Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Staborul ţigănesc oficializat la Sibiu. Mai există justiţie în România?!?

Adevărul publică azi un articol în care anunţă oficializarea tribunalului tradiţional al ţiganilor la Sibiu. Clădirea are aspect de cort (!) şi mobilă de lemn de mahon adus din Croaţia (mmm!). Iar principele Dorin Cioabă (fiul Maiestăţii Sale Florin Cioabă) va fi preşedintele noului tribunal (după ce a absolvit Facultatea de Drept de la Sibiu). Dacă doriţi să vedeţi poza noului tribunal şi să aflaţi ceva detalii suplimentare despre staborul ţigănesc o puteţi face aici.

Staborul ţigănesc este probabil cel mai important element în definirea identităţii ţiganilor – le dă certitudinea că sunt diferiţi faţă de români într-o chestiune esenţială cum este justiţia. Pentru ţigani nu au nici o importanţă deciziile justiţiei oficiale, sunt privite ca un fel de întâmplări neplăcute. Adevărata valoare o au deciziile din stabor – şi contează pentru că determină atitudinea restului comunităţii faţă de respectivul individ. Nu este nici o ruşine în cadrul comunităţii dacă un ţigan omoară sau fură un român sau maghiar, staborul nu se amestecă. În schimb staborul intervine dacă un ţigan omoară sau fură un alt ţigan, iar pedeapsa poate merge până la excluderea din comunitate. Cu alte cuvinte: ţiganii se percep pe ei înşişi ca fiind deasupra românilor şi deasupra legilor.

Din punct de vedere legal astfel de tribunale constituie infracţiuni din câte ştiu eu. Dorin Cioabă încearcă să o cotească pe după cireş spunând că staborul este un fel de mediere – însă şi medierea este reglementată în România din câte îmi aduc aminte. Mă îndoiesc că staborul din Sibiu va respecta întocmai legislaţia în vigoare privind medierea.

Autorităţile din Sibiu ştiu ce se întâmplă? Staborul inaugurat azi este un fel de instanţă supremă a staborurilor din comunităţi şi uite aşa avem un sistem judiciar paralel cu cel oficial. Mai lipseşte ca un lobby eficient pe la Uniunea Europeană şi Consiliul Europei să ducă la oficializarea acestui sistem juridic paralel pe motiv că este vorba de o tradiţie a unei minorităţi oprimate.

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

2 păreri la “Staborul ţigănesc oficializat la Sibiu. Mai există justiţie în România?!?

  1. Paul din Ohio

    Asta este consecinta KGBizarii romaniei sub Iliescu si Basescu. Numai dusmanii romaniei pot impune in Romania o justitie DIFERITA de cea a statului roman.

  2. it will happend

    Totul este luat in gluma ,asa ca o distractie ,ca o bizarerie. Asa a inceput si cu denumirea de romi si am ajuns in Europa ei romani si noi tigani. Se incearca repararea dar este aproape imposibil . Urmeza sa se declare ca Romania este stat tiganesc. Pare o gluma ,dar nu-i. Justitie paralela ? Ce-i va impiedica atunci si pe unguri sa procedeze la fel ? Asta este destramarea statalitatii Romaniei inceputa usor si apoi prea tarziu de oprit. Tiganii trebuie obligati sa respecte neconditionat legile statului roman ,fara nici o concesie si nici un comentariu

Comentariile nu sunt permise.