Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

Ziua Libertăţii Presei. Jurnaliştii din România sunt trompete şi lăutari

În primul rând presa din România nu a avut o agendă proprie. Presa a fost şi a rămas o trompetă pentru politicieni şi grupurile de interese din jurul lor. Meseria de jurnalist este meserie de lăutar: cine plăteşte comandă muzica. Deontologii pot vorbi până li se usucă gura despre deontologie şi auto-reglementarea mass-media. Majoritatea deontologilor fie au conturi babane de la foştii patroni, fie nu au lucrat niciodată într-o redacţie şi vorbesc despre presă din ce au citit ei prin manuale (există cazuri de deontologi şi profesori de jurnalism care au lucrat chiar şi 6 luni de zile într-o redacţie!)

Consecinţa acestei stări de fapt: presa în calitate de furnizoare de informaţie nu îşi vinde marfa. Câtă vreme existau ziare pe hârtie oamenii plăteau pentru informaţie. De când s-a impus internetul toată lumea trăieşte cu impresia că informaţia este gratuită. Iar trusturile de presă furnizează gratuit informaţie proastă în cantităţi gigantice. Jurnaliştii din România sunt trompete şi lăutari. Din când în când buboiul se sparge şi iese la iveală puroiul (vezi dispariţia trustului de presă a lui Sorin Ovidiu Vîntu şi stenogramele vesele din acea perioadă). Afacerea merge totuşi mai departe: trusturile media aruncă în continuare gratuit pe piaţă informaţie proastă care serveşte grupurilor de interese (inclusiv cei care zbiară în apărarea Roşiei Montane practică acelaşi joc).

Apoi a fost prostia directorilor de ziare şi redactorilor şefi din anii 2004-2008. Aruncau pe internet gratuit acelaşi conţinut pentru care cereau bani în print. Hoţii de la Hotnews.ro şi Ziare.com s-au ridicat furând conţinutul ziarelor conduse de oameni care nu ştiau să îşi facă o căsuţă de e-mail. Acum Hotnews.ro şi Ziare.com sunt referinţe şi modele de succes.

Blog in conservare. M-am mutat la KISHINIOV.

5 păreri la “Ziua Libertăţii Presei. Jurnaliştii din România sunt trompete şi lăutari

  1. Ion Petrescu

    Impecabilă radiografie, mai ales că nu este scrisă în urma unei iluzii, ci a unei experienţe profesionale pentru care am tot respectul.Felicitări!

  2. Pingback: Jurnalistii din Romania sunt trompete si lautari

  3. Pingback: Jurnaliştii români sunt nişte trompete şi adevărul despre “fascismul” românesc « Codrul

Comentariile nu sunt permise.