Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Supărare mare în Ucraina: moldovenii sunt români

Promotorul moldovenismului printre românii din Ucraina, Anatol Fetescu s-a supărat foarte tare că un oficial al României a participat alături de un oficial al Republicii Moldova la o sărbătoare a românilor din satul Costiceni. Mai mult: oficialul din Republica Moldova a avut un mesaj asemănător cu oficialul din România (este vorba de ambasadorul Republicii Moldova la Kiev Ioan Stăvilă şi directorul din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni Radu Cosma).

Atât de tare s-a supărat Anatol Fetescu pe ambasadorul Ioan Stăvilă şi directorul DRP Radu Cosma încât i-a scris ministrului ucrainean de Externe să îl urecheze pe ambasadorul de la Chişinău (agenţia ucraineană Unian şi agenţia Omega de la Chişinău au preluat ştirea). Este de înţeles supărarea lui Anatol Fetescu: dacă oficialii de la Chişinău resping teoria moldovenistă atunci el cam rămâne fără motiv de existenţă, nu mai prea poate susţine că în Ucraina sunt moldoveni diferiţi de români. Interesant ar fi să ne povestească Anatol Fetescu cum era el român în anii ’90 şi ce l-a făcut să se moldovenizeze brusc.

În altă ordine de idei: sâmbătă dimineaţă de la ora 10 mă puteţi vedea alături de Radu Cosma în calitate de invitaţi la emisiunea „De la + la infinit” de pe TVR Info, realizată de Răzvan Bucuroiu. Aici puteţi vedea o arhivă a acestei emisiuni.

 

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

10 păreri la “Supărare mare în Ucraina: moldovenii sunt români

 1. Daniel

  Ce drăguţ. Când e vorba de ceva serios, TVR-ul îl pune sâmbătă, de la 10 dimineaţa.

  1. MMP

   Tipic. Romanismul, la coada. Daca era ceva cu holocaustul era de la 7 la 10 seara, pe toate canalele tvr.

  2. Catalin

   Cu mare regret trebuie sa-ti dau dreptate. Pacata ca in loc sa ne raportam la romanism, da-m mai mult importanta stirilor care ne privesc prea putin.

 2. Daniel

  Statul RM nu a facut nimic pentru acei oameni, pe cand Romania (poate nu cat ar fi trebuit) a facut ceva pentru aceasta minoritate. SI atunci de ce sa te declari moldovean? Pentru a grabi asimilarea probabil.

  1. george damian Autor articol

   Nu mi-a cerut permisiunea, a luat şi el un paragraf şi probabil i-a fost lene să mai sucească vorbele. Mulţumesc pentru atenţionare.

 3. vgeorgicas

  Intrebarea se pune daca moldovenii sint de acord ca sint romani.
  Dupa experienta mea, NU sint de acord de loc. Pentru un moldovean pus singe, romanii sint niste tigani pe care nu-i primesc in casa si nu-si lasa fetele sa se marite cu ei ca ii fac de rusine.

 4. Ion Olaru

  Propaganda stalinista, inca, se afla *in vigoare* si datorita *demnitarilor* romani care au fost la carma Romaniei, iar Ion Iliescu se afla in fruntea lor.

Comentariile nu sunt permise.