Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Ungurii aşteaptă expirarea Tratatului de la Trianon

M-a amuzat să aflu că pe forumurile maghiare se discută despre „expirarea Tratatului de la Trianon”, discuţii stârnite de apropierea datei la care se împlinesc 100 de ani de la semnarea acestui tratat. Discuţiile în jurul acestui subiect au evoluat până la stadiul de „legendă urbană” – legendă corectată aici.

Tratatul de la Trianon nu mai are cum să expire pentru că a expirat deja. Sistemul pus pe picioare după Primul Război Mondial a fost anulat de sistemul de graniţe şi garanţii înfiinţat după al Doilea Război Mondial, sistem care a suferit unele corecţii după dispariţia Pactului de la Varşovia şi extinderea Uniunii Europene şi a NATO. Dar e frumos să vorbeşti de anularea Tratatului de la Trianon.

 

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

11 păreri la “Ungurii aşteaptă expirarea Tratatului de la Trianon

 1. cosmin

  Mie mi se pare ca ungurii nu asteapta ‘expirarea’, ei lucreaza la ea. Indiferent ca e vorba de Trianon sau tratatele de dupa Al 2-lea Razboi Mondial….
  Orban, Tokes, UDMR-ul nu stau degeaba, spre deosebire de statul roman care e rupt de realitate. UDMR are candidati in fiecare colegiu uninominal, inclusiv in sudul tarii.

 2. STR8EDGE

  @Cosmin, UDMR au nevoie disperată de candidați chiar și în estul țării sau Dobrogea pentru că altfel le va fi teribil de greu să obțină acel 5% pentru a intra în parlament.
  Tratatele nu reprezintă ceva etern. Singura lege eternă care nu poate fi ignorată la infinit este cea a sângelui. Dacă va veni o zi în care noi vom fi minoritari și ei majoritari în Transilvania, atunci….

  1. cosmin

   Noi, adica romanii? Minoritari? De unde si pana unde? Cati sunt ungurii acum? Mai putini decat noi. Care e rata lor de scadere? Mai mare decat a noastra. Matematic nu prea e posibil.

  2. STR8EDGE

   Cosmin, am zis ”DACĂ” (”Dacă va veni o zi în care noi vom fi minoritari și ei majoritari în Transilvania, atunci”)
   Dacă nu se întâmplă asta… 🙂 Iar argumentele istorice sunt bune, sunt interesante, dar numai numărul și forța apără un teritoriu.

  3. STR8EDGE

   „Noi vorbim despre dreptatea noastrã asupra Ardealului; noi aducem hãrti, facem statistici, tragem de mânecã pe unii si pe altii si întoarcem pe toate fetele istoria. Nu vedeti – spunem noi – cã acolo a fost Dacia Superioarã?
   Smintitii de noi! Acolo nu a fost Dacia Superioarã; acolo este. Si nu de hãrti avem nevoie, ci de suflet dacic. Cine ne-ar fi pus vreodata în discutie dreptul de a domni peste 1.400.000 de Unguri întâmplati peste pãmântul Daciei, dacã am fi fost domni peste viatã si moarte, ca Dacii?” – CUMPLITA LOR CÃLÃTORIE, de CONSTANTIN NOICA

 3. enzo

  @bibi – :)))) foarte tare comment.

  Ungurii, ungurii… ei tot timpul s-au gandit doar la partea ungureasca din Austro-ungaria. Daca nu exista prefixul Austro – atunci fara nici o jena restul popoarelor din jur ar fi spulberat ungaria fara prea mare efort in urma cu ~150 ani.
  Noi romanii pe de alta parte suntem o piatra destul de tare pentru oricine ne ocupa, greu de condus si asimilat, nu pentru ca am fi noi cine stie ce dar prin stilul complet dezordonat si ilogic de a exista reusim sa mancam coliva multora – romani, turci, tatari, rusi, unguri, nemti, rusi din nou… :P.

 4. michael

  mi e scarba cand aud romani spun ungurilor sa plece in ungaria, ori sunt retardati ori idioti. ungurii din transilvania sa u nascut si au stapinit. ardealul de 1000 o mie de ani. romanii au emigrat din sud ca si albanezi in cosovo. in numar mic ca oieri.tot ce exista acum in ardeal ca arhitectura este austro ungar. se vede cu ochiul liber

  1. johnneil

   Tu ori esti prost ori esti prost.
   Daca unguri sunt de 1000 de ani atunci cati ani sunt doar de la moartea Regelui DECEBAL? Nu mai pun pe Burebista, Deceneu, Scorilo, Dromihete. Nu prea v-am vazut in conflictele cu legiunile roamane de acum aprox. 2000 de ani.
   Dar sigur pentru voi (niste vesnici frustrati) spuneti ca omenirea exista de atunci de cand ati deschis VOI ochii.
   Bocete placute pe mai departe!

 5. apnoime

  Pentru domnul michael , nu va zice nimeni sa plecati , va rugam doar sa nu fiti nesimtiti , nu va e rusine ? chiar nu va e rusine de ce alte minoritati isi vad de treaba si voi nu ? Daca intr-un bar faci scandal esti dat afara daca in Romania faci scandal si cauti invrajbire atunci pe buna dreptate mars la pusta si holgos kutya!

Comentariile nu sunt permise.