Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Ţiganizarea presei româneşti

Zoso scrie despre cum marile pagini de ştiri s-au ridicat din furturi şi acum se plâng la rândul lor că sunt furaţi. Ziare.com, 9am.ro, hotnews.ro (între timp ultimii s-au mai calmat) au crescut ca agregatoare de ştiri şi din punctul meu de vedere se află la originea dezastrului media din România. Laolaltă cu patronii şi directorii de ziare care au ignorat ani de-a rândul internetul şi nici n-au înţeles cu ce se mănâncă. A existat la un moment dat un fel de directivă a Consiliului Român de Presă care spunea că ar fi frumos ca paginile agregatoare de ştiri să preia cel mult 800 de semne şi să pună link către articolele agregate. Dar ca de obicei în România, avem reglementări şi nimeni nu le respectă sau nimeni nu are curajul să le pună în practică. Dacă acum trei patru ani ziarele ar fi pus mână de la mână şi ar fi dat în judecata hoţii de conţinut nu se mai puteau lăuda azi toţi că sunt pe primele locuri în trafic – pentru simplul motiv că nu ar mai fi existat.

Furnizarea de conţinut original nu este la îndemâna oricui – şi mai ales nu este o industrie ieftină. În primul rând este nevoie de reporteri de eveniment care să alerge prin oraş. Apoi e nevoie de redactori care să ştie limba română, de analişti, de un cap limpede care să dea sens evenimentelor dintr-o zi. Activitatea tuturor acestora este una care costă mulţi bani, în afară de salarii. Apoi este problema fundamentală a formării acestor oameni, chestie care durează ani de zile.

În România au existat mai multe astfel de echipe şi multe dintre ele au dispărut – iar „agregatorii de ştiri”, mai bine zis hoţii de conţinut poartă o mare parte din vină. Alături de ei se găsesc directorii echipelor redacţionale care nu au văzut pericolul sau nu au făcut nimic pentru a-l contracara. Acum avem mult mai puţine surse de informare, iar „agregatorii” rulează un conţinut mult mai sărac. În plus, agregatorii au ucis piaţa mass-media din România (mână în mână cu mogulii!) oferind conţinut gratuit şi creând astfel falsa impresie că informaţia este gratuită. Informaţia proastă este gratuită, manipularea este gratuită – informaţia de calitate costă bani. Astfel că trăim într-o ţară cu cetăţeni care se cred informaţi – când de fapt ei sunt manipulaţi. Să ne trăiască hoţii de conţinut care acum se dau lebede în lighean.

Ultima modă pentru ziariştii români rămaşi pe drumuri este să lanseze pagini de ştiri online. Doar că în loc să facă jurnalism mai toţi se apucă de agregare de ştiri (sau mare parte din activitatea lor se rezumă la agregarea ştirilor produse de alţii). Au văzut că minunea asta a mers la alţii care s-au îmbogăţit repede şi cred că o să meargă şi la ei. De fapt se produce fenomenul ţiganizării presei. Ţiganii nu pot trăi independent de alte comunităţi, ei trebuie să ofere servicii sau să trăiască pe spinarea altora, modelul lor economic nu este bazat pe producţie – vânzare ci pe exploatarea producţiei altora. Astfel că atunci când au ajuns în Transnistria, unde Ion Antonescu vroia să-i colonizeze permanent, ţiganii din România au murit de foame. Au existat câteva masacre ale ţiganilor – însă mare parte din ei au murit pentru că nu avea din ce să trăiască. Ce puteau să facă? Să-şi vândă flori între ei sau să se fure reciproc? Asta fac şi ziariştii români acum după ce s-au ţiganizat şi au ajuns în Transnistria jurnalismului: se fură unul pe celălalt…

[ad#adsense300px]

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

7 păreri la “Ţiganizarea presei româneşti

 1. nartea andrei

  Atata coerenta si franchete nu am mai intalnit de mult in scrierea cuiva. Bravo, domnule, combeti bine, parol!

  Vorbesc foarte serios, nici un strop de malitiozitate, pe onoarea mea.

  Excelent pusa si problema tiganilor.

 2. Nagymama

  George,
  In sfarsit, mi-am lamurit …misterul!! esti roman din Romania. Si scrii intens in presa din Basarabia!! E ff bine!! Ti-am remarcat toate articolele care le-ai scris. Si le-am adus elogiile cuvenite pe merit. Mare fleur gazetaresc ai!! Intrunesti multe calitati ale ziaristului de care e nevoie!! Pe bune. Acest articol analitic este inca o dovada. Am pus deja blogul tau la Favorite.
  Salutari!!

 3. Nagymama

  PS-
  Chestia cu reportajul documentar despre defilarile ruso-naziste de la Brest Litovsk a fost impresionanata! Niciun ziarist roman nu are asa ceva la activ!! Bravo!!

 4. Pingback: Deportarea ţiganilor în Transnistria. Răspuns pentru Vitalie Cojocari | George Damian

 5. la citire

  Interesant – după 5 minute, comentariul a dispărut de pe http://www.timpul.md/articol/tiganizarea-presei-romanesti-19473.html. Îl repet – pe scurt. Dacă afirmați „că ţiganii au murit în Transnistria deoarece modelul lor economic are o structură diferită şi susţin //eți// că nu au existat execuţii masive ale ţiganilor deportaţi atunci înseamnă că sunt //eți// un xenofob rasist”. Exact – iar naționalismul șovin nu e motiv de mîndrie pentru un ziarist (și pentru nimeni). Ignoranța și suficiența nu sînt trăsături pozitive… Mai mult: a folosi un etnonim drept etichetă injurioasă, drept imprecație, e și neprofesional, și o probă de dispreț pentru cititori. Luna de tăcere care vi s-a recomandat ar putea să se extindă cu folos la cîteva semestre…

Comentariile nu sunt permise.