Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Vreţi să nu mai râdă ungurii de noi în Europa?

Puteţi face şi voi ceva. Vă mai amintiţi de lansarea portalului www.europeana.eu? Căutai România şi ajungeai la Ungaria. De data asta poate ne iese altfel.

Despre ce este vorba? Cu ocazia împlinirii în 2014 a 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial, portalul amintit mai sus vrea să colecteze şi să publice pe internet amintiri de familie şi poveşti personale de război, pentru a ajuta generaţiile viitoare să înţeleagă mai bine impactul acestui eveniment. Proiectul intitulat „Europeana 1914-1918” a adunat până acum peste 56.000 de fotografii reprezentând obiecte, scrisori şi jurnale scanate din perioada Primului Război Mondial, pe site-ul www.europeana1914-1918.eu.

Uniforme militare Primul Razboi Mondial

Istoria familiei voastre din Primul Război Mondial poate să ajungă pe acest portal. În zilele de 27 şi 28 septembrie, orice posesor de imagini, documente sau obiecte din Primul Război Mondial le poate digitiza în Bucureşti la Biblioteca Academiei Române (Calea Victoriei 125, Sector 1) între orele 10:00 şi 17:30. Posesorii de astfel de materiale sunt aşteptaţi şi la Cluj, în zilele de 4 şi 5 octombrie la Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” (Calea Dorobanţilor 104), între orele 10:00 și 17:30. Organizatorii promit să digitizeze materialele prezentate şi să le returneze proprietarilor în aceeaşi zi.

Dacă rataţi evenimentele de mai sus, nu-i nici o problemă. Puteţi încărca materialele pe care le deţineţi în format digital direct pe site-ul www.europeana1914-1918.eu, după ce vă înregistraţi. Asta e una.

A doua este exclusiv pentru bucureştenii pe care îi interesează istoria oraşului în care locuiesc. Azi (adică vineri 20 septembrie 2013, la orele 18:00, Biblioteca Naţională, intrarea dinspre Tribunal) puteţi participa la vernisajul expoziţiei „A fost odată’n Bucureşti” unde aveţi ocazia să vedeţi 225 de cărţi poştale cu imagini din capitala de altădată. Dacă rataţi vernisajul puteţi vizita expoziţia în fiecare zi lucrătoare, între orele 08:00-18:00 până pe 15 octombrie. Iar dacă chiar nu puteţi ajunge la expoziţie, puteţi vedea o parte din imagini pe blogul organizatorului „Oraşul lui Bucur”.

A-fost-odatan-Bucuresti

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

7 păreri la “Vreţi să nu mai râdă ungurii de noi în Europa?

 1. Pingback: Amintirile de familie din Primul Război Mondial pot fi SALVATE la Biblioteca Județeană | BuzzNews - Jurnal de Cluj

 2. Nicolae

  Admir si VA felicit pentru initiativa.Personal nu cunosc asemenea povesti in familie.

 3. Ionel

  Incredibil! Va spun eu o poveste! Strabunicii mei au fugit in refugiu in Bucuresti ca sa nu fie omoriti de bulgari in Constanta. Au lasat totul incepind de la mobila pina la marfuri scumpe cumparate . Cind s-au intors din refugiu au gasit clanurilee de bulgari care ai vindeau marfurile si tot ce au gasit chiar in fata casei. Politia nu a facut nimic.

 4. Marian

  Si eu credeam ca Marea Neagra va jefuia bunurile, acolo în Constanta 🙂

 5. Pingback: Trimite fotografii prin Primul Război Mondial pentru proiectul „Europeana 1914-1918” | Centrul de Genealogie

 6. Pingback: Trimite fotografii din Primul Război Mondial pentru proiectul „Europeana 1914-1918” | Centrul de Genealogie

Comentariile nu sunt permise.