Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Solidaritate cu Valeriu Gafencu, un basarabean mort în închisorile comuniste

Institutul pentru Studiul Holocaustului din România Ellie Wiesel a cerut primăriei oraşului Târgu Ocna să retragă titlul de cetăţean de onoare acordat lui Valeriu Gafencu. Principala acuzaţie: Valeriu Gafencu a fost fascist, deoarece a fost membru al Mişcării Legionare.

Aici puteţi găsi mai multe detalii despre viaţa lui Valeriu Gafencu: în anul 1941, la 20 de ani, avea să intre în închisoare, de unde nu a mai ieşit viu. A murit în 1952, după ce şi-a dat medicamentele pentru salvarea unui evreu fost comunist convertit la creştinism, Richard Wurmbrand (care mai apoi a reuşit să iasă din închisoare şi să anunţe întreaga lume de ororile terorii staliniste din România).

Dacă semnaţi petiţia de aici poate că primăria oraşului Târgu Ocna va păstra titlul de cetăţean de onoare pentru Valeriu Gafencu.

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

2 păreri la “Solidaritate cu Valeriu Gafencu, un basarabean mort în închisorile comuniste

  1. crysanta

    Richard Wurbrand nu a fost comunist. A fost un om de afaceri evreu plin de succes convertit la crestinism intr-un concediu petrecut in zona Brasovului. Converindu-se a ales ritul crestin anglican si dupa o perioada a ajuns pastorul parohiei anglicane din Bucuresti. A fost suspectat ca spion englez. A fost arestat si inchis. In arest a avut drept coleg de celula timp de 10 zile pe Lucretiu Patrasca despre care spune ca efectiv nu intelegea de ce a fost retinut. Asta e ce-mi mai amintesc dintr-un volum autobiografic in limba franceza semnat de R.W. pe care l-am citit inainte de ’89prin bunavointa unui prieten. Cand a aparut in ’90 plin de carti si ajutoare, mi-am amintit despre cine era vorba.

Comentariile nu sunt permise.