Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Ţiganii din Cluj şi apărătorii lor împotriva Bisericii Ortodoxe Române. Un proiect plătit de Administraţia Fondului Cultural Naţional

Atacurile împotriva ortodocşilor din România se desfăşoară chiar pe banii ortodocşilor. Asociaţia culturală Solitude Project şi câţiva artişti independenţi au realizat un film, „Prea-fericiţii din groapa de gunoi” şi pregătesc dezbaterea „Managementul de succes: Biserica Ortodoxă Română şi Statul”. Proiectul a fost susţinut financiar de Administraţia Fondului Cultural Naţional cu suma de 26.540 lei.

Oamenii care au făcut proiectul ăsta sunt supăraţi pentru că 76 de familii de ţigani au fost mutate de pe strada Coastei din Cluj în nişte locuinţe modulare din apropierea gropii de gunoi de la Pata Rât, iar pe locul de unde au plecat Biserica Ortodoxă Română urmează să construiască un campus teologic. Primăria Cluj a dat terenul din strada Coastei la schimb cu un parc deţinut de BOR. Oamenii care au realizat proiectul acuză BOR că ar fi de vină că ţiganii stau acum lângă groapa de gunoi în camere de 14 mp, nu au apă caldă, nu au bucătărie şi au baie comună (nu sunt familiarizat cu zona, nu ştiu la ce distanţă exact sunt aceste locuinţe de groapa de gunoi). Mai jos puteţi vedea trailerul filmului în cauză:

[trailer] „Prea-fericitii din groapa de gunoi” from veioza arte on Vimeo.

Antrenament pe Grand Theft Auto şi internet mobil

Îmi plac foarte mult supărările ţigănuşilor: nu au internet şi nu pot descărca muzică şi GTA (jocul Grand Theft Auto, o practică virtuală pentru furtul de maşini). Bănuiesc că plătesc pentru muzica descărcată şi jocurile la fel, sunt descărcate legal. Dacă vor internet înseamnă că au calculatoare.

Să vă spun povestea calculatoarelor mele: din 2000 până în 2008 am avut un IBM Pentium III adus din Olanda, de la casări. Am dat 2 milioane şi jumătate pe el. În 2008 şi-a dat obştescul sfârşit, l-am folosit pentru editare de texte, altceva nu prea putea. În 2008 mi-am luat la mâna a doua un laptop Gigabyte (cu porturile USB bulite), am dat 8 milioane pe el parcă (mersi George!). Internet acasă mi-am pus tot în 2008, până atunci am considerat chestia asta o cheltuială inutilă. Acum scriu de pe un laptop Lenovo de 12 milioane, vechi de 2 ani. Nu ştiu de ce bănuiesc că ţiganii din Pata Rât au scule muuult mai tari decât mine. Unul din ţigănuşii de la Pata Rât spune că are internet mobil, pe stick. Eu am renunţat la internetul mobil de la Vodafone în septembrie 2010, după o lună de probă în care am ajuns la concluzia că mă costă mai mult decât face.

De ce trebuie să plătească alţii?

Ce vreau să spun: mi se pare aiurea să iei apărarea unora care se plâng că nu au unde sta, dar au internet mobil. Bănuiesc că au şi telefoane mobile şi nu cred că au Nokia 2330 la 5 euro cu abonament. Nu cred că oameni care au bani de astfel de chestii au dreptul să ceară locuinţe sociale de la primărie.

Ceea ce mă aduce la chestiunea locuinţelor ţiganilor de la Pata Rât. Când m-am mutat definitiv în Bucureşti în septembrie 2000 aveam un salariu de 750.000 de lei din care 500.000 îi dădeam pe chirie. Am depus la mişto o cerere de locuinţă la primărie, n-am primit niciodată nici un răspuns. Mi-am văzut de muncă şi mi-am plătit chiria. Nu m-am dus pe un teren viran să îmi fac acolo o coşmelie. Nu am protestat în faţa primăriei că vreau locuinţă socială. Nu am intrat abuziv în casa abandonată a altuia pentru ca mai apoi să fac scandal că sunt evacuat şi eu nu am unde să mă duc. Nu am făcut nimic din toate acestea. Am muncit, în fiecare lună mi-am calculat banii să îmi ajungă pentru chirie şi mâncare, iar orice altceva a fost un lux pe care mi l-am permis sau nu. Dacă aş fi avut cine ştie ce noroc să ajung într-o locuinţă a primăriei cu chirie mică aş fi folosit acest lucru să strâng bani şi să îmi cumpăr casa mea.

Acum cu BOR. Până de curând propaganda bezbojnicilor susţinea că BOR a primit gratis terenul din Cluj. Abia de curând a apărut informaţia că terenul a fost dat în schimbul unui parc. Vă închipuiţi ce ieşea dacă BOR se apuca să construiască o facultate de teologie într-un parc? Aveam parte de o isterie neo-stângisto-ecologico de crăpau Remus Cernea şi Mircea Toma smotocind-o. Ideea de bază a enunţat-o deja Remus Cernea în minunatul lui studiu din anul 2005: doar Biserica Ortodoxă Română pune în pericol libertatea de conştiinţă şi graniţa firească dintre religios şi secular. Ideea de bază: trageţi din orice poziţie în BOR!

Mai am o nelămurire: după ce că au plătit şi plătesc în continuare cazarea ţiganilor (nu cred că se înghesuie cei din Pata Rât să-şi plătească facturile la apă şi curent) de ce trebuie să fie scuipaţi în obraz pe banii lor (finanţarea AFCN) creştinii ortodocşi din Cluj?

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

3 păreri la “Ţiganii din Cluj şi apărătorii lor împotriva Bisericii Ortodoxe Române. Un proiect plătit de Administraţia Fondului Cultural Naţional

 1. cristina

  cam cît de jalnic ar trebui sa arate niste oameni ca sa aiba dreptul sa ceara locuinte sociale? nu e de ajuns ca au fost dusi la groapa de gunoi intr-o mizerie crunta? ati fost vreodata in apropierea unei groape de gunoi? A face o comparatie intre situatia dumneavoastra si situatia acestor oameni mi se pare total neconstructiv.
  Nu reiese din trailer, si nici din comunicat ca se acuza BOR. Este prezentata o situatie inacceptabila.

  1. Mihai

   „A face o comparatie intre situatia dumneavoastra si situatia acestor oameni mi se pare total neconstructiv.”

   De ce este neconstructiv domnisoara/doamna? Nu suntem TOTI OAMENI? Nu asta inseamna sa nu discriminezi pe cineva?

   George Damian, ca si subsemnatul, au urmat acelasi drum. De ce nu pot si reprezentantii comunitatii tiganesti sa faca asta? Sunt supra-oameni? Sau sub-oameni?

   Hotarati-va: ori nu vrei discriminare si atunci trebuie sa urmeze aceiasi pasi ca si noi, ori vreti, dar in favoarea lor.

   Cu cine era constructiv sa faca George Damian o comparatie? Cu extraterestrii? Nu cu alti cetateni romani?

 2. george

  Haideti sa gandim ca americanii: cetatenii de etnie tiganeasca ocupau o proprietate care nu le apartinea. Au fost evacuati de pe acea proprietate. Punct.

Comentariile nu sunt permise.