doar pentru că e la modă. Ce Nobel, dom’le, ăsta’i obiectiv? Cât despre bani, ne amintim de Patapievici şi scandalul pornoşagurilor de la ICR New York…

 6. Pingback: Ce au scris ieri liderii de opinie din România despre politică, economie și viața noastră | Blogul lui Ilias Papageorgiadis

 7. MI-5

  Atita galagie pentru cartarescu…
  (Cineva sustinea ca a fost ales pentru-ca a facut armata la securitate…).
  Dar despre nemaipomenitii ‘telectuali plesu si liiceanu nimic, nimic?
  Ei nu nobelesc?…

 8. Mihai

  Ce ți-e și cu vedetele astea autohtone. Cât timp sunt adulați, le place, li se urcă la cap, se cred infailibili, iar apoi, când dau cu bâta-n baltă se supără și spun că românii nu îi înțeleg și că România nu îi merită. Am văzut aceleași reacții la Arșinel (scandalul cu transplantul de rinichi), la Hagi și Ilie Năstase (când Gică Popescu a fost pus la păstrare). Asta dovedește că mulți dintre oamenii noștrii mari sunt, de fapt niște pigmei.

 9. Nae Ionescu

  de aceea nu este cartarescu premiabil, ca are ambitii marunte, de cocota intelectuala, premiul il iau cei care scriu fara sa se gandeasca la el sau la bni, onoruri, mariri, premiul il iau cei care iubesc literatura ori maestrul nu o iubeste vrea doar sa se foloseasca de ea, prin asta este jalnic. trist este ca s-au cheltuit multi bani, bani taiati si din salariul meu, pentru a pomova „nimicul”, titlu de volum ce spune multe, cand scriitori autentici nu au ce manca. as vrea ca maestrul levnatin sa-mi dea banii cheltuiti degeaba inapoi, ca s-a luat si din salariul meu..sa plateasca patapievici, liiceanu, mihaes, sa dea banii inapoi si sa mai stea si ascunsi, macar o vreme, pana uitam de ei..

 10. Pozilla

  genul de expunere a faptelor si argumentatie pe care ma asteptam sa le gasesc la antena 3.

 11. nic

  În ce privește propunerea de decorare a lui Mihăieș, este de un ridicol sinistru. Am încetat cu ani în urmă să-i mai citesc articolele, sătul fiind de cât bătea câmpii în materie de politică externă. Însă ceea ce m-a scos cu adevărat din sărite a fost afirmația – evident, de suflet – că el, în calitate de timișorean, „se simte mai aproape de Budapesta și Viena decât de București”. Or asta este anti-românism, indiferent cum ai interpreta-o!!! Nu cu mult timp în urmă, unul din cei mai prestigioși analiști britanici afirma că Ungaria – țară revanșardă, cu un filon fascist extrem de puternic – ar putea fi unul din motivele pentru care britanicii s-ar putea retrage din Clubul UE. Dacă Mihăieș se simte într-adevăr mai aproape de Budapesta, n-are decât să se înscrie în Jobbik.

Comentariile nu sunt permise.