Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Tom Gallagher, un rasist nesimţit. Românii şi ţiganii – popoare inferioare

Union Jack

Sub titlul ironic „Micii englezi şi românii globali” expertul britanic Tom Gallagher ne mai dă o lecţie pe Contributors.ro şi ne demonstrează că poţi fi un rasist nesimţit care se exprimă politicos. Omul ne explică prin prisma falsei umilinţe cum au dreptate tabloidele britanice care îi spurcă pe români de câteva luni.

Tema e binecunoscută: invazia românilor în Marea Britanie de la 1 ianuarie 2014. Din punctul meu de vedere chestiunea e simplă: în 2007 România şi Marea Britanie au semnat un contract, Tratatul de aderare la UE. De atunci şi până acum Marea Britanie a profitat de pe urma acestui contract, acum când – chipurile! – România ar putea să profite şi ea, Marea Britanie, tabloidele britanice şi Tom Gallacher ne spun că „Halt!” Luaţi-vă nene fregatele înapoi, că Năstase a fost bun când v-a cumpărat cazanele!

Dar să ne întoarcem la rasismul domnului Tom Gallagher. Citez:

În mod surprinzător, cred că una dintre cele mai mari provocări este aceea că romilor le lipseşte o identitate de grup puternică, legată de etnie sau naţionalitate. Dacă ar fi avut o cauză comună, indiferent cât de incomodă ar fi fost aceasta pentru cei cu care împart acelaşi teritoriu, probabil că negocierea cu ei ar fi fost mult mai la îndemână. Ar fi avut lideri, aspiraţii şi o agendă politică imediată. Dar, luaţi laolaltă, nu par să aibă nicio perspectivă pe termen lung. Fără îndoială, există romi care doresc să avanseze pe scara socială şi să nu reprezinte o problemă în comunităţile din care fac parte. Însă este tragic că, în rândul propriei etnii, nu există modele de urmat, demne de admiraţie.

Măiestrie stilistică! Să vă explic: formularea lui Gallagher este o comparaţie neterminată – ţiganii sunt aşa şi pe dincolo, ceea ce este rău, iar elementul lipsă sunt restul etniilor europene, care sunt bune – ergo ţiganii sunt puţin inferiori celorlalţi europeni. Asta la pachet cu regretul exprimat că ţiganii nu au un loc al lor, cu lideri cu care să se poată negocia, nu chiar ca în ghetourile evreieşti, dar pe-acolo. Mă refer mai încolo la chestiunea unei identităţi etnice sau naţionale puternice. După această probă de măiestrie stilistică, Tom Gallagher ne trânteşte şi o primă concluzie: românii au început să semene cu ţiganii, uşor inferiori celorlalţi europeni, nu foarte mult, dar inferiori – un fel de trib condus de nişte bulibaşi.

Oricât de greu mi-ar fi să o spun, mă tem că, astăzi, societatea românească în ansamblu seamănă tot mai mult cu cea a romilor, împărtăşindu-i orizontul extrem de limitat. Educaţia este tot mai puţin apreciată, după cum se vede şi din numeroasele cazuri de înşelăciune. Cetăţenii sunt tot mai puţin interesaţi de politică şi la fel de uşor de manipulat de către „bulibaşi“ precum Victor Ponta sau Dan Voiculescu, precum majoritatea romilor de către propriii şefi de trib.

Mai presus de orice, reacţia multor tineri români faţă de România este similară cu cea a majorităţii cetăţenilor de etnie romă. Nu este o ţară care să îi inspire, care să îi determine să coopereze cu ceilalţi sau să facă sacrificii. Este doar un teritoriu în care locuiesc din întâmplare şi, pentru mulţi dintre ei, a pleca fără a se mai întoarce vreodată nu implică niciun sentiment al dezrădăcinării. Mai mult, pentru românii de peste hotare care îşi abandonează, cât ai clipi, valorile culturale renunţând la orice legătură cu ţara de origine pare a fi chiar o uşurare.

Şi de aici începe nesimţirea. După zeci de ani de propagandă a corectitudinii politice stupide, zeci de ani de reprimare surdă a oricărei forme de naţionalism românesc, Tom Gallagher ne anunţă senin:

În prezent, Anglia este martora naşterii unei mişcări de salvare a valorilor şi intereselor naţionale, care, în curând, ar putea deveni mult mai puternică decât aceste mininaţionalisme. (…) Dimpotrivă, în Marea Britanie naţionalismul nu a fost niciodată discreditat. Formele extreme au fost, într-adevăr, repudiate şi secolul XX a fost unul al eşecului total pentru extrema dreaptă, în Marea Britanie (spre deosebire de Spania, Franţa, Italia etc.). Mesajul lui Churchill, în cel de-al doilea război, a fost unul puternic naţionalist.

Acelaşi Tom Gallagher mai are puţin şi lăcrimează spunându-ne că în România aproape a dispărut naţionalismul. Mă opresc aici.

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

23 de păreri la “Tom Gallagher, un rasist nesimţit. Românii şi ţiganii – popoare inferioare

 1. marius

  NU este nimic nou,Incepind cu anul 1918 romanilor li s-a reprosat ca sunt nationalisti si extremisti. Culmea este ca aceste acuzatii sunt aduse de cei care au extrema dreapta foarte puternica la ei in tara, Franta si Ungaria. Acum a ajuns o noua tara sa zica acest lucru, Marea Britanie. Cu toate ca la ei, asa cum spune domnul Gallagher, nu exista asa ceva, totusi se comporta ca si altii care ar avea extrema dreapta. DE fapt problema este mult mai complexa, si poate toate aceste reprosuri la adresa romanilor nu ar fi fost atit de vehemente daca cei din conducerea statului ar fi luat pozitii cind cineva isi permitea sa acuze Romania (ma refer aici la toate guvernele Romaniei). Mai mult, in momentul cind venea un dobitoc si spunea ca suntem extremisti intotdeauna se gasea un bou din opozitie care sa ii dea dreptate. Pe de alta parte cind voiau romanii sa mearga in europa (U.E.) inainte de intrarea tarii noastre in spatiul UE nu aveau voie decit cu multe probleme, in timp ce tiganilor li se dadea acces imediat dearece , vezi doamne , erau persecutati.

 2. Nautilus

  1. Naţionalismul cu care se laudă ei e pe cale să rupă Marea Britanie, în chestiunea independenţei scoţiene. (Ca să existe în aceeaşi formă şi la noi, ar fi trebuit să îşi proclame independenţa Marea Neagră şi judeţul Timiş. OMV Petrom ştie de ce.)

  2. Ţiganii nu au lideri, aspiraţii şi o agendă politică fiindcă nu există ca populaţie deosebită de celelalte, aşa cum există „români”, „unguri” sau „ruşi” – de fapt ţiganii sunt ei înşişi împărţiţi în mai multe grupări care se urăsc între ele. Lucrurile care îi ţin uniţi şi îi fac eficienţi în privinţa asta sunt sărăcia şi lipsa de perspectivă.

 3. Radu Bradu

  Ce sa facem romania fac si ei ce pot pleaca sa MUNCEASCA , daca nu au putut sa faca precum englezii care au colindat PLANETA pentru a o JEFUI! ,iar azi ne dau lectii

 4. Pingback: George Damian: Tom Gallagher, un rasist nesimţit. Românii şi ţiganii – popoare inferioare | Dan Tanasa Blog

 5. Marian

  Si unde e greseala domnului Gallagher?
  Aceea ca spune în gura mare ceea ce altii „tac dar fac”, vezi nemtii sau francezii?
  Împuscati mesagerul …

 6. marius

  Marian, de fapt ar trebui sa interpretam astfel cele spuse de dl. G. : noi facem ce vrem iar voi faceti doar ce va dam voie.

 7. 2Du

  nu vad unde este neadevarul legat de tigani.. este o fotografie a etniei care explica deriva in care se afla, cred ca explicatia ta la text e pur si simplu rau voitoare.

 8. cosmin

  Oricat ne-ar durea trebuie sa avem puterea sa ne recunoastem pacatele! Un om care are puterea (pt ca nu e nesimtire!) de a ni le spune trebuie considerat un ajutor nu un dusman. Nu e patriot ala care lauda ci mai ales ala care arata defectele cu degetul. Se pare ca nu mai sunt patrioti in tara asa ca trebuie sa faca strainii treaba asta! Nu ne intereseaza ce spune despre natia lui, treaba lui, noi sa ne folosim constructiv de ce spune despre noi.

 9. Marian

  Marius, dintotdeauna cei mari si puternici au facut ce-au vrut. Unii au încercat sa mai dea o tenta de legalitate, vezi de ex. americanii si razboiul din Irak când au fondat chipurile o coalitie inetrnationala, pentru ca nu au putut trece de vetoul rusesc la ONU.

  Cateii pot sa latre cât vor ca alt rezultat decât raguseala nu vor obtine.

  Noi suntem catei, si am fost aproape întotdeauna miei, pe când altii au fost si lupi. Trebuie sa ne gasim propria noastra strategie de supravietuire.

  Oricum, daca Gallagher s-ar fi legat de evrei, ar fi luat-o urgent peste bot, pentru ca unul din efectele WWII si ale UN create a fost implementarea „la comanda” a antisemitismului (separat de rasism) în legile organice (constitutii). Poate ca ar fi o idee buna ca ambasadorul RO la ONU, SIMONA-MIRELA MICULESCU, sa încerce sa adauge si antiromânismul ca un al doilea amendament.

 10. gogu

  Multumim,multumim,Mr.Gallagher,pentru adevarurile care ni le spuneti in fata,ca un prieten adevarat.

 11. marius

  Marian, ai mare dreptate, problema este ca doamna Miculescu si/sau alti guvernanti nu fac nimic concret pentru ca românii să fie văzuți mai bine. Iti dau un exemplu: Am fost în Italia acum câțiva ani , și am ajutat pe cineva de acolo cu un lucru minor, când i-am spus că sunt din România, m-a întrebat foarte surprinsă persoana, dacă așa sunt românii că ea știa cu totul altceva, și că trebuie să se ferească de ei. Pe de altă parte suntdestui care s-au dus să fure acolo. Iar un țigan țigan român chiar i-a furat unui cetățean italian portofelul cu toate actele. Știu asta deoarece eram în acel autobus și l-am auzit că vorbea cu altul în românește.

 12. Pingback: În ce hal s-a prostit Tom Gallagher | Homo Ludditus

 13. memnosine

  Marturisesc ca nu stiu cine e acest Gallagher si nici nu am chemare sa caut.
  Dar daca Invincibila Armada nu era oprita de furtuni ? Mai exista Imperiul Britanic si superiorul Gallagher?
  Ce spaniola eleganta s-ar fi vorbit acum la Londra….

 14. Marian

  Imperiul britanic a supravietuit mai multor încercari, se putea vorbi latina (s-a vorbit), franceza (s-a vorbit), daneza (si asta s-a vorbit), spaniola si germana.
  Vecinii lor slabi, francezii, le-au insuflat englezilor sentimentul de superioritate – de câte ori s-au întâlnit pe continent, tot de atâtea ori au si câstigat. Ca sa nu adaug razboaiele de prin colonii (Canada, SUA, Africa, Asia SE etc.).
  Faptul ca au si noroc, nu e decât o consecinta minora în istorie.

 15. Pingback: Când a intrat România în Primul Război Mondial şi ce face după 100 de ani

 16. maria

  bine ar fi sa ajunga toti tiganii din Romania in Anglia, sa mai scapam si noi de ei si englezii sa si-o ia….tot au luat o gramada de bani de la uniune pt integrarea lor ,deci sa-i integreze.

 17. Judex

  Două lucruri sunt de vină, iar acest Tom Gallagher are pe undeva dreptate.
  1) Sentimentul naţional la noi s-a atrofiat atît de mult încît e pe cale de dispariţie. La această acţiune distructivă sunt de vină oamenii politici, ziariştii şi unii oameni de cultură. Ei discreditează prin luările de cuvînt, prin acţiuni de tot felul a tot ce este românesc, răspîndind minciuni în străinătate punînd naţionalismul (dragostea de neam şi patrie) la stîlpul infamiei. Cine nu-şi aminteşte de campania deşănţată împotriva lui C.V.Tudor? A fost mînjit cu toate dejecţiile posibile şi imposibile. Cine nu-şi aminteşte de filmele denigratoare aducătoare de premii internaţionale, nu pentru calitatea lor artistică ci pentru că denigrau poporul român de către un nemernic?
  2) Reporterii noştri şi oamenii noştri de cultură, atunci cînd cineva cu paşaport românesc face cîte o ispravă în străinătate, nu fac distincţia dacă cel ce a făcut isprava este român sau un ţigan. În paşaportul lor nu se scrie un cuvinţel despre etnie. Pentru străini, ca şi pentru reporterii noştri, TOŢI SUNT ROMÂNI! Păi, ce să creadă străinul dacă atunci cînd un ţigan fură un portofel nimeni nu protestează atunci cînd într-un ziar londonez scrie mare de o şchioapă: UN ROMÂN A FURAT UN PORTOFEL ? Concluzia directă şi firească a unui străin care zilnic citeşte cîte o astfel de ştire este că ROMÂNII SUNT HOŢI, CERŞETORI, TÎLHARI etc.
  3) Datorită acestei imagini deformate despre români, românul cinstit se debarasează de originea şi de ţara sa.

  În concluzie, Tom are dreptate.

 18. marius

  Judex, romanii care intradevar fac lucruri bune si sunt cinstiti si spun ca sunt romani sunt apreciati oriunde, cei care nu isi arata origine sau o ascund sunt deplorabili.

 19. Marian

  Marius, vorbesti cumva din experienta ta?

  A mea e un pic diferita.

 20. Pingback: Cand a intrat Romania in Primul Razboi Mondial si ce face dupa 100 de ani | FrontPress

 21. Pingback: Romania | odoricaion

 22. gogu

  @memnosine.DACA!!! En serio..spaniolii nu au avut si nu au vreo sansa in fara englezilor!! sa fie clar,altfel vorbim prostii fara acoperire..in toate confruntarile,nu au punctat nimic dagosii..francezii au fist ceva mai norocosi,dar in final tot natia de luptatori,Anglia,a invins! Rule,Brittania!!

Comentariile nu sunt permise.