Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Scrisul de mână începe să dispară din şcolile europene

Anul trecut scrisul de mână a fost scos din programa obligatorie a 45 de state ale S.U.A. (aici) Anul acesta scrisul de mână va fi scos din şcolile elveţiene şi a dispărut din material elevilor din statul german Hamburg (aici).

Explicaţiile sunt simple: aproape nimeni nu mai scrie de mână, se pierde foarte mult timp cu predatul caligrafiei – oricum toată lumea foloseşte o tastatură sau un touch-screen pentru a scrie – nu mai bine se predau doar cursuri de dactilografie?

Eu unul am o relaţie specială cu scrisul de mână, nu la nivel de fetiş, dar îmi place să judec oamenii după cum scriu de mână. Am citit mii de file scrise de mână între secolele XIV – XIX – în germană şi română cu grafie chirilică, am scris de mână câteva mii de pagini de note de curs. Am învăţat după notele de curs ale altor colegi – şi am văzut că notele semănau cu modul de gândire al colegilor. Nu am reuşit să învăţ Codul Rutier decât după ce l-am rescris de mână, spart pe probleme după logica mea, nu după logica miliţienilor. La conferinţele la care iau note de mână memorez mult mai multe lucruri decât la conferinţele la care nu iau note.

Am impresia că prin dispariţia scrisului de mână pierdem mult mai mult decât câştigăm. Mă sperie perspective unei societăţi dependente de curentul electric, un lux care poate dispărea instantaneu.

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

17 păreri la “Scrisul de mână începe să dispară din şcolile europene

 1. enzo

  Psihologia invatarii – daca implici mai multi stimuli retii mai usor si mai mult.
  Prin 2003 cand terminam faculta, un ‘coleg’ american ne-a surclasat pe toti cu Palm Top’ul lui si cu minitastatura.
  Cum o sa ramana pana la urma ? Scris, citit la nivel de conversatie ? 😀

 2. Mihai Tociu

  Pe logica asta, copiii nu ar mai trebui învăţaţi nici să meargă pe jos.

 3. Marian

  Sa-l scoata de la scolari si sa-l predea farmacistilor si doctorilor

 4. Pingback: Stiri 9 aprilie 2014 | paradigma.ro

 5. Profu' de Religie

  Doar o amară nostalgie. Scrisul de mână va dispare cum au dispărut toate tehnologiile ineficiente. Cum ar fi acum ca toată lumea să bată cu dalta şi ciocanul cuneiforme? Oricum paradigma educaţională trebuie să se deplaseze de la memorizare şi însuşire de tehnologii (de obicei învechite când ajung în şcoală) spre managementul informaţiei. Avem o vasta proteză de memorie numită internet. Iar acolo scrisul de mână este ineficient. Nu va mai fi nevoie de scrisul de mână ci de stăpânirea metodologiei selectării surselor de informaţie.
  A, şi încă ceva… grafologia (analiza personalităţii cu ajutorul scrisului de mână) este pseudoştiinţă: http://en.wikipedia.org/wiki/Graphology

 6. cititor

  Si nu va mai fi nevoie de oameni, dar de roboti. De personaje inteligente, dar de nicio persoana. Si de personalitate fara caracter. Doar informatii si niciun suflet.

 7. alexutzova

  presupun ca noile generatii, nestiind sa scrie de mana, vor fi nevoite sa se semneze cu degetul 🙂

 8. gabi

  @Profu’ de Religie: cuneiformele nu se bateau cu dalta si ciocanul decat in lespezile de piatra, de obicei se foloseau stante, usor aplicabile pe tablitele de lut nears. In plus era nevoie intotdeauna (fie ca era vorba de hieroglife, de cuneiforme sau rune sau orice alt tip de scriere) de SCOALA. Foarte bine, copiii nu vor mai invata sa scrie decat la calculator; cand nu vor mai avea calculator sau tableta sau alt format electronic, nu vor mai scrie. Cu atat mai bine, de ce sa aiba cunostinte multe? Las’ ca avem noi si pentru ei, las’ ca le zicem noi ce sa faca si ce sa gandeasca, las’ ca le taiem noi curentul cand ne convine si-i lasam in neagra incultura! Ce, evul mediu nu era frumos? Ce, omenirea n-a evoluat de la Tartaria pana la calculator si fara sa fie alfabetizata 100%? Ce atata scris? Ce atata gandit? Ce atatea abilitati in niste degete inutile? Hai pa! (ca pe copilasii nostri ii vom invata sa scrie, bineinteles, altfel cum ii vom face stapanii lumii? – ai unei lumi dinadins analfabetizate de noi)

 9. MI-5

  – Gigele dece n-ai scris tema pentru acasă?
  – Doan’ţătoare, nu fuse corent…

 10. bazu

  cum adica poate sa dispara curentul instantaneu? Si noi ce facem dupa ce dispare? Sunam la electrica? Dar daca nu mai au nici cei de la electrica curent? Va fi panica… va fi colaps. 🙂

 11. Pingback: Scrisul de mână începe să dispară din şcolile europene

 12. Pingback: Nationalisti.ro — Scrisul de mână începe să dispară din şcolile europene

 13. Pingback: Scrisul de mână începe să dispară din şcolile europene | 1traducator's Blog

 14. Pingback: Scrisul de mână începe să dispară din şcolile europene | Blogosfera

 15. Pingback: Va dispărea scrisul de mână? - bookreader.ro

Comentariile nu sunt permise.