Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Un exemplu de toleranţă maghiară la Universitatea din Cluj

În anul 1909 la Universitatea din Cluj singura limbă de predare era maghiara. Dar limba română nu era acceptată nici în pauze. Valer Pop (viitor ministru în România Mare) povesteşte în memoriile sale că în toamna acestui an fratele episcopului greco-catolic Iuliu Hossu, Ştefan Hossu a fost apostrofat de un student maghiar pe motiv că citea un ziar românesc pe holul universităţii. Maghiarul i-a smuls ziarul din mână şi i l-a rupt, Ştefan Hossu n-a stat degeaba şi l-a pălmuit. Românii, în minoritate, abia au reuşit să-l scape pe Ştefan Hossu de furia ungurilor prezenţi.

Chestia nu putea rămâne fără urmări, aşa că studenţii români s-au organizat şi a doua zi au umplut amfiteatrul, iar în pauză toţi au scos din buzunare ziare româneşti şi au început să le citească. Maghiarii au încercat să îi scoată cu forţa din universitate, însă pentru că românii erau mult prea mulţi, nu au avut curajul să treacă la măsuri fizice, rezumându-se la strigăte şi înjurături. Conflictul a fost aplanat de rectorul universităţii care a anunţat că orice intoleranţă sau provocare va fi sancţionată cu exmatricularea tuturor vinovaţilor. Dar nici un ungur nu a mai avut curajul să se lege de vreun român că citea ziare româneşti în public.

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

5 păreri la “Un exemplu de toleranţă maghiară la Universitatea din Cluj

 1. Vasile

  Interesanta poveste. As vrea sa aflu mai multe despre astfel de intamplari. Exista vreo sursa web cu descrieri de astfel de intamplari?

 2. Gabriel Toma

  Da, si vreo 30 de ani mai tarziu tintuiau preoti romani in cuie pe usile bisericilor si scoteau copiii din burta romancelor cu baioneta, ca trecusera intre timp de la injuraturi la obiecte ascutite… Iar acum schelalaie prin Europa ca vor autonomie si federalizare. Le urez o opozitie cat mai indelungata, de vreo 50 de ani, daca se poate.

  1. Mecla

   Cu Iude ca Ponta si Varanu, ii poti vedea pe huni la guvern mai repede decat crezi…
   Sa nu fie !Sa apere Domnul !

  2. Birca

   Eu mai degraba cred ca ar fi ceva pozitiv !
   Nu de alta dar de ce sa fie numai romanii hoti si sa nu fie si ungurii, pentru ca ei macar au dreptul istoric ca au luptat pentru apararea Transilvaniei in tot evul mediu, in timp ce romanii idi plimbau iubitele Miorite!

Comentariile nu sunt permise.