Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Viktor Orban pornit împotriva UE. Degeaba, va trebui să cedeze

Viktor Orban Budapesta 15 martie 2012
Sursa foto

Premierul Ungariei Viktor Orban s-a supărat pe Uniunea Europeană. Pe 15 martie a vorbit în faţa a 250.000 de oameni adunaţi la Budapesta (aşa zice pagina Guvernului) şi a spus că Ungaria nu va accepta să fie tratată drept o colonie de către Uniunea Europeană.

Mulţimea l-a întâmpinat scandând „Viktor, Viktor!” – mai bine strigau „Viktator!”. În sfârşit, modul de prezentare a discursului a fost unul destul de îngrijorător: Viktor Orban punea întrebări mulţimii, iar mulţimea răspundea în extaz. Am mai văzut chestii de genul acesta în trecut şi parcă nu s-au terminat bine.

Pe scurt, Viktor Orban a spus că Ungaria va refuza să fie tratată ca o colonie a Uniunii Europene. Mai mult, Orban a comparat Uniunea Europeană cu Uniunea Sovietică. (Între timp a venit şi un răspuns din partea şefului Comisiei Europene, Manuel Durao Barroso: „Cei care compară UE cu URSS demonstrează că nu înţeleg ce este democraţia şi o lipsă de respect faţă de cei care au luptat pentru libertate şi democraţie”).

În vreme ce Viktor Orban vorbea mulţimii în faţa Parlamentului, o grupare condusă de Toroczkai Laszlo (şeful mişcării extremiste 64 de Comitate HVIM, cunoscut şi în România) a intrat cu forţa în birourile Fondului Monetar Internaţional de la Budapesta. Oamenii vroiau să prezinte o petiţie, însă 15 martie era zi liberă, aşa că nu a fost nimeni de la FMI să o preia. Băieţii lui Toroczkai Laszlo au aprins nişte torţe de stadion şi au părăsit incinta. Nu ştiu cât de fericiţi vor fi cei de la FMI în urma acestui eveniment.

manifestatie Budapesta 15 martie 2012

Sursa foto

Ungaria are probleme din ce în ce mai mari. Viktor Orban a încercat o mutare îndrăzneaţă: a rupt legăturile cu FMI şi a vrut să se descurce singur. Rezultatul a fost dezastruos, economia Ungariei s-a înfundat şi mai tare. Apoi Viktor Orban a încercat să silească băncile să preia o parte din datoriile populaţiei. Băncile au acceptat, însă s-a cam stricat prietenia. De 8 ani de când este membră a Uniunii Europene, Ungaria nu şi-a respectat promisiunile de reducere a deficitului bugetar şi a fost sancţionată cu suspendarea a jumătate de miliard de euro. După ce a făcut pe cocoşul cu FMI, Viktor Orban s-a întors acum la marea finanţă internaţională şi cere bani. Negocierile merg prost: băncile sunt supărate pe actualul guvern de la Budapesta, Uniunea Europeană nu prea are chef să garanteze pentru unguri, economia este în budă rău.

Aşa că Viktor Orban nu are altă cale decât cea a naţionalismului. Aminteşte de trecutul glorios al Ungariei, spune că ungurii au fost dintotdeauna luptători pentru libertate şi că nu se vor pleca în faţa dictaturii UE, etc. Mi-a plăcut că în discursul de anul acesta Viktor Orban a spus că România este prietena Ungariei (nu şi-a pierdut minţile de tot, ştie că are nevoie de aliaţi la Bruxelles…) Însă discursurile naţionaliste nu îi vor aduce bani lui Viktor Orban. Trebuie să încerce altceva. Eu sunt sigur că va ceda tuturor cererilor venite de la FMI.

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

10 păreri la “Viktor Orban pornit împotriva UE. Degeaba, va trebui să cedeze

 1. Tury

  Ai pomenit de extremismul unguresc. Acest extremism unguresc are contacte şi legături foarte strânse cu moldoveniştii din R.M. Unii moldovenişti chiar primesc fonduri din Ungaria de la extremişti.

  1. dan

   in general ungurii au colaborat cu sovieticii (acum rusii) impotriva romaniei.imi aduc aminte ca anul trecut prin chisinau se lipeau afise cu eliberarea „tinutului secuiesc”.aceasta conlucrare isi are radacinile din anii marelui razboi,desi daca stam si ne gandim mai bine oarecum e si amuzant,pt ca la 1848 revolutia maghiara a fost infranta de rusi..pana la urma.interesul poarta fesul,iar ungurii au talentul sa uite repede ce si cine a fost impotriva ungariei la un moment dat

  2. Tury

   Acele afise cu Tinutul Secuiesc au fost confectionate de un asa zis patriot, Viorel Furtuna, avocat si patronul unei firme de detectivi particulari, presedintele Miscarii National Democrate din Moldova si Asociatiei pentru Apararea Valorilor Democratice din Moldova. De asemenea la actiunea de lipire a afiselor prin Chisinau, a participat si Nicolae Pascaru, presedintele Miscarii Voievod. Multe din afise au fost lipite de minori membrii ai clubului sportiv Miscarea Voievod.

 2. Protestataru platit

  Nu gasesc nimic extremist in discursul lui Viktor Orban. Mi se pare de bun simt. Inteleg ca nu va plac ungurii – nici mie – dar in cazul acesta e mai bine sa stea „capra” precum fac politicienii de la Bucuresti?

  Chiar nu vedeti ca fac orice pentru a ramane la putere? Cazul UMF Targu Mures va spune ceva? Sunt ungurii de vina sau suntem noi? Si cand zic noi, ma refer la reprezentantii nostri politici.

  Pana una-alta, nu stiu cat de rau sta economia ungurilor: drumurile sunt in continuare mai bune, orasele mai curate si oamenii mai instariti. Bine ca ne merge noua bine, care am acceptat toate conditiile FMI, si jumatate de Romanie s-a inzapezit la prima ninsoare, murind peste 80 de persoane. Curat, progres!

  1. ghitza

   vezi ca oameni mor si in america la inzapeziri,tornade si uragane. si in grecia drumurile sunt pavate mai bine,oamenii au haine mai frumoase si pensii de 1000 de euro.

  2. Protestataru platit

   Cred ca ninsoarea de la noi nu se poate compara vreodata cu vreo tornada sau uragan…Daca puteti sustine asa ceva…

 3. Protestataru platit

  P.S. Mi-as dori sa vad si eu, din orice pretext, stransi 250.000 de romani aclamandu-si liderul…Ar insemna ca suntem uniti.

  1. Protestataru platit

   S-a vazut cat de sincera a fost prezenta lor in 1989…Cred ca pe oamenii acestia, la Budapesta, nu i-au adus din fabrici si uzine..

 4. Pingback: Vecinii de la Vest

Comentariile nu sunt permise.