Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Una veselă cu combaterea discriminării în România. USL, nu-l schimbăm puţin pe Csaba Asztalos?

La sfârşitul anului 2011 profesorul Radu Baltasiu a publicat un studiu în care spune că românii din judeţele Harghita şi Covasna sunt pe cale de dispariţie (aici). În iulie 2013 profesorul Radu Baltasiu a primit un avertisment de la CNCD că îi discriminează pe maghiari (aici). Asta e povestea pe scurt, dar de fapt ea este mult mai veselă.

Studiul profesorului Baltasiu a fost hăcuit de mai mulţi băieţi, pe locul fruntaş fiind Mircea Toma (am scris pe larg despre asta aici). Pentru că studiul a fost realizat şi publicat sub egida Centrului European de Studii în Probleme Etnice din cadrul Academiei Române, Mircea Toma şi ciracii săi au dat-o perversă, împotriva Academiei, au comparat studiul CESPE cu vestitul raport SANU de la Belgrad care ar fi declanşat violenţele interetnice din Iugoslavia, măgăriile clasice.

Şi cum studiul profesorului Baltasiu le stă băieţilor în gât, anul ăsta au găsit pe cineva care să facă o sesizare la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, prin martie. După ce a dezbătut chestiunea, CNCD a sărit din baie pe 10 iulie cu decizia: sancţionarea centrului Academiei Române cu avertisment, recomandându-i totodată ca pe viitor să elimine terminologia care încalcă demnitatea persoanelor de origine maghiară. Ce i-a supărat pe înţelepţii de la CNCD? Păi formularea de mai jos:

„Elitele maghiare au chiar un aparat conceptual care denotă preocuparea pentru organizarea-influenţarea proceselor demografice. Astfel, principala lor grijă este asigurarea «reproducerii etnice maghiare». Din acest punct de vedere, familiile mixte, în special acelea unde «femeile maghiare nasc copii români» primesc o atenţie specială”

Deci se încalcă legea, deci sancţiune. Presa vuieşte, Academia Română sancţionată de CNCD, interviuri cu preşedintele Academiei, tot circul de rigoare.

Stai aşa că nu-i aşa. Profesorul Baltasiu a avut şi el o luare de poziţie în dezbaterea de la CNCD din martie până în iulie, mai precis, pe 19 aprilie a transmis un document înregistrat în care explica mai multe chestii. Printre care şi expresia aia urâtă cu «femeile maghiare nasc copii români» care – surpriză! – a fost preluată dintr-un studiu realizat de Csata Istvan şi Kiss Tamas ”Perspective demografice în jud Harghita”, de la pg. 51 (studiu publicat de Consiliul Judeţean Harghita, aici, de teamă că o să facă picioare de pe internet mi-am permis să-l preiau aici, are o primă pagină veselă, zice aşa: „Manuscris. Citarea în această variantă este interzisă!” – deja intrăm în plin suprarealism: internetul este un spaţiu public, iar interzicerea citării este cel puţin delirantă, bănuiala mea este că adaosul a apărut după declanşarea circului de la CNCD).

Şi acum concluzia: doi cercetători maghiari fac nişte afirmaţii, un cercetător român le preia şi este sancţionat pentru asta de CNCD (deşi CNCD primise explicaţiile). Satisfăcut Mircea Toma?

P.S. Csaba Asztalos este preşedintele CNCD din 2005, ceea ce îmi indică o stagnare a carierei sale. N-ar putea să cadă în sus pe scări? Să fie avansat undeva de unde să nu mai patroneze decizii d-astea imbecile.

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

8 păreri la “Una veselă cu combaterea discriminării în România. USL, nu-l schimbăm puţin pe Csaba Asztalos?

 1. Marian

  Ciobul de Asztalos, nu e oare în incompatibilitate? Trebuie sa aducem arbitri straini, ca la fotbal?

  PS: comentariu scurt: tehnic, intedictia e corecta. Manuscrisul e, prin definitie, o forma temporara, pre-publicata, un fel de „draft”. Greseala autorilor este ca l-au plasat în spatiul public în forma de „manuscris”, acordându-i astfel implicit statutul de informatie finala.

 2. kiki

  Decizia o atacati degeaba. e beton. Adevarul e ca materialele sunt slabe intelectual si pline de exprimari nefericite. In plus, nu incercati sa il transformati pe RB in vreun erou al natiei. Omul nu e potrivit pentru functia aia si punct. Nationalismul reclama si el niste minime capacitati.

 3. anonim

  adica il sactioneaza pe unu pentru ca a citat pe altu care, fii atent ce nebunie!!! avea si o formula… am salvat pdf, cum zici, asa ceva dispare de pe net de nu vezi nici cum se aseaza prafu in urma

 4. Florea

  In Jurnalul National apare articolul :
  Exclusiv: Premieră Jurnalul Naţional. Prezentarea faptelor abominabile comise de autori ai „pogromului de la Iaşi” (Video)
  Autor: Cristinel C. Popa 27 Iul 2013 – 13:00
  Am incercat un comentariu , care a fost respins . Iata-l mai jos :
  M Eminescu , “Chestiunea evreiasca –antologie , prefata , note de D Vatamaniuc” , Ed Vestala , 1998
  Sub titlul : Mistificarea opiniei publice internationale , este publicat un articol aparut in Timpul , IV , nr 172, 5 aug 1879 , referitor la comentariile din presa internationala care insoteau o fotografie care mistifica opinia publica internationala cu privire la persecutiile evreilor din Romania .
  Textul lui Eminescu (reprodus partial) :
  “Ce-i cu fotografia de la Agiud (Adjud) ? Cine sint acei respectabili 28 ( 147) ai Aliantei vieneze , cine acei bieti persecutati pt care se alarmeaza o lume ?
  Suntem in pozitie a lamuri pe cititori .
  Pe la finele lunei trecuta , o escorta de calarasi conduceau pe trei indivizi crestini , un secui un german si un rutean ni se pare , gasiti fara capatii in tara , pt a-I preda in seama autoritatilor de granite austriace .Convoiul ajunse in oraselul Agiud. In acest orasel , 28 de negustori evrei , respectabili , cum vine vorba , invite pe calarasii nostrii sa se fotografieze cu ei in grup . Calarasii avind si asa statie de popas acolo, nu se dau in laturi , evreii se pun sir militareste, iar aripa stg si cea dr a grupului le formeaza calarasii . Fotograful isi aseaza camera obscura si eternizeaza , in folosul adevarului cu care se scriu istoria si ziarele , grupul infratit al vechilor romani si a romanilor noi cu cusur. ( …) Iata originea fotografiei (…) despre care acum se vorbeste in presa europeana .
  In contra celor 28 de respectabili mincinosi se urmeaza in acest moment instractia in correctional (148)”

 5. Stefan Liviu

  Numai putin .. ? Foarte urat ce se intampla in tara asta.. in loc sa se unim cu Rep. Moldova, Ungaria ne ia Transilvania usor usor …

 6. Pingback: NapocaNews – FrontPress.ro realizează un TOP al editorialiștilor naționaliști din presa românească. VOTEAZĂ preferatul tău!

Comentariile nu sunt permise.