Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

George Soros

Soros zâmbeşte din spatele crizei burselor. Statele europene îşi pierd independenţa

Nu era foarte clar ce se întâmplă cu bursele europene care sunt din ce în ce mai zguduite şi par să nu îşi revină. George Soros vine cu o declaraţie care să limpezească apele: soluţia este ca statele din zona euro să renunţe la suveranitatea lor financiară. Poate cel mai dramatic pas în Uniunea Europeană.

Iureşul de pe burse

George Soros a declarat într-un interviu pentru BBC (ascultă aici) că soluţia la criza datoriilor europene ar trebui să fie crearea de „eurobonduri” – obligaţiuni comune pentru statele din zona euro. În prezent guvernele statelor naţionale se împrumută emiţând diverse obligaţiuni. Doar că se întâmplă următorul fenomen: cu vreo trei săptămâni în urmă, Italia şi Grecia au scos la vânzare obligaţiuni în valoare de aproape 10 miliarde de euro. A urmat un iureş pe pieţele financiare şi euro a început să scadă masiv. Dacă vă mai amintiţi, a fost ziua în care leul a crescut brusc faţă de euro. Ei bine, şmecherii internaţionali ai burselor, slăbind moneda comunitară au cumpărat mai ieftin obligaţiunile emise de Italia şi Grecia. De altfel miniştri de finanţe de la Roma şi Atena au ieşit cu declaraţii în care au acuzat speculatorii de pe burse. Nu a fost clar cine au fost aceşti speculatori. De ceva vreme, periodic bursele europene sunt zguduite ori de câte ori vreun stat din zona euro încearcă să se împrumute.

Distracţia lui George Soros

George Soros a mai avut experienţe de acest gen. Pe 16 septembrie 1992, George Soros, un cvasi-anonim investitor de bursă a doborât lira sterlină şi realizat un profit de 1 miliard de dolari. Acela a fost momentul lansării lui George Soros în  cercurile puterii. De atunci George Soros s-a jucat cu guvernele, ţările şi societăţile din Estul Europei. Acum a pus ochii pe Uniunea Europeană. Ce vrea să facă George Soros? Forţează cetralizarea finanţelor europene. Şi nu cred că este singur, mai are el nişte aliaţi.

Ce se întâmplă cu noi?

Din punctul de vedere al finanţatorilor internaţionali ar fi mult mai bine să poată discuta cu Comisia Europeană sau Banca Centrală Europeană sau cine ştie ce altă structură existentă sau viitoare. Însă în momentul în care vor apărea aceste obligaţiuni europene, statele naţionale nu se vor mai putea împrumuta de capul lor. Ştiţi ce înseamnă să nu te poţi împrumuta? Înseamnă că îţi dispare banca naţională, înseamnă că îţi dispare orice posibilitate de a realiza investiţii proprii. România a fost modernizată (aşa cum a fost modernizată) cu împrumuturi luate de la FMI pe vremea comuniştilor. De atunci încoace împrumuturile luate de România au fost folosite pentru cheltuieli curente. Mai bine zis banii au fost sifonaţi din conturile statului în conturi private, vile, piscine, bijuterii şi maşini de lux. Nu s-a făcut nici o investiţie, nu a fost deschisă nici o fabrică nouă şi prea puţine fabrici au fost retehnologizate. Dimpotrivă au fost închise şi oamenii trimişi la coada vacii.

Pe de o parte s-ar putea să fie mai bine ca România să îşi piardă independenţa financiară şi să facă doar investiţiile care îi vor fi aprobate de la Bruxelles. Avem viitor măreţ de ţară agricolă exportatoare de forţă de muncă…

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.