Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Va fi război?

proiectil

Mai mulţi oameni mi-au pus întrebarea asta şi m-am gândit să răspund mai pe larg pe blog. În primul rând trebuie spus că există o confruntare permanentă între diversele grupări/ organizaţii. Conflictul este regula. De principiu toată lumea încearcă să dezamorseze conflictele prin negociere, prin cedări mai mult sau mai puţin reciproc avantajoase. Când negocierile nu mai dau rezultate se ajunge la decizia recurgerii la violenţă. Pax romana a fost un război permanent – războaie cu fiecare nou popor care se învecina cu graniţele romanilor, războaie civile nenumărate. Pacea romană a fost o impunere cu forţa a unui set de reguli. Pacea nu există decât în capetele visătorilor.

De exemplu Ungaria ar face orice să schimbe regulile referitoare la Transilvania. În vara anului 1989, ungurii încă într-un regim comunist simţeau dincotro bătea vântul şi s-au aliniat rapid la „valorile occidentale” cu ochii pe Transilvania (pe larg aici). Mai nou, premierul Viktor Orban a făcut o voltă şi a renunţat la democraţia occidentală, tot în speranţa că se va produce o schimbare în regiune. Pe scurt: războiul este regula, pacea este excepţia şi din când în când oamenii încep să se ucidă între ei.

Ne va ataca Rusia?

Nu cred asta. Rusia este extrem de ocupată cu războiul din Ucraina în acest moment. Moscova s-a temut întotdeauna de un coridor unit de la Baltica la Marea Neagră. În perioada interbelică a existat un astfel de coridor extrem de slab, construit strâmb şi lipsit de sprijin extern. Chiar şi aşa, Moscova nu a îndrăznit să spargă acest coridor decât după ce a ajuns la un acord cu Germania nazistă şi piesele componente au fost demantelate una după cealaltă. În prezent, coridorul de la Marea Baltică la Marea Neagră este garantat şi susţinut de NATO. Articolele cu armata rusă care cucereşte România în 12 – 24 – 48 de ore sunt elemente de propagandă şi nimic mai mult. (Găsiţi aici o analiză detaliată asupra chestiunii). În acest moment mare parte din resursele militare convenţionale ale Rusiei sunt concentrate în Ucraina. România este încă foarte departe şi nu reprezintă în acest moment o ţintă pentru mijloacele convenţionale. Altfel stă povestea când vine vorba de scutul anti-rachetă de la Deveselu şi capacităţile nucleare ale Rusiei. Însă Moscova ne-a spus de mult că îşi îndreaptă rachetele către noi.

Nu cred totuşi că se va ajunge la un conflict nuclear, în ciuda recentei ameninţări a lui Putin. Statele mari din Uniunea Europeană – mai precis Germania – se străduiesc din răsputeri să nu se implice foarte mult în Ucraina. Nici americanii nu au capacitatea de a acţiona în regiune – cu atât mai puţin dorinţa. Nimeni nu se grăbeşte să spună că există un război între Ucraina şi Rusia. Până şi Băsescu ne-a explicat că nu poate fi vorba de o invazie deoarece sunt puţine trupe ruse implicate. A spus şi omul ce i s-a zis să spună. Occidentalii încă speră să rezolve problema prin negocieri, iar după ce starea de război dintre Rusia şi Ucraina ar fi „conştientizată” la nivel internaţional soluţiile s-ar impune de la sine. Aşa, încă se mai poate discuta.

Novorossia, proiectul Moscovei

Putin a anunţat ideea creării Novorossiei, vechiul teritoriu din secolul al XVIII-lea care acoperea stepele din nordul Mării Negre (am explicat aici ce cred eu că îl mână pe Putin la luptă). Se va întinde această Novorossie până la Odessa sau se va opri la Delta Dunării? Greu de spus. Un lucru e limpede: luptele din Ucraina nu se vor opri până când Novorossia nu va deveni realitate. Va fi poate un stat independent sau va fi o nouă Transnistrie la dimensiuni mult mai mari – dar va fi o nouă ţară foarte fidelă şi apropiată Rusiei. De restul Ucrainei nu mai prea contează ce se va alege, cel mai probabil va fi un stat slab, cutremurat periodic de crize interne majore, cu economia la pământ, iar oamenii se vor întreba nedumeriţi cum de au ajuns în această situaţie după ce porniseră atât de viforos pe drumul către democraţie şi bunăstare.

Slăbiciunea europeană

În toată această poveste Uniunea Europeană a arătat încă o dată că este extrem de slabă când vine vorba de un conflict real. Singurele garanţii au venit de la NATO care a promis crearea unei forţe capabile să protejeze statele membre din estul continentului. Toate basmele despre „soft-power” s-au făcut franjuri în faţa „omuleţilor verzi” desantaţi de Moscova. Dincolo de slăbiciunea la nivel organizatoric, europenii se dovedesc slabi ca oameni. Nu sunt în stare şi nu vor să meargă la război. Speră că problemele vor fi rezolvate fără ca ei să fie deranjaţi foarte tare. Europenii nu mai prea înţeleg războiul şi se poartă precum copii care îşi acoperă ochii şi strigă încântaţi: „Nu mă vezi! Nu mă vezi!”

Pe foarte scurt: războiul a început de mult, trebuie să ne adaptăm la situaţie şi să supravieţuim.

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

13 păreri la “Va fi război?

 1. CID

  Armata rusa nu va cuceri Romania in 12-24-48 de ore pentru simplul motiv ca in 30 de minute,ce va mai ramane din armata romana se va alia cu Rusia.Asta daca n-ar exista Deveselu,NATO etc. Din fericire exista.
  Sa fie foarte clar,intr-un razboi 1-1 Rusia vs Romania fara nici o interventie straina Romania ar fi a doua Crimee.

  1. Bogdan

   CID, dacă și înaintașii noștri gândeau la fel ca tine cred că din România de azi mai rămânea doar Bucureștiul. A doua Crimeea nu va fi niciodată!Și să îți și spun de ce :din fericire tu ești o excepție,care alături de alții nu prea contează.

  2. radu

   Draga CID, daca e esti defetist (pesimist) nu mergi nici pana la magazin dupa paine. Oricat ar fi de prost dotata armata romana, un razboi cu Romania e extrem de greu din cauza reliefului. Si apoi aici in Romania exista o ura ancestrala la adresa rusilor care nu le permite sa faca ce vor pe aici.

 2. Marian

  EU e slaba pentru ca s-a complacut în ipostaza de „aparati”. Asta înseamna ca practic NATO e vioara 1 în ceea ce priveste politicile de aparare, indiferent ce spun ministrii de razboi, comisarii EU, parlamentul si comisiile de specialitate ale EU.

  Germania e un caz special, ea nu are semnat cu SUA nici un tratat de pace si legal este înca ocupata militar. Fiindca este una dintre cele mai puternice tari din EU, influenta SUA este deci dublata (daca rateaza în NATO, suna pe firul rosu la Merkel si se aranjeaza, sefu, se poate?).

  În ciuda declaratiilor patriotarde, EU nu va reusi prea curând sa-si creeze propria sa insula de securitate, pentru ca asta costa bani, si exact asta nu are EU. Mai bine sa ne apere NATO pe gratis.

  Din momentul semnarii pactului economic EU-SUA, cele doua regiuni vor deveni si mai inter-dependente. Putin stie asta, si daca va face ceva, o va face repede, pâna aliantele nu sunt gata.

  Razboi nu va fi, dupa parerea mea. Dar m-am mai înselat o data, dovada ca motivele reale sunt ascunse publicului. Daca va fi razboi, vom sti deci ca ceea ce ni s-a servit de catre presa si politicieni nu au fost decât minciuni (de parca ar fi trebuit sa ne asteptam la altceva? 🙂 ).

 3. Florin

  Subscriu ideii ca Rusia nu se va lasa pana ce nu va smulge estul si sudul Ucrainei insa cred ca dupa ce aceasta regiune isi va proclama independenta fata de Kiev, va fi alipita la Rusia, in urma unui referendum in care se va vota masiv pentru unirea la patria mama Rusia.
  Sunt curios ce se va intampla cu Bugeacul sau cu teritoriile locuite majoritar de unguri, polonezi sau romani.Daca acestea vor ramane tot la Ucraina sau vor revenii la tarile mama de unde au fost smulse de sovietici prin forta.
  Armata romana este pe butuci.Avem o armata echipata de regula cu tehnica militara arhaica, uzata fizic si moral, buna doar pentru casare sau expunerea in muzee militare.Toti politicienii sunt de vina pentru situatia in care se afla armata noastra pentru ca au condus tara doar ca sa isi satisfaca propriile interese meschine, cheltuind banul public in interes propriu si ignorand cu buna stiinta nevoile reale ale armatei.
  De ani de zile la tancurile noastre uzate inclusiv moral nu li s-au schimbat filtrele si uleiul de motor de ani de zile, din lipsa de fonduri.Tara noastra are in dotare T85, realizate in tara care sunt copii imbunatatite ale tancurilor T55, care este principalul nostru tanc de lupta.T55 a fost proiectat la finele anilor 1940 si inceputul anilor 1950, cu tehnologia de atunci, iar unii ofiteri sunt foarte incantati de T55 pentru ca poate fi folosit cu intretineri minime.La aparare moderna AA si AT suntem in pielea goala.La fel si la cea antisubmarin.
  Asta spune totul despre potentialul real de lupta al armatei noastre care este foarte bine cunoscut de cine este interesat, inclusiv de GRU.

 4. Cristian Popescu

  Daca ucrainienii ar fi avut si altceva decat generali de parada ar fi terminat de mult cu povestea cu rebelii rusi. Cand te trezesti cu soldati anonimi, ca iti intra in Crimeea, tu stai, te lasi incercuit si te uiti ?

  Ca militar erai aparat de regulamentele militare, legea nationala si dreptul international daca te foloseai de artilerie, aviatie si fiecare gura de foc disponibila ca sa cureti zona invadata.

  Ce mare rahat au facut ucrainienii ca au parasit Crimeea ca niste lasi ? Au pierdut-o si acum pierd in continuare. Un McArthur, un Patton sau un Lebed i-ar fi aruncat in mare pe soldatii verzi si dupa aia ar fi intrebat ai cui sunt.

  Nu stiu care, militar de profesie, spunea ca intre un nebun si un las, sa alegi un nebun, ca ala sigur va face ceva.

  Toata povestea asta imi aduce aminte de razboiul din Transnistria cand militienii moldoveni si voluntarii de prin satele Nistrului au luptat cu niste simple kalasnikoave imptriva transnistrenilor echipati de Armata a IV-a.
  Unde erau conducatorii moldoveni de atunci si ce faceau ei ? Cam ce fac liderii ucrainieni acum. Isi lasa trupele din prima linie fara intariri si discuta …discuta …discuta.

 5. Neg Lewis

  NATO a promis…
  Ucraina nu este in NATO.
  Transnistria nu este in NATO.
  Moldova nu este in NATO.
  UE tace. UE are nevoie de caldura.

  Rusia nu ne va ataca in mod direct.
  Mai intai va dezmembra Ucraina. Rusia nu are nevoie de toate cele 3+ etnii ce traiesc in Ucraina. Are nevoie doar de partea (banului) ruseasca – unde se afla si zacamintele.
  Apoi va infiltra „separatisti romani” si in zona celor 2 judete – si uite asa Etnicii Romani VOR DEVENI TERORISTI cu acte in regula.

  Planul Militar al Rusilor este infailibil – pentru ca mai multe generatii au contribuit la perfectionarea lui – inca de pe vremea Ecaterinei cea Mare.

  Singura hiba a planului Rusesc de re-formare a URSS sta in lipsa componentei moderne: Razboiul Social/Informational.

  Atacul Rusiei se poate da doar pe Retelele de Socializare. Software.
  Poporul Rus are nevoie de Informatii – de adevar – si nu il primeste.
  Un razboi Informational pe Retelele de Socializare ar crea presiune imensa in interiorul Societatii Rusesti. Depresurizarea s-ar putea face doar prin forta. Armata Rusa ar trebui sa lupte pe 2 fronturi: Extern si Intern.

  Asta ar aduce la presedentia Rusa – la urmatoarele alegeri – un presedinte Pro-European. Unul ce ar trebui sa se apropie de Europa…

 6. Marian

  Liderii discuta, discuta, discuta …

  Ma întreb oare daca nu cumva tot razboiul acesta este aranjat – prea fusese pace în ultimii 4 ani, de era, piei drace, pâna si SUA sa se retraga din Irak si lumea chiar uitase pâna si de Corea de Nord – si iata, ISIS, Ucraina, Gaza. Unde sunt vremurile frumoase cu desanturi în Panama, cu luptele adevarate din Afganistan, Vietnam si Angola, cu vesnicele rapoarte de pe frontul irano-irakian, … 🙂 🙂 🙂

  În vremuri de pace, prostimea cere de mâncare. În vremuri de razboi cere securitate. Ambele costa, dar din ultima niste smecheri câstiga niste bani.

 7. Andrei

  Atitudinea liderilor europeni e de inteles – pe ei ii intereseaza, cu mici exceptii, drepturile minoritatilor sexuale, nu conflictele violente! pom-pom!

 8. Alin

  M-a uimit ultima fraza din acest articol,care s-ar rezuma la afirmatia : ” războiul a început de mult, trebuie să ne adaptăm la situaţie şi să supravieţuim”.
  Ce razboi spuneti ca a inceput de mult pentru Occident,in raport cu Rusia ?
  Credeti ca Rusia are resursele economice si militare clasice necesare pentru a ocupa Europa si eventual SUA. ?
  Oare nu e clar pentru toata lumea, ca optiunea folosirii armelor nucleare nu poate garanta Rusiei o victorie, pentru ca s-ar expune ea insasi la distrugerea totala ?
  Ce-i ramane Rusiei, in afara de atacul cu arme clasice ?
  Prin urmare, este cat se poate de pertinenta intrebarea: credeti ca are Rusia resursele economice si militare necesare pentru invadarea si ocuparea Europei ?

 9. cosmin

  din pacate, si Neville Chamberlain a sperat acelasi lucru, ca nu incepe razboiul…

 10. PETRE

  Razboiul.acum,nu se mai face cu „puscoci” ci cu nucleara…!
  -Cine castiga ?
  -Sahara !
  Quo vadis,omule ?

Comentariile nu sunt permise.