Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Unde începe şi unde se termină furtul de articole pe internet?

Toată lumea ştie că de principiu tot ce e pe internet e gratis. Apoi toată lumea ştie că dacă citezi sursa şi dai link e OK să iei tot articolul. De vreo 3 ani de când scriu constant pe blog am avut ocazia să mă lovesc de tot felul de situaţii. Dar mai întâi să eliminăm nelămuririle.

Nu, nimic din ce este pe internet nu este gratis. Tot ce e pe internet a costat bani sau timp, diferenţa e că unele chestii sunt oferite gratis (cele mai multe), altele sunt pe bani (mai puţine). Normal ar fi fost ca cele mai multe chestii să fie de calitate şi să fie pe bani. În timp se va echilibra balanţa.

Nu, nu e OK să preiei articolul integral, chiar dacă citezi sursa şi dai link. Aşa s-a ridicat Hotnews, pe hoţie. Au furat ani de-a rândul articole bune publicate de ziare ale căror directori şi redctori-şefi nu ştiau cu internetul (mulţi nu ştiau să-şi pornească singuri calculatoarele!).

Pe vremea presei tipărite, ziarele nu se copiau între ele. Se mai preluau idei, mergeau ziariştii ciucure pe aceeaşi pistă, dar rareori se tipărea într-un ziar un articol apărut deja în altul. La fel ar trebui să fie şi pe internet, cred eu. Există pe undeva o prevedere a Consiliului Român de Presă care spune că preluările de articole se fac în limita a 800 de caractere, cu link către articolul original. Rareori am văzut să se întâmple asta.

Şi nu înţeleg care este logica să copiezi integral un articol scris de altcineva. Bine, în unele situaţii merge, când este vorba de ceva dărâmător, merge să faci asta de câteva ori pe an. Dar altfel? Ce demonstrezi? Că îţi e lene să scrii pe blogul tău? Că nu ai idei? Că vrei să ai mult conţinut pe munca altora? Ţi-a plăcut un articol? Foarte frumos, scrie de ce ţi-a plăcut (sau de ce nu ţi-a plăcut!). Am câţiva prieteni care m-au întrebat dacă sunt de acord să-mi preia articolele. Le-am răspuns că nu am nimic împotrivă, dar în acelaşi timp le-am expus raţionamentul de mai sus.

Dar haideţi să vă povestesc câteva din experienţele mele cu furtul de articole.

Am descoperit în colecţia de microfilme de la Arhivele Naţionale un raport nazist despre economia României. L-am tradus din germană în română şi l-am publicat pe blog. Unui băiat deştept de la Cotidianul i-a plăcut articolul şi l-a preluat integral aici, fără să spună de unde. N-au răspuns la mesaje, dar mi-au făcut o concesie: la sfârşit au scris „Tradus de George Damian” şi au pus un link către articolul original.

Acelaşi articol mi l-a preluat un alt deştept, omul de la Ponturi Fierbinţi. Când i-am atras atenţia că fură, mi-a răspuns că el a modificat primele rânduri ale articolului şi astfel nu mai avem de-a face cu acelaşi articol. Nu tu link, nu tu atribuire.

Criterii.ro şi Infoportal.rtv.net sunt din altă categorie de şmecheri. Preiau articolul integral şi la sfârşit specifică sursa, dar nu mai pun link.

Unui băiet de la Piatza.net i-a plăcut un articol de-al meu cu fiscalitatea fanariotă. L-a luat cu totul, fără link şi fără atribuire.

Un caz special este Badpolitics. A preluat integral mai multe articole de pe blogul meu (cu link la sfârşit) după care m-a trecut pe „LISTA SUBUMANILOR. Psihopaţi şi primitivi degeneraţi care au instigat la CRIMĂ!”. Când am scris pe Facebook că mă fură şi-apoi mă înjură, nenea Badpolitics mi-a explicat că dacă a pus link, totul e OK. Şi apoi mi-a spus că va şterge toate articolele mele. Foarte frumos, eu am de gând să îi las toate pingback-urile, ca să aibă cadou nişte linkuri către „Page not found”.

Şi mai am poveşti dintr-astea, de la moldovenistul Pascaru care nu voia să pună link pe motiv că în Republica Moldova nu se aplică legile româneşti (între timp pagina a dispărut), până la cazul uşor delirant cu Ceaşcadecultură.ro.

Pe de altă parte e posibil să fiu eu cel care greşeşte.

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

27 de păreri la “Unde începe şi unde se termină furtul de articole pe internet?

 1. bihoprel

  Stiu ca nu v-ati referit la mine dar cum bunul simt ar fi masura corecta a tuturor lucrurilor omul fiind subiectiv dar bunul simt nu,desigur…

  Ma gandesc sa explic cum am procedat la pagina de comentarii a temei Dv. despre volohi…

  Am dat citatul textual din Wikipedia ca sa contribui si am mentionat sursa pe pagina Dv. (Eu nu am tema, la Dv. este mai interesant continutul istoric)…

  Daca dadeam link-ul (dand citatul paste ca tag, link-ul se gaseste imediat)il puneam pe pagina Dv. si nu stiu de ce am o retinere (se poate plati ? Nu ? Suntem obligati sa facem o donatie ? bine, nu stiu dar aceasta a fost retinerea 🙂 )

  Wikipedia este un site de mare referinta, ma simt obligat sa zic aceasta aici, pe pagina Dv., va multumesc ca mi-ati permis sa scriu mai mult despre subiectul in discutie, regret intamplarile Dv. si sper sa nu le mai aveti vreodata.

  Daca pagina Dv. nu a permite copy-paste-ul ?

  Atunci cand nu sunteti interesat in distributia link-ului catre Dv. , ati fi cu un scut 🙂 si scutul este arma (de aparare)…

  Felicitari pentru aceasta clepsidra continua in intamplari istorice si nu numai, pagina Dv. 🙂

 2. Marian

  Nu Legea presei reglementeaza COPY/PASTE ci Legea copyrightului.

 3. Mugur

  Eu recunoasc ca am luat link-uri cu subiecte scrise de George Damian de pe aceasta pagina si le-am postat pe un grup din Facebook. E si asta un soi de furt?

 4. Doru Roman

  Se cam face confuzie între a cita și a prelua un text. Mai bine zis, se cam face pe prostul. E ok să citezi dintr-un text cu scopul de a comenta acel citat sau a exemplifica, dar a prelua integral, chiar și cu mici modificări sau adăugiri (fie ele și din wikipedia) ori a-ți alcătui un „articol” numai din citate luate din altul e ca și cum ai scrie Frații Karamazov și ți-ai atribui paternitatea operei pentru simplul motiv că pe Ivan l-ai rebotezat Adrian, pe Alexei- Marcel și pe Dmitri l-ai metamorfozat în moș Tăgârță.

 5. MMP

  Macar aveti consolarea ca pe lista subumanilor sunteti coleg cu Raduleasca. Ce v-ati putea dori mai mult?! 🙂

 6. nic

  V-aș întreba, cu ce este diferită hoția de care vă plângeți – fiindcă asta este și nimic altceva, și sunteți perfect îndreptățit să fiți nemulțumit – de hoțiile la care se dedau zi de zi distribuitorii de presă și carte, și pe care le menționați, dumneavoastră ca redacție, în pagina de gardă a ediției online a Magazinului istoric? Poate prin obrăznicie…
  Și cu ce sunt diferite toate acestea, la care se adaugă multele hoții care se întâmplă la noi zi de zi, de furturile românilor care ajung în occident?(și lasă că nu sunt numai țigani – replică auzită în metroul londonez – „șepti portofeli am luat”, și erau cam blonzii băieții…). Ne plângem cu toții, obsesiv, că hoții români din occident aduc o imagine proastă țării…cred că n-am auzit bine…cui?…țara nu suntem noi?…adică o imagine proastă celor care vă fură pe dumneavoastră, distribuitorilor, etc, etc, etc…
  Trebuie să ne mai civilizăm, și atunci există șansa ca un individ care totuși fură, MĂCAR de atâta lucru să fie în stare, să nu-și mai facă victima „psihopat”.
  Atâta mulțumire puteți totuși avea, sunteți foarte popular. Furtul e și el, implicit, o formă de compliment…Văd la statistici că blogul dumneavoastră este pe locul 19, ceea ce nu este deloc de lepădat, având în vedere că multe din cele care apar pe poziții mai fruntașe par a fi niște fleacuri.

 7. Ina

  Legea 8/96. România are lege a dreptului de autor din ’96; cine „ia gratis” de pe Internet ori face pe prostul, ori e chiar prost grămadă.

 8. bihoprel

  Doru Roman, un salut, citat ,,Se cam face confuzie între a cita și a prelua un text. Mai bine zis, se cam face pe prostul. E ok să citezi dintr-un text cu scopul de a comenta acel citat sau a exemplifica…”

  Dai citatul (ca sa il citezi trebuie sa-l preiei), mentionezi sursa si basta,
  (Dai numai link-ul, poate e greu si/sau mult de citit pana la idee)multumesti autorului si nu cred ca se considera ca este indiferenta de a face pe prostul sau de a-ti insusi (in cazul acesta nu se mentioneaza sursa si numai in acest caz aveti dreptate).

  Cu voia autorului paginii , ce facem cand un autor NU VREA sa fie citat ? Cum discutam despre idee, fara sa il citam, totusi ?

 9. bihoprel

  Pentru a preciza, mai era nevoie ?(domnul George-Damian zice „toată lumea ştie că dacă citezi sursa şi dai link e OK să iei tot articolul.” deci intrebarea este cum sa citez o idee sine-qua-non a altuia intr-o tema de discutii, daca nu am voie sa ma refer-mentionez-citez ?)

 10. Marian

  @Bihoprel

  Un autor poate fi citat fara voia lui.

  Se numeste „Fair use” iar cât la suta din opera lui poate fi citata difera de la tara la tara.

  Notiunea de fair use a aparut tocmai pentru a evita ca idei importante sa nu poata fi citate, dezbatute, preluate daca autorul lor nu vrea, timp de 70 de ani dupa moartea acestuia.

 11. bihoprel

  Multumesc, Marian ! (rima vesela timpul se masoara in ani si valorile in bani- timpul se masoara in bani si valorile in ani)

  :), George-Damian ?

 12. Marian

  Recitind ceea ce am scris vad semnele unei confuzii.

  Deci opera unui autor apartine lui (daca nu si-a vândut drepturile unui agent, edituri etc) pe toata durata lui si înca 70 de ani dupa moartea acestuia.

  Pentru ca idei importante (sau gresite) sa poata fi discutate si analizate si fara acordul proprietarului/autorului, adica, cu alte cuvinte, ca sa se evite ca legea copyrightului sa frâneze progresul stiintific, exista exceptii, una dintre ele fiind cunoscuta sub numele de „fair use”.

  În SUA fair use e cam de 10% (depinde foarte mult de material, carte, articol ziar, articol stiintific, tabele, formule, filme, muzica), în UK e cam dimensiunea unui capitol (si acolo e foarte încurcat), …. la noi, dupa cum zice George fair use e de 100% :):)

 13. Ponturi Fierbinti

  Da unde incepe si unde se termina ipocrizia? Dupa discutia de pe email ti-am pus link (inainte era mentionata sursa dar fara link activ), asta de ce nu ai mai precizat? Sau de ce continui sa faci confuzia voita dintre articol si documentul tradus de tine? Apropo, tradus, nu compus…

 14. Andy

  Ma mir ca se mai fura articole avand in vedere ultimele update uri din partea lui google, dar na unii isi mananca singuri caciula, dar e parerea mea , poate imi scapa mie ceva.

 15. Ghita Bizonu'

  Ar fi totusi o limita.
  Daca cel care preia este un amarat fara nume, renume, cu mica audienta si fara castig banesc si indica sursa as zice ca este OK , OH, sau Sher Gutt. Adica ala zice ceva cam in stilul „nu sunt singurul care gandeste asa!!!”
  Insa daca e ceva gen Hotnews, Cotidtianul (presa pe internet)si castiga bani din asta este totusi furt curat (folosinta comerciala).
  Daca are nume si renume, circulatie mare si indica sursa se cheama „Sprijin tovarasesc” (publicitate) .. daca preia el sub proprie semnatura este magarie .
  Ar mai fi cazurile cand un postac de pe un blog sau forim da citate in extenso sau reproduce integral un articol dand sursa. Asta propune dezbatere (bravos sau huo!). Caz in care propretaru lasa sa treaca ca pe le il intereseaza traficul ce se isca (ba p’a @@-##!!! ) ca unoeri spiritele se cam omnflameaza (si de fpat asta si urmareste postacu – sa „agreseze” cealalta tabara)Asta s-ar chema lupta politica a outrance.

 16. bihoprel

  „Ar mai fi cazurile cand un postac de pe un blog sau forim da citate in extenso sau reproduce integral un articol dand sursa. Asta propune dezbatere (bravos sau huo!)”.

  Daca adevarul supara,… Bizonule esti cam bizar.

  … ca unoeri spiritele se cam omnflameaza (si de fpat asta si urmareste postacu – sa “agreseze” cealalta tabara)Asta s-ar chema lupta politica a outrance.”

  In masura in care nu este plagiat, obiectul temei de fata, post acul are tot dreptul sa dea si citatul si comentariul cu conditia sa fie … acceptat de autorul paginii.

  De exemplu chiar asa, ce lupta politica vezi dumneata ca se desfasoara si unde ? Contra adevarului citat.

 17. Marian

  Well, se stie deja unde începe furtul de articole – de aici, de la George. Nu stim unde se termina 🙂 poate trebuie s-o întrebam pe adevarata fiica a adevaratei mame Omida … nu stiu, zic si eu 🙂

 18. Andor

  Las’ca si daca gasesc un articol de-al tau reprodus pe nu stiu unde, tot intru pe aici sa vad originalul. Nu de alta, dar ai putea
  publica un articol cu greseli flagrante pe care ti-l corectezi dupa 30 de min (copy-paste nu stie sa corecteze). Pui in dreapta sus erata, iar cititorii tai fideli sigur inteleg. Masinile de copiat stiri nu detecteaza greseli…
  Sau alta idee traznita: insereaza tot al 5-lea cuvant PATRULA (fara ATR) macar sa se chinuie si ailalti sa corecteze 🙂

 19. Marian

  Pendula, pensula… idei sunt destule.

  Ideea cu cuvântul cheie e veche (folosita si în cazul serialului Columbo, când cineva a inventat numele sau mic care nu e Leutnant dupa cum se recomanda el 🙂 ), dar nu rezolva situatia într-o jurisdictie unde nu se aplica legea.

 20. Marian

  Primul pas:
  – legi corecte
  Al doilea pas:
  – implementarea legilor corecte

  Dupa cum se vede, noi mai avem doar 2 pasi de facut 🙂 🙂

 21. neacsum

  Welcome to club mister Damian. Ia cauta matale de exemplu un articol, ” ascrisoare deschisa poporului roman” si vezi pe cate pagini, bloguri, ziare, site-uri a fost preluat fara a se mentiona macar autorul. O sa obosesti numarand paginile.Despre cel de la Criterii stiu si eu, este un nesimtit care se da ziarist copiind articole cu dever de pe net. Ce vrei, cand in fruntea guvernului sta unul care a obtinut doctoratul cu copy/paste, ce mai poti cere unor repetenti?

 22. Tudor

  Ca si-n offline, si aici e o culpa comuna. Ia nu mai accesati voi site-urile acuzate de plagiat si veti vedea cum vor renunta la aceste practici lipsite de etica.

 23. Costin

  @ Ponturi Fierbinti: dar traducerea este tot o operă, monșer… Derivată, e adevarat, dar este o creație intelectuală care se bucură de protecția legii în aceleași condiții ca orice operă…

Comentariile nu sunt permise.