Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Voi aţi tortura un ministru sau un deputat în puşcărie?

Zilele astea l-am văzut pe torţionarul Alexandru Vişinescu. Un bătrânel tremurător care se adăpostea de soare pe lângă Cercul Militar, stătea pe trepte. L-am recunoscut şi m-am oprit să-l văd mai bine. A tresărit şi s-a uitat în ochii mei fără să clipească: o privire dură, încrâncenată şi în acelaşi timp temătoare. Aproape că nu am nici un sentiment faţă de Alexandru Vişinescu. Dacă ar fi fost pus sub acuzare în urmă cu 24 de ani poate că ar fi fost altceva, acum e prea târziu. Curăţenia trebuia făcută mai demult, acum urmaşii lui Vişinescu au legitimitate şi conduc România.

Privindu-l pe Vişinescu mi-am amintit de o discuţie recentă cu maestrul Eftimie. Întrebarea lui suna cam aşa: dacă ar veni o revoluţie, ceva care să-i arunce pe miniştrii şi parlamentarii de azi în puşcării, iar tu ai fi temnicer, ce le-ai face?

Greu de răspuns la o asemenea întrebare. Dacă au cea mai mică bănuială că nu sunt supravegheaţi, temnicerii pot deveni nişte bestii absolute (chiar dacă în viaţa privată rămân oameni normali, cel puţin în aparenţă) – uitaţi-vă la ce s-a întâmplat la Abu Ghraib. Să fii gardian în puşcărie şi să-l ai pe mână pe Duicu sau pe Voicu, ori pe orice alt mahăr care a făcut parte din cangrena ce roade România…

P.S. România e o ţară democratică. Foştii supremi ajunşi în puşcării scriu cărţi, au bloguri, celule VIP, etc.

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

15 păreri la “Voi aţi tortura un ministru sau un deputat în puşcărie?

 1. Robintel

  Aceasta este o întrebare foarte grea, iar răspunsul rațional s-ar putea să nu coincidă cu cel al bestialității patriotice a omului de rând care sunt eu.

 2. idaho

  Probabil că am putea răspunde fiecare la această întrebare abia după ce suntem puși în papucii temnicerului.

  1. idaho

   Probabil că cei care ajung să fie temniceri au deja un anume tip de profil psihologic.

   Știu ce spune Milgram, dar vreau să cred un pic în umanitate.

 3. enzo

  Faptul ca sunt pusi jos deja e o foarte mare povara pentru niste oameni obisnuiti sa isi faca toate poftele. Detinutii care pozeaza in detinuti politici si posteaza pe bloguri sunt o anomalie care trebuie sa dispara. Oricum… colegii de puscarie or sa aibe grija de ei.
  Telefoanele personale din inchisori sunt o sfidare a pedepsei, classica pentru tarile din America de Sud.

 4. Dorin

  Nu le-aș face nimic. Știu, aparent nu o să pot să-mi opresc pornirile (și aici vorbim de o mică capcană psihologică), dar motivul pentru care nu le-aș face nimic ar fi că nu m-aș înregimenta în niciun regim suficient de tare cît să urăsc realmente adversarii.

  Aș putea spune că cel mai tare ‘îl urăsc’ pe Iliescu… Dar nu vreau răul lui, asta e, fiecare își duce păcatele în spate, mergem mai departe.

  Am postat la mine pe blog un discurs al lui Jordan Peterson legat de moralitate, unde discută exact genul ăsta de probleme, cu aplicabilitate la regimul nazist.

 5. MI-5

  Singura „tortura” care ar trebui aplicata este munca obligatorie.
  Pusi la munca fizica, la construit sosele, cai ferate, imbunatatiri funciare, exact acolo unde au furat si jefuit.

 6. Bluehand

  exact, de ce sa ii torturam? nu avem nevoie de canalul dunare-brasov?
  I-as filma si pune pe iutub dand la sapa in soare la canal…

 7. OM DE BINE

  Dar e tarziu de discutii.Democratia romanesca violata non-stop de aprox. 25
  ani zace pe marginea gropii.Doar tampitii nu isi fac poftele cat mai sufla pana ce gasca sefilor va da ordin sa fie
  impinsa in…iar de vor mai pune ori nu tarana e chestie de igiena(vorba unuia care nu mai vrea sa fie tampit).Europa
  oricum nu se baga daca nu pute la ei.
  Apoi ordine si armonie.Pentru ca sefii vor sa fie bine.Alte vremuri alte afaceri.

 8. Escape

  De ce tin romanii sa inventeze roata la caruta? Din nepasare? Din manipulare? Din lipsa educatiei? Fenomenul este arhi-cunoscut, studiat si intr-un fel finalizat. Pornind de la studiile medievale si terminand cu experimentul de la Stanford al lui Zimbardo. Este evident, pentru cei care au ochi sa vada ca Visinescu nu este decat un biet pion, poate o victima in final, a unei campanii de denigrare a propriei istorii, in definitiv, campanie finantata si intretinuta din bani straini.

 9. buda

  BINEINTELES! Tot ce a fost demnitar din 89 pana azi merita torturat in puscarie pana moare!

 10. Hotii trebuie pedepsiti

  Bineinteles ca i-as tortura! In 89 aveam industrie si 7 MILIARDE dolari in trezorerie. Acum nu mai avem industrie dar avem…. 120 MILIARDE dolari DATORIE!
  Unde-s banii?
  Ptr industria tarii si 120 de MILIARDE dolari i-as bate si i-as schinjui. Le-as infinge tarusi in corp ca pe vremea lui Vlad Tepes. Ar fi vai de mama lor!

Comentariile nu sunt permise.