Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Şi din nou creştinii ortodocşi din România sunt de vină

cruceVictor Ponta a ales să bage ortodoxia în campania sa electorală şi bezbojnicii au început să zbiere. Nu mai contează că în esenţă Biserica Ortodoxă Română nu are nici o legătură cu campania electorală a lui Victor Ponta, bezbojnicii ştiu ei foarte bine că „pupătorii de moaşte” – care sunt foarte mulţi! – îl vor vota pe Ponta preşedinte la toamnă. Sigur nu Ponta a gândit şmecheria asta, cine ştie ce strateg sociologo-politolog a scos din mânecă un sondaj conform căruia românii nu-l plac pe Klaus Iohannis deoarece nu e ortodox – şi brusc Ponta a devenit naţionalist creştin ortodox, de mai are puţin şi-l îmbracă strategii lui de campanie în cămaşă verde şi centură cu diagonală. O tâmpenie fără margini, dintre toate bubele lui Iohannis (tranzacţii imobiliare dubioase în Sibiu, implicarea în adopţiile internaţionale etc.) a fost găsită cea mai puţin dureroasă: confesiunea lui protestantă.

Bezbojnicii din România încep orice discuţie de pe poziţii clare de superioritate faţă de orice creştin. Bezbojnicii deţin „adevărul” (ştiinţific, nu orice fel de adevăr!) şi vor să facă „bine”. Cuprinşi de o fervoare a prozelitismului rar întâlnită la oamenii împăcaţi cu ei înşişi, motivaţi de superioritatea lor subînţeleasă, câţiva din cei 20.000 de bezbojnici din România s-au strecurat în câteva poziţii cheie de comunicare publică şi îşi duc netulburaţi jihadul împotriva ortodocşilor pe tonalităţi ridicate, de zici că în fiecare săptămână în România e ars pe rug câte un bezbojnic. Puţini şi gălăgioşi, conectaţi la tot felul de structuri internaţionale secularist-umaniste, bezbojnicii din România cotcodăcesc aprig, lăsând impresia că trăiesc într-un stat teocratic, guvernat prin enciclice din Dealul Patriarhiei.

Pe lângă gălăgia permanentă pe care o fac, bezbojnicii noştri mai sunt şi inculţi. În orice discuţie încep cu Inchiziţia, arderea pe rug a lui Giordano Bruno, superioritatea ştiinţei faţă de religie. În întunericul minţii lor, bezbojnicii nu mai ţin seama de faptul că toate poveştile astea se referă la catolici, ortodocşii din România nu au ars vrăjitoare pe rug, nu au exterminat eretici şi în general nu au făcut nici o legătură între Iisus Hristos şi ştiinţă.Dar bezbojnicii nu se opresc aici: găsesc tot felul de rătăciţi cuprinşi de deliruri mistice care scriu tot felul de tâmpenii pe internet şi-i dau exemplu – uite, ortodocşii spun că menstruaţia e de la Diavol! Ce tâmpiţi sunt ortodocşii! Nimeni nu stă să se gândească la faptul că Biserica Ortodoxă Română este condusă altfel şi cu siguranţă nu după vedeniile unor ameţiţi cu blog.

Dar de fapt nu prea contează ce e adevărat şi ce nu. Ideea este că ortodocşii, 86% din populaţia României sunt de vină pentru toate problemele. Pupătorii de moaşte l-au votat pe Iliescu, care a chemat minerii, ortodocşii sunt leneşi din cauza ortodoxiei, ortodocşii ţin cu Moscova şi cu Putin, ortodocşii îl votează pe Ponta, icoanele din şcoli afectează laboratoarele de informatică, predarea religiei l-a îmbolnăvit pe Charles Darwin de osteoporoză, pelerinajele la mănăstiri cresc consumul de carburanţi şi provoacă încălzirea globală, delfinii din Marea Neagră dispar pentru că Remus Cernea nu apucă să le dea buletin, OMV are dreptul să ne belească până la os, dar Biserica Ortodoxă Română nu are voie să facă afaceri. Şi mai presus de toate orice bezbojnic este expert în teologie ortodoxă şi l-ar face zdrenţe pe orice episcop într-o dezbatere televizată.

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

45 de păreri la “Şi din nou creştinii ortodocşi din România sunt de vină

 1. Marian

  Indiferent de politica si altele …

  Biserica ortodoxa, aceea care este considerata afi biserica, nu slujitorii „murdari” ai acesteia are o problema majora, dupa mintea mea de inginer, aceea ca, în ciuda numelui, este foarte departe de crestinism, daca acesta este definit ca religia lui Isus („legea cea noua”).

  Mai simplu, aparent toata „documentatia” ortodoxiei pare a fi bazata pe diverse scrieri si pareri ale unor oameni, sfinti sau nu, care nu l-au cunoscut pe Isus (nici evanghelistii, dar asta e o alta ciorba) si nici nu-i intereseaza.

  Pui o întrebare simpla unui calugar, si te trezesti introdus în lumea mistica a unui oarecare avva Pafnutie care si-a dat si el cu parerea câta vreme curata cartofi în curtea din spate.

  Nu este nimic rau în asta, doar ca nu este învatatura originara (si originala) ci doar o religie originala (în celalalt sens 🙂 ). Într-un fel e mai bine asa, pentru ca mioarele pastorite sunt astfel ferite de grozaveniile noului testament, asa cum este el scris în biblie.

  1. Eugen

   N-ar fi rau daca ati spune cum ar trebui sa fie Biserica Ortodoxa si nu e, si in acelasi timp daca ati da si cateva exemple de asa-zise „grozavenii” cuprinse in Noul Testament. Astfel ati demonstra ca nu faceti doar jocul „bezbojnicilor”.

   P.S. In BO Iisus se scrie cu 2 de i.

  2. Canadian

   D-le Marian, in general sunt de acord cu ce scrieti, dar acum am niste nedumeriri:
   1) De ce considerati ca e rau ca BO se ghideaza dupa „niste scrieri” (presupun ca va referiti la Filocalii, Vietile sfintilor si altele)? Evreii se ghideaza dupa Talmud, Misra, etc., nu numai dupa Vechiul Testament; musulmanii (si) dupa Hadith-uri; catolicii si protestantii au si ei Catehismul, carti de rugaciuni, imnuri, etc. BO nu ne sileste sa adoptam filosofia salbatica a nu stiu carui pustnic din vreo pestera; trebuie sa ne folosim discernamantul propriu; exista oameni care merg in pelerinaj la oameni considerati sfinti (si care apartin BO !), care probabil au o harisma aparte si care ii influenteaza pe cei din jurul lor, sa remarcam, in general, in bine. Ceea ce se intampla la noi cu pelerinajele Sfintei Paraschiva (care, apropos, inseamna Vineri in greaca) se intampla in Occident cu pelerinajele la Compostella, Lourdes sau la facatorul de miracole Padre Pio in Italia. Deci, de ce ne-am jena de ortodoxia noastra? Citeam in ziare mai mereu diverse articole defaimatoare la adresa pelerinajului la moastele Sfintei Parascheva; anul trecut, tonul s-a mai schimbat: dupa ce participanti la acest eveniment au incercat sa-si explice motivele, atentie!, fara patima sau invective, unii ziaristi au scris articole pozitive si dintr-un unghi mult mai obiectiv, fara bascalie chiar!
   2) n-ati obtinut raspunsuri la intrebarile pe care le puneati; OK, ati fost apoi la un preot catolic sau protestant sau la orice alt profesionist al unei religii alternative si acesta v-a dat raspunsurile pe care le doreati? Sunt convins ca nu, daca intrebarile se refereau la probleme fundamentale ale vietii; un om corect, care are ca profesie practicarea unei religii nu poate decat sa ajute un profan sa treaca peste problemele sale, el nu are raspunsuri clare si precise; sigur, o abordare stiintifica este de dorit; o sa va mire, dar aceasta exista si in ortodoxism: vi-l recomand pe Jaroslav Pelikan, a carui carte Traditia crestina a aparut la Polirom in 2004; si ca dovada elocventa ca ortodoxismul e viabil, Pelikan a trecut de la luteranism la ortodoxism in 1997; si nu e un oarecare: este Profesor Emerit la Universitatea Yale si a primit numeroase distinctii pentru activitatea sa stiintifica; deci a) un profesor de la Yale se converteste la ortodoxism; b) o ziarista de la Gandul ia in zeflemea BOR pentru ca la o miruire s-a folosit un trafalet, umila unealta de zugrav, care, chipurile, nu intrunea calitatile de obiect religios, dupa conceptia d-sale; ce alegeti? a) sau b)?
   3) dati-mi voie sa prefer o religie ai carei reprezentanti, mai buni sau mai rai, sunt din punct de vedere moral intr-o medie onorabila, fata de preotii catolici, din care un procent deranjant au practicat sau mai practica pedofilia si, foarte important, AU FOST PROTEJATI DE AUTORITATILE LOR ECLESIASTICE VIS-A-VIS DE JUSTITIE!

 2. Victor Roncea

  Eu as vrea ceva (de vreo 25 de ani): sa ne spuna fiecare candidat la ce biserica merge (si de cate ori pe an) si ce duhovnic are. Are curaj vreun reporter sa-l puna pe Ponta, intr-o conferinta transmisa in direct, sa spuna Crezul?
  Discursul a fost bun. Candidatul gresit. Dar imaginati-va cum ar fi aratat acelasi discurs in gura geamanului lui Ponta, MRU, tinut pe partea dreapta? Cum ar fi zis el, scrasnind din dinti, „sunt roman si ortodox”? Ha, ha, ha!

  1. George

   Bra,vo. Excelenta sublinierea: „dicursul bun. Candidatul gresit”

  2. Campeanu

   ~~ imi pare rau , domnul Ponta nu prea frecventeaza randuiala ortodoxa ; nu e obligatoriu sa stii decat sa citesti CREZUL fara sa te p o t i c n e s t i . INALTIMEA sa cam e des pe la Vatican si in posturi nu prea catolice [chiar si la PAPA] si tinde sa se faca prezent pe la evenimentele catolice … precum beatificari catolice … astfel ca risca sa fie cam tangent cu ortodoxia .
   * Pentru el totul e sa fie prezent pe langa ceva care trece miliardul de persoane , nu pe langa un duhovnic , desi si aici daca nu se gaseste duhovnicul pe masura poate sa citeasca Scriptura , sa fie patruns de sfaturile d u h o v n i c e s t i spre ADEVARUL de la DUMNEZEU .
   ~~ trebuie sa ne asumam totusi toata vina ca el nu e dus la biserica din cauza ca noi nu ne rugam pentru el cu toata dragostea . Cantitativ suntem , dar fara dragoste … CAT l-am iubit de tare pe Ceausescu si asta ne ia totul acum (!) ; puneti la expertiza cu CREZUL citit … cursiv si treaba cu conducatorul iubit … si se va apropia de 68 % . Si in Rusia e tot la fel , caci sunt in competitie ortodocsii cu islamicii si raman 100 milioane cu Putin care saruta icoana lui izvoratoare de mir .
   ATENTIE CA DRACU’ POATE DA DUH ICOANEI lui Putin dupa disparitia sa , caci este si el muritor ( Ap . 13 / 15 ) . Acum rusii sunt la faza de imn – acatist pentru Putin si la alegerile din noiembrie din Romania , sa fie clar : cine-i va canta in struna lui Ponta , sa isi aduca aminte ca a facut propaganda lui dracu’ ca ortodocsii sunt de vina peste tot si peste totate si ne ia si asta tot timpul (!) * Sa fim intelesi , ne paste o singura intrebare de la JUDECATA : mai TATA (natia romana) de ce ai pierdut timpul ???
   ADICA azi cel cu coada si cu coarne zice prin mediile de i n t e l e ‘ tuali ca nu exista dracu ‘ si nu vom mai scapa teferi dupa 25 de ani de bajbaiala cu ajutorul stiintei bezbojnicilor !!!

 3. revelare@yahoo.com

  Ponta murdărește orice atinge…..

  Măi Mariene, scrierile alea nu au fost făcute în pauza dintre curățațări de cartofi…. Oamenii aia au citit, și mai les s-au RUGAT și au fost atinși de HAR….
  Pentru mintea de inginer: sunt sportivi de mare performanță, care după grele și îndelungi antrenamente au început să aibe performanțe…. Partea bună pt tine de știut este că și tu poți avea performanțe în domeniul lor, dacă de apuci de antrenament: citit, rugat, vegheat, reținere de la cele lumești și mai ales : SMERENIE..

  1. Marian

   Pai eu ca inginer am nevoie de manual de utilizare (hârtoaga aia pe care tot românul o arunca prima, când despacheteaza un produs, ca doar el e destept, nöare nevoie de instructiuni). Pentru ca si atletul, ca sa reiau comparatia, are un instructor care-i spune ce sa faca – nu exista sportiv de performanta care sa n-aiba antrenor. Si mai baga si teorie în el nu numai mersul piticului.

   Deci, eu vreau sa-mi desavârsesc harul. Cui ma adresez? Cine are învatatura cea adevarata, care ma duce în rai, pe banda de depasire? Pentru ca si Iisus spune Căci mulţi vor veni în numele Meu, zicând: Eu sunt Hristos, şi pe mulţi îi vor amăgi. Si atunci ma orientez spre acea învatatura care e considerata „de inspiratie divina”, adica colectia de documente numita canon (sunt mai multe, si a fost alcatuita de oameni, dar sa nu deviem). Iar daca acolo scrie altceva decât spune un calugar sau un pustnic, ce ar trebui sa aleg? Nu vreau sa apelez la liberul arbitru al lui Buridan, desi si Iisus s-a folosit de magar, eu vreau sa actionez în cunostinta de cauza.

   Revenind la Ponta. În politica, totul poate fi mânjit. Iar biserica nu poate fi tinuta departe de politica („Sa-i dam Cezarului …”), dovada sunt si multele comitete si comitii revolutionare din care nu lipsea niciodata vreun vladica sau doi. Pâna si constitutiile pre-comuniste rezervau patriarhilor si episcopilor locuri caldute în Senat.

   Si sa nu uitam întelepciunea populara: Cine se baga în troaca îl manânca porcii.

 4. urmatorul pas

  Mai in gluma, mai in serios „bezbojnicii” astia au dreptate. TIn minte un interviu de’a lui Neagu Djuvara in care si el identifica marea problema a poporului roman ca – ortodoxia.

  1. gabi

   Le sta multora in gat ortodoxia romaneasca si ma intreb de ce, nu le mai ajunge lumea ca sa-si exerseze talentele de misionari? Nici Djuvara nu exceleaza la subtilitati, ii scapa multe chestiuni in legatura cu romanii: o fi de vina distanta cuplata cu timpul cat a lipsit din tara ori o fi de vina scoala frantuzeasca, cea care il invata pe student ca tot ce-i bun e frantuzesc, ceilalti nu conteaza?

 5. Marian

  @canadian

  pentru ca, educatia de inginer te obliga sa umbli cu lucruri sigure. Pâna si aproximatiile sunt certe.

  DIn acest motiv, ori de câte ori ascult sau citesc un material ortodox, observ ca foarte putin din ceea ce se spune are baza în colectia de documente „oficiale” (canonul plus Faptele Sfintilor).

  De aceea, conform parerii mele, cladirea unei religii pe baza unor interpretari târzii este ori o religie noua (pentru ca are alte premise) ori o erezie (pentru ca deviaza de la „baza”).

  Islamul are Coranul ca îndrumator spiritual, iar interpretarea lui (ca nici el nu e lipsit de erori sau contradictii) este din câte stiu eu bazata pe 4 ceasloave scrise pâna prin 800-900.

  Cu evreii e mai complicat. Tora (legea), echivalentul unei parti a vechiului testament la noi, este destinata prostimii de pe strada, careia elitele (levitii) i-au impus niste norme. Talmudul este o alta parte legiferatoare, destinata uzului acestei elite, care o foloseste pentru a interpreta legea (tora) pentru publicul larg, atunci când aceasta nu este satisfacatoare. Cabala este un alt nivel, destinat elitei „backbone”, cea care vegheaza ca societatea 8si elitele ei) sa n-o ia razna, dupa nebunii de moment (acest lucru ne „asigura” ca razboiul arabo-israelian n-o sa se termine, deviationistii fiind eliminati politic sau fizic).

  @Eugen:
  pai NT ne învata „razbunarea prostului” (parabola maslinului), inechitatile sociale (fiul risipitor, lucratorii la vie), sistemul oneros (parabola talantilor), lasitatea (lepadarea lui Petru, care este piatra pe care se cladeste biserica 🙂 ) si multe altele.

  1. Marin

   Observ ca „educatia ta de inginer” seamana mai degraba a ideologie, si leit cu una care promitea raiul pe pamant si egalitatea absoluta. Educatia ta de inginer are multe hibe, pentru ca oamenii nu sunt piese de schimb, circuite sau o adunatura de materie.

   Deja te pui in locul lui Dumnezeu cand stabilesti ce este echitabil sau nu, ce ar trebui sa faca Dumnezeu si ce nu, cum sa ne rasplateasca, pedepseasca…Oricum, stand prea mult la ora de educatie inginereasca, ai lipsit la cea de educatie religioasa. Ca daca vezi in lepadarea lui Petru, doar lasitate( ceea ce si a fost ) dar nu si ce a urmat, esti infirm.

   Piatra pe care se cladeste Biserica este cainta si iertarea lui Petru, dar tu n-ai de unde sa stii, ca matale ingineru nu gresesti niciodata. Sau ai gresit si nu te-a iertat nimeni si atunci n-ai cum sa pricepi.

   In orice caz, la cat de atotstiutor te dai, – mare lucru sa CUNOSTI erorile si contradictiile religiilor lumii, nu m-ar mira sa fii chiar un dumnezeu. Virtual.

  2. Canadian

   Sa fiu mai clar: pe mine personal nu ma deranjeaza controversele pe orice subiect. Dar atacurile IN MASS-MEDIA asupra romanilor ca popor sau asupra religiei lor tintesc de fapt coeziunea noastra spirituala in scopul micsorarii rezistentei la abuzurile care acum se inmultesc dinspre Vest; si am putut constata din pacate, ca aceste atacuri dau complexe de inferioritate celor mai slabi de inger; de aceea sustin respingerea atacurilor asupra BOR sau a istoriei romanilor cu argumente, cred eu, valabile (vezi postarea mea anterioara). Dupa cate am inteles, Dvs. nu sunteti contra BOR, ci contra religiei in general; spuneti ca argumentele religiei nu sunt clare; de acord; argumentele ingineriei ar fi clare; de acord pana aici; ingineria insa nu se ocupa cu intrebarile fundamentale ale vietii si nici nu e capabila sa raspunda la acest gen de intrebari; de fapt, unele din formulele ei sunt extrase din practica, ele descriu fenomenul dar nu exista o baza teoretica din care sa fie deduse logic (ex: unele formule din hidrodinamica). Atunci cand stiinta preia stafeta de la inginerie si se ocupa de fundamentele Universului, trebuie sa recunoasca ca nu poate da decat un raspuns partial si/sau aproximativ la intrebarile fundamentale; ca sa nu mai vorbim ca unele raspunsuri, desi valabile, nu sunt mai credibile pentru bunul simt decat unele afirmatii religioase – lumina are viteza cea mai mare posibila din Univers, nu se pot cunoaste cu precizie si simultan pozitia si viteza unei particule elementare, etc. De aceea eu zic ca a respinge religia a priori e de fapt si in mod paradoxal, nestiintific.
   Cu privire la parabole, cea a maslinului se refera la raspandirea crestinismului in lume, nicidecum la „razbunarea prostului” si chiar arata destul de clar diferenta de conceptie intre Noul si Vechiul Testament; pentru ca, in Vechiul Testament, Dumnezeu le dadea evreilor o pedeapsa de n-o puteau duce, in caz ca se indepartau de EL; in cazul Noului Testament, Isus se ingrijeste constant de credinciosii sai, intarindu-le credinta de cate ori aceasta slabeste FARA SA DEA FOC LA LIVADA (vezi Wikipedia, „Parable of the Olive Tree”).
   Cu privire la „lasitatea” lui Petru, eu cred ca Isus s-a orientat foarte bine, pentru ca lepadarea din prima faza a condus la un proces de constiinta care a intarit credinta lui Petru – mai tarziu el s-a lasat rastignit, deci e rezonabil sa credem ca nu era las; dupa cum puteti observa, metoda din parabola maslinului s-a dovedit buna, credinta lui Petru s-a fortificat prin iertarea sa de catre Iisus.
   Daca aveti ocazia, cititi neaparat cartea Jesus de Roger Caratini, explica clar cu incadrarea in istoria acelui loc, motivatia fiecarui gest al lui Iisus, de necrezut, dar a fost (si) un geniu politic!

 6. Jack

  Da-o dracu de religie.. da-l dracu si pe Ponta .. avem o clasa politica de rahat mai usor ne-ar fi sa fim condusi de o comisie adusa din Germania .. sau din Papua Noua Guinee.

  Niste cretini.

  1. Marin

   „Da-o dracu de religie.. da-l dracu si pe Ponta „. Ca veni vorba, de unde ati aflat de primul personaj, acolo unde-l trimiteti pe Ponta? Si cum definiti mai exact, locul?

 7. bogdan

  ”OMV are dreptul să ne belească până la os, dar Biserica Ortodoxă Română nu are voie să facă afaceri.”
  imi scapa mie ceva sau insinuati ca BOR are dreptul sa faca afaceri?! in cazul asta efortul de a scrie articolul(foarte bun dealtfel, pana la randurile de mai sus) e degeaba.

 8. Mihai Papuc

  Ce ar fi totusi sa ne uitam pe cifre: 5 milioane de euro pentru biserici platiti pana acum numai de Primaria Municipiului Bucuresti. Este foarte fain exemplul cu biserica care cere ajutor de la primarie ca nu are fonduri sa plateasca „zeciuiala pe care o datora orice biserică Arhiepiscopiei, pentru cota obligatorie de lumânări și pentru abonamentele obligatorii la Trinitas și la ziarul Lumina”. http://romaniacurata.ro/vin-alegerile-se-scumpesc-acatistele/

  Si ca tot vorbim de afaceri: cat a avut profit OMV si cat a platit impozit in 2013? Comparativ, cat a avut excedent (ca nu-i zice profit) BOR in 2013 si cat a platit impozit?

  1. Canadian

   Problema cu cat costa la buget BOR a fost lamurita de dl. George Damian aici (http://www.george-damian.ro/cati-bani-se-dau-de-la-buget-pentru-preoti-si-biserici-1689.html) – rezulta ca se dau aproximativ de 30 de ori mai putin decat pentru invatamant si de 15 ori mai putin decat pentru sanatate (in 2011, de ex.); cifrele pot fi vazute pe site-ul Ministerului de Finante. Asadar, pentru linistea Dvs., a Romaniei curate, si a ziarelor germane cu filiala lor din Romania (Romania libera), nu BOR e de vina pentru sub-finantarea Sanatatii sau Invatamantului. Incercati sa cititi mai multe articole din site-ul d-lui Damian, o sa priviti cu alti ochi propaganda din Romania libera, Revista 22, Adevarul, Evenimentul Zilei ….
   Cat despre OMV, aici chiar vorbiti de funie in casa spanzuratului; sunt nenumarate articole in presa care afirma, printre altele, ca in aceasta afacere, numai la vanzare Romania a pierdut 20 de miliarde de euro; cat despre impozitul pe profit, e bataie de joc: 16%, in timp ce in Norvegia e 78% (vezi http://www.energyreport.ro/index.php/2013-stiri-pline-de-energie/2013-stirile-pline-de-energie/2013-batalia-pe-resurse/776-norvegia-majoreza-in-an-electoral-taxele-petroliere-pentru-a-micsora-impozitul-pe-profit-al-celorlalte-companii). Daca aveti alte cifre, as fi curios sa le aflu, cu sursa lor. In alta ordine de idei, argumentul cu firmele straine care dau de lucru si platesc impozite la buget s-a rasuflat de mult: ca sa reiau argumentul d-lui economist Ilie Serbanescu, avand in vedere ca aproape toata economia romaneasca e in mana firmelor straine (care, nu-i asa, platesc impozite la greu) , de ce suntem tot saraci? De ce 3 milioane de romani muncesc in strainatate si nu ocupa locurile de munca pe care nu mai prididesc firmele straine sa le ofere in Romania? Daca sunteti curios despre cum merg lucrurile cu adevarat in capitalism, cititi Ha-Joon Chang – 23 de lucruri care nu ti se spun despre capitalism, editura Polirom; o sa vedeti ca nu BOR e de vina pentru situatia Romaniei, ci, partial bineinteles, chiar OMV.

  2. Mihai Papuc

   Cum s-au calculat sumele alea, va rog? Acolo sunt trecute doar cheltuielile din bugetul general, nu apar si banii pe care ii dau consiliile judetene si primariile, de la PMB si pana la cea mai prapadita comuna. De asemenea, nu contin alocarile facute din fondurile de urgenta – vezi numai exemplul catedralei, abonata la fondul de urgenta al guvernului.
   Daca ar vrea sa fie corect pana la capat, Dl. George Damian ar trebui sa faca si aceasta munca – pentru ca institutiile statului nu fac publica o asemenea lista. Aceleasi institutii ale statului care taie bani de la educatie tot timpul, dar au de unde sa dea pentru o puzderie de biserici.

   Totodata, BOR are afaceri foarte prospere, care sunt scutite de taxe si impozite. Cum pot eu, agentie de turism, sa concurez cu http://www.basilicatravel.ro/ de exemplu? Ca popa vinde lumanari in biserica, ok, nu impozita asta, dar cand ofera servicii de inchiriere auto sau face mobila, sa-i ia statul banii ca oricarui privat – nu ti s-ar parea corect?

   Cand o sa vina statul si o sa-mi zica cat ma costa BOR ( banii dati de la Guvern si pana la primariile de comune + calculul taxelor si impozitelor de care sunt scutite afacerile bisericii ), precum si, foarte important, care sunt criteriile de acordare a acestor fonduri / scutiri, atunci poate o sa zic ca e ok. Dar pana atunci, nu mi se pare ca banii pe care ii dau eu statului sa ajunga intr-o gaura neagra care nu imi da nicio explicatie.

   Dar cand discutam in general, e greu de ajuns la o concluzie – tocmai pentru ca datele lipsesc. Dar hai sa luam exemplul de mai sus – de ce ar trebui sa plateasca primaria din bani publici pentru ziarul Patriarhiei?

  3. Mihai Papuc

   Inca ceva, sa nu uit: ce efect au banii alocati discretionar Bisericii – intrebati-l pe Parintele Laiu cati bani au primit bisericile pe care le are in subordine in 2013 si 2014. Atata timp cat acest om care ii face cinste Bisericii pe care o slujeste se opune celor dorite de guvern, brusc nu mai ajung banii si pentru preotii care asculta de el.

  4. Canadian

   @ Mihai Papuc – Nu pot sa stiu ce cheltuieli face orice comuna din tara pentru cele sfinte, dar pot sa va dau bugetul Bucurestiului pentru asa ceva (in 2014), deci nu e un secret chiar asa mare cum spuneti ( http://www.ziare.com/economie/buget/bugetul-capitalei-a-fost-aprobat-cati-bani-da-oprescu-pentru-un-site-nou-si-pentru-biserici-1285253 ): „Primaria Capitalei va acorda in acest an 21 de milioane de lei pentru 25 de biserici, din care sase milioane de lei vor reveni Catedralei Mantuirii Neamului.” Bugetul total al Bucurestiului in 2014 este de 4,51 MILIARDE de lei; deci cheltuielile pentru culte reprezinta 0,47% din bugetul total, deci mai putin de a 200 PARTE! Ce ziceti, merita cheltuit atat pentru suflet? Daca si celelalte localitati aloca acelasi procent pentru cele sfinte, e clar ca nu BOR si nici Catedrala Mantuirii Neamului nu sunt cauza saraciei in Romania.
   Va deranjeaza scutirile fiscale ale CULTELOR (deci nu numai in favoarea BOR, ci si a catolicilor, protestantilor, Martorilor lui Iehova, musulmanilor, evreilor, etc.) ? Iata care sunt reglementarile ( http://fiscalitatea.manager.ro/aspecte-fiscal-contabile-privind-unitatile-de-cult-din-romania-115/ ):

   „Cultele religioase sunt scutite de la plata impozitului pe profit pentru urmatoarele venituri: venituri obtinute din producerea si valorificarea obiectelor si produselor necesare activitatii de cult, venituri obtinute din chirii, alte venituri obtinute din activitati economice, venituri din despagubiri in forma baneasca, obtinute ca urmare a masurilor reparatorii prevazute de legile privind reconstituirea dreptului de proprietate.
   Aceste venituri sunt scutite cu conditia ca sumele respective sa fie utilizate, in anul curent si/sau in anii urmatori, pentru intretinerea si functionarea unitatilor de cult, pentru lucrari de constructie, de reparatie si de consolidare a lacasurilor de cult si a cladirilor ecleziastice, pentru invatamant, inclusiv pentru intretinerea si functionarea bazei materiale a invatamantului, pentru furnizarea de servicii sociale, pentru actiuni specifice si alte activitati non-profit ale cultelor religioase.
   De asemenea, unitatile de cult sunt scutite de la plata impozitului pe profit si pentru veniturile din activitati economice realizate pana la nivelul echivalentului in lei a 15.000 euro, intr-un an fiscal, dar nu mai mult de 10% din veniturile totale obtinute din activitati fara scop patrimonial scutite de la plata impozitului pe profit.”
   ASADAR, SCUTIREA DE IMPOZIT ESTE VALABILA DOAR PENTRU 10% DIN ACTIVITATILE NESPECIFICE BISERICII.
   Acum sa vedem cat plateste OMV-ul impozit: are profit de 1 MILIARD anual, aproximativ, si plateste 16%, adica 160 miloane euro; nu e rau ati zice; dar dupa cum v-am mai precizat, in Norvegia de ex. ar plati 780 de MILIOANE impozit, in mod asemanator si in alte tari care nu sunt in situatia de subordonare a Romaniei; ADICA DE 5 ORI MAI MULT! ADICA ROMANIA PIERDE IN FIECARE AN 780-160 = 620 MILIOANE EURO (62% din bugetul Bucurestiului !). Cum se poate numi asta altfel decat CORUPTIE, FURT, etc., etc. AL COMPANIEI AUSTRIECE in COMPLICITATE CU FUNCTIONARI AI STATULUI ROMAN?
   Pentru ca ASTA e problema Romaniei: furturile practicate de companiile occidentale sunt INCOMPARABIL MAI MARI decat furtisagurile conducatorilor nostri! Si despre ele nici macar nu se vorbeste, sunt acoperite de tinte false gen cheltuielile BOR, care dupa cum am demonstrat, sunt o picatura intr-un ocean! Nu e de mirare ca sursa falselor ingrijorari cu privire la BOR sunt ziarele germane: ele acopera escrocheriile companiilor vestice cu subiecte false, dupa cum am scris.

 9. Ergo

  Ideea este ca V.V. Ponta este probabil ortodox, dar , chestia asta nu are nici cea mai mica importanta, oricum Ponta nu si-a respectat niciuna din promisiunile electorale (fara Basescu, fara unguri in guvern, fara Rosia Montana, fara gaze de sist, cu crestere economica, etc.) nu mai prezinta nici o urma de credibilitate. Badea Klaus nu este ceea ce se crede, declaratia lui referitore la modalitatea de achizitionare a caselor (din sume incasate pentru meditatii) este stupida. Neamtul este profund corupt, invoca sume neimpozitate pentru care nu s-a platit impozit (evaziune fiscala). In ultima instanta, niciunul dintre posibilii viitori candidati la functia suprema in stat nu prezinta ceaa mai mica urma de credibilitate. Niste zerouri. As dori ca cineva din Romania sa-mi propuna un candidat care sa merite a fi votat. Dar nu cred ca se poate intampla.

 10. Ilie Deleanu

  O semintie mica cu o cultura (limba) fara o extindere planetara considerabila n-are cum sa dainuiasca in timp decat prin existenta unui instrument politic foarte inchegat si funcitional Ori, sistemul politic este dependent de un sistem de simtire, de un manunchi de principii morale din care deriva regulile / legile de organizare sociala. Acest manunchi de principii nu se gasesc decat in lumea ortodoxiei romanesti. Prin prabusirea ortodoxiei romanesti calea este deschisa spre un cosmopolitism desantat, imbratisearea falselor valori straine, la discreditarea si „uitarea” traditiilor proprii, a neincrederii in valorile proprii. Diluarea valorilor ortodoxiei conduce la slabirea organismului politic si pana la urma la dizolvarea lui in structurile supranationale. Cu aceasta se va ajunge si la neatizarea neamului romanesc. E simplu de vazut, tari mici cum sunt Grecia sau Israel subzista uriasei presiuni ale culturilor puternice din afara lor. Numai datorita existentei organismelor morale de unde deriva puterea organismului politic – ortodoxia greaca in Grecia, iudaismul in Israel.

 11. Un Cristian

  Uite cum dintr-un bunic evreu, de meserie colonel de securitate, iese un nepot roman ortodox, premier si „catindat” la presidentie.

 12. Marian

  @marin

  un singur lucru vreau sa-ti spun, si ca inginer nu vad rostul în a continua concluzia care mie mi se pare evidenta 🙂
  biblia nu a fost scrisa de Dumnezeu, si nici macar cele 10 porunci (asa cum toti cei care n-au citit biblia cred, pentru ca asa au auzit
  si nici selectarea celor 66 de carti din canon n-a fost facuta de Dumnezeu ci de Irineus (de la el avem 4 evanghelii în loc de vreo 18) si apoi prin selectii succesive de diverse consilii ecumenice.

  Deci oamenii au scris (parerile lor), ei au ales (dintre parerile existente) si tot ei considera parerile lor si ale celor care cred ei ca sunt reprezentativi (numiti colectiv parintii bisericii) ca fiind baza „moralei”, a „eticii”, a „credintei”.

  Daca i se permite unui parvenit (Irineus l-a denuntat romanilor pe fostul episcop de Lyon, Porhinus, care era montanist, adica „eretic”, pentru a-i ocupa locul) sa decida în ce anume consta morala crestina, atunci probabil ca putem folosi si scrierile lui Alphonse de Sade pentru a sublinia iubirea semenilor.

  Sunt de acord cu ce spun diverse personaje pe la TV, radio sau prin carti, dar tare mi-e teama ca ceea ce povestesc ei acolo nu prea e crestinism.

  1. Canadian

   Pe ce se bazeaza afirmatia ca Irinaeus l-a „turnat” pe Pothinus? M-am uitat si in Enciclopedia Britanica si nici vorba de asa ceva; dimpotriva, el este un sfant foarte respectat, de catolici, ortodocsi si luterani deopotriva. Pothinus, primul episcop al Lyonului, a fost omorat in 177 A.D. in timpul persecutiilor initiate de imparatul roman Marc Aureliu, furios ca filosofia stoica promovata de el nu avea suficient succes. Irinaeus era plecat din Lyon cand au avut loc persecutiile; deci, mai usor cu ponegrirea crestinilor!
   Cu privire la de Sade, sper ca a fost o gluma; ea ascunde insa o tendinta promovata in societatea occidentala: ideea revenirii la satisfacerea fara limite a oricaror porniri sexuale, care chipurile ar aduce pacea pe Pamant; si se dau exemplu maimutele bonobo care se impaca facand sex; deci, fara religie, fara morala, sa ne urmam instinctele animale; adica mileniile de evolutie culturala sa fie abolite, ca sa ajungem in stadiul de hoarda primitiva!

 13. Marian

  Statistica n-a spus niciodata adevarul, ci doar cât de multi au conceptii gresite 🙂

 14. Florin Ungureanu

  Credinta ortodoxa a romanilor se bazeaza de fapt pe un sistem de superstitii: nu e bine sa faci aia sau ailalta, sa scapi sarea din mana, sa speli duminica, sa mesteci cu stanga in mamaliga, sa cosi cu stanga fara sa tii un cutit in gura, etc. Poporul roman e un popor slab educat, a fost analfabet in proportie egala cu proportia ortodocsilor (pura coincidenta) pana la finalul razbelului al doilea. Domnul Damian e un avocat din oficiu al credintei ortodoxe si o face cu mult zel, insa realitatea nu e cea dorita de dansul. Adevarul stiintific are caracteristica nesuferita de multi ca ramane adevar indiferent de parerile celor multi, dar ignoranti. Ortodoxia (si credinta prosteasca in povesti fantastice) e o piedica in dezvoltarea poporului roman. Dar, hei, conteaza parerea majoritatii, nu? Bezbojnicii sunt doar 20 de mii, poate mor de ceva intre timp, sa nu ne mai deranjeze cu prostiile lor. Ba sa dam si o lege care sa le interzica celor putini sa spuna ceva impotriva normei. Ca avem sustinerea a 87% din populatie dreptcredincioasa.

  Imi amintesc vag povestile bunicii, femeie cu 4 clase, nelipsita de la biserica (pentru ca ar fi ratat barfele cele mai zemoase), care afurisea orice si oricum. Nu intelegea ea cum a fost facuta lumea, dar credea ca barbatii avusesera ciclu in urma cu cateva mii de ani, dar pentru ca ei calareau si li se scurgea sangele menstrual pe seile cailor, Dumnezeu a schimbat genetica si le-a dat mentruatia femeior. Nu stiu unde auzise povestea asta macabra si lipsita de sens, dar ea era sincera si o tot spunea. Impreuna cu alte prostii, cu care nu va plictisesc. Si cum inginerilor le place sa extraga orice concluzie plauzibila din datele existente, pot spune ca majoritatea femeilor de varsta bunicii credeau povestea de mai sus. Intrebata daca a citit Biblia, bunica-mea spunea: „Ole maica, dar ce-am, am baut gaz? Pai Biblia o citeste doar parintele, nu noi pacatosii, ca nu suntem vrednici sa citim cuvantul Domnului”.

  1. parpangel

   @Ungurene ungurene problema ta nu I nici pe departe ortodoxia ci lipsa de pudoare elementara Pai se poate d le sa vorbesti asa de bunica ta ? Chiar daca ai inventat prostia asta sau ti a bagat o cineva pe git da sa o pomenesti pe bunica d tale… Si vrei sa ne convingi cumva acu ca alta religie I mai cu mot decit aia cu care un million de soldati romani au murit de la Stalingrad pina n Tatra ? Cu ce ?spune ne si noua care religie te nvata sa ti necinstesti bunicii si parintii.
   Acu stiti probabil ca Europa a sarbatorit 100 de ani de la izbucnirea Marelui Razboi ( ai auzit Ungurene ?). Si ca perechea Wil si Kate a fost in belgia la mormantul primului soldat britanic mort pentru regele si tara lui. Religia aia pe care o lauzi dta ti a spus cumva numele primului ostas roman cazut in august 1916 la intrarea in Ardeal? Probabil ca bunica dtale avea o rugaciune pentru mortii vostri (prosti da ai tai ungurene) da asta nu ne o spui fiindca nu esti platit pt asta.

 15. Canadian

  Hai sa mai fac o incercare pentru aducerea pe calea ratiunii pentru Mihai Papuc, Florin Ungureanu, Marian, etc., desi sunt 90% convins ca posteaza anti-BOR doar din motive inavuabile si nici macar nu citesc argumentatiile adversarilor. Deci,
  1) ca raspuns la postarea lui Mihai Papuc cu link-ul catre Youtube, unde un preot de la Oradea sustine ca Soarele se invarte in jurul Pamantului; daca stii engleza, uita-te la asta: http://time.com/7809/1-in-4-americans-thinks-sun-orbits-earth/; este un studiu, publicat in revista Time, care arata ca 25% dintre americani SUNT DE ACEEASI PARERE (evident, gresita); deci, tinand cont ca majoritatea americanilor NU SUNT ortodocsi, urmeaza ca protestantismul, catolicismul, mormonismul sunt de vina pentru inapoierea a aproximativ 80 DE MILIOANE de americani;
  2) Florin Ungureanu e cam confuz in argumentatie: nu e clar daca ortodocsii sunt superstitiosi pentru ca sunt ortodocsi, sau invers; oricum, romanii ar fi fost (inaintea celui de-al doilea razboi mondial) in proportie de 87% analfabeti (adica, vezi Doamne, exact proportia ortodocsilor); ceea ce denota exact acea rea-vointa insotita inevitabil de minciuna de care vorbeste dl. George Damian, cu referire la „bezbojnici”; pentru ca, de fapt, proportia de analfabetism in perioada amintita era de … 38% ( http://en.wikipedia.org/wiki/Literacy_in_Romania ); si dupa 1958, a scazut sub 5%; stau si ma-ntreb: dupa logica lui F.U., carui fapt i se datoreaza disparitia analfabetismului din Romania: ortodocsismului sau comunismului? Sau poate chiar romanii sunt inteligenti?! Tulai Doamne, asta chiar ca n-o pot accepta bezbojnicii !

  1. Mihai Papuc

   25% dintre americani sunt de parere ca soarele se invarte in jurul Pamantului? Ha, ha, ha, ce prosti is americanii. Dar stai asa: http://www.realitatea.net/peste-40prc-dintre-romani-cred-ca-soarele-se-invarte-in-jurul-pamantului_725853.html Romanii is si mai prosti, se pare. Iar cand ii depasesti pe americani in ignoranta – asta deja este o performanta extraordinara.

   Nu postez anti-BOR din motive ascunse, ci foarte clare: mi-e sila cand vad cum biserica mea se prostitueaza pentru bani si avantaje materiale pentru inaltii sai prelati, ma enerveaza blatul perpetuu dintre BOR si politicieni.

   „Diavolul ti se infatiseaza cu o oferta, de fiecare data cu o oferta. De ordin material, al carui simbol poate sa fie painea, poate sa fie bunul material, poate sa fie ceva ispititor, dar pe care trebuie sa-l platesti cu scump, cu necinstea. Fii atent intotdeauna la ceea ce ti se ofera si cumpaneste dinainte pretul pe care va trebui sa-l platesti.” https://www.youtube.com/watch?v=AVpr2mDx3tA

  2. Canadian

   A) 1) Ma bucur d-le Papuc ca ati raspuns la concret; dar… va rog cititi TOT articolul referit de mine ( http://time.com/7809/1-in-4-americans-thinks-sun-orbits-earth/ ); spune acolo ca 34% dintre europeni au aceeasi credinta: Soarele se invarteste in jurul Pamantului – parca romanii, cu 40%, n-ar mai fi chiar atat de ignoranti, nu-i asa ? Plus ca tema discutiei era daca ignoranta se datoreaza sau nu religiei ORTODOXE. Tinand cont ca un procentaj SEMNIFICATIV de europeni, de ALTA religie decat cea ortodoxa, SUSTIN ACEEASI GRESEALA ca si ortodocsii, este indoielnica afirmatia ca ortodoxia incurajeaza ignoranta mai mult decat catolicismul.
   2) Biserica Catolica are un procent deranjant de preoti pedofili (pe care i-a aparat cat a putut, devenind deci COMPLICE LA PEDOFILIE). Preoti ortodocsi pedofili nu prea exista. Intrebare: se datoreaza aceasta tendinta contra naturii catolicismului?
   B) Imi permit sa insist sa va spuneti parerea cu privire la afirmatiile mele din postarile anterioare:
   1) partea BOR din bugetul Romaniei e de 30 de ori mai mica decat partea alocata Invatamantului si de 15 ori mai mica decat cea a Sanatatii;
   2)partea din bugetul Bucurestiului acordata cultelor e de … 0.47% din bugetul total!
   3) scutirile de impozit pentru BOR sunt aplicate numai pentru activitatile bisericesti si doar la 10% din celelalte tipuri de activitati; inteleg ca BOR va face concurenta ca agentie de voiaj; aici probabil ca stiti mai multe ca mine; totusi, am vazut ca BOR face excursii in Grecia, Turcia, Israel CU TEMA RELIGIOASA, vizitare de manastiri, etc. Sincer, mi se pare ca aceasta nisa este inafara preocuparilor unei agentii de voiaj obisnuite, care probabil nu angajeaza preoti in mod curent;
   4) ce parere aveti de diferenta de procentaj la impozitul pe profit pentru companiile petroliere intre Romania si Norvegia (16% fata de 78%);
   5) ar trebui sa raspundeti deci la intrebarea: nu cumva saracia bugetului Romaniei se datoreaza manevrelor companiilor straine ? (care DETIN MAJORITATEA ECONOMIEI ROMANE, suntem aici de acord?).
   6) va deranjeaza amestecul BOR in politica; totusi, oficial, BOR a dat o declaratie ca nu sprijina nici un partid; adica exact ca in Statele Unite, unde CULTELE SUNT SCUTITE DE TAXE (deci, mai ceva ca-n in Romania) si NU AU VOIE SA SE AMESTECE in politica (ca si in Romania); deci, unde-i baiul?
   7) unii inalti prelati sunt bogati; urat din partea lor daca s-au imbogatit in mod necinstit; exista insa si aici un hic: cati au fost acuzati de DNA, Politie, etc.?; am vazut doar ca DNA este greu de oprit politic, deci ar fi putut face arestari spectaculoase si in randul clerului; dupa stiinta mea, nu le-a facut.
   Mai bogati insa ca preotii sunt: avocatii care au vandut copii in Occident; unii directori de la OMV si alte companii straine care spoliaza Romania; o parte din politicieni; sefii analfabeti ai tiganilor; fotbalistii care umbla din carciuma-n carciuma; conducatorii fotbalului , etc. O parte din acestia chiar au intrat la puscarie sau macar i-a mai speriat DNA-ul, Procuratura, etc. Nu am date, dar procentual eu cred ca foarte putini preoti au fost acuzati de delicte; ceea ce arata ca, in ciuda altor defecte (ignoranta, de ex.), membrii BOR poseda o moralitate reconfortanta in comparatie cu restul grupurilor sociale din societate.
   8) hai sa zicem ca se fac arestari de preoti pentru coruptie: este BOR ca institutie de vina? Daca 3 directori de la o firma straina sunt corupti, se desfiinteaza firma? daca nspe preoti catolici sunt pedofili, se desfiinteaza Biserica Catolica? haideti sa fim mai toleranti si sa nu punem botul la tot ce ni se sugereaza dinafara; aceeasi care in timpul comunismului ne plangeau de mila ca ni se darama bisericile sunt acum indignati ca ridicam prea multe; pe dusmanii Romaniei nu-i multumesti niciodata.

  3. Mihai Papuc

   A. 1) Eu am dat un exemplu clar: un preot ortodox ce sustin o stupizenie. Contra-argumentului „americanii sunt prosti” i-am replicat ca si noi suntem prosti. Dar eu nu sustin ca noi romanii suntem mai prosti decat altii din cauza ca suntem ortodocsi.
   2) Posibil sa aiba legatura cu celibatul. Dar n-am niciun fel de date in privinta asta, asa ca ma abtin.
   B. 1 – 2: Inainte de a vorbi despre bugetul bisericii, vreau sa stiu care este acesta. Cati bani a primit de la stat, in total. Daca stiti astfel de date complete, din oricare an recent, va rog sa mi le puneti si mie la dispozitie.
   3. http://www.basilicatravel.ro/ Sunt curios sa vad care este justificarea religioasa pentru urmatoarele activitati – din oferta agentiei, meniul din stanga:
   – balneo
   – hoteluri
   – bilete de avion
   – incoming
   – Bilete avion Wizz Air (Cluj – Tel Aviv – Cluj)
   – Inchirieri Auto
   Apoi, putem lua orice „pelerinaj” extern si vom gasi exact acelasi pachet si la o agentie de turism laica. Iar pachetele respective sunt de fapt organizate de o agentie de turism din tara respectiva (ex. Israel) si revandute de Basilica Travel sau orice alta agentie de turism.
   Asadar, daca trei firme fac aceeasi activitate, nu trebuie sa fie impozitate la fel? Pot sa inteleg monopolul si scutirea de impozit pentru obiectele bisericesti, dar nu vad de ce trebuie sa fie mai extinsa de atat. Iar daca totusi se face scutirea aceasta, este aproape la fel cu a primi banii de la stat. Si chiar as dori sa stiu unde se duc banii care nu mai ajung in buget.
   4. Am o parere proasta despre asta. Noi suntem o tara babaniera: ne vindem pe nimic resursele si forta de munca.
   5. Nu e prost cine cere, este prost cine da. Si companiile straine n-au nicio vina, ele isi fac bine treaba – aduc profit cat mai mare pentru actionarii lor. Problema e ca politicienii nostri nu fac absolut nimic pentru „actionarii” lor, denumiti „alegatori” sau „pulime” in functie de apropierea fata de alegeri.
   6. Bun, am inteles declaratia oficiala a BOR. Dar daca sunt preoti care nu respecta neimplicarea bisericii in politica si sustin un candidat sau altul din altar, ce se intampla cu ei? Uite aici un exemplu: „Muncim ca sa iasa domnul primar cu majoritate” Raspunsul bisericii atunci: „a fost o gluma neinspirata”.
   7. Unii dintre cei care au facut averi au incalcat legea – ei trebuie sa ajunga in inchisoare, iar DNA mai face curatenie printre ei. Dar sensibil mai multi au facut averi prin metode imorale. Un sef OMV nu are nicio problema din punctul acesta de vedere, pe cand un prelat are.
   8. Care sunt procedurile pentru constructia unei scoli? Dar pentru constructia unei biserici?
   Atata timp cat biserica lucreaza cu banul public, ar trebui sa respecte aceleasi reguli pentru achizitii ca orice institutie de stat. Dar asta nu se intampla nicaieri. Candidatul X face o donatie la biserica, preotul il lauda in fata enoriasilor. Apoi candidatul X devine primarul X, are acces la banii statului. Acum poate darui mai mult bisericii – iar preotul bineinteles ca ii va multumi primarului, nu prostilor de la care vin banii, nu-i asa? Mai multe de atat, daca sumele sunt un pic mai serioase, intervine si partea a doua: din banii dati de primarie, biserica angajeaza o firma „recomandata” de dom’ primar. Fara licitatii, cereri de oferta, fara nicio bataie de cap. Si totul perfect legal. Firma respectiva ramane astfel cu destul surplus cat sa „intoarca” si binefacatorilor sai.

   In rezumat, eu imi doresc:
   – transparenta totala a bugetului bisericii
   – decuplarea finantarii bisericii de bunul plac al politicienilor

   Daca vi se pare ca cele cerute de mine sunt gresite, astept argumente!

  1. Mihai Papuc

   Inca un articol de care dau pe Fb: http://cititulnudoare.ro/preot-roman-m-am-saturat-de-aceasta-mizerie-care-se-face-in-biserica-totul-este-pe-bani-mi-s-au-cerut-3-500-de-euro-ca-sa-raman-in-parohie/

   Este cel putin al treilea caz similar despre care citesc: preot care refuza plata „taxei de protectie” si este dat afara, sau cel putin superiorii sai incearca sa faca asta.

   Inca ceva interesant in spetele de genul acesta – a cui proprietate este biserica: a satului sau a BOR?

  2. Canadian

   Iata ca, din polemica-n polemica, ne-am apropiat pozitiile! Cateva observatii insa:
   1) afirmatia „nu e prost cine cere, prost e cine da” cu privire la jaful practicat de companiile straine din Romania este foarte periculoasa; daca mergem pe logica asta, rezulta ca orice escrocherie nu mai trebuie pedepsita, dat fiind ca victima a consimtit sa fie jefuita. Eu vad insa mecanismul altfel: compania straina X contacteaza niste politicieni romani ca sa obtina niste conditii avantajoase (la privatizare, impozitare, redevente, pentru castigarea unei licitatii, etc.); da spaga, le obtine; deducem deci ca cea mai mare parte a companiilor din Romania a trecut prin aceasta procedura, din moment ce sunt active ACUM in Romania; multe dintre ele, ca si probabil, unele care n-au plusat destul, se plang de coruptia din Romania; AICI intervine ipocrizia lor: a) DE CE NU SE PLANG cu DATE CONCRETE (nume + sume); b) daca ele au propus spaga, atunci ele sunt autorul escrocheriei si trebuiesc pedepsite conform legii; daca li s-a propus sa dea spaga, trebuia sa fi REFUZAT cu mandrie (si manie) capitalista si democratica si sa DENUNTE in MASS-MEDIA aceste „propuneri indecente”; Au fost cazuri de-astea? Si cate?
   Ceea ce vreau eu sa schimb ca mentalitate, si de aceea tot scriu, este tendinta romanilor de a se invinovati pe ei insisi de orice; de vina este si mass-media romaneasca pentru ca prezinta numai partea de vina a unor cetateni romani in cazurile de coruptie care, de fapt, implica si companii straine: eu consider ca Bechtel a facut o escrocherie cu povestea cu autostrada, in complicitate cu politicieni romani (si chiar politicieni straini, daca e sa tinem cont de zvonurile ca acest contract ne-a platit intrarea in NATO).
   2) de acord cu transparenta bugetului BOR; in ceea ce priveste decuplarea bisericii de politicieni … imposibil, nu se practica nicaieri, vezi influenta imensa a cultelor din Sudul Statelor Unite asupra politicii americane, chiar si a celei externe (Tea Party, etc.);
   3) atentie la ce va doriti: este laudabil sa vreti o biserica fara uscaturi; problema e sa nu aruncati copilul odata cu apa din copaie; daca romanii vor fi convinsi ca ortodoxismul e o piedica pentru ei, sa nu credeti ca se vor converti in masa la altceva: pur si simplu se vor goli spiritual, vor pune SI MAI MULT accentul pe individualism, fantasme erotice etc. Eu asist la acest proces in Quebec si observ ca nu foloseste prea mult societatii si nici chiar componentilor ei: rata sinuciderii in Quebec e una din cele mai mari in lume.
   Cu aceasta, va multumesc pentru discutie si sper sa mai polemizam si pe alte subiecte ale blogului; evident, mai trec pe aici, daca mai aveti ceva de adaugat.
   Cu stima, etc.

 16. Catalin

  Eu cred ca orice discutie decenta se opreste inca de la inceputul articolului, la fraza:
  „dintre toate bubele lui Iohannis … a fost găsită cea mai puţin dureroasă: confesiunea lui protestantă.”
  Religia oricarei persoane nu este o buba de nici un fel. Punct.

 17. Pingback: ALEGERI PREZIDENTIALE – Valsul marionetelor URA FATA DE ROMANIA SARACA, OPORTUNISMUL DE SCOALA NOUA SI ROMANIA NEREPREZENTATA | Lupul Dacic

Comentariile nu sunt permise.