Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Ungaria se transformă în Arhanghelul Gabriel şi fuge de Holocaust

Un deputat britanic a cerut să fie interzis accesul în Marea Britanie pentru Gabor Vona, şeful partidului JOBBIK şi al fostei (actualei?) Gărzi Maghiare. Gabor Vona este deputat în Parlamentul de la Budapesta şi intenţionează să participe duminică şi luni în Londra la unele manifestări de comemorare a Holocaustului – o ironie maximă având în vedere orientarea lui Gabor Vona şi a partidului pe care îl conduce (detalii aici). Există pericolul ca Vona să fie aprig huiduit, dacă va reuşi să ajungă în Marea Britanie (detalii aici). Dar asta este o poveste secundară pe lângă scandalul în plină desfăşurare de la Budapesta.

Anul acesta se suprapun două poveşti în Ungaria: alegerile parlamentare (Gabor Vona a început în forţă anul cu nişte declaraţii că va rezolva el problema ţiganilor) şi împlinirea a 70 de ani de la Holocaustul din Ungaria. Federaţia Comunităţilor Evreieşti de la Budapesta a anunţat deja că nu intenţionează să participe la activităţile de comemorare a Holocaustului organizate de Guvernul lui Viktor Orban. Au fost scoşi din sărit de planurile ridicării unui monument în care Ungaria este simbolizată de Arhanghelul Gabriel atacat (!) de un vultur, reprezentând Germania nazistă (detalii aici). Proiectul acestui monument rezumă noua teorie oficială a Budapestei privind trimiterea evreilor din Ungaria la Auschwitz: ţara s-ar fi aflat sub ocupaţie nazistă, astfel că nu prea există responsabilitate pentru Holocaust (o discuţie extinsă aici).

german-occupation

Rămâne să vedem cum va fi întâmpinat Gabor Vona la Londra şi dacă chiar va fi instalat acest monument în Budapesta.

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

8 păreri la “Ungaria se transformă în Arhanghelul Gabriel şi fuge de Holocaust

 1. Marian

  Diaspora ungureasca este la fel de eficienta ca si cea evreieasca pentru se foloseste printre altele si de o tactica comuna: strecuratul în asternut a diverselor madame.

  Cum-necum, Ungaria a scapat de orice responsabilitate în urma marelui razboi (la care ar fi trebuit sa poaret 50% din responsabilitate), deoarece numai Austria a fost declarata ca responsabila. Ungaria a pierdut totusi toae teritoriile sale ne-nationale.
  Acuma se readuce pe tapet problema evreilor. Ungurii au deportat si înainte de planul Margarethe (ocuparea armata a ei), doar ca teritoriile din care ie au deportat apartin acum altei tari, care este ea „încarcata la gestiune”, România. Dupa martie 1944 au început deportarile de evrei din Budapesta, nu din Ungaria, asta sa fie clar.

 2. Marian Bogdan Tesileanu

  Avînd în vedere că Budapesta se află în Patagonia, aveţi dreptate!

 3. Stefan Badita

  Ungaria nu a fost niciodata ocupata de nemti… si nu a fost silita! Ei singurei pt. a reface Ungaria mare cea falsa, au facut voia nemtilor!

 4. MMP

  Nici ca ei, dar nici ca noi. Politicienii nostri isi asuma si ce n-am facut, doar doar isi pastreaza scaunele…

 5. canadian

  Am citit comentariile lui Ungvary; trebuie observat ca ele sunt o incercare de „inecare a pestelui”, cum se zice in Quebec; se scoate in evidenta doar perioada dinainte de 1944 si crimele produse atunci, dar se prezinta cat mai vag posibil deportarea evreilor la Auschwitz, si mai ales nu se dau cifrele corespunzatoare: 600 000 cand am invatat eu istorie, reduse ulterior la aproximativ 200 000. As zice, domnule Damian, sa insistati pe subiect cu surse altele decat cele maghiare; este evidenta abilitatea lor de a ocoli adevarul. Si spun asta pentru ca am intalnit in Canada destui spalati pe creier, romani, care isi justifica „superioritatea” cu argumente preluate de la propaganda maghiara sau de la agentii de stiri gen Deutsche Welle (si spalatii/spalatori de creiere romani care lucreaza acolo)

 6. enzo

  Pai da, la ei scade numarul de evrei la noi creste ametitor.
  Cifrele s-au dublat, triplat, etc. s-a ajuns daca nu ma insel la cifre de gen 400.000 victime imputate direct statului roman. O fi nu o fi… eu vreau sa vad acte, cifre oficiale. Evident cand se ridica problema dovezilor si documentarii esti etichetat instant antisemit si te acuza de negarea holocaustului.
  Bunicamea, imi zicea ca pe evreii din sat i-au luat (ungurii) direct de la „gheip” (masina de cusut) si nu i-au mai vazut niciodata.

 7. canadian

  Am mai scris despre asta, ungurii au deportat evrei in 1944 si pe germanii din Ungaria in perioada 1944-48. Conform statisticilor OFICIALE, in 1920 in Ungaria erau 550 000 de germani, in 1948 – 35 000. Evenimentele de atunci sunt descries in cartea istoricului francez Jean-Leon Muller – L’expulsion des Allemands de Hongrie 1944-1948, ed. l’Harmattan, 2001. Este o carte care ar trebui tradusa in Romania, cu atat mai mult cu cat arata ca, in comparatie cu tratamentul aplicat minoritatilor germane din diverse tari dupa al doilea razboi mondial, cel al romanilor a fost cel mai uman (pag. 148). Celor interesati le stau la dispozitie cu fragmente semnificative, trebuie doar sa-mi dati o adresa de e-mail.

 8. Marian

  Tocmai citeam în Le Soir de 27.01 despre istoricul Randolph Braham, un supravietuitor al holocaustului, ca va returna medalia Ungariei în semn de protest fata de „falsificarea istoriei”. Al nost’ morosan a returnat-o pentru ca a primit-o si Vadim, pe atunci antisemit.

Comentariile nu sunt permise.