Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Ultima soluţie: o excursie la Târgovişte pentru Băsescu

Povestea asta cu actualizarea listelor electorale este o manipulare jegoasă. Orice, doar ca Băsescu să nu se întoarcă la Cotroceni şi referendumul pentru demitere să fie validat. Legea Referendumului (o puteţi citi pe pagina Autorităţii Electorale Permanente) spune că referendumurile se desfăşoară în baza listelor electorale alcătuite conform Legii 35/2008 (o puteţi citi aici).

Ce zice Legea 35/2008? Păi zice clar:

Art. 22. – (1) Registrul electoral reprezintă o bază de date centralizată în care sunt înscrişi toţi cetăţenii români, inclusiv cei cu domiciliul în străinătate, care au împlinit vârsta de 18 ani, cu drept de vot. Înregistrarea cetăţenilor cu domiciliul în străinătate se va face pe baza evidenţei existente la Direcţia generală de paşapoarte din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, utilizate la eliberarea paşapoartelor de tip CRDS.

(…)

(4) Centrul Naţional de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenţa Persoanelor, precum şi Direcţia generală de paşapoarte din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative pun la dispoziţia Autorităţii Electorale Permanente datele şi informaţiile necesare întocmirii şi actualizării Registrului electoral.

Şi listele electorale? Păi tot Legea 35/2008 ne lămureşte:

Art. 25. – Listele electorale cuprind cetăţenii cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral. Ele sunt permanente sau suplimentare.

Art. 26. – (1) Listele electorale permanente (…) se întocmesc de către primarul comunei, oraşului sau municipiului ori al sectorului municipiului Bucureşti, după caz, pe baza datelor şi informaţiilor cuprinse în Registrul electoral şi comunicate primarului de către biroul teritorial al Autorităţii Electorale Permanente care funcţionează la nivelul judeţului pe teritoriul căruia se află localitatea. Listele electorale permanente ce cuprind cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate se întocmesc de către Autoritatea Electorală Permanentă şi vor sta la baza delimitării secţiilor de votare ce vor fi organizate în străinătate.

Limpede, nu? V-am scutit de detaliile care spun în lege că morţii dispar din listele electorale etc., chestii logice.

Acum ce s-a întâmplat, s-a întâmplat un cor de zbierete că listele electorale nu sunt corecte, ceea ce a făcut Curtea Constituţională să ceară date suplimentare de la diverse instituţii.

Curtea Constituţională a publicat un comunicat aici în care spune aşa:

Având în vedere datele contradictorii care au fost transmise Curţii Constituţionale în legătură cu numărul persoanelor aflate pe listele electorale permanente de către autorităţile publice implicate, Curtea Constituţională a solicitat Guvernului României ca, pâna la data de 31 august 2012, să transmită listele electorale permanente actualizate în baza cărora s-a desfăşurat referendumul din 29 iulie 2012.

Datele contradictorii sunt cuprinse în patru adrese care i-au bulversat pe judecători.

Prima adresă (aici), de la Institutul Naţional de Statistică spune clar că această instituţie nu are nici o atribuţie legală pentru a stabili numărul cetăţenilor români cu drept de vot.

A doua adresă este de la Ministerul Administraţiei şi Internelor din 1 august 2012 (aici) şi spune că numărul alegătorilor este de 18.292.514 plus ceva detalii legale despre modul de alcătuire a listelor electorale.

Doar că onor ministrul de Interne Ioan Rus a simţit nevoia să revină cu o nouă adresă către Curtea Constituţională (aici) cu precizări suplimentare. Nişte precizări care în esenţă spun că responsabilii de alcătuirea listelor electorale nu au prea respectat legea şi drept urmare „Ministerul Administraţiei şi Internelor nu îşi poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente”. Dar atenţie! Vitejii de la MAI spun că ei nu pot verifica şi aruncă răspunderea în cârca Autorităţii Electorale Permanente.

A patra adresă către Curtea Constituţională (aici) vine de la Autoritatea Electorală Permanentă şi este senzaţională: aruncă vina pe Ministerul de Interne! Mortul este de vină întotdeauna. Zice AEP aşa: „listele electorale permanente, cuprinzând cetăţenii cu drept de vot la referendumul naţional din 29 iulie 2012 au fost întocmite (…) prin preluarea şi selectarea datelor privind cetăţenii cu drept de vot din Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor” (care ţine de MAI). AEP mai povesteşte apoi cum anul trecut a constatat nişte neconcordanţe de câteva zeci de mii de votanţi (din vina primarilor). Puţin, este nevoie ca numărul alegătorilor să scadă cu 1,5 milioane ca să iasă treaba bine.

Acum Ponta l-a pus pe Ioan Rus să facă un „mini-recensământ” care să verifice listele electorale. Doar că şi „mini-recensământul” ăsta e tâmpit (vedeţi aici cum vor bate primarii din poartă-n poartă la sate, la oraşe nu se ştie cum se va face). Problema cu cetăţenii români din străinătate e alta: câtă vreme omul are CNP de România şi nu ai certificat de deces nu îi poţi ridica dreptul de vot. OK, se face „mini-recensământul” şi plecaţii sunt mutaţi de pe lista electorală a localităţii pe lista electorală specială din străinătate. Însă aritmetica ne spune că numărul total al alegătorilor rămâne tot acelaşi – greu de făcut rost de 1,5 milioane certificate deces.

Aşa că rămâne o singură soluţie. Să scoată colonelul Dogaru câteva mii de protestatari în piaţă, iar guvernul să-i organizeze lui Băsescu o excursie la Târgovişte cu elicopterul. Decolarea din Piaţa Revoluţiei. Detaliile le ştie Ion Iliescu.

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

10 păreri la “Ultima soluţie: o excursie la Târgovişte pentru Băsescu

 1. sendroiu

  un text limpede ca un cristal: dar tu esti considerat basist pentru ca l-ai scris, iar eu ca ti-am dat like. Daca cineva l-ar citi in direct la antena3, un milion de pensionari si gospodine ar chema armata, ca au ocupat basistii televiziunea …

 2. urbos

  Da ma starpitura ordinara, dictatorii nu pot invoca legea in sprijinul lor. Dictatorii nu pot invoca nimic. Faptul ca in modul cel mai aberant, USL a reusit sa respecte chiar si legile regimului ticalos, este extraordinar, caci de fapt, dictatorii se inlatura cu forta. Orice invocare a legilor democratice este inutila, caci democratia a fost deja incalcata de dictator, in cazul nostru de canalia Basescu, moment din care, cadrul democratic a disparut.
  Asa este, naparca trebuie dusa la Targoviste cu toata familia si cu toate slugile lui care au distrus tara asta.

 3. Marcel Pavel

  ba, ma pis pe orice lege, vreau ca basescu sa plece si gata! ma doare fix in p** de pretexte…

 4. Donkeypapuas

  Văd că şi aici se practică acelaşi soi de manipulare izvorîtă din laboratoarele sovietice. Că d-aia ţine aproape Volodea de prietenul lui Voronin. Se simte ca în familie. Iar dacă îl găseşte alături şi pe Patapievici, tii ce bucurie!

  Ceauşescu a ajuns acolo, în faţa plutonului de execuţie, pentru că în ultimii ani a fost total opac în faţa realităţii. La acest lucru au contribuit şi şobolanii de la Ştefan Gheorghiu – colegii lui Volodea.

  Băşinescu pe care-l susţineţi este mult mai cinic (şi, prin urmare, mai ticălos). El ŞTIE realitatea, dezastrul şi tâlhăria cu care a condamnat ţara la nenorocire. Dar le minte că nu-i aşa. El şi gangsterii lui. Iar cei care umplu de dezgust în cel mai înalt grad fac parte din şerpăria intelectuală. O vomă.

  Şi vă repet atunci şi dumneavoastră REALITATEA contabilizată: 87% vor demiterea lui Băsescu. Puteţi să staţi în cap, să scoateţi panglici pe nas şi ouă din cur, nu puteţi schimba această cifră.

 5. ovidiu

  Manipulare ordinara in cel mai pur stil basist.Se face vorbire de limpezimea textelor de lege,alese in conformitate cu scopul manipulator.Unde ,in Constitutie, se vorbeste despre vreun cvorum? Stabilirea cvorumului de catre CCR nu este cumva neconstitutionala? Cum ramine cu hotarirea CCR intr-o spete absolut IDENTICA,contrara hotaririi care stabileste cvorumul actual(la referendumul din 2007).Tot un text de lege ,tot foarte limpede,stabileste obligatia guvernului si a AEP de a actualiza listele electorale IN PRIMELE TREI LUNI ALE FIECARUI AN.Teztul acesta foarte limpede l-ati facut uitat.Nu cumva tocmai pt.ca sunteti basisti?

 6. ovidiu

  @George Damian
  Mi-au placut intotdeauna articolele dumitale si detasarea cu care tratai subiectele istorice,cit si cele de interes politic,social,etc. Cum se face ca ,acum ai trecut cu toate bagajele in tabara lui Basescu si a camarilei sale odioase?

  1. george damian Autor articol

   @Ovidiu. Ce să zic? Cred că am fost dintotdeauna în tabăra lui Băsescu şi a camarilei sale odioase… Îmi pare rău să vă dezamăgesc.

 7. mahai

  @donkeypapuas si altii

  E vorba de 87% din 46% = 40% din total, si nici cifra asta nu se poate schimba (sa nu mai zic cam ce sute de mii de voturi s-au bagat ilegal ca sa ajungem la acesti 46%).

  Oricum suntem vai de noi: 40% din romani au ajuns decat cu Base in Europa, mai bine cu Antonescu si grupul lui infractional organizat in Transnistria. Cam acelasi procent care crede ca pe vremea comunistilor era mai bine.

  Vai de noi, o sa ajungem sa-i invidiem pe moldoveni…

 8. Silviu

  Ar trebui ca o tabara sa isi recunoasca infrangerea si sa se termine circul. Basescu nu va mai scoate capul pana la finalul mandatului din piscina lui Dante. Cu alte cuvinte, Ponta castiga, Antonescu pierde! Ma intreb daca nu era de dinainte stiut acest lucru! Oricum, CCR nu a respectat prevederile Comisiei de la Venetia privind instituirea cvorumului, nu este o prevedere in Constitutia Romaniei privind cvorumul, deci aceasta institutie este partizana intrucat a luat o decizie in ajutorul uneia dintre parti. Asta ma face sa ma intreb: exista un garant al Constitutiei in Romania? Pentru ce avem AEC daca, o data pe an, atunci cand trebuie sa actualizeze niste CNP, nu face nimic?

Comentariile nu sunt permise.