Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Uniunea Europeană ne pune cipuri biometrice

Cât de curând Uniunea Europeană va lansa iniţiativa impunerii unor acte de identitate unice care să conţină cipuri biometrice, la pachet cu identitate electronică pentru tranzacţii virtuale. Aşa zice Euractiv. Pe de o parte mulţi vor sări în sus de bucurie. Identitate electronică pentru tranzacţii pe internet, ce bine!

Tranzacţiile pe internet le folosesc de multă vreme şi sunt de acord cu o identitate electronică. Dar un cip biometric în actul de identitate mă îngrijorează. Este vorba de un spaţiu de stocare în care se vor regăsi foarte multe informaţii (sau se pot regăsi) – înălţime, greutate, un scan al retinei, amprente digitale, etc. Parcă nu m-aş lăsa măsurat şi preţăluit ca o vită la obor…

Chestia asta cu actele de identitate biometrice obligatorii în Uniunea Europeană mi-a adus aminte de primul document de la seminarul de paleografie germană. Era un anunţ din timpul Imperiului Habsburgic pentru căutarea unui tâlhar (sau haiduc, Dumnezeu ştie ce a fost) „de origine valahă, înalt de cinci coţi şi şase degete, cu păr negru şi ochi negri, faţă alungită”. Apoi îmi amintesc de un episod din romanul lui Robert Musil „Omul fără însuşiri” în care protagonistul este reţinut de poliţia din Viena care îi face o fişă descriptivă în acelaşi stil: culoarea părului, culoarea ochilor, înălţime, culoarea pielii etc. Omul se întreabă la un moment dat dacă asta este tot ceea ce reprezintă el pentru poliţie, o înşiruire de informaţii referitoare la aspectul său fizic.

Britanicii se opun din răsputeri acestei iniţiative – şi nu guvernanţii, ci simplii cetăţeni. Citiţi comentariile de pe Euractiv şi vedeţi ce argumente au englezii împotriva actelor de identitate electronice, ca şi a actelor de identitate în general. Dincolo de părerile britanicilor, furtul sau pierderea unui buletin de identitate simplu este joacă de copil pe lângă ce înseamnă furtul unei identităţi electronice urmate de o serie de tranzacţii virtuale care să te bage în puşcărie pentru multă vreme.

Bineînţeles că se vor găsi destui şi la noi care să spună că toţi cei care se opun cipurilor biometrice sunt extremişti religioşi, habotnici bătuţi în cap.

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

10 păreri la “Uniunea Europeană ne pune cipuri biometrice

 1. Pingback: Uniunea Europeană ne pune cipuri biometrice – de George Damian. Documentele Euractiv de la Bruxelles privind e-identitatea | Ziarişti Online

 2. Lucretia

  Greutate, inaltime , si mai ales grupa de sange !!!, coeficientul de inteligenta ,ehe , toate cu un scop bine definit.
  La inceput , s-au pus la animale in salbaticie si captivitate ,apoi s-au produs intentionat situatii de maxima intensitate emotionala , pentru a monitoriza rapiditatea emiterii alertei transmisa de acest asa zis cip de identitate
  Urmariti pe Animal Planet cate experimente se fac ,se pun cipuri si pestilor de pe fundul oceanelor si scorpionilor din desert.

 3. Pingback: Uniunea Europeana ne pune cipuri biometrice

 4. Pingback: Anonim

 5. zibusor

  Pai asta se rezolva foarte simplu, implant cu cip 😀 – nu ti-l mai fura nimeni decat cu organe cu tot

 6. Dorin C.

  Se vor frauda si astea, nu va faceti griji. Orice inventeaza, la scurt timp devin vulnerabile. Nu vedeti ca nici cu cardurile de orice tip, oricite imbunatatiri le aduc (cip-uri etc.) sau noi bani tipariti cu sofisticate detalii de securitate, nu pot opri frauda, furturile, falsurile. Va imaginati cind cineva o sa doreasca ceva ce e in sau pe corpul tau. Atunci sa vedeti probleme.

 7. Lucretia

  In Brazilia si Mexic s-au implantat cipuri la copii pentru a putea fi localizati in caz ca acestia dispar sau sunt rapiti.
  Departamentul SUA al Apararii a anuntat ca guvernul va incepe sa foloseasca sisteme de identificare pe frecvente radio in armata pentru inventarierea bunurilor.
  Sursa You Tube.

Comentariile nu sunt permise.